Негативизъм към благотворителност, която не разбираш. Защо?

• 13 810
  • 303
  •   1
Отговори
# 105
Преди време случайно попаднах на едно изречение, не знам какви са му корените и произхода, но ми хареса изключително много.
"Човек няма две сърца - едно за хората, друго за животните. Човек или има, или няма сърце!".
Мисля, че е безусловно вярно и казва достатъчно и по темата.

Веднага ти давам един контра-пример : Хитлер. Много е обичал животните, не е понасял мисълта за насилие над тях и е бил вегетарианец поради горните съображения. Обаче, да се каже, че е имал сърце и за хората ...

Също така, познавам жена, която всеотдайно се грижи за болни бездомни животни, наистина много всеотдайно, но към собствените си внуци се държи все едно са навлеци.

п.п. Помагала съм на животни в беда, но не със средства, а с лична грижа. А жестокост към живо същество е просто отвратителна.

# 106
Мен пък изобщо не ми пречи кой за ква благотворителност си дава парите. Ако иска  да дава за паметници или картини на Борисов и Бареков.Ако иска да плати статуя на Пеевски и Доган, прегърнати, в центъра на града, не ми пука. И без друго циркът е грозен и тъжен...
Преди време мисля Ирис каза нещо мноу точно-че човек дава за тва, за което не може да не даде, накъдето го тегли сърцето, или двете сърца Wink Никой нема право да го упреква, което не пречи да го упрекват.
Мен аверката ми работи като сервитьорката и носи големи торби вкусности. При нощната разходка на кучетата правя ''благотворителност''. За котките пък има риба, некаква ципура, за пръв път я чувам, одобряват я. Grinning Което остане се изяжда от чайки, гълъби, врабчета, щиглеци, гарвани, последни са мравките, и трошичка не остава.  Обичам да ги наблюдавам как идват едни след други, всяко си зобне и си тръгва по пътя.
Още имам да давам 100 лв., които бях обещала за 1 куче за транспорт до Германия, докато пратя парите те я изпратиха и после се изникваше нещо по спешно и забравях. Сега се сетих.
Гери Simple Smile, кой кво мисли и казва е част от неговия личен свят, нека си седи там. И аз мноу се притеснявах 1 време от тва отношение, ама минало.

# 107
Аз обичам селективно животни и хора. Едно сърце имам. Именно заради това.

# 108
Преди време случайно попаднах на едно изречение, не знам какви са му корените и произхода, но ми хареса изключително много.
"Човек няма две сърца - едно за хората, друго за животните. Човек или има, или няма сърце!".

Веднага ти давам един контра-пример : Хитлер. Много е обичал животните, не е понасял мисълта за насилие над тях и е бил вегетарианец поради горните съображения. Обаче, да се каже, че е имал сърце и за хората ...

Хитлер е обичал хората също, само че своите единствено.  Mr. Green
Иначе този пример не разбирам какво цели да покаже.
Че във всеки един от нас дреме по един Хитлер.
Или че е напълно в реда на нещата да мразим едното, но да обичаме другото.
Не мога да се съглася, че човек, който проявява жестокост и коравосърдечност към животни или хора, може да се нарече нормален човек. Та в тая връзка, отново се съгласявам с изречението, което съм цитирала в предното си мнение.
Иначе и аз споменах в началото и за моя приятелка, която казва, че й е жал повече за животните, отколкото за хората, защото хората могат да бъдат много лоши.

# 109
Попадала съм на подобни из ФБ. Малко прекаляват, особено по отношение на кучетата. Не може да спасиш всяко животно- някои са грозни, с толкова незнаен произход, че вече генетично сигурно имат лош характер. По отношение на хайванчетата съм расист, защото знам, че породистите са селектирани и за спокоен нрав. Не бих си взела котка, която няма поне 1-2 характеристики на породиста. Обикновените "тигърчета" досега са се изявявали като абсолютни помияри.

Гледали сме котка 15 години. Кучетата, дори породисти, по-скоро ме отвращават.

Не бих давала пари за помияри.
Не си права, Мамасита.
Ако някое ти се струва грозно - ами то и много хора има грозни, значи ли това, че не трябва да им се помогне, само защото нечии външен вид е извън твоите критерии за естетика?!
Незнайния произход и това, че не са от порода, не значи, че са по-лоши. Почти всичките ни кучета са били точно "пумяри" и какво от това? Наблюденията ми са, че точно те са по-умни дори от много породисти. Но не това има значение, защото не би трябвало да обичаме животното повече или по-малко заради това, че е или не е породисто.

Пък за котките особено абсолютно никакво значение няма дали е от порода, това няма отношение към държанието и. Имала съм сиамец, персиец и много, много непородисти котки от всякакви видове, както и в момента. Точно сиамеца освен, че беше изключително аристократичен и добър иначе, беше и много отмъстителен, защото само нещо да не му изнасяше, наказваше като пикаеше. Така една нощ се събудих и го видях, че се беше качил върху мен, беше се изпикал и изср@л върху мен и ме зариваше #Silly Това като наказание, че бях взимала персийския котарак да спи при мен предишния път /те много се мразеха/.
Всяка котка си е с характер и няма такова понятие като "котката си има господар". Котката има човек, който се грижи за нея, нещо като обслужващ персонал и ако котката го хареса, тогава го удостоява с внимание и му позволява да я гали, чеше и да си играе с нея. Но само когато тя прецени.

Предубедено е такова изказване за мен, защото както има животни, които не са чистокръвни, така има и такива хора - е, и те ли са пумяри?
Неоправдани предразсъдъци са ми се стрували винаги това да търсиш да вземеш животно непременно от порода, пък да изследваш родословието му и т.н. Въобще акта на купуването на животни за мен е дълбоко погрешен. Също така, както навремето са продавали роби и е можело да си ги купиш. Нещо много извратено има в това да се продават живи същества.

А още по-извратено и отвратително е да се затварят животни в затвори, наречени зоологически градини. Перверзно забавление за някои да гледат животните, откъснати от естествената им среда, насилствено навряни в клетки. Това са точно затвори за същества, с нищо не заслужаващи да прекарат живота си в клетка.
Погрешно възпитаване на децата, които ги водят на зоологически градини, а те се радват на животните в затворчета, защото родителите не им обясняват колко е грешно всичко това.
Как това е същото, както ето сега, в този момент да дойдат и да вземат малката еди коя си, да я изтръгнат от майка и и да я наврат в клетка на другия край на света, като около нея някакви същества се забавляват, хилят и я замерят с фъстъци и пуканки... И тя ще прекара живота си там - като атракция за хилядите посетители на човешката зоологоческа градина...
Също толкова тъжно, ако не дори и повече, са птиците в кафез.

VerdammtesMädchen , много точни мнения  bouquet Hug

# 110
Защото трябва да излеят поне малко от помията в тях някъде. Иначе ще се разядат отвътре.

Злостните им коментари много ми приличат на коментара на една моя учителка в гимназията. Събирахме пари за съученичка болна от левкемия и тя каза: "Защо да давам, сега събираме пари за погребение. Не съм длъжна да им плащам погребението".

Момичето наистина почина, но ако не иска да дарява да беше си замълчала. Много грозно и общо взето не се различава от тия, за които питаш.

# 111
  • София
За нещата не знам.
Но хора, които проявяват всякакъв вид жестокост към животни, аз наричам елементарни.
Да не обичаш хората или животните, не означава автоматично да ги мразиш или да проявяваш жестокост към тях. Има и състояние на незаинтересованост.
Насилието е друга бира. То не е еквивалентно на "не обичам". То е... Sick

# 112
За мен и незаинтересоваността може да бъде много жестока в много случаи.
Когато видя някой да отмята лежерно глава и да гледа с кух овчи поглед при вида на страдащо животно или човек, е равносилно на това да вземеш брадвата и да го довършиш със същия този овчи поглед.
Не е задължително да даваш пари за всичко и всички.
Но от къде на къде трябва да сипеш обиди, определения, да даваш акъл при всеки един такъв случай?!
Особено когато се отнася за болест или някакво страдание, няма по-малка или по-голяма болест, няма по-важен и по-маловажен случай.

# 113
Наистина не я разбирам тази благотворителност, но и не смятам, че трябва да я разбирам. Сметка на чуждите пари не правя и съответно не ме е яд, че някой дарява парите си за кучешки приюти, единствено ме е яд на политиката относно уличните животни, навсякъде ги евтаназират след определен срок, само тук ги пускаме да нахапват до смърт безпомощни минувачи.
Дарявам единствено на "Зелени Балкани", защото спасяват птици, пострадали в природата, не разни помияри, с които градовете са пренаселени.
Всички досадници, които разпространяват жални призиви във ФБ отдавна не са ми списъка с приятели. Дарявай без да досаждаш на другите и да се опитваш да ги изнудваш емоционално. Ето това дразни - инфантилното и малоумно отношение към живота.

# 114
Извинявам се, ако не е за тук темата, но ако е така моля да я преместят модераторите.
Въпросът ми е провокиран от следното - харесала съм няколко страници в facebook, които са за помощ за животни. Почти под всяка снимка с призив за финансова помощ за някое мъниче, се намира някой, който решава да се изяви с нещо от рода на - те хора страдат вие за котка, куче, хамстер ми търсите помощ. Добре бе, не го разбираш - няма да даряваш. Защо трябва да пишеш такива коментари? Аз си изкарвам парите, преценила съм, че ще даря и съм споделила, за да могат и други хора, които искат и имат възможност, да дарят. Като една кауза не ти е на сърце и не я разбираш - подминаваш я и толкова. Защо трябва и на кого е необходимо това негативно и осъдително коментиране?

Моля ви само за едно - не превръщайте темата в поредната за и против кучетата.

Защо хората имат по-различно мнение от мен? А сега де!

Какво те бърка толкоз, какво пишел някой си?  newsm78

# 115
Оставате, че са грозни, не това е проблемът, някои нямат нужда дори от палиативна грижа, а от евтаназия. Такива трагични снимки на обезобразени от побой, катастрофи, инциденти съм виждала, че ми иде да извия врата на онези, които едно събират пари и на другите, ветеринарите, които си повишават квалификацията, занимавайки се с подобни случаи! И после животинките остават инвалиди, у нас никой не ги иска, бутат ги от лечебница в лечебница, от приют в приют, а ако се намери приемно семейство, е празник. А после отново- призиви, призиви, призиви .... А смисълът?
Да, де, спестете си сега да ми обяснявате как има и деца без родштели и хора, възрастни без дом и те ли да .... Не, не аз просто не мога да сравня животно и човек. Нито да се умиля, нито да се просълзя, нито да дам пари за лечение на улично животно. Но, виж! за новия приют пари дадох и аз, не от любов към уличния пес, да е ясно. И, не, не не мразя животните, хич дори. Имам две кучета взети от улицата, захвърлени от човек с голяяяяямо сърце и празна глава. Преди съм гледала още три с подобна съдба- не ги гледах дълго, уви, просто защото не ги срещнах като млади животни, а като по-възрастни, захвърлени. Сега свекърва ми и коте е прибрала от едно кафене, ровело се из огризките на хората- една шепа бебе, живеещо до главен път! Дори зная кой го е пуснал там да си търси късмета! Една голяма душа, една светла личност, която обича животните, с широк мироглед и пр. бла-бла, която ежегодно произвежда поне по четири котила, които после да красят стените на човеко и животно любителите във ФБ.

Та, не примирам от любов към животните. Хич дори. Обичам, както писах, избирателно и хора, и животни. Но, не се свеня да се изтъкна, че действам, а не само лайквам фб статусчета, умилявам се от животинки и се прибирам в чистото си домче, не докоснато от животинско краче.

П.П. Котето е вече домашно. Но аз повече животни не мога да прибера.

# 116
Дайте сега, щото някой безмозъчен пуснал котенца или кученца да ги убием.
Наистина ли не ги виждате като живи същества, които усещат студ, болка?!
И точно това не ги прави по-различни от едно човешко бебе. Или какво - човек не е животно?!
Като чета мненията по-зле от животно е май...  Tired
Никой не ви кара насила да давате каквото и да било, стига сте повтаряли като грамофонни плочи.

# 117

Хитлер е обичал хората също, само че своите единствено.  Mr. Green
Иначе този пример не разбирам какво цели да покаже.
Че във всеки един от нас дреме по един Хитлер.
Или че е напълно в реда на нещата да мразим едното, но да обичаме другото.

Примерът показва, че твърдението: или обичаш и хората и животните, или не обичаш нито едните, нито другите, не е правилно като логическа конструкция. Не се заяждам  Hug

# 118
Стига, де, разлика между болно и здраво животно не правите ли?

# 119
  • София
Примерът показва, че твърдението: или обичаш и хората и животните, или не обичаш нито едните, нито другите, не е правилно като логическа конструкция. Не се заяждам  Hug

Правилно е, и още как. А твърдението, че Хитлер мразил хората, освен неправилно, е тъпо и инфантилно.

Общи условия

Активация на акаунт