Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 817
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia, Bulgaria
tosskana , вие в кой град кандидатсвахте ?

Кандидатсвахме за Констанс, но избра универитета в Бон - природни науки. И не съжалява, защото града много й харесва, успяхме и с общежитието - в идеален център, хубава стая. Приравняването беше еднакво  -в уни асист, университета в Бон и в Studienkolege . Дипломата й беше 1.5. Приеха я навсякъде.

# 586
1 200 лева?!
Ако е станало по 200 лв на позиция за кандидатстване, и детето кандидатства на 6 места... Или ако броят 5 позиции плюс материалните разходи...
Честно казано, аз се надявам да се събера в рамките на 200-300 лв, дано не ми излязат криви сметките  Laughing

# 587
  • София
Ще ме извините за тъпия въпрос, който ще задам... Peace
Та, от интернет страницата на специалност, която интересува дъщеря ми, стана ясно, че е подадена молба към образователното министерство да бъде отново върнат вариантът с местно NC. Пише, че  този или следващия месец ще стане ясно дали молбата е одобрена или приемът ще си остане  неограничен, с единственото изискване за Voranmeldeverfahren. Ako е второто, всичко е ясно. Но при варианта с  локални NC имам празноти. Пише, че  едва 25 % от кандидатите влизат  на база Durchschnittsnote der Hochschulzugangsberechtigung, тоест по среден успех от дипломата за средно. При прием във въпросната специалност на  около 200 души към момента, когато е била пак с  NC, това означава, че по този параграф влизат най-добрите 50. С очаквана за момента диплома 1,0, хайде нека е все пак 1,1 предвид непредсказуемите  резултати от матурите, предполагам, че  няма да  е проблем човек да се вмести в тази бройка от 50 души. И все пак ми е интересно какво точно представляват другите два параграфа за прием, а именно 10% по Wartezeit  и цели 65% по Ergebnis des ergänzenden Hochschulauswahlverfahrens. Повече принципно питам каква е схемата, тъй като въпросното уни е написало също и това, че на този етап и в графата 65% се съобразява единствено със средния успех, без да взима предвид показатели като:
- отделни оценки по обвързани със специалността предмети
- резултати от специфичен тест
- предхождащо следването  професионално образование
- събеседване с кандидата
Това, ако не греша,  прибавя въпросните 65 % към предвидените 25% по успех и сборно се стига до 90 % прием по  резултати от дипломата в низходящ ред, което вече би означавало пълна гаранция за прием с успех, близък до упоменатия по-горе. Така ли е?

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 08:21 от пенсионирана русалка

# 588
  • Варна
Желая успешен прием на всички кандидатстващи тази година!  Peace
С голям интерес следя вашите вълнения и въпроси. Моля, не забравяйте да споделяте в темата.
Някой кандидатстващ медицина или стоматология има ли?

Русалке много странно е положението с тези 65%. Аз немски въобще не разбирам, но си мисля дали в тази квота ще се съобразят само с успеха през първата година на евентуалното й въвеждане, т.е. тази година. А от другата вече да почнат да прилагат и други критерии, както е при медицината. Все пак за тази кампания кандидатите няма да са работили по другите изисквания... Thinking А пък тези 10% от листата на чакашите ще да са за догодина, щом досега е нямало квоти. Това са си мои догадки де.
Успех пожелавам и на твоята щерка   bouquet Сигурна съм, че ще задържите дипломата на 1.0. (това нали е над 5,90?)

# 589
Интересно, но пък добър повод да попитате самия университет. При нас нещата доста се затягат и както си мислех, че като не е някоя от най-котираните специалности, няма да има проблем и ни изненадаха този месец. Ще приемат само 35 човека, от които 10 % оставят резерв, мисля, че точно това, което Русалка написа, а квотата за чужди студенти, вкл. и такива от ЕС е 8%.  Става въпрос за сравнително голям уни-Фрайбург. Та исках да ви питам, при вас има ли такива квоти.

# 590
  • София
Да, 1,0 е над 5,90, Ясмина. И благодаря за пожеланията!

Колкото до другото - не, не мисля. Специалността и преди това, до 2012-2013, си е била с  локално NC. Тоест ако сега  министерството им даде зелена светлина и  се върнат към стария статут, това няма да е нещо ново. Още повече, че прочетеното като процентни съотношения е обобщаващо за всички специалности с ограничения в приема на местно ниво в  конкретното уни, тоест и за такива, които от години си приемат на този принцип. Тук не влизат медицина, стоматология, фармация, които са си с NC, но на национално ниво. 

# 591
  • София
Ох, Русалке с тази отлична диплома може ли така да се кахъриш? Laughing
Така както си го описала, са си точно 90% по диплома. Може би стратегията е, че искат да оберат най-заинтересованите и добри 25% с отлични дипломи, а после да са гъвкави и свободни в избора на останалите 65%.
Защото зад една по-ниска диплома не винаги стои немотивиран, слабо подготвен, неподходящ кандидат студент. Дъщеря ми има състуденти, които са влезли по Wartezeit квотата медицина на 26-28 години и се справят доста по-добре и безпроблемно с учението, въпреки по-ниските си дипломи от средното училище, в сравнение с тези влезли от раз след гимназията.   
П.П. Другата седмица очакваме да се отчетеш със снимки.

# 592
  • София
Мерси Simple Smile Значи не съм съвсем изкукала, и аз така си обяснявах нещата.

Далеч съм от мисълта, че  отличната диплома е индикация за по-подготвен студент, особено пък що се отнася за нашата бг диплома, реалист съм и знам, че е далеч по-лесно да се постигне успех  единица у нас, отколкото при германците. Та при такива условия на входа  дипломата само е в услуга. Въпросът е после какво става....

Хаха, винаги информирана, знаеш и кога е балът.  Hug Ще се отчитаме, къде ще ходим Simple Smile

# 593
  • София
О, нямах предвид сравнението наша спрямо тяхна диплома.  Peace И там има отличници, които са "натиснати" от родителите да учат право, медицина..., защото са с висок бал, но пък нямат лична мотивация за конкретната специалност и на другия полюс такива, които нямат подходящия бал от дипломата, но конкретната професия е тяхната сбъдната мечта, призвание.

# 594
  • DE
Дъщеря ми е студент в България. Учи лингвистика английски и немски(познанията и по немски от обуението до сега са почти нулеви), но е завършила езикова гимнази с френски  Crazy Въпроса е, че не е изобщо доволна от обучечението в Пловдивският университет и иска да се премести при нас(живеем в Манхайм) Някой може ли да ни помогне със съвет как може да процедираме  newsm78
Минава ускорен езиков курс по немски в някой от близките университети, иска да кандидатства с английски, но няма сертификат тъй като в гимназията английският и бе втори език или трябва да вземе първо сертификат за ниво английски и тогава да кандидатства  Thinking
Толкова информация вече изчетохме, че тотално се омотахме  #Crazy

# 595
  • София
Дъщеря ми е студент в България. Учи лингвистика английски и немски(познанията и по немски от обуението до сега са почти нулеви), но е завършила езикова гимнази с френски  Crazy Въпроса е, че не е изобщо доволна от обучечението в Пловдивският университет и иска да се премести при нас(живеем в Манхайм) Някой може ли да ни помогне със съвет как може да процедираме  newsm78
Минава ускорен езиков курс по немски в някой от близките университети, иска да кандидатства с английски, но няма сертификат тъй като в гимназията английският и бе втори език или трябва да вземе първо сертификат за ниво английски и тогава да кандидатства  Thinking

Не разбрах, иска да се премести същата специалност в Германия, или да кандидатства наново  newsm78.

# 596
  • München, Deutschland

Понеже и аз се прехвърлях, да споделя мнение тук Simple Smile

Не знам за университет, който приема без какъвто и да било сертификат за език, било англ. или немски. Преди години, за филологиите дори изискваха доста високо ниво на езика, С1 най-малко, докато за вс други специалности В2 беше достатъчно. Разбира се, че ще си прочете какво казват в университета, но без документ няма да се мине, после и за работата сиг ще й трябва сертификат (за езиците извън немски).

За мен стъпките са:

1. Вижда какви точно сертификати приема унито (немски или англ, на което се спре)
2. Изкарва който за нея е най-лесен (както разбирам, нещо по англ)
3. Подава док за университета

По желание: учи немски паралелно в Гьоте или, ако ще започва вс отначало, Studienkolleg е добра идея, стига да има кой да я издържа тази една година.

-----------------------------------------

Скрит текст:
Други неща, които, по мое мнение, не е лошо да се проверят:

1. Ако ще остава със същата специалност или поне с подобна насоченост, да види нейният уни в Пд има ли партньорство с Манхаймския - може да й признаят нещичко поне.

2. След това да види каква ще е точно специалността - ако тук като чужденка учи англ. филология - ок, но немска? И то при положение, че не е много напред с немския, по това, което казвате, просто да обмисли има ли смисъл - трудно чужденец ще достигне филологически нивото на native speaker, без ни най-малко да я подценявам.
Дали с английския да не избере френски, щом е с френска ЕГ? Така ще говори 2 чужди за Германия езика?

Това е само за обмисляне, няма общо с кандидатстването.   bouquet

# 597
  • DE
chrissy, изключително благодаря за насоките. Точно от това имахме нужда   bouquet

# 598
  • София
Сигурно вече сте научили, че се открива нова линия на България еър София- Дюселдорф.

# 599

Здравей Simple Smile Аз уча Англистика и Германистика в Манхайм. Кандидатства се без сертификат по английски език. Само Немски сертификат и другите документи, които искат навсякъде. Много, много, много съм доволна от нивото тук. Преподавателите са компетентни и много приятелски настроени. Явно и те като студенти повечето са били в чужбина и са напълно наясно с трудностите, които изпитваме. Оставала съм след лекции, когато съм имала допълнителни въпроси, питала съм ги и по Е-майл. Винаги се отзовават. Единият от преподавателите ми дори ми предостави допълнителни материали за упражнения.
Също така университета е във водещите места за тази специалност с 4/4 зелени точки в ранкинга на zeit.de

Общи условия

Активация на акаунт