Негативизъм към благотворителност, която не разбираш. Защо?

• 13 894
  • 303
  •   1
Отговори
# 165
Защото тези които правят "благотворителност" не разбират!

Благотворителността като цяло в нашата система всъщност СЪЗДАВА/ПОДДЪРЖА ПРОБЛЕМИ! Примерно бизнеса с просяците - в момента има стотици, сигурно хиляди хора които си изкарват прехраната, и по-зле хранят престъпните си господари-робовладелци, чрез това, че някой им дава пари.

Принципът е същия с всяка "благотворителност" (по скоро трябва да е злотворителност или благоразрушителност).

Давайки пари за да храниш проблема само го задълбочаваш!

Истинския проблем е, че някои хора не смеят да поемат отговорност за домашно животно и хранят не-нужни, не-обичани, не-естествени животни! В крайна сметка тези кучета и котки нямаше да ги има ако градовете ни не бяха пълни с недорасли хора, които грешно разбират любовта към животните.

С две думи: Благотворителниците не разбират и вредят на цялото общество със невежеството си!

# 166
Както и се очакваше темата се обърна в съвсем друга посока.  Tired Моето мнение е, че щом си решила за какво да си даваш парите, а именно за благородна кауза, хич не обръщай внимание какво говорят злобарите. Ще ми дават акъл болни мозъци дали да дам или да не дам парите си за благотворителност. Освен това, точно тези, които плюят  вероятно не са дали и 1 лев за някое дете или по-скоро това е всичко, което са направили някога благородно! Аз дарявам и за хора и за животни, но това си е моят избор и никой няма право да ме съди, при условие, че не бъркам в неговия джоб!  Много са ми интересни хорицата, които не обичат животни какво правят в група за помощ за бездомни животни??! Ми като това не е твоята кауза, какъв го дървиш в групата?!! Намери си твоята кауза и си коментирай там.  Българинът е страшно добър в това да изкривява нещата. Щом помагаш на животно, това не означава, че няма да помогнеш на човек, напротив. Означава, че си с голямо сърце, в което има място и за едните и за другите!

# 167
За съжаление не мога да отрека, че има доста истина в написаното от теб. Преди години се брояха на пръстите на едната ми ръка подобни организации. Към днешна дата имам чувството, че всеки втори се занимава с това. От една страна се радвам, когато видя, че някоя животинка е спасена и не е навън. После ме хваща яд, защото масово събират едни суми, които акълът ми не ги побира. Пример - намерен осиновител на котка , събират 800 паунда да транспорт. Е, аджаба, като искаш котката, защо не си платиш разходите. От друга страна, ако тези животни не са по улиците няма да има пребити, прегразени и т.н На тях мястото им не е там и за тяхно добро, и за спокойствието на хората. А, връщането на кучетата на улицата е тотална идиотия и безотговорност. Навън то няма храна, пази територия и т.н . Това не е помощ. Те не са диви животни, че мястото им да е там. Въпросът е сложен и за съжаление, както с всичко в Бг и с това се злоупотребява и го превръщат в печалбарски бизнес. Това е и една от причините хората да се съмняват и да не дават пари и за лечение на болни . Имаше стотици случаи на злоупотреби. Изобщо за проблемите ни сме си виновни ние самите.

п.с За поста на Елица става въпрос. Пропуснах да цитирам.

# 168
Едно голямо БРАВО gery1 , че помагаш, щом имаш възможност. Повечето хора не го разбират наистина!За мен пък е неразбираема тяхната реакция и да, наистина има страдащи и хора в нужда, но това не значи, че не трябва да помагаш на такива животни. С какво един човешки живот е по-ценен от един кучешки или котешки или изобщо животински, нали всички сме живи същества. Всички имаме право да живеем добър живот.Никой не иска да страда и ако някой има възможност да помогне на някое същество, защо да не го направи. Нали за това сме на този свят, да си помагаме. Парите не можеш да ги вземеш със себе си в гроба. Никой не знае колко още живот ти остава, така че ако можеш - ПОМОГНИ ! Не търси награда за това , че си го направил. Най-голямата награда ще бъде онази топлинка в сърцето ти, когато видиш, че по някакъв начин си направил живота на някого малко по-хубав, дори за секунда, дори за миг...
П.С. Не обръщай внимание на тези хора, които не те разбират, не се опитвай да ги разбереш и промениш и ти, освен ако те сами не го искат. Не се съсредоточавай върху негативното, върху това колко такива хора има.А обратното, виж колко са като теб... зарадвай се, че има такива : ) "Единственото нещо, което можеш да дадеш на някого без да притежаваш е любов" , дори едно малко парченце, частичка, за някого това може да е всичко, от което се е нуждаел точно в този момент! : )

# 169
  • София
... С какво един човешки живот е по-ценен от един кучешки или котешки или изобщо животински, ...

Ах, какъв патос  Cry

# 170
С нетърпение очаквам моментът, когато в България ще се появи институция, която да се грижи наистина за животните в беда. И такава, която ще накара хората първо да не изхвърлят болните си деца и родители на улицата, защото за последните две години се нагледах на такава идиотщина, а си мислех, че малко от малко хората се развиват и поумняват цялостно. Няма такова нещо. Повечето бездомни животни ги е страх от хората, защо ли?
По темата, по- мъчно ми е за животните в нужда, но не съм склонна да се вманиача, до степен, че влизам в групи, давам пари и т.н. Помагам на кварталните животинки и бездомни хора. Всякаква критика към някой, който по някакъв начин опитва да прави добро е безпредметна. Примерът с жената, която спасява котки, но си е зарязала детето говори, че най- вероятно е с някакви психични отклонения и трябва да ѝ се помогне на нея също... Животните оцеляват навън, хората само преживяват. Вторите уж са по- интелигентни същества...или просто имат повече правомощия, защото ходят на два крака.

# 171
  • София
Извинявам се, ако не е за тук темата, но ако е така моля да я преместят модераторите.
Въпросът ми е провокиран от следното - харесала съм няколко страници в facebook, които са за помощ за животни. Почти под всяка снимка с призив за финансова помощ за някое мъниче, се намира някой, който решава да се изяви с нещо от рода на - те хора страдат вие за котка, куче, хамстер ми търсите помощ. Добре бе, не го разбираш - няма да даряваш. Защо трябва да пишеш такива коментари? Аз си изкарвам парите, преценила съм, че ще даря и съм споделила, за да могат и други хора, които искат и имат възможност, да дарят. Като една кауза не ти е на сърце и не я разбираш - подминаваш я и толкова. Защо трябва и на кого е необходимо това негативно и осъдително коментиране?

Моля ви само за едно - не превръщайте темата в поредната за и против кучетата.

Гери, винаги се намират такива изроди, на които дори да им говориш пак няма да те разберат. Аз пък например винаги храня когато мога разбира се бездомни кучета. Става ми жал. По-добре да има такава доброта отколкото да слушаш тесногръди хора. Леко се изнервих. Аман от песимисти и от сорта ми кво да направя аз ....

Човек може да направи много стига да иска. Така че, Гери пълен игнор на такива хора и това е Wink

# 172
С какво един човешки живот е по-ценен от един кучешки или котешки или изобщо животински, нали всички сме живи същества. Всички имаме право да живеем добър живот.Никой не иска да страда и ако някой има възможност да помогне на някое същество, защо да не го направи. Нали за това сме на този свят, да си помагаме.

Преполагам, че повечето хора ще бъдат несъгласни с това становище. Сигурно е егоистично, но аз също поставям живота на човек над живота на животно. Може би именно крайни изказвания като това отблъскват хората и ги карат да пишат негативни отзиви по "стените".  

# 173
Помагам и гледам животинчета. Дарявала съм и за деца, и за животни. И аз се дразня как някой се опитва да принизи тези действия, но още повече се дразня, когато видя 5 коментара на патици под снимка на пребито куче "Ауууу, горкичкото, дано някой му помогне". Толкова ли не им стигат мозъчни клетки поне да замълчат да не се излагат, че не помагат, а само разиграват пиески?

По повод чий живот е по-ценен и на кого трябва да се обърне внимание - стига, кога последно ви се наложи да решавате хамстер ли да спасявате, или човек? А и удобно забравяте, че моето е по-ценно от чуждото - ако се наложи да вадите някого от горяща къща, първо ще извадите собственото си дете, а не чуждото.

# 174
  • София
В смисъл кучето/котето е "собственото им дете"?
И като се почнат тия как техните кучетата били по-умни, чисти, добри от децата ни, сега достигаме и нови висоти - животът им бил по-ценен, става ясно на кого са му изгорели бушоните и да няма после обидени от квалификациите. Rolling Eyes

# 175
По повод чий живот е по-ценен и на кого трябва да се обърне внимание - стига, кога последно ви се наложи да решавате хамстер ли да спасявате, или човек? А и удобно забравяте, че моето е по-ценно от чуждото - ако се наложи да вадите някого от горяща къща, първо ще извадите собственото си дете, а не чуждото.
Никой не е казал, че няма да спаси първо своето дете, но ако трябва да избирам кого да спасявам непознато животно или  човек... не знам, може би доста бих се замислила

# 176
С какво един човешки живот е по-ценен от един кучешки или котешки или изобщо животински, нали всички сме живи същества.

Мдаа, невероятна мисъл....

И тази
но ако трябва да избирам кого да спасявам непознато животно или  човек... не знам, може би доста бих се замислила

# 177
  • София
С какво един човешки живот е по-ценен от един кучешки или котешки или изобщо животински, нали всички сме живи същества.

Мдаа, невероятна мисъл....

И тази
но ако трябва да избирам кого да спасявам непознато животно или  човек... не знам, може би доста бих се замислила

Тези цитати, мисля, отговорят на въпроса на авторката на темата "Защо е този негативизъм?".

# 178
Никой не е казал, че няма да спаси първо своето дете, но ако трябва да избирам кого да спасявам непознато животно или  човек... не знам, може би доста бих се замислила
Не става дума ДАЛИ, а КОГО ПЪРВО, поне в нормалната ситуация. И това ми беше всъщност мисълта - вие нямате дилема кого първо да спасите, а имате дилема дали да се заемете с помиярчето, или да си се приберете вкъщи. Ами съжалявам, но повечето избират второто - за мен това е проблем.

# 179
Това си е мое лично мнение , не ангажирам никого с него. Не се срамувам от това, защото от животните не съм видяла нищо лошо, докато от хората съм и то много!

Общи условия

Активация на акаунт