За хората без деца, които ви дават съвети за родителството

• 43 062
  • 1 294
  •   1
Отговори
# 1 065
Лиляна, на теб ти куца разбирането, така че какъвто и пример да ти се даде, все няма да го схванеш.
Не ти говоря тук за свикване, или други глупости от сорта на тези, които си написала.
На теб всяка манджа ли която ти предлагат ти харесва? Едва ли.
Е, същото е и с децата. Не познавам нито едно дете, което да е изяло всяко нещо, което му е предложено от родителя.
Четеш, че на 10м. примерно, трябва да се даде тиквичка. Даваш я на детето, не я иска. Махаш я от менюто и пробваш с нещо друго.
Или това за теб не е проба-грешка?

Ама трябда да си прочел на колко месеца може да се даде тиквичка , нали? Или и това се знае интуитивно?

# 1 066
  • Куциндрел
Ох, не видях някой да е писал, че не е чел и че пише глупости в книгите. ooooh!

По-скоро децата са умни, само дето майките им се пренавиват или нямат достътчно капацитет, та се съветват за всичко с книгите. Tired

/моето като не иска да пее? Никой не вярва, че знае поне 10 песни. Не иска и туй то. То и аз случайно разбрах, че ги знае, изтърва се. Пее си, когато му е кеф и никога, ако го караш./

Добре, че учителките по градините имат пряко наблюдение върху различни деца, а не опита им да е граден само върху четене.

Iris04, на колко месеца се дава тиквичка?

/аз знам, че тиквичката е от първите зеленчуци в захранването. Няма да чакам n-тия месец точно, за да дам тиквичка, мога да му я дам и в n-тия месец - 3,4 дена.../

# 1 067
А, ама те сокове през 20-те едва ли са давали. Ранното захранване, по съветската схема е производство на ранния комунизъм и изваждането на жената извън дома в полето и завода. Тогава идва и ранното отбиване.

Тъкмо прочетох една съветска литература, където се  препоръчваше до 6 мес само кърма.

# 1 068
Аз виждам как се гледат деца по интуиция. Вчера в болницата една циганка държеше 4-5-месечно бебе под мишниците да ходи по пода. Явно интуитивно ѝ се е сторило добра идея.

# 1 069
Има хора, които точно с проба и грешка си гледат децата. Едни захраниха бебе на 2 месеца със сок от круша, даже щяха да ме бият, че им се мешам /аз по принцип гледам да не се изказвам, ама тези бяха съвсем екстремисти/. Допълнително дали, защото се харесало. И да видиш ти какво разстройство, болки.... добре, че оцеля детето.

Е каква грешка е да предложиш на детето нещо, което да не му харесва? Предлагаш, не харесва, не предлагаш известно време.
Грешка е, ако го натъпчеш с нещо, което да му навреди.

# 1 070
  • Куциндрел
То може и по съвет на бабата да го пробваш да ходи на 4-5 месеца. А, ако не си ти, бабата може да го пробва, след като си е наумила. Такива хора и да прочетат нещо ще кажат - мани, само глупости пишат.

Тук стана - или си чел и си се водил по книга, или не си. Няма среден вариант. Naughty

# 1 071
   Е какъв среден вариант да има - или си чел, или не си, то няма средно положение. Може би, прочетох половин книга, или отворих , ама не можах да  прочета, щото пишеше глупости   newsm78 Laughing
 Моето дете беше много стандартно, така че Спок ми вършеше отлична работа и мога да кажа, че съм се водила, действително.

А за тиквичката - не помня грам кога се дава тиквичка? Laughing
 Когато ми е трябвало съм прочела и сам разбрала в какъв ред и как се захранва, кога какво може да усвои детския организъм, и вече не помня.  

# 1 072
Касита, как да не е имало сокове...изцеждали са си пресни през тензух. Simple Smile
Нали не мислиш, че са давали такива от магазините, такива вече не е имало.

Не само циганките си водят децата на по 4-5месеца под мишници. Simple Smile И маса българки се пробват в това, и какво ли още не.

Написаното в книга е за информация, не за сляпо следване.

# 1 073
Абсолютно ти гарантирам, че на бебе на два месеца през 20-те години на ХХ-ти век сок не се е давало.

# 1 074
  • Ямбол
....
Или това за теб не е проба-грешка?
За мен ти може да си захранвала детето си с проба грешка, а аз не съм пробвала всичко за да разбера, че ако приготвя някоя храна по определен начин, детето ми ще я яде.
Сега разбра ли ти.
Ако твоето дете не яде тиквичка, не е защото не иска да яде, при положение, че за първи път опитва, а защото не си му я приготвила по подходящ начин. И това не е проба грешка.
Каза, че това не е единственото нещо, при което важи методът проба-грешка. Дай друг пример, че този ти е неясен.

# 1 075
Абсолютно ти гарантирам, че на бебе на два месеца през 20-те години на ХХ-ти век сок не се е давало.

Обаче се е давало сварен боб  и сланинка да си смуче.

# 1 076
  • София
Точно пък, за захранването, книгите не вършат работа, особено ако са писани от чужденци. Всяка култура си има свои традиции в захранването според това какъв е климатът и какво вирее. Педиатрите и те си менят мненията през десетина години и човек може даги проследи, ако иска. На мен педиатърът ми каза, че рано трябва да започна със соковете, а сега е точно обратното.  Има опит и грежка дотолкова, че някои деца могат да бъдат захранени по0рано, примерно ако имат запек, въвеждането на сок по-рано решава проблема много бързо, особено ако по стечение на обсттоятелствата бебето е на АМ. А такива недоразумения съм виждала, че съм съжалявала, че майките не са прочели поне една статийка за захранването. Последно наблюдавах как една майка  хранеше бебето си, на горе-долу 6-месечна възраст, с майонезата от сандвича си от МакДоналдс, небрежно поседнала в заведението в мола. И то неведнъж да му даде, а направо си го нахрани.

# 1 077

Обаче се е давало сварен боб  и сланинка да си смуче.

И най-добрият лек за ревливо бебе- попарка с червено винце.

# 1 078
Лиляна, с теб човек да води разговор е като да си говори с радиото.
Как точно приготвяш тиквичка за захранване, я ми обясни?

Andariel, абе те статийки четат....и с педиатрите се съветват, ама....
И на мен една позната ми предлагаше от дюнера си на 7месечното ми бебе...защото нейното ядяло. Simple Smile

# 1 079
Teмата е станала много смешна, защото спорът е станал безсмислен - едните правят нещата от книгите, защото са ги чели, а другите правим същите неща, само че без да сме ги чели никъде. На мен не ми трябва книга, за да си следя детето и да знам на каква възраст какво занимание да му предложа. И като писах, че книгите за възпитание и отглеждане са ми скучни, имах предвид, че всичко, което пише там, сама съм се сетила да го правя или пък ми се вижда толкова абсурдно, че никога не бих го практикувала, като например това, че до 2 години децата не можели да си контролират сфинктерите  Crazy Приличат ми на малоумните инструкции за употреба на машина, която е очевидно и без инструкция как работи.

Общи условия

Активация на акаунт