Сватба като във филма "Време разделно"

• 15 085
  • 158
  •   1
Отговори
# 150
  • волно калдъръмче
Сватбата е част от национален фолклорен събор, така че могат да показват каквито музики и танци си искат.

На националния събор се играят танци от всички етнографски области, защото това е идеята. Сватбата е емблемата на събора за тази година и не казвам, че е задължително, а би било добре да отразява традициите на съответния регион.

# 151
Саморая е права, странно беше чанове и кабагайди в Лудогорието.. Но беше хубаво изживяване..
А защо сватбата от Време разделно, ли? Защото и сега е време разделно, трудно се живее, хората за разлика от тогава обаче нито се женят, нито създават семейства  Tired

Разград има много непрофесионални ансамбли, групи за традиционен фолклор. Седмица преди това имаше събор на 5км от Пчелина в с.Гецово, пак хубаво изживяване и за големи и за малки 

# 152
Сватбата е отразена със снимки в руския сайт Газета.Ru.  Peace

# 153
Тази година булка, догодина - люлка  Laughing
Предците са си гледали бебетата в люлки, вързани за една халка на тавана.

# 154
Аз друго се замислих. Ако някой вземе, че ме покани на такава сватба... Дано да е от страна на мъжа ми, защото няма да отида.  Mr. Green Няма начин да се напъхам в носия, също така подобна поза на сядане ми е безкрайно неудобна.
Също така повечето от тези 1000 души гости са били просто статисти. Това ми е отвратително.
(И да не ме заклеймите като хейтър на традициите - след 3 седмици ми е скромната сватба в Родопите. И съм извикала гайдарка на мъжа ми да му свириWink)

На коя гайда на мъжа ти ще свири гайдарката? Ако вземе да му хареса свиренето, сигурно тайно ще си я привиква, да му свири на гайдата. .....................шегичка.....извинявам се....само малко хумор, желая ти щастие! Иначе традициите са си много хубаво нещо и това е доказателство, че още ни има.

Браво на младоженците!!!

# 155
Не ми харесва,не ми допада точно пък от "Време разделно",тази тежка сватба,свързана с още по тежките събития след това.
А и с клипа който изгледах,е извинявайте ама тия телефони,фотоапарати ми дойдоха в повече,а за шатричките и чадърите от зад да не говорим...

А за потребителката,която се изказа за помашката сватба,е няма такъв връх на простотията честно. Тук говорим,точно за тежката сватба в която турците смачкват българския народ,а тя милата тръгнала да обяснява колко весело,забавно и незабравимо си изкарала.

A  за младоженците щом им допада,няма лошо,да са живи и здрави!

# 156
  • София
О, въобще не се усеща потребителката с турската сватба.

# 157
  • Costa Rica
А за потребителката,която се изказа за помашката сватба,е няма такъв връх на простотията честно. Тук говорим,точно за тежката сватба в която турците смачкват българския народ,а тя милата тръгнала да обяснява колко весело,забавно и незабравимо си изкарала.

Така става като четеш без да влагаш и капка мисъл в написаното Mr. Green

Хайде да си направите собствена тема "Ние мразим всичко чуждо, а най-много мразим себе си" и да си плюете там на воля, а? Обещавам, че ще я заобикалям отдалече.

По темата - сватбата беше прекрасна. Няма да повтарям аргументи защо. вече сте го казали.

# 158
Какво значение има как звучи Каба гайда в Лудогорие? ... Искали са да се оженят така младоженците и са го направили, а че са избрали възстановка на сватба от "Време разделно" си е техен избор...
Подкрепям написаното.
При условие, че превърнахме в "наши" толкова чужди традиции, не виждам нищо лошо в това Родопите да се преместят в Лудогорието за няколко часа по толкова красив повод.... Навсякъде в цивилизования свят, на който обичаме да подражаваме, сватбите вече са тематични... Хипи сватба, Джамейка стайл, сватба под водата, сватба в облаците... Тук всичко си е на мястото... Сцената - България, фолклорен фестивал... Декорите - нашенски гори и поляни... "Статистите" - най-вероятно участници във фестивала, роднини на младоженците, приятели... Явно е, че двамата млади са израснали с духа на българските традиции и съм сигурна, че това преживяване ще ги топли до края на дните им, а и ще разказват на потомците си...
Да са здрави и много щастливи! Да пазят българското и да се множат такива като тях!...

Само ми се иска при подобни събития хората да канят и професионални фотографи и видео оператори, за да могат наистина да "запечатат" най-красивите и вълнуващи моменти и да ги оставят и на тези след тях...

Общи условия

Активация на акаунт