"За" и "против" чалгата

• 106 010
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 930
За сметка на това преди 2 седмици Нелина като беше в нашия град и освен чалгията пя и народно а и чиста естрада - примерно Паша Христова "Една Българска роза", а и други.
Охо, това ме подсеща за другата "модерна" музика - авторската народна. Едни кахърни песни, едни извори, едно благодарене на колене, едни семейства разделени, любови разлъчени, пък за отишли си без време юнаци да не говорим... Това е новата музика за маса. Сядам аз на рожден ден и зазвучават едни песни като за струване. да му се отще на човек да празнува и как иначе, като му говорят за умрели във всяка песен. Хиляди пъти предпочитам някой противен мазен цигански кларинет пред тази "българщина". Особено ако последната се изпълнява от Володя  #2gunfire

Питам, защото няма как масовата днешна мода да произхожда все от долнопробни семейства, слушали Лепа Брена и мръсни стари градски песни. Или не е важна логиката и фактите, а предпочитанията?

Какво не ти е ясно в логиката, че чалгата предполага определен манталитет и начин на живот, които между другото нямат нищо общо със старите градски песни, били те и мръсни.
Това искам да знам - как го предполага? Изследване ли е правено?
Старите градски и роклята до под коляното са еквивалента на чалгата и миниполата преди 80-100 години.

# 931
Чалгата със самата си музикална форма лекичко изменя съзнанието на човека, прави го един такъв...как да кажа, разпуснат. Наистина има нещо нечистоплътно, дори ако става въпрос за човек с добро образование и кариера.

В такъв случай може всичко да е наред видимо, да е чист и спретнат, дори с културна реч, но със сигурност ще има някакво слабо място. Някаква пошлост, неморалност.

Нали не предполагате, че "Черно Фередже" пропагандира гоненето на монаси в буквалния смисъл с песента си "Калугер ми смига"? Обаче чалга текстовете предполагат, че е куул и мъжкарско (или дамско) да правиш това, за което се пее в тях.

Като чуя, че някой знае мръсните стари градски песни, се радвам. Това значи, че не е селяк.

Всъщност джаз и суинг са еквивалента на чалгата, и flapper dress без ръкави. Старите градски и мръсни винаги са били знак за морал, защото ако не си морално стегнат в обществото, тия песни просто не ти звучат пиперливо. А това им е целта:)

# 932
Чалгата с претенции за "музика" ми е най-противна. Предпочитам старата класическа хард чалга, която си знае мястото.

# 933
Що бе, перфектно става, като й пляснат един грандиозен симфоничен аранжимент:)

# 934
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ухх, Контрол и дискусия за текстове, подсетихте ме Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 935
  • В Космоса
Ей ви еволюция:

М/у другото забелязвам еволюция и вътре в чалгата. Ей това чудо

скоро го мернах да пее, явно усилено се стреми да избяга от просташкия имидж. Не чух дори и една извивка на разгонена кучка.  Crazy

# 936
лято лято мисля,че след последния ти пост успях да те разбера  Peace Имам много близък приятел в Щатите ,понякога сяда пуска си старите песни на Сашо Роман и "Носталгия" на Глория изпива една бутилка и се прави талпа.Казва,че така се връща за малко тук.Обаче мисля,че ако си беше останал тук нямаше това да е неговия жанр.Слушането на чалга от българите в чужбина според мен на носталгична основа.Съвсем друго мнение имам за хората ,които живеят тук и това им е начина на живот  Peace

# 937
Не чух дори и една извивка на разгонена кучка.  Crazy
Joy  И извивките ли подхващаме вече? Сега на бялото ще се каже черно и тези извивки няма да са като онези.
О, божествена снобария!

# 938
Абе, мацко, не приемай нещата така лично, че започва да става адски смешно Joy

# 939
лято лято мисля,че след последния ти пост успях да те разбера  Peace Имам много близък приятел в Щатите ,понякога сяда пуска си старите песни на Сашо Роман и "Носталгия" на Глория изпива една бутилка и се прави талпа.Казва,че така се връща за малко тук.Обаче мисля,че ако си беше останал тук нямаше това да е неговия жанр.Слушането на чалга от българите в чужбина според мен на носталгична основа.Съвсем друго мнение имам за хората ,които живеят тук и това им е начина на живот  Peace

А, бе, пак си е до човека. Колкото и да ми е носталгично, няма да си пусна чалга. То нали си има приказка - когато на кофти човек му е гот...
За извивките - да, изучили са се.

# 940
Абе, мацко, не приемай нещата така лично, че започва да става адски смешно Joy
На мен не ми е смешно, а жалко от твърдения на хора като теб и Мамасита, но всеки си е башка луд, да не ползвам друга дума.

# 941
Виж какво, аз твърдения досега за теб не съм направила. Ти си тази, която обижда наред, подтиквана от кой знае какво чувство за малоценност. Давай все така- с опоненти като теб отсрещната страна няма нужда да се старае да докаже тезата си.

# 942

Защо ли аз си пускам българска народна музика (която силно недолюбвах докато живеех в България) и Лили Иванова, Щурците и т.н., когато ме хване носталгията? Случва ми се три пъти годишно, на точно определени дати.... Изобщо не ми е хрумвало да слушам чалга. Толкова хубава музика, която не е чалга, може да ти напомня за България. Не разбирам....

# 943
  • Ямбол
белла дона, уж призоваваше към "игнор", пък не се стърпя да ѝ отговаряш. Wink
Носталгия друг път. Това е начин на мислене.

# 944
Ами опитвам се някакъв добър тон да държа,защото стана малко напрегнато  Peace и да не заключат темата.Софи,ти си избрала по-добрия вариант! И аз питах защо,отговори ми,че това са били песните от младостта му.Аз като бях в чужбина и ми ставаше мъчно си пусках Емил Димитров не съм прибягвала до Глория  Wink така,че да прави сте явно е до човек  Peace

Общи условия

Активация на акаунт