Великобритания - тема 53 Още е лято

• 55 610
  • 732
  •   1
Отговори
# 555
  • UK
Здравейте, аз се завърнах вчера след двуседмично пътуване из Европа Simple Smile.
Благодаря отново на Ave за безценните съвети относно пътуването с кола. Мина перфектно и за мен беше супер изживяване. Не сме имали проблеми никъде, всичко по план. С една безплатна офлайн навигация пропътувахме 6 държави и никъде не се объркахме, но всъщност по европейските пътища трябва наистина да се постараеш, за да се объркаш.
Иначе бяхме за пет дни и в Гърция на почивка, на същото място на втория ръкав на Халкидики, където ходихме и миналата година.
В интерес на истината, Англия ми липсваше и това го осъзнах вчера, като стъпихме в Доувър. Не съм и предполагала....

В петък пък идват сестра ми и приятеля й на гости за 5 дни, така че и с тях ще има приятни емоции. Мисля ако е хубаво времето да се разходим с тях и до Кеймбридж.

МГМ, чета хубави неща - браво!

# 556
milada добре са се подредили нещата, важно е че му харесва училището. Моят Филип започна да държи изпитите за грамар и има още няколко, до януари ще е зора Rolling Eyes. Доста си е напрежение за децата и за родителите, де   Confused

GI, успех на момъка, дано да го приемат там, където най-много желае.  Hug Стресово е наистина изживяването, особено, ако са и повечко изпити и кандидатстване на няколко места, но пък усилията си заслужават.  Grinning

# 557
  Набързо да кажа, че днес си купих спирт от полския магазин, има нормален и силицилов, по 0,70 пенса беше, проверете и при вас.

# 558
  • UK
Аз имам един бърз въпрос. В сряда ще идват от агенцията да ни инспектират жилището (обичайна практика ли е това всъщност?). Разбира се, нямам нищо против, но мисля да ги помоля да си сложат едни калцуни върху обувките, защото не ми е приятно по мокета да ходят с обувките отвън (българка съм все пак  Laughing). Дали няма да ги обидя, това се чудя... И още нещо - ако някоя от вас има подобен опит, гледат ли в детайли или набързо само се уверяват, че не сме потрошили имота?

# 559
Здравейте Simple Smile

При нас нещата малко по малко напредват. Намерихме си квартира и според уговорките от 6 декември ще бъде наша. Намира се на много хубаво място и по снимките изглежда добре.Надявам се и на живо да се окаже така  Praynig

Аз се опитвам да си направя някакъв списък от сега за документите които ще ни трябват. Бих се радвала ако ми дадете насоки, какви документи са ви били необходими.

Никога досега не съм носила документи за превод и легализация и дори не знам какви са цените на тези услуги.
Тук при вас четох, че за личен лекар ни трябва нещо като имунизационен сертификат. За тези паспорти които ни искаха като ученици в училище ли става дума, или е някакъв друг вид документ? Как стоят нещата с дипломите, акта за граждански брак и актовете за раждане.

Извинявам се предварително за невежеството си по този въпрос Simple Smile

# 560
Ljoli в първата ни квартира редовно идваха на проверка, не са много подробни, само да видят да не е мизерно и потрошено. Под мизерно не разбирай трохи и прах, че да се вживяваш много да им чистиш. Кажи им да си събуят обувките направо, няма как да ти откажат, може да кажеш, че си алергична към прах, ако не искаш да се чувстваш  Simple Smile Няма какво да ти се обиждат, имота си е твои, нас също са ни карали да се събуваме, като сме ходили на огледи в нови къщи  Peace

# 561
Здравейте, мами във Великобритания. Ако някоя от вас има време бих желала да ми обясни няколко неща. Започнах работа днес с изпитателен срок от 3 месеца в малко градче в Англия. Нямам НИН, казаха ми, че трябва да си извадя сама. В момента като нямам  НИН и съм на срочен договор ще има ли някакви данъци и такси за плащане върху заплатата? Ще мога ли лесно да си извадя НИН след като има все пак някакъв договор и адрес в града? Благодаря за отделеното време.

# 562
  • UK
Получаването на НИН не зависи от това работиш ли, не работиш ли. Обаждаш се на телефона в сайта, те те питат за името ти, адреса ти и ти казват да се явиш на интервю еди кога си с възможно най много документи, удовостоверяващи, че ти си именно ти - лична карта, паспорт, шофьорска книжка и тн. НИН ти трябва за да работиш легално, не знам какво си подписвала и каква юридическа стойност има този договор, не съм специалист, но взимането на НИН е почти формалност от януари насам, единствено отнема време да го получиш, моя дойде пет седмици след интервюто, но те ти дават лист, на който пише, че го чакаш, и с който можеш да работиш.

Ljoli, мерси Simple Smile

Вчера все пак реших да отида на срещата с момичетата от онази група и беше много приятно, някои от тях бяха страхотни и пак ще отида. Изгубих се само около десет пъти по пътя до там (по една права улица с два завоя, обаче и три кръгови с едни подлези, влизаш от едната страна, излизаш от някаква друга, ама не тази, която ти трябва...), два пъти молих да ме упътят и двата пъти - българи. Всеки ден чувам отнякъде българска реч, то тук в момента има повече чужденци отколкото англичани, а аз се чувствам като леля на повечето, понеже всички са студенти на по 19. Simple Smile

# 563
  • някъде в орбита...
Ljoli, въобще не се притеснявах първият път като помолих да не стъпват с обувки по килима. Тогава имахме само един, в хола, и точно така им казах - "моля без обувки по килима". Но хазяйката направо си се събу на входната врата, и винаги така прави, не сме се обяснявали Wink

denichka1990, не знам другите момичета как са били, но на мен не ми искаха нищо за имунизации. Питаха ме какви са ми правени, но като не съм наясно мацката остави бележка в досието ми че не се знае.
Относно брачно и други - единствено брачното ми е преведено, и то защото ми трябваше.

МГМ, това е супер. Т.е. супер че групата ти е харесала, и супер и за това че си заобиколена от млади хора  Peace За леля трудно ще минеш, но пък си в обстановка пълна с енергия и живот Wink

# 564
  • UK
Мда, много е приятно, навсякъде е пълно с групички от 19-20 годишни, говорят си, смеят се, на мен ми харесва. Праймарк е на центъра и съвсем близо до университета, та като изляза от работа към 2:30 е пълно с толкова много хора, че не можеш да се разминеш, шумни и щастливи, много е хубаво Simple Smile

# 565
  • UK
Miss Fine, InaV, благодаря ви, и аз така си помислих.  Peace Ние сме с мокет навсякъде и не искам да ми се носят вкъщи прахоляци, затова директно ще им връча калцуните.

МГМ, да разбирам, че нещата са доста по-добре отколкото в Саутхемптън?  Sunglasses

# 566
  • UK
Амии някои неща са по добре, някой са по зле, нормално. Живея в една къща с трима мъже, които са мръсни и неприятни, не затварят вратата на тоалетната като ходят, а моята стая е точно до нея, все едно пред мен пикаят, навсякъде има мухъл, огромни паяци, стаята ми е миниатюрна и нямам дори гардероб, дрехите ми си стоят в куфара и ровя вътре да намеря нещо, другите пет куфара и шет кашона са също тук, та място има само да се стигне от вратата до леглото и обратно, леглото ми е толкова старо, че буквално спя на пружините, това, в сравнение в кукленската ми къща в Саутхамптън, където всичко си бях направила идеално и винаги беше като за снимка, е доста по зле. От друга страна тук съм самостоятелна, остава ми само да върна към 500 паунда на този и онзи и да изляза на чисто и всичко ще е съвсем различно. Имам работа, която ми харесва, въпреки че не е кой знае какво, излизам всеки ден, виждам се с хора, кленти, но все пак е някакъв контакт, опитвам се да си намеря приятелки, с които да излизам в почивните си дни, градчето е хубаво, нищо че аз живея в кофти част, ходя навсякъде пеша, включително на работа, което е един разход по малко, имам си работно време и не ми се свива стомаха всеки път като чуя някой да се качва по стълбите, да не би да ми почуват на вратата и да ми кажат да работя "за два часа" които пък да станат пет. Имам свободен достъп до хладилник, печка, пералня, избирам си какво да ям (пак са евтини неща, пазарувам изцяло от Асда, обаче си избирам кое ми харесва и кое не, има за един паунд гадости, има и хубави неща), така че като цяло тук се чувствам по добре. Simple Smile

# 567
  МГМ ще се адаптираш, и къщата ще смениш, всичко с времето си. Ако имаш Алди или ЛИДЛ наблизо е доста по-евтино и има по-европейски храни. Плодовете и зеленчуците са по-хубави също. В някой градове има и разни индииски и пакистански магазини, който имат доста изгодни плодове и зеленчуци, сирене и тн.

desperation  МГМ ти е обяснила за запазването на час и интервюто. Договора за работа и док. за адрес ще са ти напълно достатъчни+лични документи разбира се. И да, ще ти удържат данъци и такси, дори и да не им го дадаеш, ако работиш над определени часове или пари. Ако се очаква да взимаш над 10 000  паунда годишно грубо казано, ще започнат да ти ги спират от сега. Ако не ги направиш до април ще ти върнат голяма част от тях. Провери в нета къде е най-близкия джоб център до вас и се обади, дано не е мн далече.

# 568
  • UK
Мда, аз го приемам като още един период, все пак стъпка напред, и съм добре Simple Smile Имам Лидл наблизо, Асда, както споменах, има евтина храна, в момента нямам реален доход, та да мога да си направя сметка и да си купя каквото ми се яде, но днес си купих обувки за работа, че старите ми черни пантофки са ужасно неудобни. Тези поне в магазина като ги пробвах, са доста по добре, ще видим утре. Трябва да си купя още един панталон и една риза за работа, сега ги пера и съхнат до сутринта, но като стане по студено няма да стане така. Всъщност много се гордея със себе си. От години живея с мисълта, че сама не мога да свърша работа за две стотинки и все някой трябва да ми държи ръката и да ми казва какво да правя, а ето че сега се оправям долу горе сама. Simple Smile

# 569
  • някъде в орбита...
МГМ, в такива ситуации най-трудна е първата фаза, а ти сега си в нея. От тук нататък стъпало по стъпало нещата ще се подобряват  Peace Много се радвам за теб Wink

Общи условия

Активация на акаунт