Негативизъм към благотворителност, която не разбираш. Защо?

• 13 819
  • 303
  •   1
Отговори
# 120
В последно време съм станала резистентна към почти всякакви набирания на пари...Разбирам, че държавата не е на мястото си, но и не мога при всяко отваряне на интернет/вестник и т.н. да бъда засипвана с по 100 снимки на деца и животни със сърцераздирателни послания  Rolling Eyes
В допълнение във фирмата ми всеки месец има поне по няколко каузи, за които се събират и още пари - и ако не дадеш, малко те гледат с лошо око, че си тооолкова коравосърдечен. Съжалявам, но не мога да се включвам във всяка кауза, а и честно казано не желая.

# 121
  • Ямбол
Само че темата не е кой се включва и кой не, кой обича животните и кой не, а защо коментират даренията за животни, като ненужни при положение, че имало хора, които имали нужда от помощ. Това е точно да направиш сметка и да обвиняваш този, който дарява. Затова попитах в началото - трябва ли да се чувства виновен този, който помага на животните, че не помага на хората? Коментарите са точно такива - обвинения към даряващите. А даряващите не трябва да им пука кой какво коментира и не трябва да се чувстват виновни, защото трябва да са наясно, че прости и тъпи хора е имало и ще има и коментирайки така, те показват единствено собствената си простотия и ограниченост.

# 122
Всеки да дарява, за каквото сметне за нужно  Peace

Просто споделих, че на мен лично ми става неприятно, когато се коментира негативно и не-даването - все едно всички са длъжни да даряват за всяка появила се кауза. Не, не са длъжни.

За себе си съм избрала - предпочитам да помогна на талантливо близко дете да учи, например, вместо да се напъвам да бъда част от някакво мащабно социално добро.

# 123
Защо ли? Интересен въпрос.

Представи си, че си зверски гладна, жадна, мръсна и чорапа ти има дупка.
Повечето хора, когато се приберат вкъщи ще пият вода, ще се наядат, после ще си вземат душ и накрая ще решат въпроса с чорапа.
По-малка част от хората първо ще вземат душ, после ще се задоволят другите потребности и чорапа пак ще остане последен.
И много, много малко хора ще пренебрегнат другите неща и ще оправят първо чорапа.

Сега се сети, че фейсбук гъмжи от призиви да се помогне на малки деца. Някои от хората са засегнати лично. Те не искат да преглътна факта, че ти си помогнала на животното, а не на детето.

Това на въпроса ти защо. А кой е прав и кой е крив, не се наемам да коментирам.

# 124
Защо ли? Интересен въпрос

Сега се сети, че фейсбук гъмжи от призиви да се помогне на малки деца. Някои от хората са засегнати лично. Те не искат да преглътна факта, че ти си помогнала на животното, а не на детето.

А,те от къде знаят, че не съм помогнала и на това дете, и на друго, и на трето ?

Кой може да знае аз какво съм направила. Добрите дела не се правят, за да се афишират. Стотици хора помагат без никой да ги знае какво правят.

# 125
Темата била за обвиненията към даряващите за животни, след като има нуждаещи се хора....
Не, темата е за това защо някой задава във форум този въпрос, а не пита конкретно тези, които пишат под призивите за даряване за животни?
Аз не следя такива страници във ФБ, защото не дарявам за животни. Съответно дори нямаше да разбера, че някой протестирал. И питам:защо някой ми задава въпроса от първия пост? Защо този въпрос не се задава там, където е писано това нещо?
Никой не иска да отговори на този въпрос. Защото е неудобен. По-лесно е да обвиняваш така, както обвиняват теб.

# 126

А,те от къде знаят, че не съм помогнала и на това дете, и на друго, и на трето ?

Кой може да знае аз какво съм направила. Добрите дела не се правят, за да се афишират. Стотици хора помагат без никой да ги знае какво правят.

Точно, те не знаят на кого си или не си помогнал. Това са видели, това са коментирали.
Аз не съм виждала такива коментари в страниците, където се търси помощ за дете.

Пак казвам, не коментирам правили са или не.
Просто отговарям на въпроса Й - защо. Защото за тях има по-важни неща.

# 127
  • на брега на морето
Аз имам принцип - ако искам, на когото искам и колкото мога.

# 128
  • Ямбол
Най-много си личат онези, които даряват поради чувство на вина и очистване на съвест, когато даряват за църкви и други подобни наистина безсмислени каузи.

# 129
Най-много си личат онези, които даряват поради чувство на вина и очистване на съвест, когато даряват за църкви и други подобни наистина безсмислени каузи.

Всеки да дарява, колкото и където сметне за добре. Но откровено са ми смешни снимки на платежни нареждания, които се публикуват в социалните мрежи или съответно екраните на изпратен смс  Crazy
Случайно някой да не остане с грешно впечатления за въпросната особа и нейната загриженост за света  ooooh!
Това пък за църквите ми докарва истеричен кикот - то е като виц

# 130
А твърдението, че Хитлер мразил хората, освен неправилно, е тъпо и инфантилно.

Ти да не му симпатизираш?

# 131
Е, да де, той от любов и вяра в една раса е погубил милиони.

# 132
  • Варна
Оставате, че са грозни, не това е проблемът, някои нямат нужда дори от палиативна грижа, а от евтаназия. Такива трагични снимки на обезобразени от побой, катастрофи, инциденти съм виждала, че ми иде да извия врата на онези, които едно събират пари и на другите, ветеринарите, които си повишават квалификацията, занимавайки се с подобни случаи! И после животинките остават инвалиди, у нас никой не ги иска, бутат ги от лечебница в лечебница, от приют в приют, а ако се намери приемно семейство, е празник.
И на мен ми се гърчи сърцето понякога, като чета за такива призиви! Понякога за евтаназия се молят хора, камо ли животни! Sad
Дори и да се намери човекът за животното, не мисля, че е редно да бъдат оставяни тежко болните животни да се мъчат-изпишкват, изакват ръчно, живеещи с болка и т. н. Достойното според мен понякога е евтаназията.

# 133
Четейки заглавието на темата оставам с впечатлението, че авторката смята, че всички, които са негативно настроени към благотворителността (по отношение на животни, не към хора) - не я разбират. Странно. Разбирам, всъщност. Но не одобрявам. Да си кажа ли? Случайна среща и случайна позната с изказване за Х. "А, ама ти откъде я познаваш? О, Х е тооолкова добра жена, грижи се за всички кученца (разб. бездомни) в парка. Толкова добра жена!"... На толкова "добрата" жена, на тъпата пача Х, аз ѝ гледам детето вече повече от година. Защото Х има сърце за горкичките нещастни животинки, но за собственото си дете няма. Защото Х прибира всички бездомни псета и мръсни котки, които намери, прави им имунизации и сърце не ѝ дава да се раздели с тях, затова е населила апартамента си с 10 кучета и още толкова котки, които постоянно се плодят и множат..., но за детето там няма място... Защото на идиотката Х детето ѝ се нуждае от спешна операция, но не, "кученцето Краси, мамо, има нужда от операция, не мога сега и с теб да се занимавам!" Затова! Защото може и едно сърце да имаш и за хора, и за животни, но не е същото! Защото като изрода Х има още поне няколко. Защото е лицемерно и псевдопомагачество. Затова.
И не, не коментирам под такива постове. И според възможностите си помагам на хора. И всичките ми котки са били спасени изхвърлени бебета. И третото ми дете е спасено, изхвърлено от майка си...

# 134
Дайте сега, щото някой безмозъчен пуснал котенца или кученца да ги убием.
Наистина ли не ги виждате като живи същества, които усещат студ, болка?!

Точно защото усещат болка и студ, затова смятам, че е по-естествено мъките им да бъдат прекратени безболезнено, ако няма кой да се погрижи доброволно за тях.

Общи условия

Активация на акаунт