Автоимунен тиреоидит на Хашимото (34)

• 68 164
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
на мен ми обясниха,че щом един път са били завишени,значи Хашимотото е налице,с приема на хормона ги регулирах до нормални граници,но антителата не са все още...и дали изобщо някога ще станат...а и не ми се рискува да ги спирам,з-то преди имах сърцебиене,умора,нервност

# 61
как да не трябва...моите са точно така,нормални ТСХ,ФТ3 и ФТ4,а антителата са завишени,и си приемам всеки ден по 25мг Л-тироксин

извинявай, не знаех, че ти си еталн за трябва и не трябва!   Laughing

# 62
Трябва ли да се пият лекарства,ако щит.хормони са в норма и само антителата са увеличени?

Консултирайте се с лекар.
Във форума всеки ще изкаже неговото си виждане по въпроса...

# 63
  • София
На мен ми поставиха диагноза Хашимото само при ТАТ извън нормата и след преглед на жлезата.

# 64
  • София
Да, по антителата се поставя диагноза, обикновено. Говорим за друго- дали при хормони в норма се налага прием на хормон. Лично аз, един ден да спра да кърмя, спирам и хормона.

# 65
  • София
Аз в началото отказах да пия еутирокс, но след като забременях, докторът ми се накара. Стартирай с доза от 25, сега съм на 50 😒

# 66
  • София
на мен ми обясниха,че щом един път са били завишени,значи Хашимотото е налице,с приема на хормона ги регулирах до нормални граници,но антителата не са все още...и дали изобщо някога ще станат...а и не ми се рискува да ги спирам,з-то преди имах сърцебиене,умора,нервност

Точно този въпрос ме вълнува в момента. Хормоните ми са в норма, антителата - завишени.
Досега не съм пила лекарства, но имам косопад и тревожност, които се засилват през лятото и отдавам на Хашимотото. Затова си мисля, че трябва да зпочна да пия лекарства. Дали Начеб ще ми изпише при това положение ?

# 67
  • София
Ако не се цели бебе и ТСХ е в норма, Начев няма да предпише хормон...почти 100% съм сигурна. Поне при мен и при ТСХ 4,2 не би ме карал да пия,ако не целяхме бебе-казвал ми го е.
Него антителата не го интересуват, изследват се колкото за диагностика и край,сигурно има защо.

# 68
  • София
Ако не се цели бебе и ТСХ е в норма, Начев няма да предпише хормон...почти 100% съм сигурна. Поне при мен и при ТСХ 4,2 не би ме карал да пия,ако не целяхме бебе-казвал ми го е.
Него антителата не го интересуват, изследват се колкото за диагностика и край,сигурно има защо.

И мен от това ме е страх. А определено не ми е добре. Какво да правя тогава? Да отида при лекар, който ще ми изпише ?

# 69
  • София

И мен от това ме е страх. А определено не ми е добре. Какво да правя тогава? Да отида при лекар, който ще ми изпише ?
Ама може да не ти е зле от щитовидната.... Rolling Eyes аз лично ще съм спокойна ако той ми каже-не трябва да пиеш хормона. Да кажа право никога не съм имала косопад/като изкл.сега след раждането и то не е много и е нормално/, а тревожност...той кой не е тревожен..промени нещо, промени вътрешните мисли, вземи си маска за коса, прави си процедура, радвай се на живота,на всеки ден.
Разбира се отиди на лекар,Начев или друг -за твое спокойствие.

# 70
Трябва ли да се пият лекарства,ако щит.хормони са в норма и само антителата са увеличени?

разбира се, че не!
що за въпрос изобщо.
то, даже хормоните да не са баш ок, пак не бива с лекарства, ти...
Това от позицията на каква го казвате, лекар ли сте?
Това е форум и всеки изказва мнения, но чак такива категорични заключения и то от хора неспециалисти не мисля, че трябва да се правят.

Последна редакция: пн, 07 юли 2014, 10:21 от Lemy

# 71
Спорът е излишен, всеки си има мнение, всеки ендокринолог също  Mr. Green

Според мен дори хормоните да са в норма има случаи, в които се налага да се пие макар и минимална доза тироксин. Аз например при ТСХ 2,1- 2,2 си имах симптоми на хипофункция- отоци, умора ..и т.н. отделно болки в мускули и стави , изтръпване, косопад и т.н. Това след първия аборт- антителата бяха 50 пъти над нормата. Сега д-р Начев каза, че при такаива стойности не би ми изписал терапия. Обаче , като чу се съм с 2 аборта, каза, че е било оправдано. Така, че зависи и от целта , тироксина помага и да се свалят АТ.

Мисля Елч, питаше за изследване преди термин и определяне на поведението след раждане. И на мен д-р Начев ми искаше  последните 3 мес. да си разделя периода на 2 - то се пада точно 45 дни преди термин. Пусках мин седм. изсл. и се видяхме, каза вече 45 дни след раждането контрола на ТСХ и после на 3-ти  месец пак при него/ тогава обикн. се активира автоимунния процес/.

# 72
  • В сърцето на любимия човек
Момичета - излезе ми контролата и съм почти убедена, че предния ми резултат е бил сгрешен  ooooh!
ТСХ от днес 0,356
от 22.05 - 2.41
от 12.03 - 1,81
Предните зимни контроли пак бяха под 2, даже и по време на стимулация. Всички резултати са от Пролабор без прием на Л-тироксин.
Много ли е зле, ако 3м съм пила по-висока доза от необходимото? От миналото лято съм все на доза 0.5. Свързах се с Начев и ми каза, че днес или утре трябва да отида да ми коригира дозата, но не ми беше удобно да му задавам допълнителни въпроси по телефона.

# 73
  • София
.. тироксина помага и да се свалят АТ.

Това не е вярно. Те не се свалят с нищо, евентуално селен може да им помогне, иначе те се подтискат с кортикостероди/при нужда - по време на бременност например/.

# 74
magnet, казано ми е от 4-ма ендокринолози и от имуноложката в Надежда  Wink

Общи условия

Активация на акаунт