Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 802
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Обаче, заверката в немското посолство е лично.

# 556
защо така?

Бланка, много ме интересува инфото за консултантката Praynig

# 557

От кога е тая заверка? Дъщеря ни кандидатства 2009г и не се изискваше заверка в немското посолство.
Заверяваше разни документи като препоръки и други в консулството във Варна, но не и дипломата

# 558
mama Tin, аз знам за това от http://faq4uni.com/
Скрит текст:
Немско посолство или консулство

Накрая трябва да занесете нотариално заверената си, преведена и легализирана диплома, оригиналните си сертификати по немски (DSD, DAF…) и всички други документи, които ви трябват за кандидатстването (например сертификати по други езици, удостоверения за практика и тн.) плюс тяхно ксерокс копие в немското посолство в София или Варна или немското консулство в Пловдив. Там напълно безплатно и за един ден сверяват оригинал с копие и бият печат за заверка на копието. За да не заплащате такса, обаче, трябва да представите изпринтирана кореспонденция с някой немски университет – дори не е задължително да е някой, в който в крайна сметка ще кандидатствате. Това означава, че предварително сте им писали писмо с въпроси, на което те после са отговорили. Това (уж) доказва пред посолството, че сте сериозни и наистина запътили се към Германия, тоест те не си губят времето и мастилото за печатите. Проверете допълнително кога точно са им приемните часове и дни, защото те не работят по всяко време. Съветът на faq4uni: В Гьоте Институт в столицата заверка на 3 копия струва 10 лв. Ако не сте от София, Пловдив или Варна: ако нямате възможност лично да отидете до някое от немските полоства или консулства в България, проверете дали фирмата ви за превод и легализация предлага подобна услуга. Можете също да пратите документите на роднина/приятел от София, Пловдив или Варна, за да ги завери той/тя в немското посолство/консулство.

само че, според тях, заверката може и да не е лично Thinking

# 559
Ами сещам се че заверявахме разни неща в консулството във Варна и наистина ни беше безплатно, успокоих се де. Помислих че само и единствено в посолството в София се прави тази заверка.
Ма моля ви се мами от София, не стресирайте така темата, не всичко се върти около София Simple Smile

# 560
  • София
И кое му е по сложното на децата от другите градове - даваш си дипломата в агенция за превод и легализация и ти я подготвят, като вместо теб свършват ходенето по министерства.

Опираме до това как се нарича фирмата - за преводи или консултантска.  Grinning Тук агенциите за превод и легализация правят само превод и легализация във външно министерство, неща, които "простосмъртен" не може сам да свърши.  Grinning Висенето в МОН или в посолството се прави от кандидат-студентите или от фирми, на които им се плаща за услугата. Това, че във Варна преводаческите фирми са поели и това, не променя особено нещата. Все пак едва ли висят безплатно по опашките.  Wink Предполагам, че и консултантската фирма, към която се е обърнала Бланка прави точно това. Иначе нямаше да им вземе 150 лв, а доста повече.

Това, че във Варна има консулски отдел не означава, че във всеки друг град има, т.е. това веднага води до пътуване до София или друг град, където могат да се заверят документите. Обещавам, че ако отново някога напиша, че за децата от другите градове е по-сложно, ще отбележа, че това не важи за Варна.  Wink

Там е работата, че не всички зрелостници са от София или Варна.  Wink Сами трябва да преценят кое ще им струва по-малко - ползване на фирма (както и да я наричат) или пътуване и евентуално нощувки в някой от изброените градове. В някои случаи е по-евтино да се дадат 150-200 лв на фирма, а не да се занимават с пътуване и търсене на министерства и посолства в непознатия за децата град.

# 561
През 2007 година, консултантската фирма свърши всичко вместо нас. И благодаря, за което. Хората бяха ситуирани в София, изключително добронамерени и коректни. Ако трябваше да пътуваме няколко пъти от Русе до София, вероятно не бих била много зарадвана.

# 562
Ааа, като чета мненията ви, да не би да бъркам нещо... 150 лв на университет малко ли е или много? Има деца, които кандидатстват на 6 места, стават 900 лв, Предполагам, че е рядкост някой да кандидатства само в едно уни и да плати само 150.

Пък, нищо чудно цената да е претърпяла развитие, утре ще разбера. Преди година се обадих на една фирма, препоръчана ми от доволен клиент, и ми казаха, че взимат по 150 лв на позиция.

Утре ще пиша с актуално инфо.

Иначе за мотивацията - не знам дали тя липсва, или е просто страх. Обаче пък нещата се нареждат сами, неочаквано намерихме стая за живеене за времето, докато се търси общежитие.

# 563
Те са си прави да се страхуват. Съжалявам, но на мен ми харесва това, че искат да поработят една година точно в де. Добра адаптация ще имат, ще създадат контакти. Разумни деца са, според мен. Дай Боже всичко да им се нареди.
Не си спомням колко платихме на консултантската фирма, но бяха около 400 лв за пет унита. Но не си залагам главата за точната сума. Все пак беше преди 8 години.

# 564
Няма такова нещо, някои университети дори не я изискват. И аз се спичах миналата година, но се оказах в голяма грешка. Затова е най-добре, след като си изберете университет, да проведете няколко телефонни разговора или имейли и точно да разберете какво се изисква.  Peace

# 565
бях чела някъде, че фирмите, които правят превод на дипломите, трябва да са включени в някакъв регистър, одобрен от МВнР? /т.е. не всеки заклет преводач може да преведе дипломата/
някой има ли яснота по въпроса?

# 566
Здравейте.  Hug
Консултантката, която ни препоръчаха, не взима такса за кандидатстване, а се заплаща само консултацията й, през време на която заедно с кандидат-студента подготвят документите. По този начин не мога да предположа колко би излязло, но едва ли ще надхвърли 100 лева. Жената ми направи впечатление на много компетентна, с дълъг опит, разполага с отзиви на приети студенти в нашата специалност в различни градове. За първата ни среща се беше подготвила със списък на основните университети с нашата специалност и с какъв бал е приемано през 2014, плюс изисквания и указания за първите неща, които трябва да подготвим.
Чувствам, че това беше правилният избор, вместо да обикаляме сами из София.
Най-важното е, че консултантката ни внуши спокойствие,   bouquet

# 567

Консултантката, която ни препоръчаха, не взима такса за кандидатстване, а се заплаща само консултацията й, през време на която заедно с кандидат-студента подготвят документите.

Чувствам, че това беше правилният избор, вместо да обикаляме сами из София.

това значи ли, че тя ще ходи да заверява документите?
вие ги давате за превод, после й ги давате преведени и тя ви ги връща с все заверки и апостил?

# 568
  • София
това значи ли, че тя ще ходи да заверява документите?
вие ги давате за превод, после й ги давате преведени и тя ви ги връща с все заверки и апостил?

Само уточнявам, че преди превода се ходи в МОН.  Wink В Пловдив не знам къде се "вписва" този етап.  Grinning

# 569
Тя превежда документите и ги снабдява с необходимите заверки. Ние ще ходим само при нея и никъде другаде, в София също тя ги носи за необходимите процедури. Предполагам, че работи с много клиенти и ще ги оправят наведнъж, нямам идея...

Общи условия

Активация на акаунт