Веганството - да споделим опит - тема 14

• 46 876
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  bouquet Мерси! Трябва и аз да взема да направя вече.

# 106
интересен подход с цедката, аз си го правя в кутия от салата пластмасова, пробил съм дъното като самарското знаме. Слагам в мивката вечерта в/у 2 дървени летвички, слагам тензухчето, изсипвам пребитото с лимон соево мляко, капака съм го орязал така че да влиза в кутията и в/у него слагам тежести(такива които са за подпиране на врата) или чаша с вода. Слагам и подправки, понякога и маслини.

На сутринта го вадя, фолио за свежо съхранение и хайде в хладилника. Повече от седмица не съм пробвал дали ще издържи.

# 107
bobo_13 , и аз го мислих това с кутията, дупките и капака, но ми се видя много сложно за изпълнение. Трябваше и търся някой да ми пробие дупки с бормашина ... дълго и широко.
И при всички случаи щеше да ме е яд за кутията.
Такава съм си аз Grinning

С добавка на тофу ще станат още по-вкусни зеленчуковите пасти, за които говорихме Peace
Мисля да си взема и маслини без костилка, да да пробвам маслинената паста на Mademoiselle Chocolate .

bobo_13 , погледнах снимките, които си дал и се чудя - този фитнес-маниак във военен лагер ли живее? Това, което хапва, може и да е много вкусно, но като е сервирано в тази метална чиния изглежда доста отблъскващо. Прилича ми на затворническа дажба  hahaha
Виж, снимките на Фейчето са друго нещо - винаги ме изпълват с възторг. Тя може и камъчета да ми сервира, ще ги хапна без да се замисля много, много Joy Joy Joy.
Много ти се радвам на снимките, Фея! Продължавай все така!

# 108
Аха, ето какво е vegemite:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegemite

Нещо като хранителна мая.
В нета гледам все снимки на kraft...

# 109
Аха, ето какво е vegemite:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegemite

Нещо като хранителна мая.
В нета гледам все снимки на kraft...

Пише Крафт, но го нямам в тука. Има английско същото с друго име  . Прави се от остатъчни продукти за направа на алкохол. В Австралия във всяка къща го има . Изключително богато на витамини .

# 110

bobo_13 , погледнах снимките, които си дал и се чудя - този фитнес-маниак във военен лагер ли живее? Това, което хапва, може и да е много вкусно, но като е сервирано в тази метална чиния изглежда доста отблъскващо. Прилича ми на затворническа дажба  hahaha
Виж, снимките на Фейчето са друго нещо - винаги ме изпълват с възторг. Тя може и камъчета да ми сервира, ще ги хапна без да се замисля много, много Joy Joy Joy.
Много ти се радвам на снимките, Фея! Продължавай все така!

Мдаааа и аз това винаги съм си го мислел. Не съм видял друга чиния освена тази металната. Имам чувство, че първо дава на кучето, после я изплаква и си сипва  Joy Joy Joy Странно е, в казармата ядяхме в такива

# 111
 bobo_13,  би ли ми разяснил накратко какъв е смисъла на тъкмо тези комбинации - с лещата и булгура, и другите. Не съм много на "ти" с английския, а предполагам момчето е обяснило по-подробно в блога си защо се храни тъкмо така. При всички случаи се храни с богати на протеини храни. И аз се опитвам, но нещо не ми се получава, може би защото знам само няколко по-популярни протеинови източници от растителен произход.

# 112
Идеята е да се набави пълноценен протеин.
От растителните източници повечето не са такива и това налага комбинации.
Киноата и соята са пълноценни.

# 113
bobo_13,  би ли ми разяснил накратко какъв е смисъла на тъкмо тези комбинации - с лещата и булгура, и другите. Не съм много на "ти" с английския, а предполагам момчето е обяснило по-подробно в блога си защо се храни тъкмо така. При всички случаи се храни с богати на протеини храни. И аз се опитвам, но нещо не ми се получава, може би защото знам само няколко по-популярни протеинови източници от растителен произход.

Честно да ти кажа, не съм се зачитал, а и в блога си има само как помпа мускули и т.н. По принцип всички знаем, че спортистите приемат протеини за мускулна маса, също така това се препоръчва на хората, които искат да отслабнат. Протеина при разграждане става мускул.
Най-богатите на протаини веган храни са изсушените соеви меса, следвани от соята и бобовите разстения.
Аз съм си купил и на ден пия по една чаша протеин. По принцип май казват, че на ден е хубаво да приемаш по 1 гр белтъци на килограм тегло. Ако обичаш да ядеш соя или ядки е хубаво на ден по 100 гр (или в 10 ч или в !6 ч) за междинни храненета. Много грешно е хората да отслабват с глад и неядене. Понеже не мога всеки ден да ям бобени храни(все пак има перисталтика и звук Simple Smile и затова си набавям протеина по този начин.

Показах тгези снимки, защото първият път като си сготвих 1/2 тенджерка с леща и 1 кесаролка с булгур и като ги смесих ги изядох за 1 ден....много ми е вкусно, но аз обожавам боб и леща, а като смеся леща с булгур/ориз се получава неподозирана за мен фантазия. Вече я готвя по-рядко защото не мога да се удържа.

Коноата, чиата и др, супер храни са също богати на протеин, но...когато можеш да си ги набавиш по-евтино няма смисъл да даваш един чувал пари за нещо си."супер..."
Сега съм се наканил да си правя фелафели тия дни да видим какво ще излезе Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 18:40 от bobo_13

# 114
Соята я ползвам с едно на ум, т.е. гледам да не прекалявам.
А киноата си я харесвам на вкус, но като се замисля я предпочитам предимно натюр, евентуално с някакъв подсладител - мед, фурми.

Дори сега ми хрумва, че мога да направя от киноа някакви сладки крекери ( с добавка на фурми или стафиди, разни подправки). Ако първо я сваря, а след това във фурната и задължително на вентилатор. Все ще стане нещо за ядене newsm78
Някой правил ли е нещо такова да сподели или ще чакате първо аз да изпробвам Grinning?

# 115
Ето веган диета протеинова на уважаван фитнесинструктор : http://fitnesinstruktor.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B8 … 0%B8%D0%B0%D0%BD/

# 116
Сестра ми купува киноа и чиа, понякога през уикенда като отида и хапвам при нея нещо такова.

Любимото ми е зеленчуци(най-вече тиквички и моркови) запържени в тиган, заедно с 1 чаша киноа/гречка/ чиа и подправки, чесън и малко доматки и става ..... newsm68

# 117
Обичам леща и булгур, но винаги съм ги консумирала по отделно.
Сега обаче ще ги изпробвам и заедно, щом казваш, че се получава нещо вкусно Grinning
Доколкото знам май източните народи правят подобни комбинации - ориз и леща, булгур и разни други неща...

Колкото до киноа - че е скъпа, скъпа е, но аз съм си я намерила на доста добра цена (23 лв на кг.) и от време на време ще я ползвам, дори и само като деликатес.

И не обичам диетите. Предпочитам да имам здравословно ежедневно меню, затова се старая да се ограничавам умерено, но постоянно и да не прекалявам с калоричните храни.
Е, имам си едни 3-4 кг. в повече, което показва, че засега нямам особен успех с ограниченията  Embarassed.

# 118
СИМПАТИКОНА  в Търция и Гърция така се готви .

# 119
Да ти кажа под секрет не си много на далавера с тези 23 лв / кг, за киноата ама....
Да и аз ги ползвам супер храните от време на време:)

Да ви имам проблемите с тези 3-4 кила отгоре, аз ако има само толкова отгоре щях гол да ходя  Joy

Иначе в СОфия си ходя в едно магазинче под халите за диабетици и там има почти всичко насипно на много изгодни цени:)

Общи условия

Активация на акаунт