Веганството - да споделим опит - тема 14

  • 46 887
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 19 999
И аз не хвърлям, освен ако не е развалено. Обаче ме дразни това, че трябва аз да го ям. Не съм се сещала да ги слагам в други печива, но тъй като и тях сигурно аз ще си ги ям, няма смисъл. При нас проблемът не е , че не са станали вкусни, а че изобщо не се опитват или се опитва по една хапка-една курабийка и толкоз.
Сега опита стафиди (и преди е яла, но отдавна) и каза, че не били лоши, като бонбони. Просто на всяко нещо, което е извън няколкото неща, които яде, се гледа с огромно подозрение.

Да дам отчет за бисквитите. Станаха добре, но почти не ползвах рецептата, защото нямах съставките. Смесих царевично брашно с брашно от елда, малко пектин, смлени кокосови стърготини, смляна чия, кафява захар, зехтин, малко боровинково сладко (оказа се, че имам много малко захар), лешников тахан, вода. Стана тесто, направих топчета и ги сплесках на тънко около половин см. Изпекох на 170градуса до хрупкавост.
На първо четене детето ги одобри Mr. Green

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 17:15 от Пролетен дъждец

# 151
  • Мнения: 42
glamorouschoice, аз нарязвам на много ситно домати, овкусявам и ги слагам върху качамака. Дори да е топъл все още става много вкусно. А си мисля, че можеш да добавиш и авокадо и босиел, ще се получи добра комбинация.

  bouquet Много благодаря за предложенията. Мисля,че наистина с авокадо ще стане много добре - ще стане по-кремообразно. Креативността ми откъм рецепти е много оскъдна,затова винаги трябва някой да ми дава идеи  Laughing

# 152
  • София
  • Мнения: 5 245
Да ви споделя, вчера бях на Фермерския пазар на пазар Иван Вазов. Останах очарована! Опитах вино, сладки, сироп, чай... Накупих си различни видове страхотни сладкории (май ЗаСлон беше препоръчала дамата  newsm78), особенно браунито и шоколадовия суров десерт!  Heart Eyes Някаква ядкова разядка, която се оказа страхотна, питка със сейтан, но тя не ми допадна, тученица...Сестра ми купи сирене и кисело мляко и каза, че били страхотни. Имаше всякакви видове зеленчуци, но аз сега си имам селски и не съм купувала. Нямам търпение да дойде другата сряда и пак съм там!   Crazy

# 153
  • Мнения: 42
Много се радвам,че и у нас започват да се развиват фермерски пазари и че са толкова успешни.  Heart Eyes

# 154
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Пролетен дъждец и всички останали млади майки, не се отчайвайте, че вашите дечица не ядат всичко, което приготвяте. Това е техният първороден инстинкт за самосъхранение. Имаме едни съседи с две деца на 15 е 11 години и все още ядат само няколко ястия, мога да ги изброя на пръстите на едната си ръка-спагети(паста) със зехтин и малко пармиджано, пържени картофи, пиле с картофи на фурна или шницел, но, този последният, не винаги. Аз се изприщих само като чух колко много правила за "неядене" на неща имат.И не са веганчета Grinning Но не са само те, които познавам и не ядат куп неща, особено зеленчуци. Веднъж гледах един документален филм, в който разказваха, че понеже в древността много хора са умирали натравяйки се ядяйки непознати треви у хората,особено малките деца, все още се е запазил този защитен инстинкт. Така че не се отчайвайте Peace
Вчера си правих домашна лютеница с варено чушково пюре и доматено готово пюре от кутия. Ммммм......Азя правя доста пикантна и я използвам като гарнитура, но може и само сладка да се направи. Вие имате щастието да си я закупите готова Crossing Arms

# 155
  • Мнения: 9 992
В България има ли такива треви ? Все си мисля , че човек е роден да яде на корен не на кокал . Изгубили сме си инстинктите, както домашните животни , иначе бях гледала за вълк как ядял трева полезна му против паразити. Все си мисля , че в древността сме си имали инстинкти като животните и сме оцелявали прекрасно , а сега са силно приспани . А човек се чувства истински щастлив , когато дивото си го позове и е във връзка с природата и в хармония .

От майка знам , че растение/плод /гъба , което го ядат червейчета, гадинки и животни не са отровни и вредни .

Пий там, където конят пие : Конят никога няма да пие лоша вода.
Сложи постеля там, където котката се настанява./котките ми се настаняват там където аз съм си послала / аделинда//
Яжте плодове , които червеят докосва .
Чувствайте се спокойни да вземете гъби, на които седят мушици .
Сади дърво там , където къртица копае .
Строй дом там, където змията се препича.
Кладенец копай там, където птиците гнездят в жегата.
Лягайте и ставайте с кокошките-ще имате златно зърно за деня .
Яжте повече зелении и ще имате силни крака и издръжливо сърце, като на звяр.
Плувай често и ще се чувстваш на земята като риба във водата.
Често гледай към небето , а не под краката  - и умът ти ще бъде ясен и ще ти е леко.
Повече мълчи , отколкото да говориш и в душата ти ще се настани тишината, а Духът ще бъде мирен и спокоен. / Серафим  Саровски /

# 156
  • Мнения: 3 134
adelinda, прекрасно, благодаря!  Hug

# 157
  • Мнения: 33
Фермерския пазар на Иван Вазов на коя улица се намира, точен адрес (за навигация)?

# 158
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
В България има ли такива треви ? Все си мисля , че човек е роден да яде на корен не на кокал .
В материала , за който писах ставаше дума за праисторическо време, когато сме си били с козинката Mr. Green
Онзи ден си пълних червени чушки със стар фасул и нахут. Не ги запекох, макар че би било по-вкусният вариант, но и в тиган станаха вкусни.

# 159
  • Мнения: 9 992
В България има ли такива треви ? Все си мисля , че човек е роден да яде на корен не на кокал .
В материала , за който писах ставаше дума за праисторическо време, когато сме си били с козинката Mr. Green
Онзи ден си пълних червени чушки със стар фасул и нахут. Не ги запекох, макар че би било по-вкусният вариант, но и в тиган станаха вкусни.

Тогава  мисля не сме ли били вегетарианци всички , защото е нямало оръдия с които да се убива ? newsm78 И пак за тогава говоря, инстинктите ни са си били в ред , също сме се учели от родителите кое става и кое не . А децата в устата си слагат и камъни ако стана на въпрос.

# 160
  • Мнения: 42
Те децата май всичко слагат в устата..без особени притеснения.  Laughing Доколкото съм запозната има такъв период в моралното развитие - всичко трябва да мине през устата,за да бъде ''опознато''  Thinking

Днес направих страхотен сос за спагети - задуших лук и чесън,след това добавих домашен доматен сок, пиперки,домат,свежи целина и босилек,риган и чубрица,сол,мноооого малко куркума. Накрая реших,че маслините щяха да бъдат добра добавка..че и тях сложих,нарязани напречно  Grinning
И всичко това със соева кайма стана прекрасно Blush Много интересен вкус придобиха маслините - наподобяват хранителна мая..или другата версия - кашкавал Grinning

# 161
  • Мнения: 19 999
Днес правих пълнени чушки с ориз и елда. Много съм доволна от резултата. Хич не мога да готвя ориз, но така станаха по-хубави.

Да ви се оплача. Някакъв познат на нашите дал цяло чувалче с лимец, но са го съхранявали неправилно и като го взех цялото беше пълно с пеперуди и го изхвърлих. Може би е трябвало да го минат през фризера за кратко, а те са го държали затворено в стаята.

Има ли деца, които не ядат млечни тук? Чудя се с какво да ги замествам. Моята щерка обича сирене или кашкавал по малко, но в момента продължава да е на диета заради корема. Опитах да я захраня и веднага започнаха болките. Пица например с какво да й правя? Тофу няма да яде, а и не ми се иска да я тъпча със соя.

За пореден път се убеждавам, че към простотията единственият успешен подход е пълният игнор Tired

# 162
  • Мнения: 9 992
Сусамово мляко е заместител , не само по вкус ами и по съдържание на калций . Какво и е на корема ?

# 163
  • Мнения: 149
Днес правих пълнени чушки с ориз и елда. Много съм доволна от резултата. Хич не мога да готвя ориз, но така станаха по-хубави.

Да ви се оплача. Някакъв познат на нашите дал цяло чувалче с лимец, но са го съхранявали неправилно и като го взех цялото беше пълно с пеперуди и го изхвърлих. Може би е трябвало да го минат през фризера за кратко, а те са го държали затворено в стаята.

Има ли деца, които не ядат млечни тук? Чудя се с какво да ги замествам. Моята щерка обича сирене или кашкавал по малко, но в момента продължава да е на диета заради корема. Опитах да я захраня и веднага започнаха болките. Пица например с какво да й правя? Тофу няма да яде, а и не ми се иска да я тъпча със соя.

За пореден път се убеждавам, че към простотията единственият успешен подход е пълният игнор Tired

Пролетен дъждец, ако не те затруднявам, моля напиши как приготви  пълнените чушки с ориз и елда (може на ЛС или скрит текст).

Това с лимеца и аз го преживях - наложи се да изхвърля около килограм и нещо. Съхранявах го на терасата (много слънчева) в платнена торба. Лимеца го изхвърлих, пеперудките още ми доставят "радост". Добре е всякакви семенца, ядки, сушени плодове и зеленчуци да минат през фризера или там да се съхраняват. Миналата година купих кашу. Пакета престоя неразпечатан около месец. Отворих го и накиснах ядките. За мой голям ужас почти във всяка ядка на кашуто имаше някакъв черен червей. Тази ядка, ако не е била поразена преди пакетирането, от где ще се пръкнат вредителите в последствие?

Моята щерка обича сирене или кашкавал по малко, но в момента продължава да е на диета заради корема.

И аз ще попитам какво му е на коремчето на детенцето и колко е голямо?  newsm78

Има ли деца, които не ядат млечни тук? Чудя се с какво да ги замествам.


Ами то в тази тема ако няма деца не-ядящи мляко, къде другаде да ги има?

Сигурна съм, че ще се включат веге майки с опит, които ще отговорят на въпросите ти.

# 164
  • Мнения: 2 551
temenuga2, някъде бях чела, че за предпазване от вредители при семената се слага по един дафинов лист Grinning.

И сега съм напъхала във всеки буркан по един такъв лист Grinning.

Преди месец се бяха развъдили едни пеперудки в микса ми с овесени ядки.
Жал ми беше да го хвърля, щото вътре имаше доста ценни съставки - сусам, чия, смляно ленено семе, какао, канела.

Изнесох го на слънце и го пощих поне 1 час, докато го изчистя. Постоя така известно време (на пряко слънце) с оздравителна цел, а после го прибрах пак, но в стъклен буркан с винт и... за по-сигурно го сложих в хладилника. Вече съм го изпапкала, но отсега нататък си знам - такива вкусотии се държат само в хладилник Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт