Негативизъм към благотворителност, която не разбираш. Защо?

• 13 797
  • 303
  •   1
Отговори
# 75
  • пловдив
antom, така е, понякога мненията са груби, грозни или дори брутални. Но също го има и момента, в който, на хората им е дошло до гуша от бездомни кучета по улицата, особено в София. Това чувство на безсилие и озлобление се прехвърля и върху призивите за благотворителност спрямо животните.

Съгласна на 100%  не всички можем да сме Майки Терези.... не всички сме достатъчно силни да си подадем и другата буза.... и на мен ми идеше да грабна пушка и да загърмя по глудницата, която нападна щерката, но.... имам приятелки, които не се уморяват да ловят бездомни животни, да им помагат да бъдат осиновени, виждала съм снимки на такива животинки, които вече си имат семейства и все си задавам въпроса ако бях грабнала пушката с какво щях да се различавам от глудницата....  е не съм светица... черни мисли не рядко ми минават... "ей... тази котка ако не спре да цирика ще я ловна за врата"....  обаче като ги погледна в очите.... и... не става....
Първото куче, което изгледах беше улично превъзходно.... този сладур никога не е бил връзван, крачеше винаги до мен, нямаше случай да не ме послуша когато извикам..... после гледах елитен пекинез с китап и родословно дърво.... нямаше команда, която да изпълни, никога не идваше когато го повикаш, хапеше наред.... когато почина на 12 години зверски ревахме всички в къщи и се бяхме зарекли, че тази мъка повече няма да си я причиним... след няколко години в къщи се разхожда поредния елитен субект- мопсче вече на 3 години. Страхотен лигльо, милва се, гушка се, проси... когато му отърва и иска нещо.... никога не изпълнява команда, никога не тръгва когато ти искаш, всичко прави, когато на него му хрумне.....  Една позната все ми казваше... толкова си мечтая да си имам кученце, а нямам парички да си купя- ами отиди до кучкарника, там има и малки породи.... казах го почти на шега, не вярвах, че ще го направи.... вече втора година си има домашен любимец, който я гледа в очите и изпълнява всяко мръдване на устните ....  
Много хора подценяват интелекта на уличните кучета.... изпитанието да оцеляваш вярно прави повечето от тях много агресивни, но... не малко от тях подаряват толкова благодарност на спасителите си, че просто няма еквивалент....

Гери, винаги се стига в такива теми до кучетата, защото те най често нападат хората.... за хлебарките и мишките не говорим, защото тях просто тихомълком си ги изтребваме Wink

# 76
Изключително грозна тема. А някои изказвания.... Sick От моя гледна точка.
Моля, не правете сравнение между хора и животни. Става въпрос за различни биологични видове.
Слизането към по-нисък вид и идентифицирането с него е ментално отклонение, което би трябвало да е описано някъде в медицинската литература.  Rolling Eyes
Но със сигурност не заслужава да му се отдели цяла тема.
Тези, които даряват за животни, не даряват за хора.

Ето точно такива изказвания ме провокираха да задам тази толкова "грозна" тема. Първо това, че който дарява за животни, не дарява за хора изобщо не е вярно.Ама изобщо. Второ, ето ти би могла да ми дадеш отговор на въпроса - и като го написа това, какво? Денят ти стана по-добър? Провокира някой да даде НЕГОВИ си пари за друго, а не за животни? Какво?

Обичам, когато някой започне да обобщава. Mr. Green
Целият ти пост говори за ограничено мислене по въпроса. Къде съм дала наклон на някого за какво да си дава парите? Изборът е личен. Но....констатирам от лични наблюдения, че даващите за животни рядко даряват и за хора. Дежурното изречение, че хората са лоши, за разлика от животните, не е моя велика промисъл.
Моите дни са добри, живея в мир със себе си и нямам нужда от каквито и да е патерици, за да ги правя по-добри.
А темата е грозна, защото е агресивна. Натрапва някакви лични мисли и разбирания, от които хората не се интересуват. Всякакви кампании в помощ на животните са личен избор и всеки решава дали да дари. Някой може да не одобрява и да пише в дарителските теми. Ами....пишете на него, защо отворяте тема в обществен форум? За да провокирате? Естествено всеки ще си каже мнението, което не може да се очаква да е само възхищение към големите дарителски сърца на някои.

# 77
  • Ямбол
Този, който дарява за животни и не дарява за хора, трябва ли да се чувства виновен?

# 78
Моля, не правете сравнение между хора и животни. Става въпрос за различни биологични видове.

Като са различни биологични видове защо се правят експерименти върху животни?

Това е практика, която е всичко друго, но не и хуманна. Но пък можеш да отнесеш въпроса си в темите, където пишат близки на хора с нелечими болести. Обикновено се изпитват лекарства за тях. Mr. Green
Лиляна, разбира се, че не. Това е личен избор. Но какъвто и да е той, не трябва да се натрапва на другите и да се пита: защо ти мислиш така? Тази тема е по същество точно същата: защо някой ме пита......тоест оплаквам се от него. Ми питай този човек, който е писал, бе? защо питаш останалите?

# 79
  • пловдив
Този, който дарява за животни и не дарява за хора, трябва ли да се чувства виновен?

О... това не мога да го подкрепя под никаква форма... Всеки човек си знае положението и възможностите, никога не трябва да се чувства виновен, че не може да дари! Има хиляди причини да не го направи и това му решение не трябва да бъде подлагано на каквито и да е опити да бъде определян за по малко човект от всеки друг! Дарението има много лица- дали ще подадеш къс от сандвича на минаващо бездомно животно, дали ще пуснеш монета в ръката на просяка, дали ще дариш кръв за пострадал, дали вместо да изхвърлиш умалелите дрехи ще ги дадеш на съседката, която има нужда от тях, дали просто ще пуснеш смс без никой да  научи за това, дали приятел ще те помоли да му бутнеш колата, която не може да запали..... всичко е помощ, която не си задължен да направиш, за да докажеш, че си добър, но... правиш го без да се замисляш....  Всеки човек помага според възможностите си и разбиранията си... Това, че някой го правят "под прожекторите" не намаля нито на сантим големината на жеста, който го правят хилядите безименни, които не отминават нечия нужда.... Не знам за вас, но аз абсолютен егоист не съм срещала / е желаещи да се правят на такива бол, но... ако се вгледаш по добре, колкото и да го отричат... в живата им винаги има моменти, в които са помагали/  Уважавам всеки жест на протегната за помощ ръка, за каквото и за когото и да било! Не позволявам на никой приятел да се чувства виновен, ако в момента няма възможност да помогне.... днес не може, но утре-то е пред нас... то ще покаже кога, къде и как да го направи... днес аз мога, утре може възможността да е негова.... Не може да става въпрос за никаква вина! При мен е забранена дума  Mr. Green

# 80
  • Варна
Размислих се, като подмина ромката със спящото бебе в скута, без да оставя нищо, дали съм зла за нечии очи?

По темата-помагам по мой си начин и на хора в нужда, и на животни.
И аз като авторката на темата се ядосвам на агресивни мнения не на място.

# 81
  • Ямбол
....Лиляна, разбира се, че не. Това е личен избор. Но какъвто и да е той, не трябва да се натрапва на другите и да се пита: защо ти мислиш така? ....
Тогава защо беше уточнението, че този, който дарява за животни, не го прави за хора?

# 82
  • на брега на морето
Като са различни биологични видове защо се правят експерименти върху животни?
Това е практика, която е всичко друго, но не и хуманна. Но пък можеш да отнесеш въпроса си в темите, където пишат близки на хора с нелечими болести. Обикновено се изпитват лекарства за тях.  Mr. Green

Ефикасни, нали?

# 83
  • Варна
....Лиляна, разбира се, че не. Това е личен избор. Но какъвто и да е той, не трябва да се натрапва на другите и да се пита: защо ти мислиш така? ....
Тогава защо беше уточнението, че този, който дарява за животни, не го прави за хора?
И аз бих искала да попитам същото.

# 84
  • Варна
Аз сигурно съм най-големият кучемразец в тоя форум. Обаче. Като гледам в последно време животните са по-човеци от човеците. А човеците - по-животни от животните. Та не виждам нищо чудно в това някой да дарява суми за животни, а за хора - не. Всеки си гледа парите и решава за какво да ги дава. Съвети и коментари от други люде (щото животните няма да ги видите да коментират) - майната им.

# 85
  • Варна
Аз сигурно съм най-големият кучемразец в тоя форум. Обаче. Като гледам в последно време животните са по-човеци от човеците.
#Crazy Защо мислиш така?

# 86
  • Варна
Веднага се извинявам на всички, на които са им писнали котките! Laughing
Вие-котките! Joy

# 87
Че какво ви пречат мяукащите котки?!
Същото е като да кажеш, че ти пречат пищящи деца нощно време.

Извинете и от мен за малките косматковци!  newsm03

Стейси Грей , тоя мацик много як на аватара ти!

# 88
  • Варна

Стейси Грей , тоя мацик много як на аватара ти!
Hug Laughing Тихо, че сега ще те калайдисат!

Извинявам се на Никол  за смеха ми само ако има фобия(имам близка приятелка, която плаче от ужас като види котка). А иначе е смешно-излязла котка от боклука, излетяло пиле от дървото, преминала златка на метър от краката ми! Ужас и природа!

# 89
Котките уличните с деца ли ги сравнявате  Shocked Имате ли деца?
Щом не ви пречат "малките косматковци" приберете си ги вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт