"За" и "против" чалгата

• 102 943
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 1 470
Фешън лавър, не каза какво мислиш за поста на Как` Сийка. Вярно ли е, не е ли вярно това , което е написала? Харесва ли ти да го чуваш? Мислила ли си по въпроса досега?

Да донякъде съм съгласна. Целта на чалгата наистина е населението да изпростее, защото това ще е по-удобно за политиците. Стадо овце се водят много лесно, за разлика от млади, интелигентни и образовани хора. Самата музика се натрапва на хората, тя е навсякъде. И много хора възприемат модела на живот, на който тя "учи"

НО, има разлика между поп-фолка, като музика и като начин на живот. Ако ти си елементарен като човек, нямаш качества и със и без чалга резултатът ще бъде един и същ.
Интелигентните хора, могат да отсяват качественото във всеки един жанр. Така че, от самия човек си зависи дали ще избере де бъде част от стадото или ще поиска нещо по-добро.

Музиката, която слушам има за цел предимно да ме забавлява, да ме успокоява, когато съм тъжна, но НЕ да ме възпитава. Това е работа на родителите ми. Ако те я свършат, могат да бъдат спокойни, че независимо каква музика слушам, ще стана човек, с когото да се гордеят. Ако не ме възпитат правилно, и класическа музика и рок и джаз да слушам, пак ще стана част от масата деградирало поколение.
Въпреки че съм на 14, имам претенциите, че имам изградена ценностна система, която намирам за добра, спрямо средата на живот и възрастта ми. Не искам това да прозвучи, като самоизтъкване, но просто смея да кажа, че е така, защото в много ситуации съм разсъждавала не като 14 годишна, а като възрастен човек. Родителите ми винаги са се държали с мен като с равна на тях, разговаряли са с мен на всякакви теми и много хора са казвали, че имам добра обща култура. Аз искам да се развивам и не мисля ,че само заради едната чалга трябва да се притеснявам за себе си.
И не съм единствената. Много хора от обкръжението ми разсъждават по същия начин и голяма част от тях смятам дори за по- интелигентни.
В никакъв случай не искам да се изкарвам като нещо кой знае какво, защото знам, че все още почти нищо не съм постигнала, но искам просто да ви покажа, че не е задължително, ако слушаш чалга да изпростееш.

# 1 471
  • София

Въпреки че съм на 14, имам претенциите, че имам изградена ценностна система, която намирам за добра, спрямо средата на живот и възрастта ми.
Ясно  Grinning

# 1 472

Въпреки че съм на 14, имам претенциите, че имам изградена ценностна система, която намирам за добра, спрямо средата на живот и възрастта ми.
Ясно  Grinning

Кое ти е е ясно? Иронията ти нито е обоснована, нито е релевантна към това,  което написах.
Моля те, защити си тезата. Искам да те разбера по-добре, все пак говориш с тъпа чалгаджийка нали?

# 1 473
Фешън лавър, разговор не се води така. Когато по подразбиране приемаш, че събеседникът ти е настроен срещу теб, и извличаш необосновани тълкувания от думите му, нищо няма да излезе от общуването ви. Към разговор се подхожда винаги с добри намерения и имаш право да нападнеш едва когато те нападнат директно (нещо, което Симона не е направила). Въпреки че и тогава не е препоръчително.  Simple Smile

В отговор на дългия ти пост - тук не можеш да ни покажеш нищо, защото липсват реални условия, в които да го направиш. Остава ни да се надяваме, че ще го приложиш в живота си.

Откривам противоречия в поста ти, но няма да ги обсъждам сега, защото нямам време и не искам да влизам в спор.  Simple Smile

Който иска, нека ги посочи.

# 1 474
Фешън лавър, разговор не се води така. Когато по подразбиране приемаш, че събеседникът ти е настроен срещу теб, и извличаш необосновани тълкувания от думите му, нищо няма да излезе от общуването ви. Към разговор се подхожда винаги с добри намерения и имаш право да нападнеш едва когато те нападнат директно (нещо, което Симона не е направила). Въпреки че и тогава не е препоръчително.  Simple Smile

В отговор на дългия ти пост - тук не можеш да ни покажеш нищо, защото липсват реални условия, в които да го направиш. Остава ни да се надяваме, че ще го приложиш в живота си.

Откривам противоречи
я в поста ти, но няма да ги обсъждам сега, защото нямам време и не искам да влизам в спор.  Simple Smile

Който иска, нека ги посочи.

Аз сама ще си ги посоча Simple Smile Simple Smile
Имаш предвид това, че казах че от чалгата се изпростява, а после казах, че много интелигентни хора я слушат.
Да така е, защото на много хора им харесва мелодията, бързият ритъм, не обръщат внимание на подтекста, на това което песните внушават.
Нека да се уточня: Чалга културата е това, което промива мозъците на хората. Самата музика поп фолк, не учи на нищо.
Има много хубави балади, също и бързи песни, в които певиците са облечени Mr. Green Mr. Green /казвам го защото вие свързвате поп фолк с голотата, която вече не е достатъчна, за да стане една песен "добра"/, пее се за любов, за болка, за предателство, за лицемерие и много други теми. Тези песни, мога да кажа, че са качествени, защото не проповядват "чалга култура". Много хора слушат такива песни, аз съм така. Харесва ми мелодията, харесва ми факта, че се пее за любов, защото тийнейджърите по това време преживяваме ученическа любов и песните просто ни доставят удоволствие. Не е задължително това да е обвързано, с промяна на ценностна система /има много такива случаи, но това не означава, че трябва да слагаме всички под един знаменател/
Ако човек слуша определен стил музика, защото просто харесва самата  музика и не се влияе от пошлото/защото то не е само в чалгата/ няма да стане част от масата простаци. Аз поне така мисля.

# 1 475
  • София
Ето, кафе с мед си се оплаква, че дъщеря й слуша чалга. Но не виждам намерение да я обеси на първото дърво точно за това. Подозирам, че това се отнася и за всички други - много принципни и безкомпромисни са, докато не бъдат пряко засегнати.
И - харесва ми или не - вярвам на fashion_lover96, че интелигентни деца масово ходят в конкретните чалготеки.
В тон с общата идея личния опит да се представя едва ли не за тенденция - дъщеря ми буквално е закърмена с чалга - имахме видеокасети с ранната Глория и Драгана Миркович и аз, и майка ми я хранехме на тази музика. Въпреки това, както казах по-назад, дъщеря ми е крайно нетърпима към чалгата. Която крайност аз като майка не намирам за толкова положителна, но това са си мои виждания.

Songes, ти самата правиш това, в което обвиняваш fashion_lover96. А simona035 направо я обижда. Ако за теб това не е директно нападение...
Да не говорим за правописните грешки (не твоите), но те са пренебрежими, нали?

# 1 476
  • град-държава
Любовта и предателството са поднесени по един начин с музиката на Гънс и съвсем друг от пластмасовите гръд и уста на Джена. Mr. Green
Чалгата е освен проява и послание към изключително лош вкус, но и част от културата на определена прослойка.
С това я свързвам аз и нямам особени очаквания от хора, които я допускат за себе си.
Както казах и назад - всички претенции приключват там, където се прегръщат с чалгата.

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 12:21 от Vermilion`

# 1 477
Разбира се, че няма да говорим за моите правописни грешки, защото те не съществуват.
Аз не обвинявам Фешън лавър в нищо, а и обяснявам неща, които е добре да знае. Ако мислиш, че съм обидила нея, че и теб, ще те препратя към изказването на Аглая:

Не, в изказването ми прозира нещо съвършено друго. Но чалгаджийският манталитет, освен че е безразличен към паметта и помненето, е напълно индиферентен към задълбочаването и извличането на смисъл.

Това не е лична нападка от страна на Аглая, тя е много навътре в тези неща. Със средствата на науката е извлякла това заключение, така да се каже.

# 1 478
Аз сама ще си ги посоча Simple Smile Simple Smile
Имаш предвид това, че казах че от чалгата се изпростява, а после казах, че много интелигентни хора я слушат.
Да така е, защото на много хора им харесва мелодията, бързият ритъм, не обръщат внимание на подтекста, на това което песните внушават.
Нека да се уточня: Чалга културата е това, което промива мозъците на хората. Самата музика поп фолк, не учи на нищо.
Има много хубави балади, също и бързи песни, в които певиците са облечени Mr. Green Mr. Green /казвам го защото вие свързвате поп фолк с голотата, която вече не е достатъчна, за да стане една песен "добра"/, пее се за любов, за болка, за предателство, за лицемерие и много други теми. Тези песни, мога да кажа, че са качествени, защото не проповядват "чалга култура". Много хора слушат такива песни, аз съм така. Харесва ми мелодията, харесва ми факта, че се пее за любов, защото тийнейджърите по това време преживяваме ученическа любов и песните просто ни доставят удоволствие. Не е задължително това да е обвързано, с промяна на ценностна система /има много такива случаи, но това не означава, че трябва да слагаме всички под един знаменател/
Ако човек слуша определен стил музика, защото просто харесва самата  музика и не се влияе от пошлото/защото то не е само в чалгата/ няма да стане част от масата простаци. Аз поне така мисля.
Слушай стари градски песни, "Красив роман е любовта..."

# 1 479
  • София
Само да пусна още една бомба и се омитам от тук Simple Smile
Почитателите на чалгата като правило са от средите на най-ниско образованите българи. Те предпочитат да наричат чалгата с модерна английска терминология – попфолк. С това те показват ниска  степен на компетентност, защото попфолк (popfolk) е съкращение от английския израз Popular folk music и се отнася до фолклорната (народна) музика на съответния народ. За българския случай това би трябвало да значи ”народна музика на българите” или "българска народна музика" или "българска форклорна музика". В действителност, между чалгата и българската фолклорна музика (българския попфолк) има огромна разлика. Тази привидна некомпетентност и безкритичност на някои музикални издатели и дейци, свързани с този жанр, всъщност представлява опит да се представя и утвърждава тази музика като ”българска национална музика”, ”музика, характеризираща българската нация пред света”.

# 1 480
  • София
Ти твърдиш, че Симона не е нападнала Фешън лавър, което не е вярно. Ако кажа за теб, че си с промит мозък - как ще го възприемеш, като комплимент ли? Мен не си обидила

Що се отнася до цитираната от теб особа - мързеше ме да й отговоря подобаващо, а днес вече ми е все едно. Има хора, които по гръб не падат и не търпят несъгласие - те винаги са правите. Това си е характер и пази Боже от такива рептилии, пък били те и слушащи Моцарт.
Ако всички разсъждаваха както тя претендира, Битълс също нямаше да ги има. И те са били новост, между другото категорично не разбирам тогавашната истерия покрай тях. Неслучайно са обмисляли  да не пеят на живо на концерти.

# 1 481
Ти твърдиш, че Симона не е нападнала Фешън лавър, което не е вярно. Ако кажа за теб, че си с промит мозък - как ще го възприемеш, като комплимент ли? Мен не си обидила
Никак не бих го възприела. В този форум често се опитват да ме засегнат, но с други епитети. Все ми е едно, не ме познават, съдят само по постовете ми. Ще се обидя, ако човек, когото ценя, ми каже, че съм с промит мозък. Най-вече ще се замисля дали не е прав и какво да променя в себе си.

Веднъж една защитничка на чалгата в тази тема ми каза нещо много грозно и страшно, нещо, което съм чувала само от циганките на улицата, когато съм им отказвала да ми гледат. Само защото я иронизирах леко за една много смешна правописна грешка, с която сама се определи като вид животно. Всичко е изтрито вече, но тогава изгубих ума и дума.

# 1 482
По повод термините за чалга - само да вметна, че в Германия на този род музика казват "немски шлагер".
Наименованието понякога може да даде наистина грешна представа.

# 1 483
  • град-държава
simona035  Peace
Вчера бях започнала пост в тази насока, но реших, че просто няма смисъл и така не го публикувах.
Подмяната е всяко едно ниво и аз лично не мисля, че чалгата залязва, напротив - навсякъде е и повече от всякога.
Когато аз бях тийн, чалгата беше нарицателно и не звучеше така свободно, както в днешните мащаби.

Тези песни, мога да кажа, че са качествени, защото не проповядват "чалга култура". Много хора слушат такива песни, аз съм така. Харесва ми мелодията, харесва ми факта, че се пее за любов, защото тийнейджърите по това време преживяваме ученическа любов и песните просто ни доставят удоволствие. Не е задължително това да е обвързано, с промяна на ценностна система
Да храниш и изразяваш емоциите си, чрез кючеци не е подмяна? Звучи дори зловещо.
На 14-15 изживявах първата си любов и целувка Laughing, и символа на този момент в музикален израз беше Evidence на Faith No More. А там никъде не се споменава дори думата любов, но емоционалния заряд и сега като се сетя е взривяващ.

# 1 484
Залязвала  Laughing Grinning
Защо тогава целия така наречен "елит" на първа, втора англйска, математическа и т.н. всяка събота и неделя са в Котън клуб, Плейхаус, Night Flight и т.н?
И каква музика има там? Основно чалга. Фики, Преслава, Галена и други.
Айде не си мислете, че вие като не слушате чалга и младото поколение не слуша. Колкото и наблюдения да имате, като не сте постоянно в тази среда няма как да сте сигурни. Много приятелки се крият и тайно пак слушат чалга.Познавам наистина много хора, които до гимназията не слушаха чалга, не искаха и да чуят....и аз бях от тях, но сега си слушам, както и другите Mr. Green Mr. Green

Чалгата я заменят с Криско и производните и е повече от ясно, че залязва. А високият бал с който се влиза в гимназиите, които си изброила и интелигентността явно нямат много общо.

Общи условия

Активация на акаунт