Сватба като във филма "Време разделно"

• 15 087
  • 158
  •   1
Отговори
# 135
Тия у ред ли са, на земята ше сядам да си натъртя дупенцето, неее.  Crossing Arms  Naughty

И каква липса на идейност, да копваш чуджи сватби!  Sick

# 136
Селяния класик!

По принцип сватбите в България доста селски и просташки се развиват, пък за тази...

# 137
И на мен идеята за възстановка ми се нрави и дори бих присъствала.
И аз!Много ме радват младоженците,много щастие им желая!

# 138
  • Плевен

.Ето,който иска и му харесва сватбата да гледа.

# 139
  • София
И на мен идеята за възстановка ми се нрави и дори бих присъствала.
И аз!Много ме радват младоженците,много щастие им желая!
Да уточня, че ми харесва само като възстановка. Не ме кефи истинската сватба в случая.

# 140
Препро4етох книгата, гледах филма ... носиите бяха красиви, сцената разкошна и ми хареса и вси4ко и вси4ко, а и не съм суеверна да си мсиля кой какво може да го сполети  ... само ще отговоря на мнението
Да, и аз свързвам сватбата с Караибрахим. Но пък Елица беше така красива и Манол толкова мъжествен. Да вдигнеш сватба във време разделно, когато е било грях да гъкнеш, да забият чановете /както и на сегашната сватба/, си е било истински подвиг. И като всеки подвиг, самоубийствен, но носещ голяма символика.

Аз не мсиля , 4е сватбата във филма е подвиг. Първо Манол се противопоставя с нея на своите и предизвиква доста събития.  Ако не се налагаше да ги вика със звънците нямаше да извика и ени4арите ... Ако Севда не беше си тръгнала от сватбата ... 

# 141
  • волно калдъръмче
Песните, танците и сватбите в Лудогорието са по-различни. Организаторите да си бяха направили труда да ги проучат. Каба гайдата звучи по един начин на гола поляна и по друг насред боровете в балкана.

Иначе поздравления за идеята! Добре е хората да се връщат към корените си.

# 142
Ох, нито съм чела романа, нито съм гледала филма ,но ме загложди сега-  Thinking да си го причиня ли?

Аз не бих.

Без да се обиждате, но "Време разделно" на Антон Дончев всеки българин трябва да "си го причини"!

# 143
Аз съм си го причинила, повторно не бих.

# 144
  • Разград
Какво значение има как звучи Каба гайда в Лудогорие? Въпросът е че звуча. Скоро имало ли е нещо подобно в столицата или по другите големи градове, защото, тук, често има събори и фестивали. Какво толкова не разбира този и онзи? Искали са да се оженят така младоженците и са го направили, а че са избрали възстановка на сватба от "Време разделно" си е техен избор. Част от гостите са си били техни, а останалите поканени, за да се постигне рекорд. Кои са всички останали, че да ги съдят? А, за това, кой е чел и гледал романа, ами задължително е един българин да го прочете. Извинете, но като не уважавате традициите, поне не пишете такива глупости. Да, аз не бих и не съм се омъжила така, но уважавам избора им. За такава възстановка чужденците си умират, а българите намират за какво да се хванат и да нищят. Всеки си решава как и защо да се ожени, хората направиха нещо уникално, а други си чешат пръстите да ги коментират. А, за носиите, като бивша танцьорка, стояла с носия по цял ден под слънцето - не ги мислете, нито са се изпотили, нито са умрели от жега. Бъдете малко по позитивни и не толкова крайни. Толкова голяма е простотията, вече, в България, че нещо свързано с нашите традиции ако не Ви радва, то, поне, не го отричайте.

# 145
Страхотно! Гледала съм кадри от сватба в Пиринско, пак от същия род - носиите, гайдите... Много им се радвам Simple Smile
Различното рядко се разбира от хората, които не мислят по същия начин.Не ви харесва - окей.Те са искали такава сватба - направили са си я  Peace Но недейте да ги съдите Simple Smile
Нашите "традиционни" сватби, където се наемат последен модел Мерцедеси под наем, та да те види целия град от каква кола ще слезеш на сватбата си, не са по-малко показни Wink

# 146
Преди 25г. присъствах на една сватба, където свиреше част от  местният ансамбъл за народни песни и танци. Бяха приятели на младоженците и това беше техния подарък. Голямо представление беше. Показаха ритуала от взимането на булката и по- нататък. Е, младоженците не бяха с носии, всичко друго си беше по съвременните обичаи, в ресторант и т.н. Вече не помня подробности, но наистина беше хубаво  и оригинално.

# 147
  • волно калдъръмче
Никой никого не съди в тази тема - изказват се мнения. Лудогорието си има традиции, носии, музика и танци и би било добре да покаже тях.

# 148
Сватбата е част от национален фолклорен събор, така че могат да показват каквито музики и танци си искат.

# 149
  • София
Мои приятели са близки с младоженците и ми докладваха подробно.
Много хубаво е било!
Браво за инициативата!

Общи условия

Активация на акаунт