Негативизъм към благотворителност, която не разбираш. Защо?

• 13 861
  • 303
  •   1
Отговори
# 135
Българинът по принцип смята, че благотворителността за болни деца е най най най най най важното нещо и никой с нищо друго не би трябвало да се занимава. Някои направо смятат за свой дълг да се присмиват на други каузи.

"Ама защо се занимавате с бежанците, болни деца няма ли да им помагате?"

"Защо се занимавате с опазване на природата, не виждате ли колко болни деца има?"

'Защо сте се загрижили за <все едно какво>, не виждате ли, че има по-важни неща?"

Преди няколко години "Спаси, дари на" правеха много гадни коментари във ФБ, защото един от финалистите за Човек на годината се занимаваше с правата на животните. Паднаха много ниско. Оттогава съм леко отвратена от тях.

# 136
Абсолютно резонно е подобно поведение предвид състоянието на здравната система и обществото като цяло. Или накратко: в бедна страна доста ще се почака преди животни и хора да спрат да бъдат противопоставяни.

# 137
Може би има значение и фактът, че въпросът с помиярите още не е решен.  А също и с домашните кучета.

# 138
  • София
А не е ли естествено и резонно в едно човешко общество хората и човешките деца да са с най-висок приоритет?
Щом има човешки същества, които изпитват болка и студ, кученцата и котенцата отиват на заден план, много ясно.

# 139
  • Уистерия Лейн
Ние , хората, не разбираме много неща. Тогавя ни е по -лесно да сме връждебни.
За децата и купенцата въпроса е доста спорен.
Има доста организации които събират средства за благорворителност , въпросът е до колко от тях достига тази благотворителност. Децата са отговорност на родителите,на държавата .
Колко организации има за животни?

# 140
  • Ямбол
А не е ли естествено и резонно в едно човешко общество хората и човешките деца да са с най-висок приоритет?
Щом има човешки същества, които изпитват болка и студ, кученцата и котенцата отиват на заден план, много ясно.
Не, всеки си решава за себе си към какво ще насочи милосърдието си.
Ако се разсъждаваше така, нямаше да има дарения за спортисти, за други таланти.
Не само болните имат нужда от помощ.

# 141

А, дали ако аз не съм решила, че е така някой може да ме накара с коментарите си да направя нещо ? Като ме заядеш защо дарявам за кучета, а не за деца какво се очаква да се случи ? Недопустимо просташко поведение е да правиш сметка на чужди пари, или да караш някой да се чувства едва ли не виновен как си ги харчи. Ако иска и за племената в Амазонската джунгла ще дава, ако иска за опазване на червените мравки, все тая. Това са си неговите пари и неговите желания.

# 142
Хубаво е човек добре да си избере каузата, защото не може да огрее навсякъде, дори да има най-голямото сърце на света, а джобовете му да са дълбоки. И да внимава как се държи с другите дарители, защото е изключително неприятно да те питат "ти сега защо не даде за кученцата, а осинови щъркел?" и да те засипват със снимки на осакатени животни, които отдавна е трябвало да бъдат приспани. Обичта към животните е хубаво качество, но има една граница, която ако се премине, вече говорим за психическо разстройство, даже във форума може да се наблюдава точно това явление.

# 143
  • на брега на морето
Кучето Занджир спаси хиляди животи по време на атентатите в Мумбай пред март 1993 г., като открива над 3329 кг. експлозиви, 600 детонатора, 249 ръчни гранати и 6404 стека патрони. Занджир е погребан с почести през 2000 г.

Скрит текст:

Меричка,  проблемът е в твоята близка, не в котките и кучетата.

# 144
  • София

За мен - повече от естествено. Особено когато здравната ни система е в такова състояние и няма достатъчно пари за лечение на деца.

# 145
Дарявала съм и за хора и за животни . Защо дарявам за пострадали животни ? Защото когато се събере необходимата сума , животно може да се излекува, а излекуваното животно си намира стопани .
Това е смисъла . Нарочно казах МОЖЕ, защото и при хората и при животните няма 100% гаранция
без усложнения по време на операцията . Защо при наличието на толкова други страдащи
и нуждаещи се от скъпоструващи операции , аз дарявам - защото има възможност тази душица
да оцелее , защото аз имам тази възможност да даря , но най-вече защото така съм преценила.
Не всички животни с някакъв здравословен проблем могат да се излекуват , същото и важи за хората.  Животните са ми от улицата, кастрирани и не се множат , обезпаразитени и си живеят страхотно .

# 146
не знам само как не разбрахте,че едно 90% от хората във фейсбук,които "събират" пари за животни,всъщност отиват в тяхния джоб и това всъщност е доста проспериращ "бизнес"

# 147
Този въпрос съм си го задавала, но вече не. Не ме интересува негативната реакция, не и обръщам внимание.
Аз правя каквото мога, не мога много, но каквото мога го правя. Ограничила съм "благотворителността" си до възможни граници, до конкретни и ясни каузи, не я тръбя, поствам и споделям във ФБ това, което намирам за адекватно и което мисля, че ще има отзвук.
Никога не съм писала пост със зов Помощ!!! Някой да помогне!!!, но съм се отзовавала на такива постове- когато сметна, че аз съм тази, която може да помогне.
Смятам, че всеки трябва да насочи усилията си към дела, близки до сърцето му. Животинските са близки до моето и им отдавам време, усилия, нерви, безсъние, битови неудобства и пари, колкото мога. Това е.

# 148
  • София
В "нормалните" държави, Елица, хората имат самосъзнание, освен, че имат и ПРИЮТИ. И не си изхвърлят в такава степен животните на улицата. И евтаназират само агресивните животни. А относно клатенето и сълзите- достатъчно наклатена съм, не ме мисли Wink и съм хапана от куче. И както уточних- безумно ме е страх от кучета. Но това не ме кара да ги обичам по- малко  Wink

Мисля, че подчертаното важеше само за Германия. В останалите държави се евтаназират, ако никой не ги осинови след определен срок.

# 149
  • Sofia
...
Моля ви само за едно - не превръщайте темата в поредната за и против кучетата.
Да припомня първата публикация, защото някои потребители се вдъхновиха прекалено.

Общи условия

Активация на акаунт