каква е глобата

• 5 936
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
За международните паспорти имаше (май) 3 месеца след изтичането му, в които няма глоба. После за година и половина има и след това пак няма. Преди време мъжа ми подменя неговия и изчака някъде 2 - 3 месеца да мине периода в който има глоба, та да го смени.

# 16
     За паспортите глоба се налага, ако не върнеш документа в тримесечен срок от изтичане на срока за валидност. БЛД са собственост на държавата, затова се връщат и невалидните. Не те глобяват, ако не си подновиш паспорта. Може да не ти е нужен нов паспорт, не си длъжен да имаш такъв. 

# 17
От включилите се разбирам, че при закъсняване на смяна на личната карта, при промяна на някакви данни, глобяването е по усмотрение на служителя. Някъде глобяват по 20 лв. независимо колко си закъснял, някъде въобще не глобяват, а ако мине повече време - има давност.
Това важи само при личната карта.

# 18
Може ли да се намеся в темичката с няколко въпроса? Wink

При смяна на фамилията след граждански брак, в районно управление ли се отива, да се вади нова лична карта? За колко време става? Заплаща ли се?

Как се процедира с шофьорската книжка? Колко време е нужно? Заплаща ли се?
Ако ми кажат срок от 1 месец например, през този месец няма да имам документ и да шофирам?
Благодаря.  Hug

# 19
     И в двата случая се отива в РУП по постоянен адрес, подава се заявление и се носи удостоверението за сключен граждански брак (решението за развод, промяна на име или бланката с новия постоянен адрес - според причината за промяната в данните).  Няма да ти вземат стария документ, докато не издадат новия. Ще можеш да караш автомобил. Заплаща се. Обикновена поръчка е със срок на издаване на документа - 1 месец.

Тарифа
http://www.mvr.bg/polezno_e_da_znaete/bds/taksi_tarifa4.htm

# 20
     И в двата случая се отива в РУП по постоянен адрес, подава се заявление и се носи удостоверението за сключен граждански брак (решението за развод, промяна на име или бланката с новия постоянен адрес - според причината за промяната в данните).  Няма да ти вземат стария документ, докато не издадат новия. Ще можеш да караш автомобил. Заплаща се. Обикновена поръчка е със срок на издаване на документа - 1 месец.

Тарифа
http://www.mvr.bg/polezno_e_da_znaete/bds/taksi_tarifa4.htm
Благодаря.   bouquet

# 21
Глоба се налага за несменена в срок лична карта, паспорта е документ по желание.

По желание е, но се налага глоба ако не се върне стария. Защото бил на държавата.
Година и един месец е срокът, в който административния орган може да наложи глоба за несменен/невърнат документ, считано от датата на изтичане на валидността му. Това по повод на констатациите кой бил глобен и кой не.

# 22
Мен може би не ме глобиха, защото дефакто не ми взеха стария паспорт,
имам 10-годишна виза в него, и заради визата ми ги закачиха двата паспорта един за друг и съм с 2 сега  Laughing

# 23
В моята лична карта адресът ми е вече не актуален 2 години. Мисля да не го променя,като ми изтече валидността на ЛК. Не мисля, че ще ме глобят.

# 24
уф, аз сега като ви чета се сетих, че личната карта смених с новия аде=ресс през септември, но шофьорската книжка не се сетих ...
В КАТ ли трябва да ходя?

# 25
  • София
Личната карта на майка ми беше изтекла през 2012г., поднови я през април т.г. Не ѝ наложиха глоба.

# 26
Аз си изкарах нова лична карта след брака 3 месеца по- късно и ми написаха акт за 20 лв.
Исках да го платя веднага, но ми казаха, че не можело, трябвало било да чакам да ми пристигне призовка по пощата  Laughing
Щях да падна!  Grinning
Да, ама аз две седмици по- късно се преместих в друга държава и така и не дочаках никаква призовка. Не са ли балъци?

# 27
Да, ама аз две седмици по- късно се преместих в друга държава и така и не дочаках никаква призовка. Не са ли балъци?
Laughing Не са. Актът констатира нарушение, в него размер на глоба не пише. Не призовка, наказателно постановление е трябвало да изчакаш.

Скрит текст:
Ако не са те намерили, но са го връчили на някой от близките ти, вече е изпратено в НАП и имаш публично задължение.

# 28
  • София по рождение
Здравейте,

а, какви документи трябва да подготвя за лк на сина ми? Има ли опашки по районните? И още един въпрос - за издаване на нов контролен талон в районното мога ли да подам документи или в КАТ трябва да ходя. Изпрах го Cry

Общи условия

Активация на акаунт