Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 33-та тема

• 45 821
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
asyalein, това с чопленето се повлиява много добре с ХЛ. ММ спря да си яде ноктите, намаля чопленето в носа, при мен намаля чопленето в носа и дърпането на кожичките около ноктите.

А какво друго се засили?

Защо трябва да се засили?

# 361
  • Пловдив
Щото обикновенно така става...едно нещо изчезва за сметка на друго.Поне моите наблюдения са такива.

# 362
Не съм забелязала такова нещо.

# 363
Щото обикновенно така става...едно нещо изчезва за сметка на друго.Поне моите наблюдения са такива.
Появява се друго за компенсация на жизнената сила. Когато болестта е вътре, ЖС се стреми да се самоизлекува, дори без хомеопатия. Тя изтласква проблема навън, и то обикновено в слабите конституционални места. Така се намалява напрежението вътре. Тоест отслабва вътрешната централна болест, компенсирайки се с 1,2,3 болестни симптома, изявяващи се повече към периферия. Трябва баланс.

# 364
Под "появява се друго" останах с впечатление за нещо трайно. Или нещо което да е заменило навика. Например спираш да си гризеш ноктите, но започваш да пушиш повече. Ако става въпрос за някакъв симптом, който се е появил и е в процеса на лекуването сам е отшумял - появявали са ми се най-различни с различен интензитет и за различно време. Но ако някой ще търси връзката между тях - то това не съм аз, а хомеопата. Аз отчитам загуба и/или намаляване на "вреден навик" или поне нелицеприятен.

Но не съм забелязала появата на друг, заместващ навик. Това имах предвид с отговора си.

# 365
  • Пловдив
аналогичен ми е въпросът и за блокажите:
Дадено е ХЛ-конституция ,оказва се че има блокаж,трябва нозод-конституцията и нозода в един миазъм ли са ?
и пак ще дам пример-лахезис  след него се дава Медорин-нозод.

А как така при антимиазмичното лечение ще се поподтисне миазъма-като целта на лекарствата е не да подтискат?обратно действие ли се цели при това лечение?

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 16:17 от budiko

# 366
  • Обетованата земя
И аз да попитам нещо за потискането. Някъде бях срещнала, мисля че в труд на Витулкас, че не е задължително всеки път когато се е лекувало нещо симптоматично, да потисне. Примерно не е задължително ако имаш обрив и го премахнеш с някакво мазило, да кажем билково да потиснеш. Може да излезеш късметлия и просто да премахнеш симптома, без да има негативни последици задължително. Така ли е? Или пък при децата, масовото е да се потискат симптоми-висока Т, хрема, кашлица, но не при всички деца нещата се влошават с времето.

# 367

[/quote]
Появява се друго за компенсация на жизнената сила. Когато болестта е вътре, ЖС се стреми да се самоизлекува, дори без хомеопатия. Тя изтласква проблема навън, и то обикновено в слабите конституционални места. Така се намалява напрежението вътре. Тоест отслабва вътрешната централна болест, компенсирайки се с 1,2,3 болестни симптома, изявяващи се повече към периферия. Трябва баланс.
[/quote]

Да разбирам ли, че сега, след като при синът ми се прояви от 2,3 дни болка в гърлото и лека кашлица, която не се развива, а ту се появява, ту изчезва, означава, че лекарството действа в правилна посока?
Същото и с обривите?
От дробовете, към периферия /гърло, обриви/..

# 368
Преди повече от година писах тук, бях се разочаровала през 2008 от хомеопатията и хомеопатите. След една операция през 2012 и сериозно вшошаване след нея, си казах може би пък не съм попаднала на хора я да опитам пак. За съжаление същата история само загуба на пари и време, но това си е моя работа................риск печели риск губи. Решението на проблема ми се оказа в друга посока.

Но засичането на темата ме подсети да отбележа нещо което не мога да си обясня.
За какъв дявол ми изпращахте sms-си господин Александър месеци след единственото ми посещение при вас, да ме уведомявате че сте в града ми и ако желая да се обадя за консултация. Защо се излагате така. Много е ясно че човек който ви е посетил веднъж и не е повторил с месеци, значи нито от лекарствата ви има полза нито вие му вдъхвате доверие.

# 369
аналогичен ми е въпросът и за блокажите:
Дадено е ХЛ-конституция ,оказва се че има блокаж,трябва нозод-конституцията и нозода в един миазъм ли са ?
и пак ще дам пример-лахезис  след него се дава Медорин-нозод.

А как така при антимиазмичното лечение ще се поподтисне миазъма-като целта на лекарствата е не да подтискат?обратно действие ли се цели при това лечение?

много често един навик заменя друг, просто е, и е просто защото навикът е плод на нещо друго - смекчаване на тревожност например. А не е автентично осъзнато, затова не е излекувано, а е заменено.

По първия въпрос - да. По втория - ще опитам да обясня: Миазмът произвежда конституцията, ако миазмът е прекалено силен, трябва да се "смекчи", да се вкара в норми, граници.
Не мислете, че потискането винаги е вредно. То не е и чисто потискане. Дори човекът, ако спре да се потиска изцяло, ще отиде в другата крайност на саморазрушението. Представи си миазмът ти произвежда разрушителни черти, ако го стимулираш какво ще направиш...ще засилиш още повече процеса.

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 09:44 от Мечка Малинарка

# 370
Диди, билките също лекуват. Тук темата не е за това, но ако се прилагат правилно могат също много да подпомогнат здравето. Просто принципа е различен от този на хомеопатията.

# 371
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

единият хомеопат, при който бях, каза: да го държим в шах.
хем свободен, хем не може да създава неприятности.

Мече, ти препоръча да се чете Органона. Шестият ли имаш предвид? друг не намерих. newsm78
има го на архаичен немски и "преведен". чудех се дали е Той... Mr. Green

# 372
Здравейте! От скоро лекувам дъщеря си с хомеопатия. Една седмица преди да ни изпише ново лекарство дъщеря ми кашляше. Сега 10 дена след като сме на ново лекарство продължава да кашля. Не е постоянна кашлица. Даже вечер си спи много спокойно, но се чудя къде може да е проблема. Някой може ли да ми помогне. Благодаря!

# 373
  • Обетованата земя
Последното издание на Органона е 6то, има го на български, ето го , иначе го има и онлайн, но е без бележките под черта, а те също са много важни. http://www.homeopathybg.org/members/haneman/organon.html Аз го четох миналото лято, но ми се иска пак да го прочета.
 Дари, нали понякога казват, че дори мазане с невен може да потисне, но аз имах предвид дали всеки път когато мажеш нещо например, с цел да го премахнеш, било пъпка, било лишей, било нещо друго, е задължително да потиснеш. Няма ли вариант да го премахнеш, без да избие нещо друго на същото или на по-сериозно ниво?

# 374
  • Пловдив
didi24, от личен наблюдения и без претенции да съм 100% права за всички случаи: не, не е задължително всяко намазване/капки за нос/алопатични лекарства да доведат до потискане. Предполагам, че зависи от честотата на приема/мазането, вида на мазилото/капките, както и състоянието на жизнената сила като цяло, а вероятно и от други фактори (реактивност, възприемчивост, предразположеност и т.н.). Пак лично мнение (на неспециалист) малко се спекулира с това потискане и се абсолютизира....като казвайки това, не искам пък да го омаловажавам никак.  Peace
(понеже знам за хомеопати, които на база приеманите преди това лекарства/капки за нос/мазила предписват ХЛ за отпотискане, ако мога така да се изразя, тоест на това се основава предписанието им.... Crazy Whistling)

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 13:49 от yulinga

Общи условия

Активация на акаунт