Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 713
  • 766
  •   1
Отговори
# 480
Би ли споделила за кои уни-та са искали сертификат по английски и какъв точно трябва да е сертификатът ?

# 481
  • София
Не разбирам за какво им е академична справка при положение, че се прилага димпломата - то не е ли същото дефакто?
За сертификатите по английски предполагам, че приемат всякакви, но в моя университет за английските специалности искат TOEFL (+ хорариум часове по немски или немски серификат), защото уж се водят на английски, но явно не на 100% всички предмети са на английски, затова се иска и сертификат по немски.
Предполагам и че Cambridge First Certificate би свършил работа (ако специалността е на немски и се изискват знания по английски). Аз лично смятам че CFC е по-сложен от TOEFL. На сайтовете на унитата не пише ли какви сертификати по английски се признават? 

# 482
  • София
Би ли споделила за кои уни-та са искали сертификат по английски и какъв точно трябва да е сертификатът ?

Уни Кьолн, Уни Франкфурт и Свободен Университет- Берлин- това за кандидатстване през 2011. Сертификатите могат да са различни, май изискването беше В2 (FCE, например). На сина ми приеха какъвто сертификат имаше (САЕ). Ако нямат сертификат, мисля че приемат и с достатъчен хорариум от училище.
Най-добре да получите актуална информация от избраните университети, защото изискванията се менят.

# 483
  • Под гъбата
Момичета, някой знае ли дали все още е валидно изискването за страните от европейски съюз, лицензиран превод на документи? Питам защото синът ми твърди, че вече не било необходимо, а можел превода да не е лицензен?? Става дума за уверението от унито ,че е студент

# 484
  • София
Ива, а за искането на академична справка откъде се разбира? Аз досега на страниците на всички унита/отделни специалности, които съм разглеждала, такова изискване няма упоменато. Сега специално разглеждах един от университетите, които представляват интерес за дъщеря ми.  Изброени са документите, които следва да бъдат изпратени на уни асист за VPD и паралелно с това и на самото уни. Няма упомената академична справка. Може ли да е примерно  за икономически специалности  това искане? Или? Извинявам се, ако е глупав въпросът ми.

# 485
  • София
Ива, а за искането на академична справка откъде се разбира? Аз досега на страниците на всички унита/отделни специалности, които съм разглеждала, такова изискване няма упоменато. Сега специално разглеждах един от университетите, които представляват интерес за дъщеря ми.  Изброени са документите, които следва да бъдат изпратени на уни асист за VPD и паралелно с това и на самото уни. Няма упомената академична справка. Може ли да е примерно  за икономически специалности  това искане? Или? Извинявам се, ако е глупав въпросът ми.

И аз не разбрах откъде дойде това за справката, синът ми тогава твърдеше, че има влияние върху изчисляването на точките преди приема (вероятно има нещо общо с хорариумите по години). Мисля, че тогава някое от децата, кандидатстващи с него го беше "светнал". Преди 4 години ме държаха малко настрани при кандидатстването  Embarassed. Вероятно и изискванията за различните университети и специалности са различни.

# 486
  • София
Ясно, благодаря. Simple Smile Едно мейлче  с конкретно  питане ще свърши работа. А как е принципно  наименованието на тази академична справка на немски? Аkademischer Auszug, Notenauszug или нещо друго?

# 487
  • София
Ясно, благодаря. Simple Smile Едно мейлче  с конкретно  питане ще свърши работа. А как е принципно  наименованието на тази академична справка на немски? Аkademischer Auszug, Notenauszug или нещо друго?

Ще проверя довечера какво беше  Simple Smile.

# 488
  • София
Благодаря Simple Smile

# 489
Да, академичната справка трябва за балообразуването, т.е. гледат се не само задължителните документи ,а и как се смята бала.
С две думи документите ще са пълни без тази справка /детето ще бъде допуснато до класиране/, но няма де се получат точки, които се формират от информацията в справката.

# 490
  • София
Моята дъщеря взе от предния випуск академична справка минала през всички проверки Simple Smile и я попълни със своите оценки, след което я занесе в НЕГ за да избегне неточностите и разкарването.

# 491
  • София
Благодаря на  всички за полезната информация Simple Smile Мислех си, че като чета детайлно по сайтовете, не пропускам нищо...Но явно не е така. Mr. Green

ПП Да видим дали съм разбрала правилно.. Излязох от рамката да гледам само задължителния набор от документи за кандидатстване. И се разрових по-надълбоко в страницата на  TUM. За специалността Информатика има така нареченият Eignungsfestellungsverfahren. Предполагам  точно това е така нареченото събеседване, на което те канят и преценяват дали си годен за следване на точно тази специалност. На сайта пише, че процедурата е в две стъпки. Първата е да се пресметне този въпросен бал (максимални 100 точки).  Освобождават се от това събеседване хората с резултат над 80 точки, завършили извън Германия гимназии с преподаване на немски. Пресмятането на точките за бал става с утрояване на оценки по математика, удвояване на такива по БЕЛ и с пресмятането веднъж на оценките по информатика и английски от последните 4 срока на гимназиалното образование, след което по някаква тяхна формула резултатът се трансформира в точки. Именно тук се явява необходима тази академична справка, нали? Защото от дипломата  няма как да се  вземат отделните оценки през тези 4 срока?

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 12:31 от пенсионирана русалка

# 492
Моята дъщеря взе от предния випуск академична справка минала през всички проверки Simple Smile и я попълни със своите оценки, след което я занесе в НЕГ за да избегне неточностите и разкарването.
Много умно! Това изобщо не ми е хрумвало. Но също така не ми бе хрумвало и че академичната справка ще ни създаде толкова препятствия и че е възможно при толкова издадени уж справки от гимназията преди нас ще допускат толкова грешки...

# 493
  • София
Казабланка, снощи попитах девойката какво знае по темата. Оказа се, че в час по информатика заедно с г-жа Бонева са преправяли формата на тази справка и наименования на предмети в нея. Жената точно това споделила - че миналата година имало много допуснати грешки и връщания. Да се надяваме, че наистина нещата  тази година ще са наред. Но ще заимстваме идеята на Ironic за по-сигурно. Mr. Green Че на всичкото отгоре се носят слухове за резултати от ДСД чак след средата на април. Дано си останат слухове. То не че вината ще е на училището, ако в това има някаква доза истина, но все пак ще е игра на нерви.

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 12:43 от пенсионирана русалка

# 494
  • София
Пресмятането на точките за бал става с утрояване на оценки по математика, удвояване на такива по БЕЛ и с пресмятането веднъж на оценките по информатика и английски от последните 4 срока на гимназиалното образование, след което по някаква тяхна формула резултатът се трансформира в точки. Именно тук се явява необходима тази академична справка, нали? Защото от дипломата  няма как да се  вземат отделните оценки през тези 4 срока?

Точно така, необходими бяха точно тези четири срока за пресмятането на точките, сега си спомням. В дипломата оценките са усреднени.

Учудвам се, че толкова години НЕГ не вземат да си направят читав темплейт за тези справки  ooooh!.

Общи условия

Активация на акаунт