Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 809
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Тя превежда документите и ги снабдява с необходимите заверки. Ние ще ходим само при нея и никъде другаде, в София също тя ги носи за необходимите процедури. Предполагам, че работи с много клиенти и ще ги оправят наведнъж, нямам идея...

Бланка, идеално решение си взела. Преди 3 години само за превод и легализация на диплома (без академична справка) ни излезе 60-70 лв.

Да, наведнъж ги правят. Пред канцелариите в МОН имаше точно такива хора, носещи по 20-30 дипломи наведнъж.

# 571
А, преводът и легализацията и аз ще си ги платя, точно 70 лв каза жената. Наясно съм, че всички "материални" услуги си имат ясно обявени такси - такса на нотариус, цена на превод и всичко останало. Въпросът е колко струва някой да се наеме да придвижи документите през всички процедури вместо нас. И в същото време да каже какво ни трябва и в какъв вид. В нашия случай това  ще се плаща на време - на час консултация. И съм изненадана, защото съм чувала, че обичайно се таксува твърда такса на 1 брой университет.

Ето за припомняне процедурата за легализиране:

Легализиране на дипломи

Етапите на легализиране са следните:

• на дипломата се прави копие, което се заверява при нотариус;

• в Министерството на образованието и науката се прави заверка на въпросното легализирано копие;

• дипломата и копието се превеждат;

• носят се във Външно министерство, консулски отдел, откъдето се получава апостил.Ако се кандидатства в повече от един университет, допълнителни копия могат да се направят и заверят в Посолството на Федерална република Германия. Документите могат да се преведат и на английски, независимо че кандидатът ще следва на немски език. И в този случай апостил на допълнителните копия се дава от Посолството на Германия.

# 572
Аз пак да кажа - попитайте си първо университета дали изисква всичките тия заверки. Синът ми кандидатства миналата година в Аахен само с преведена диплома, без апостил.

# 573
  Успех с документите и кандидатстването!
Чета ви и попивам всичко,защото това ни предстои и на нас догодина,живот и здраве!
  Ако ви се разказва,ще се радвам да споделяте,специалност,унита,всичко!

# 574
Добър съвет, трябва да се следят изискванията на конкретния университет за конкретната специалност.

Но тъй като дъщеря ми ще кандидатства на едно единствено място, консултантката препоръча да изпратим всичко възможно, дори и неща, които не се изискват като задължителни, за да си осигурим предимство. Ще показваме даже стаж.

Успех на всички. ПС - колко от темата кандидатстваме тази година?

# 575
Успех на всички. ПС - колко от темата кандидатстваме тази година?
1 бр  Mr. Green с още неизяснено направление Виена или Карлсруе

# 576
  • София
2 броя вече Simple Smile. Като моята девойка кандидатства и тук.

# 577
Във втроник бяхме на презентация във Пловдив, организирана от една консултанска фирма. Шерката пожела да идем- макар че е категорична засега че няма да ползваме техни услуги. Нищо съществено в общи думи. Но - след като си поговорихме с жената, която отговаряше за Германия- най накрая ми светна каква е  идеята на Studienkolege / не съм сигурна дали го написах правилно./  Да поясня с две думи : В хохшулето на сайта пише че чуждестранните студенти ,задължително подават документи през този отдел. Обаче щерката чете,чете и се ядосваше че сайта и тъп не добре структуриран и доста неща не бяха ясни. Та тази жена обясни,че този отдел -специално за някой унита в нашата желана провинция- искат предварително дипломите- до средата на май. Там ги приравнявали към немските и пращали становише на кандидат-студента, без което Комплекта с документи НЕ СЕ разглежда от унито. И при това положение май ще останем за другия семестър. Сега е писала до този отдел и чакаме отговор- но това го чувам за втори път. Така че все още не знам да се броим или не  newsm78 .но обещавам да пиша подробности . В унито май не е така . И от там чакаме отговор. Тя се колебае в момента между двете учебни заведения.  И въобще за кой семестър да кандидатсва

Сори че стана толкова дълго

# 578
+1 от мен посока Фрайбург/Гьотинген.

# 579
Е, не сме малко  Laughing
Ще си стискаме палци  Peace

Мама съни, излиза, че в това училище се приемат само завършили предходни години. Малко съмнително звучи...

# 580
Отворих им сайта с гугъл преводач :  " Ако искате да учите в университет в провинция Баден-Вюртемберг, ще трябва да получават признание за вашите чуждестранни квалификации преди да кандидатствате за колежите с нас. За проучване започва през зимния семестър 2015/2016, можете да приложите вашия Zeugnisanerkennungsstelle нас не по-късно от 1 май 2015"

Общо взето разбрах смисъла. Ами каквото това. Все пак ще почакаме отговорите и от шулето и от университета

# 581
  • Sofia, Bulgaria
Във вторник бяхме на презентация във Пловдив, организирана от една консултантска фирма. Шерката пожела да идем- макар че е категорична засега че няма да ползваме техни услуги. Нищо съществено в общи думи. Но - след като си поговорихме с жената, която отговаряше за Германия- най накрая ми светна каква е  идеята на Studienkolege / не съм сигурна дали го написах правилно./  Да поясня с две думи : В хохшулето на сайта пише че чуждестранните студенти ,задължително подават документи през този отдел. Обаче щерката чете,чете и се ядосваше че сайта и тъп не добре структуриран и доста неща не бяха ясни. Та тази жена обясни,че този отдел -специално за някой унита в нашата желана провинция- искат предварително дипломите- до средата на май. Там ги приравнявали към немските и пращали становише на кандидат-студента, без което Комплекта с документи НЕ СЕ разглежда от унито. И при това положение май ще останем за другия семестър. Сега е писала до този отдел и чакаме отговор- но това го чувам за втори път. Така че все още не знам да се броим или не  newsm78 .но обещавам да пиша подробности . В унито май не е така . И от там чакаме отговор. Тя се колебае в момента между двете учебни заведения.  И въобще за кой семестър да кандидатсва

Сори че стана толкова дълго

Да споделя опит от миналата година: Ние изпратихме до Studienkolege  за провинция Баден Вюртемберг, дипломата и сертификата след като ги преведохме, легализирахме заверихме в Немското посолство. От Studienkolege  ни върнаха приравняване на дипломата и признаване сертификата за език DSD. По телефон се свързахме със съответния университет - бяха много любезни и те приеха документите по мейл с уговорката да ги изпратим и по пощата, въпреки че изпускахме срока. Всичко стана в периода 1-15 юли 2014.

# 582
  • Варна
От Studienkolege  ни върнаха приравняване на дипломата и признаване сертификата за език DSD.
Може ли да споделиш колко точно беше дипломата и на колко я приравниха и за кой университет?
  bouquet

# 583
tosskana , вие в кой град кандидатсвахте ?

# 584
Много се вдигнаха цените при консултантските фирми.
Скоро научих за една фирма, която иска 1200 лв. /знам, че преди години не е било така - напр. 60лв/университет/,  и естествено всички държавни такси отделно.  Shocked
За мен е прекалено. Явно много деца вече се справят сами.
Прави сте обаче за децата, които не са от София.

Общи условия

Активация на акаунт