Откровено за откровеността

• 16 233
  • 305
  •   1
Отговори
# 15
  • BG
Всеки да си се облича, гримира и носи както намери за добре - мнение не давам и много се дразня от такова по отношение на мен. Правя изключително деликатни забележки само на хората от семейството ми по начин, по който да не ги огорча. Постъпката на колежката ти, Светълчо, не одобрявам. Ай мерси от такова НЕлицемерие или както там се нарича. Не можеш така да разплакваш хората! Това с "право куме та в очи" ми е безкрайно противно! А не можеше ли да каже онази откровената нещо от рода на: "Знаеш ли, и с панталонче е добре, но пола подхожда много повече на твоята фигура!" Дали после се е чувствала доволна от факта, че е разплакала жената?

За изневярата - никога няма да кажа!

# 16
Колежката ти е голям ръб. За някои неща няма нужда да сме честни, външният вид на другите е едно от тези неща. Хората много добре знаят как изглеждат и ако те питат за мнението ти, значи очакват да ги похвалиш, за да им стане добре. Аз лично обичам на хората да им става добре и не си пестя комплиментите по отношение на външния вид, с годините свикнах да намирам хората по-скоро за хубави, отколкото за грозни.
Виж, ако става дума за нещо сериозно - ще кажа. Например виждам, че човекът пие много бира и ще му кажа, че върви към алкохолизъм със сигурни крачки, следващия път пак ще му го кажа и ако не започне да ме избягва, ще му го казвам всеки път.

# 17
Аз също не виждам каква е ползата да кажеш на колежката, че е с къси крака и не й отива панталон. Може би ако излезе и тръгне по улиците, хората ще я сочат с пръст и ще се смеят? А какво съветваме късокраките мъже?

# 18
В конкретния случай е грубо.  Аз бих си замълчала.

# 19
Най-вече, защото няма как да си удължи краката. А и за хората е важно какво ще кажат другите, онзи ден четох една тема за боядисване на коси и някои споделиха, че се боядисват, защото усещат натиск от страна на обществото. Външността е едно от най-лесните за приемане неща, но явно като обидим другия, е начин да похвалим себе си. Ето, тая е дебела, а аз не, защото спортувам - червена точка за мен  Heart Eyes

# 20
Външният вид и дрехите не са нещо, заради което човек да се налага да е откровен - в хубавия и  в лошия смисъл на това качество, особено като става дума за по-далечни хора. Трябва да е някакъв много брутален случай, за да се намеси човек с такъв коментар. Хората често имат нужда от подкрепа за външния си вид. И има начин това да се направи коректно, без излишество и преструвка.

А пък за откровеността по принцип, трудна тема е. Защото има и важни, и маловажни неща и те изискват различен подход, както и всяка ситуация е различна и не е нужно да се месим на всяка цена. Но пък неискреността и подмазването са нещо противно и трябва да не се допускат, независимо дали ни стиска или не да си кажем мнението.

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 14:36 от Анонимен

# 21
Обикновено зад "Аз съм честна, откровена и не мога да лъжа!", стоят груби, елементарни и комплексирани хора.Това им е оправданието за невъзможността да се държат обществено приемливо в Общество.
Добре, че има хора, които не се впечатляват от подобни "честни и откровени ".Иначе плажовете щяха да са "населени" само с манекенки, по баровете щяха да ходят само 20-годишни, 40 и 40+ нямаше и да помислят за секс, а панталонът 7/8 щеше отдавна да е изтрит от лицето на Земята.    Laughing

отивам да чета "бисерите"....    Laughing

# 22
За външен вид съм откровена само ако ме питат много директно и то защото имат колебание (например с приятелка ако пазаруваме, да дам съвет какво да вземе или да не вземе). В противен случай просто правя комплимент. Може да е лицемерно, обаче достатъчно се потискаме всеки ден от съвършено фотошопнатите шаблони които ни набиват в главите, та да седна да разстройвам някого и с моята критика. И отделно че не ми е работа кой как изглежда.

За други неща като мнение за черти на харакетра или постъпки  също повдигам критика само по конкретен и директен въпрос или ако нещата които критикувам ме засягат и ми вредят пряко.

И да кажа че много зависи и от обекта на критиката, имам приятели които не търпят критика, буквално за едно "не ти отива панталона" може да се цупят половин година. С тях съм по-внимателна защото няма смисъл за дребни неща да си разваляме отношенията. С други хора може да съм по-критична, ако знам че не биха се обидили а биха възприели критиката като съвет за промяна към по-добро.

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 15:00 от Whole.Lotta.Love

# 23
  • София
Мишка, и аз се радвам да те видя! Hug

Момичета, не е важен конкретния пример, не се съсредоточавайте върху него. Дадох го само като бегла илюстрация.
Говорим за по-важните неща - нараняваме ли човека или му помагаме, казвайки му някаква неприятна истина.

Личи си обаче, че сме женски форум. Авторката на 2 пъти каза, че не трябва да се хващаме за конкретния пример, а че трябва да говорим за по-важни неща като нараняване и прочие, но всичко живо продължава да пише за дрехи и гримове.

Аз съм известен темерут сред моите приятели и роднини, казвам каквото мисля. Очаквам същото и от тях.

С напълно непознати се съобразявам, донякъде. Не искам да разплаквам хората, но и не мога да дрънкам откровени лъжи, само и само за да спестя на някоя госпожа някой нелицеприятен факт.

# 24
Мишка, и аз се радвам да те видя! Hug

Момичета, не е важен конкретния пример, не се съсредоточавайте върху него. Дадох го само като бегла илюстрация.
Говорим за по-важните неща - нараняваме ли човека или му помагаме, казвайки му някаква неприятна истина.

Личи си обаче, че сме женски форум. Авторката на 2 пъти каза, че не трябва да се хващаме за конкретния пример, а че трябва да говорим за по-важни неща като нараняване и прочие, но всичко живо продължава да пише за дрехи и гримове.

Аз съм известен темерут сред моите приятели и роднини, казвам каквото мисля. Очаквам същото и от тях.

С напълно непознати се съобразявам, донякъде. Не искам да разплаквам хората, но и не мога да дрънкам откровени лъжи, само и само за да спестя на някоя госпожа някой нелицеприятен факт.

+ още 1 темерут

Колкото до това в червеното - е, явно "добре възпитаните" съфорумки се "хванаха" точно за примера с панталона и пишат ли, пишат .....

# 25
  • София
Когато откровеността е сигурно, че би наранила даден човек, е по-добре да си я спестим, още повече, ако не е поискана. Това, че си премълчавам в някои ситуации не означава, че съм лицемерка. Понякога, когато съм вкисната, казвам неща, за които съжалявам, но слава богу имам истински приятелки, които не ми се сърдят. А ми е идвало да си отхапя езика.  Blush
То пък аз си се дразня от конкретни неща като нахалство, интересчийство и използвачество. Тогава не пестя откровението си.  Mr. Green

# 26
Колко откровени трябва да сме? И кога? И по какъв начин?

Колкото, когато и по какъвто начин смятам, че е в мой интерес.

Не наранява ли нашата откровеност хората?

Наранява понякога, то хората винаги с нещо може да ги нараниш, дори и да си с най-добри намерения.

Не граничи ли откровеността с грубост, нетактичност и даже жестокост понякога?

Граничи, като другата страна лесно се обижда.

Ако кажем на някого откровено нещо неприятно с добри намерения, няма ли да му направим мечешка услуга и да отворим рана в душата му? Вредата да е повече, откол;кото ползата? И да извадим очи, вместо да изпишем вежди?

Няма невъзможни неща. Въпрос за цяла тема е това.

# 27
  • София - Рим и обратно
Колежката е могла пре-спокойно да сведе коментата си до простото: "Според мен не ти стои добре този тип панталон." И точка. Кому е нужно това "....къси крака....смъкнат задник..." Прекалено е лично и злобно, а и никой не е питал как намира тялото й, а е ставало дума за панталона.
А пък вие сте могли да не се превъзнасяте толкова.
С две думи по темата - има начин да си откровен и без да обиждаш.

# 28
Най-възрастната колежка обаче каза:
" Големи сте лицемерки! Защо никой не й казва, че панталон на нея въобще не й стои добре, защото има смъкнато дупе и къси крака?"

Да ни би тук да се корени причината за просташката забележка? Вярно, че с годините човек става по-циничен, но чак пък толкова?  Wink

# 29
Хайде и аз да напиша 2 реда за "случая с панталона"  Laughing
Ние знаем ли в какви отношения са въпросните две колежки? Ами ако си имат търкания по принцип? Или просто колежката с коментара си е "злобна" по рождение и си говори по този начин  Wink Има една поговорка "Когато се обърне каруцата, пътища - много" , та и сега е така. Станалото - станало. Едната рекла нещо си, другата си поплакала. Не можем да върнем времето назад.

Съгласна съм с 'Кафе с мед', че може да си откровен без да обиждаш, но в повечето случаи хората вече така са свикнали да живеят в лъжи и фалш, че ако им се каже нещо не с благ тон, им идва като леден душ.

Общи условия

Активация на акаунт