Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 737
  • 766
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Един сайт, в който има много подробна информация за следване в Германия -   http://www.hochschulkompass.de. Има английска версия.

http://www.hochschulkompass.de/studium/bewerbung-zulassung/zulas … ngsverfahren.html
Тук по-конкретно и точно е обяснено относно Zulassungsbeschränkung. И когато се твърди, че дадена специалност е NC без допълнителни уточнения се подразбира, че важи за цялата страна, т.е. отваряме десния линк Bundesweite Zulassungsbeschränkung, където са описани четири специалности. Левият линк дава информация за местни ограничения, т.е. ограничения, които всяко уни решава да си въвежда. Значи може да ги има, но може и да ги няма, както се разбра от последната дискусия.  Grinning

# 466
 chrissy, благодаря за включването, но аз питах за акад.справка от училище.
пуснал е молба в училище, ще я издадат до 12клас първи срок, той сам ще си я преведе.

# 467
пуснал е молба в училище, ще я издадат до 12клас първи срок, той сам ще си я преведе.

Тези академични справки трябва да са направени по точно определен начин - за последните две години и по срокове. За кандидатстване справката трябва да е заверено в МОН, преведена и легализирана - това е за процеса на същинското кандидатстване.
Не знам как стои въпроса за Виена и за общежитие..... най-добре да пита тези, на които ще изпраща документа. Иначе мнения много, всеки отговаря от личен опит (както и аз  Simple Smile), който може да не е точно вашия случай   Wink

# 468
  • München, Deutschland

От училище също ми изискваха дипломата (не знаех, че се нарича "академична справка" и там), нея също съм превеждала сама, като гледах да спазя същото форматиране. Също нямаше проблем.
Следва да уточня, че не беше кандидатстване след 12. клас, а прехвърляне след изкарана някоя и друга година тук, но специално за Карлсруе, документите по списък за кандидатстване бяха същите.

Това, което mami21 пише за академичните справки, при мен не го е имало. По-точно аз реших да опитам по евтиния начин и да не плащам за заверени преводи, казах си, че ако поискат, винаги може да се добави без проблем. Не се наложи обаче.

# 469
  • София
Добре де, явно аз нещо не разбрах.  Rolling Eyes В кои университети в Германия може да се кандидатства на този етап, преди държани матури и получена диплома за средно, с академична справка? Не е ли  това характерно изискване за английски, холандски, датски университети предвид факта, че офертите от тях се получават рано (когато  12-класникът няма как още да има диплома)? Нали и точно заради това в масовия случай сроковете за кандидатстване в Германия са до 15.07 за зимен семестър, тоест съобразени са с това кога се получават дипломите?

# 470
Аз мисля, че не може да се кандидатства предварително.
Струва ми се, че някои консултанти дават такива "съвети", когато кандидатстващите са притеснени, че няма да се справят със срока.
Това, което аз знам е :
- няма смисъл от това упражнение, защото от уни. ще ти отговорят, че документите не са пълни /т.е. няма диплома/ и така или иначе трябва да се добавят, НО пак до крайния срок. С две думи, това, че са изпратени някакви документи, не удължава срока.
- не трябва да се изпращат документи, които не са в списъка на конкретния уни., защото показва непознаване на процедурата. Ако пише - мотивационно писмо - изпращаш, ако не пише изрично - не. Понякога академичната справка не е упомената в списъка, но при изчисляване на бала може да се изгубят точки, защото немските дипломи са с различен формат и тази инф. се съдържа в тях. Това означава, че трябва да се гледа и как точно става балообразуването - от диплома - мах .....точки, от оценки по избрани предмети - мах .....точки и  т.н.
Това научихме ние при кандидатстване на двете ми деца.

# 471
  • София
Благодаря, мами 21 Simple Smile

# 472
Добре де, явно аз нещо не разбрах.  Rolling Eyes В кои университети в Германия може да се кандидатства на този етап, преди държани матури и получена диплома за средно, с академична справка?
стана някакво объркване - въпросът ми беше само за кандидатстване за общежитие

# 473
  • München, Deutschland
Това, което аз знам е :
- няма смисъл от това упражнение, защото от уни. ще ти отговорят, че документите не са пълни /т.е. няма диплома/ и така или иначе трябва да се добавят, НО пак до крайния срок. С две думи, това, че са изпратени някакви документи, не удължава срока.
Хм, защо? В смисъл, при вас е било така, или? В Германия имам чувството, че най-лесното нещо е да удължиш срок - за дан. декларация, за разни плащания, например по кредити, за какво ли не...
Конкретно аз в университета съм се разбирала, че ще предавам документи по-късно, нямаше проблем, но беше след като вече бях студентка. Само трябва да намериш кой точно отговаря за това, за да ти го разреши. Като обясниш, че няма как иначе поради независещи от теб причини, са правели толкова много отстъпки...
В смисъл, винаги са проявявали разбиране и затова се учудвам на това, което казвате.
За практики, за признаване на изпити, за какво ли не...

- не трябва да се изпращат документи, които не са в списъка на конкретния уни., защото показва непознаване на процедурата. Ако пише - мотивационно писмо - изпращаш, ако не пише изрично - не.

Peace

# 474
  • София
Пергола, разбрах, че във вашия случай става дума за общежитие. Peace

Не ми стана ясно по-скоро за какви академични справки  става дума в казаното от  сhrissy - тези, които е превеждала  сама и не е легализирала. Но сега прочетох, че това не се е случило в 12 клас, а в процес на прехвърляне от бг уни в немско такова. Simple Smile

# 475
 chrissy, твоя случай е съвсем различен и не е пример за кандидатстване след 12 клас Naughty

pergola, разбрах ,че е за общежитие Simple Smile

Важно е и от коя година са примерите. Преди може да е било по един начин, за следващата година по друг.
Например при нас имаше промяна, която стана ясна в края на март в годината на кандидатстване.

# 476
  • София
Има ли някой, чието дете да се е върнало в БГ след следване? Интересувам се какво се прави с пенсионните вноски и кога(и как) се подава молбата за изплащане на пенсия (когато му дойде времето)?
Сори за офтопика, но може някой да знае

# 477
Здравейте дами,нужна ми е ПОМООООЩ.Синът ми започва да учи в ТУ Дортмунд а не можем да намерим квартира.Записани сме за общежитие но засега нищо.Ако някой може да помогне ще съм много благодарна.

# 478
Да споделя-при нас миналата година за Манхайм-никъде не пишеше, че следва да се представи академична справка. Обаче се оказа, че е нужна-вече не помня как разбра детето. После като я вадихме, се оказа, че всички деца от НЕГ за Манхайм също я изискваха от училището. За непознаването на процедурата-хм, за нашата специалност изрично пишеше-изискват се знания по английски, но не е необходимо да се представя сертификат. Да, ама ние си имахме и представихме. Никой не ни "обвини", че не познаваме процедурата и не ни върнаха. Даже получихме известието няколко дни преди да го очакваме реално....
И да предупредя за академичните справки-легализацията им не е като при дипломите. Тоест може да ви направят луди калинки, защото не знам кой беше виновен при нас-НЕГ ли, че допускаше идиотски грешки от сорта-ученичка, вместо ученик или грешки вътре в таблиците за наименованието на самите предмети ии броя изучавани часове или МОН, дето се прави на буквояд-да знаете че гледа всяка буква в справките и директно връща за поправка....Та-нас ни връщаха 4 пъти, да 4, не се шегувам....последния път беше за името на самата справка-в някоя си наредба на МОН справката се наричала еди как си, пък от НЕГ я кръстили не точно така...Аз като че ли имах някаква интуиция и затова поискахме справката още далече преди дипломата-в нея няма оценки от матурите и може доста преди дипломите това да стане....Ако бях чакала това да го направя с дипломата заедно-ми направо си изгаряхме със срока. Затова го препоръчвам на тези, които ще вадят и академична да постъпят по този начин-хем ще си направите генерална репетиция после за дипломата, ако сами си придвиждате документите...И четете справката аа много внимателно...Аз-уж внимателно, ама от бързане не видях грешките.....

# 479
  • София
НЕГ правят много грешки при тези справки- на сина ми бяха писали физическа култура, вместо физическо възпитание (или обратното). Съвет е да проверите точната формулировка на сайта на МОН за всички предмети.
За икономически специалности и в трите университета, където кандидатства синът ми, искаха академична справка и сертификат по английски.

Общи условия

Активация на акаунт