Сватба като във филма "Време разделно"

• 15 092
  • 158
  •   1
Отговори
# 60
На хората изглежда им е горещо. Във филма имаше една хубава мъглица. И са забравили Караибрахим, ама нейсе.

Сега е жътва: ако искаш народна сватба, има си дни, в които се прави. Едва ли някой е правил сватби баш по жътвено време. Веднъж обляког носия през лятото и получих топлинен удар.

# 61
Браво на такива хора! Бих се омъжила точно по този начин! И рода ми е голям и приятели, които да искам да присъстват - много. А по този начин можеш да поканиш всички. Родителите ми са се женили през '89 с малко над 300 души гости "само най-близки и роднини".
Тези хора дават чудесен пример и на млади, и на стари. Във време на циганизация и чалгария, време, в което децата припадат по Хана Монтана или Не-знам -какъв беше - сюнгер - с някви гащи, а юношите по Преслава и любовниците й... Времето пак ни е разделно! Да не захващам темата със студентките, дето припадат по турските студенти в чалготеките в Студентски град предимно, а после завалийките страдат и се тръшкат от мъка... Дано да има повече смели хора като тях, които да показват българщината!

# 62
  • Sofia
Аз съм била два пъти на помашка сватба или както му казват там на "Честито".
Цялото село се изрежда в дома на младите да види чеиза и да ги поздравят,има много казани с ядене,хапват,пийват и си тръгват,идват други и така цял ден.Музиката е вечерта на мегдана,там се вие хорото,все от жени, облечени в носии/шалвари,забрадки,престилки,лъскави и цветни/...Булките и при двете сватби не бяха с булчинска рокля,а с по-официални и модерни дрехи.Едните бяха подписали в общината в тесен кръг,за другите дойде в къщата кмета и там подписаха.

# 63
О, аз таман си мислех за сватба в стил Спондж Боб- главно заради децата, дето се вика:) че какво му е на Спондж Боб? Създаден е от морски биолог, по наблюдения от истински аквариум.

Всъщност разликата между тази сватба и родопските сватби е точно като между Спондж Боб и Големия Бариерен Риф.

# 64
  • Куциндрел
judie, перфектно, ще чакаме снимки от твоята сватба по старите бг традиции. И сега може да се слееш с тях, Мамасита спомена, че е време за жътва. Остави компютъра, телевизията и другите глезотии, слагай носията, вземай сърпа и при жътварите.

Няма как да се върнат традициите от преди 200 години. А преди 200 години са подсмърчали за забравени традиции от преди още 200.
Днешното положение не се "лекува" с вайкане и обръщане към старото, което е неприложимо за наши дни.

Да, на село е лесно да направиш такава сватба. Ама я направете подобна в града. Не всеки може да се ожени на поляната, да извика гайди и да намери носия.
Помашките сватби са правило. Но помаците в СФ не правят сватби като помаците в Рибново, примерно.

# 65
О, аз таман си мислех за сватба в стил Спондж Боб- главно заради децата, дето се вика:) че какво му е на Спондж Боб? Създаден е от морски биолог, по наблюдения от истински аквариум.

Всъщност разликата между тази сватба и родопските сватби е точно като между Спондж Боб и Големия Бариерен Риф.

И мен ме кефи Спондж Боб  Simple Smile Моето дете никога не си е падало по Преслава, а дали ще въздиша по турски студенти, по студенти от Гватемала или по студенти от Давидково, не виждам особена разлика. Хормони, к`во да правиш, всеки минава през периода на въздишките  Laughing
Никак не държа да съхраня българщината, честно, в този глобален свят...връзваме мартенички и правим тиквени фенери и ни е кеф.

# 66
  • В градината...
Всеки е можел да се запише да участва в сватбата, стига да е имал носия, за да може да се включи в идеята /ежегодният фолклорен фестивал, който се провежда в Разград/. Реално са дошли хора от цялата страна.

А турските сватби са си нещо нормално, както се описа по-горе - по 3 дни и с даровете, които се обявяват. Така е навсякъде, а защо не да се направи и нещо българско традиционно, след като всички други си спазват традициите  Thinking

# 67
Глезотиите, Ceca, са си моя работа. Снимки ще споделя, ако реша и когато дойде момента, с когото реша. И ако ми кажеш къде има жътварки, а не комбайни... Бих прекарала един уикенд така! Всеки има право на избор, и това, че на вас не ви харесва, какво са избрали тези хора, не означава, че е лошо. Според мен е прекрасно!

# 68
....какво са избрали тези хора, не означава, че е лошо. Според мен е прекрасно!

кой тук каза, че е лошо newsm78

представям си по време на сватбената възстановка как им звънят мобилните на всичките тези 1500 души , всички трескаво пускат снимки във фейса, и са отворили таблетите на опънатите трапези.

да не подскочиш сега пак,  диполомиран археолог съм /поне така пише в дипломата ми/, но всяко нещо с времето си.

# 69
  • Куциндрел
Глезотиите, Ceca, са си моя работа. Снимки ще споделя, ако реша и когато дойде момента, с когото реша. И ако ми кажеш къде има жътварки, а не комбайни... Бих прекарала един уикенд така! Всеки има право на избор, и това, че на вас не ви харесва, какво са избрали тези хора, не означава, че е лошо. Според мен е прекрасно!
Никой не е казал, че е лошо. Споменах по-напред, че сватбата е хубава.
Сега ще кажа, че е и интересна.
Нали, вече има комбайни, както има и интернет, и много други неща. Света се променя и винаги се е променял. Няма нужда да въздишаме по старото и да плюем по новото. Все пак живеем сега, не преди 200 години.
А все някъде ще ти дадат сърп, за да ти гледат сеира.

# 70
  • София
Всеки е можел да се запише да участва в сватбата, стига да е имал носия, за да може да се включи в идеята /ежегодният фолклорен фестивал, който се провежда в Разград/. Реално са дошли хора от цялата страна.
Е, моля ти се - нали тези 1000 гости били приятели на младоженците.  Wink
Нямам нищо против възстановките, стига да не са обвързани със сеир на гърба на личния ми празник.

# 71
  • В градината...
Не са били само приятели, те са били малко. Другите са участвали на гореописания принцип.

# 72
Значи не е гравирала ръчно 1000 лъжици. Отдъхнах си.

# 73
Мамасита спомена, че е време за жътва. Остави компютъра, телевизията и другите глезотии, слагай носията, вземай сърпа и при жътварите.

Дори да не жънеш със сърпа на нивата, сватбите са така построени между православния календар, че да уважават някои други, по-невидими ритми на живота. Явно е имало за какво да са тия забрани и табута. Първо на първо, горещо е. Второ, някои храни невинаги са на разположение, така че празниците са съобразени с това.

Но да се опънеш на тая поляна в жегата...както казах, обличала съм носия през лятото, не си е работа.

# 74
  • sf
 "1500 дървени лъжици, които лично аз съм гравирала за гостите."
цитат на булката от репортажа по нова тв.  Mr. Green  бая си е поиграла  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт