"За" и "против" чалгата

• 103 220
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 915
опа,
С "аз" и "моето" искам да кажа, че не смятам моето мнемие за общовалидно, че само за себе си съм приела чалгарите за прости. Не налагам на никого да мисли като мен, само си казвам, че аз съм този, който бе наречен идиот, защото мисли по някакъв начин.

опа , остър завой .
сега ми запо4ва Монк, ще ви изшпионирам утре до къде сте стигнали със себеопознаването си  Peace

# 916
Както някой каза по-нагоре - чалгата не е музика, тя е манталитет.
Преди да науча за някой, че слуша чалга, вече ми е станал неприятен. Усещането за човека ми е неприятно - сравнявам го с миришещи на манджа екстеншъни. След това разбирам, че въпросният човек слуша чалга и намирам обяснение за неприятния "аромат".

# 917
  • Ямбол
Ох, лято лято, не е лесно, знам. Не се напъвай повече. Пусни си една музичка и зарежи мисленето.

# 918
  • вятър в маслините, вятър над хребета
А пък и не виждам смисъл да ви оборвам - така като гледам, слушате музика с главна цел да докажете своята интелигентност. QED на това, което аз казвам Simple Smile
Нищо не виждаш, само повтаряш до видиотяване твоите си съждения Laughing. Отказвам се да водя подобен тип дискусия. Жалко, че не разбираш как тук не аз доказвам своята интелигентност, а ти- не в положителен аспект обаче.

# 919
Все пак лято лято беше поддръжничка на Викито  Sick дайте и игнор момичета  Wink

# 920
  • HH
Темата няма нужда от "против" в заглавието. Тези, които са "за" се защитават толкова добре, че всичко друго е ненужно.

Извод до който аз съм стигнала, е че не е задължително условие да питаш някой дали слуша чалга. На тези хора просто им личи.

# 921
Музика, която ме дразни, е джазът. Хаос, пълен хаос са композициите. Това уж е характерно стила, но нищо не може да докосне нито в душата, нито в ума ми, тази музика просто не ми говори, не знам какво да правя, докато тя звучи, а просто да я слушам като основно занимание - абсурд.

Признавам това много трудно се прослушва в началото. Аз затова единствения джаз който харесвам е Би-Боп. Особено ако е подплътен с яки ударни. Но пак казвам - в началото докато свикнеш е трудно.

Другия джаз обаче ме хвърля в джаза  Joy

# 922
Не слушам чалга. Не, че имам нещо против хората, които я слушат, но аз не я харесвам. Познавам достатъчно интелигентни хора, със собствен бизнес и т.н., които това слушат. Ми, не мога да променя факта, че това харесват и ми е приятно да комуникирам с тях по други теми. В този смисъл, стига да не ми налагат харесваният от тях стил, нямам против те да си го слушат.
Ако трябва да сме честни някои от текстовете на така модерните "западни" стилове са доста по-вулгарни от нашите "чалгии". На мен не са ми по вкуса не толкова текстовете, колкото самият ритъм и дрескода на изпълнителите.
Понякога, в определена компания, на определен брой питиета и в определено настроение мога и аз да се кефя на чалга ритми и да "фърлям" доста по-впечатляващи гюбеци от много почитатели на този стил. В общи линии всичко е до нагласа.
Всеки си има вкус и вместо да се мъчим да променяме всеки според собствените си разбирания, за да сме изляти по калъп, можем просто да се приемаме такива каквито сме. Peace

# 923

... цигарамага тактика ...  Mr. Green

Ей тва е чалга, слушай и се учи!  Flutter

# 924
Този урок добре го упражнявахме в гимназията  Heart Eyes

# 925
Моля-моля! Мръсни песни в стил "Черно Фередже" са се пяли поне три поколения назад. Те са си градски фолклор. Те са си специфична институция, пеят се при събирания. Това, че са ги записали и хората ги слушат извън тия събирания и седенки вече е странно. Но точно тия песни са начин да се разпуснат временно някои социални граници, да се свали натрупаното напрежение. По наблюдения на учени като Стивън Пинкър говоренето на мръсни думи сваля нервното напрежение, те се явяват отдушник.

Обратно, чалга песните не разтоварват напрежението по леко шеговит начин, ами нарочно го нагнетяват, дори като думи не са чак толкова експлицитни.

Надявам се правите разлика между шеговито-сексуални (вид фройдистко нервно хихикане, според някои) и чалга-сексуализиращи текстове. След слушане на "черно фередже" едва ли някой ще се почувства сексуално, по-скоро ще му е смешно и ще му е едно такова леко хулиганско, настроено срещу системата и закостенелия морал.

# 926
Преди да науча за някой, че слуша чалга, вече ми е станал неприятен. Усещането за човека ми е неприятно - сравнявам го с миришещи на манджа екстеншъни. След това разбирам, че въпросният човек слуша чалга и намирам обяснение за неприятния "аромат".
Искам да те попитам, ако човекът слуша друга музика, но продължава да е противен, какво правиш? Намразваш ли другата музика?
Питам, защото няма как масовата днешна мода да произхожда все от долнопробни семейства, слушали Лепа Брена и мръсни стари градски песни. Или не е важна логиката и фактите, а предпочитанията?

# 927
Искам да те попитам, ако човекът слуша друга музика, но продължава да е противен, какво правиш? Намразваш ли другата музика?
Питам, защото няма как масовата днешна мода да произхожда все от долнопробни семейства, слушали Лепа Брена и мръсни стари градски песни. Или не е важна логиката и фактите, а предпочитанията?

Даааа! Когато пла4еш запалвай си цигара ...

# 928

Какво не ти е ясно в логиката, че чалгата предполага определен манталитет и начин на живот, които между другото нямат нищо общо със старите градски песни, били те и мръсни.

# 929

Какво не ти е ясно в логиката, че чалгата предполага определен манталитет и начин на живот, които между другото нямат нищо общо със старите градски песни, били те и мръсни.

Зависи, зависи! И пак зависи.
Ако си само в 4алга среда, обкръжение и пр. и наистина си залят ежедневно ... Може да те дразни много. От тази гледна то4ка разбирам доста от пишещите тук, но ... Ако по цял ден слушаш немски маршове и техните 4алгари с отвратни мелодийки и ако по радиото е скука, скука , скука само бибър, риана, и някакви лигли, които повтарят протяжно последните сри4ки по няколко пъти ...
Така ти писва по едно време, 4е си пускаш 4алгата, сипваш си ракийката и им теглиш временно една сериозна   Peace 
Имам в предвид ситуации в които ти липсва именно този манталитет , за да не те довършат разписанията, задълженията и правилниците

Общи условия

Активация на акаунт