За хората без деца, които ви дават съвети за родителството

• 43 030
  • 1 294
  •   1
Отговори
# 1 050
Предпочитам да събеседвам на такива теми с майки или професионалисти  ,които много неща са по-прочели, повече практика имат и от мен и хора ,които се съмняват ,отколкото със самоуверени , натурални спецове и природни майки разчитащи на инстинкти и научаване с проба-грешка.  Peace

# 1 051
Предпочитам да събеседвам на такива теми с майки или професионалисти  ,които много неща са по-прочели, повече практика имат и от мен и хора ,които се съмняват ,отколкото със самоуверени , натурални спецове и природни майки разчитащи на инстинкти и научаване с проба-грешка.  Peace
Определени неща се научават само с проба-грешка.

# 1 052
Спорът пак се върти между жени-домакини и такива, които ходят на работа и имат деца. Laughing

# 1 053
Спорът пак се върти между жени-домакини и такива, които ходят на работа и имат деца. Laughing
Не...между такива, които четат и тези, които не го правят. Като и двете са недоказуеми. Simple Smile

# 1 054
  • Куциндрел
smile3521

За четенето - всеки е чел.

# 1 055
smile3521

За четенето - всеки е чел.

Андариел и Barefoot Kontesa са достатъчни.

Тези, които не ходят на работа, много се вживяват в родителстването.

# 1 056
  • Ямбол
....
Определени неща се научават само с проба-грешка.
Интересно ще ми е да прочета поне един пример за такова определено нещо.

.... Дали баба ми е чела книжки  newsm78
Твоята, ако не е чела, моята е чела.'17 набор е и вече не е сред живите.
И да не са чели книги, със сигурност са се интересували и питали други хора, но не такива без деца.

# 1 057
Лиляна, пример веднага ти давам.
Захранването и храненето на едно дете не може и няма как да стане по книга.
Насоки - да, но не и какво ще харесва конкретното дете.
Това може да се установи само с пробването и предлагането на различни храни.
Няма дете, което да яде всичко, нито да го харесва по реда, който е представен в книгите.
И това не е единственото нещо, за което се използва метода на изпробването.

# 1 058
 Кви сте смешни... Наистина ли спорите трябва ли да се чете? Че то едни краставици да отгледа човек читави си има наръчници, какво остава за детегледане. И да, бабите ни, разбира се, са чели, моята беше 1905, но имаше такива книги, рубрики в стари списания, същите като днес. Възпитанието има теория от векове.

Голяма гордост, да не си чел нищо, щото били глупости. Защо да са глупости? Хора са записвали практиката и изследванията си, за да ги предоставят на такива като нас. Както във всяка една област.
 Даже е тъпо да се спори на тая тема, някакви пък не четяли, щото работели ooooh!

Точно па захранването няма как да стане без книга, или съвет, като не можете да четете книги. Има си хас да го пробваш  и да му даваш кое му харесва без познания добре ли е, може ли да го усвои. Абе вие направо...

# 1 059
О, какви прекрасни книги за отглеждане и възпитание на деца имам у дома, като средно годината на издаване е 1880-та. Интересното е, че са насочени към мъжката аудитория. Дават се съвети за възпитанието абсолютно приложими и днес, а проблемите, засегнати в студиите вълнуват и съвременните родители. Давам пример с агресията. На улицата е било същото както и в този момент. Е, само дете всяко следващо поколение смята, че с него е открита топлата вода.

# 1 060
Аз имам от 1920г. издание, което също е много добро. И съветите за храненето са много адекватни (изключвам соковете от 2месеца), добре балансирани и хубави менюта.

# 1 061
 Естествено! И книги има и в списанията за жената има рубрики, водени от педиатри, акушерки, за кърменето, за храненето, за обличането, за всичко. И, са много сходни с днешните разбирания, защото пректиката е показала как най-добре се отглежда дете.
 Направо не разбирам защо спорите и как някой може да се гордее, че не вземал акъл от книги Laughing

# 1 062
  • Ямбол
Лиляна, пример веднага ти давам.
Захранването и храненето на едно дете не може и няма как да стане по книга.
Насоки - да, но не и какво ще харесва конкретното дете.
Това може да се установи само с пробването и предлагането на различни храни.
Няма дете, което да яде всичко, нито да го харесва по реда, който е представен в книгите.
И това не е единственото нещо, за което се използва метода на изпробването.

И как точно се захранва дете с проба грешка? Много общо си го написала.
На мен не ми трябва да правя проби, за да предположа, че с каквото го свикна това дете, такова ще прдпочита по-нататък. Ако му подслаждаш водата, после ще иска подслаждане на храната. Ако му солиш пюретата, после ще предпочита солено. Ако си му надувала корема с вода, после ще е разширен и ще поема повече. За тези неща проба не ми трябва, мога да ги прочета и при захранването да внимавам с водата, солта и захарта и така, моите деца ядяха всичко, докато не разбраха вкуса на някои храни.
Давай друг пример, защото този не е подходящ.

# 1 063
Лиляна, на теб ти куца разбирането, така че какъвто и пример да ти се даде, все няма да го схванеш.
Не ти говоря тук за свикване, или други глупости от сорта на тези, които си написала.
На теб всяка манджа ли която ти предлагат ти харесва? Едва ли.
Е, същото е и с децата. Не познавам нито едно дете, което да е изяло всяко нещо, което му е предложено от родителя.
Четеш, че на 10м. примерно, трябва да се даде тиквичка. Даваш я на детето, не я иска. Махаш я от менюто и пробваш с нещо друго.
Или това за теб не е проба-грешка?

# 1 064
А, ама те сокове през 20-те едва ли са давали. Ранното захранване, по съветската схема е производство на ранния комунизъм и изваждането на жената извън дома в полето и завода. Тогава идва и ранното отбиване. В старите книги, имам и такива именно от 10-те и 20-те години, един от авторите е мой прадядо-лекар,  се държи на дългото кърмене, защото са били напълно наясно, че с липсата на хигиена, стерилизация и пр. смъртността при децата, които рано минават на обща храна е потресаваща. Една проста днес диария, съчетана с повръщане , наречени днес ротавирус, са имали способността да убият бебе за часове.
В Книга за домакинята от 60-те години дават заръки за къпане поне веднъж седмично, миене на краката ежедневно, а на ръцете преди всяко хранене; по възможност тоалетната да се чисти, да не е близо до дома, ако няма възможност да минава през нея течаща вода и пр. и пр. неща, които към днешна дата ни се струват смешни. Но като се има предвид и че към същата тази днешна дата сме на първо място в Европа по брой външни нужници и липса на канализация изобщо, то представете си какво е било преди 100 или дори 50 години.

Общи условия

Активация на акаунт