Веганството - да споделим опит - тема 14

  • 46 838
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 8 163
Моля, какво й е научното има на тази мая? Да знам как да я търся!

Надявах се да го има на италиански в Уикипедия, но не би.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast

Поне има написано името на дрождите, които се използват най-често.

***

Днешния ми обяд:

Последна редакция: пн, 27 окт 2014, 19:50 от Фея Кръстница

# 706
  • Мнения: 3 367
Моето дете 3 е захранено без каши и сокове;кърма + 6-9м домашни пюрета от плод/зарзават; домашен хляб; след 9 дадох кисело мляко,след година яйце. Яде всичко,предпочита баница,палачинки и пъпеш Mr. Green Месо е ял може би 1 път в живота си по грешка..

# 707
  • София
  • Мнения: 1 417
Ще видя докъде ще докараме с храненето, не бързам:) Сега пека домашен хлебец, ама реших да направя двойна доза, същевременно пилешкият ми мозък пльосна готовото тесто да втасва в съда за една доза- в кухнята ми имаше тестено наводнение  Laughing

Фея Кръстница, успяваш ли да докараш до 2000-2500 калории на ден? Питам, защото си мисля, че не се събират толкова, в което лошо няма, но чувстваш ли се ок така и от колко време се храниш с по-малко от това количество калории на ден (ако е по-малко, де). Обикновено при дълги периоди (не става въпрос само за месец-два) се забелязва отпадналост, при  някои хора нарушен имунитет и т.н. Обикновено наваксването с калориите оправя веднага нещата. Ще се радвам това да не е така при теб - питам просто от любопитство.

# 708
  • Мнения: 9 992
Дао, дай рецепта за домашен пълнозърнест, или ръжен хляб. По възможност, за машина.

# 709
  • Мнения: 8 163
Фея Кръстница, успяваш ли да докараш до 2000-2500 калории на ден? Питам, защото си мисля, че не се събират толкова, в което лошо няма, но чувстваш ли се ок така
Не, не ми се събират. Но и не са ми нужни толкова. Правени са ми професионални тестове, които показват, че не са ми необходими повече от 1400 кал. дневно при лека натовареност и 1300 при заседнал начин на живот. Аз тренирам 5 дни седмично, поради което приемам около 1600 кал. дневно. Чувствам се великолепно, изглеждам добре, имам сериозна мускулна маса, здрава съм.

Скрит текст:



Не забравяй, че вие виждате 1/4 или 1/5 от дневното ми меню. Имам разтоварващи дни, имам въглехидратни, имам и мазни, и белтъчни, и стандартни. Това какво ям и в какви количества зависи от общата ми физическа натовареност за деня.

Много ми стана мило, че си се притеснила за мен. Недей. Наистина няма нужда.

Последна редакция: пн, 27 окт 2014, 23:43 от Фея Кръстница

# 710
  • Мнения: 9 992
Фея и аз си го мислех, Дао се престраши и го каза. На мен много добре ми изглеждат показаните от теб неща, но ми изглеждат като гризки за пред телевизора, определено не може да ме нахранят. Ще ми е интересно акто си на въглехидрати, мазните и белтъчните ти, еле нормалните дни  да споделиш какво ядеш.  Grinning Като гледам фигурата ти, ще вземеш да ме мотивираш.  Mr. Green

# 711
  • Мнения: 8 163
Аделинда, ям по 5 пъти на ден, а понякога и по 6.

Преди тренировка приемам бързи въглехидрати (любими са ми домашните ми енергийни гюлленца и KIND Dark Chocolate Cherry Cashew + Antioxidants), между основни яденета хапвам снак (ядки, плодове, понякога чипс). И никога не лягам гладна. Гладният човек не спи спокойно.

След тренировка си правя по едно грамадно, гъсто смути (разбирай по близо 1200 мл), като разнообразявам състава и съотношението в зависимост от нуждите (повече Б след силова, повече В след кардио).

Основните ми яденета са предимно сурови зеленчуци, сурови ядки и семена (вкл. кълнове и поници). Преди лягане приемам чист протеин и ниско калоричен източник на целулоза. Ако преди да си легна ям бързи В, сутрин се събуждам с въглехидратен махмурлук (главоболие, което се дължи на дехидратация).

Припомням ви, че не съм веган. Само 90% от менюто ми се състои от сурова храна. Позволявам си мляко и млечни, яйца и риба. Сиреч съм клонящ към суровоядство пескетарианец. Тук, заради характера на темата публикувам само веган ястия.

# 712
  • Мнения: 9 992
Преди лягане приемам чист протеин и ниско калоричен източник на целулоза. Ако преди да си легна ям бързи В, сутрин се събуждам с въглехидратен махмурлук

Нищо не разбрах.  newsm78 Протеин на прах ли вземаш/шейк/?
Какви са тези бързи В?
Нискокалоричния източник на целулоза, по мога да го преглътна, макар че предполагам обяснението пак няма да ми е известно в аванс?
Сега чувам за въглехидратен махморлук.

Фитнесинструктор ли работиш?

# 713
  • Мнения: 8 163
Имам предвид не само протеин на прах (напр. SunWarrior), а също конопено семе, тофу, бобови, яйчен белтък, рибен стейк и пр.

Богати на целулоза източници на въглехидрати са сладнящите зеленчуци и твърдите плодове.

Бързите въглехидрати са всякакви десерти с подсладители (захар без значение на цвета, агаве, меласа, мед и пр). Меките и сушените плодове се разграждат бързо и затова клонят към бързите захари. Соковете, независимо фреш или пастьоризирани, пак са бързи захари. Продуктите съдържащи нишесте - също. Хлябовете, независимо от цвета на брашното и дали се водят пълнозърнести също са бързи въглехидрати. Само хлябът от сурови покълнали зърна е източник на бавни захари.

Въглехидратният или захарен махмурлук е съвсем реално явление. Тялото използва наличната си вода, за да изхвърли прекомерната доза бързи захари от кръвта. Оттам и симптомите на дехидратация: главоболие, сухота в устата и пр. На това разчитат производителите на подсладени/газирани напитки: който ги пие, ожаднява по-бързо, след което отново пие същия боклук. Омагьосан кръг.

Не съм фитнес инструктор. Работя в офис, зад бюро, в продължение на 8-9 часа дневно.

Последна редакция: вт, 28 окт 2014, 04:26 от Фея Кръстница

# 714
# 715
# 716
  • София
  • Мнения: 1 417
Фея Кръстница, благодаря ти, че прие моя въпрос здравословно  Hug Изглеждаш чудесно! Очевидно и си навътре в нещата с храненето, доста повече дори от повечето хора, които познавам. Себе си дори не слагам в тази категория Simple Smile Какви са тези професионални тестове, които определят необходимият прием калории на ден? Този прием не се ли променя с възрастта, начина на живот и разни други неща, т.е. не е постоянна величина?

adelinda, аз нямам машина - правя си го на ръка хляба. В машините винаги ме е притеснявала тефлоновата формичка, в която се меси и пече хляба. Имам една книга, която е само с рецепти за хляб - всякакви. Ще я потърся, кача някъде и ще постна линк тук.

EDIT: ето го линка: http://dox.bg/files/dw?a=60f3cf61d7

"Книга за хляба" се казва книгата, на българска авторка. Май няма рецепта за хляб за машина. Сетих се, че на опаковките на брашната обикновено има рецепти и за машина, и за ръчен хляб.

Последна редакция: вт, 28 окт 2014, 07:40 от Dao

# 717
  • Мнения: 19 997
Дао, с мая или с квас правиш хляба?
Аз няколко пъти пробвам да меся с квас и не става. Последният път така ми замириса квасът, че направо.. Sick Дали го бях държала повече, не знам.

Навремето тук бяхте обсъждали, че някакъв биомагазин в София мелят брашно. Помните ли къде беше? Не знам какво да го правя този лимец, който взех. Така е смлян, че става за прасета и трябва да го бъркам с голямо количество бяло брашно, за да се получи хубав хляб.

# 718
  • Мнения: 1 725
От няколко седмици имаме хлебопекарна. И мен, както Dao, ме притесняваше тефлоновата тавичка и се бях отказала от такава покупка. Но, когато опитах хляб приготвен в машина набързо взех решение. Веднъж в седмицата я ползвам - за един бял и един пълнозърнест хляб.

Поводът да се включа е молбата на adelinda за рецепта за машина. В момента закусвам пълнозърнест хляб с орехи, ленено семе и овесени ядки. Много е вкусен.
adelinda, ако проявяваш интерес, довечера ще напиша рецептата. Аз ползвам рецептите от книжката, но тази за пълнозърнест хляб я променям, като увеличавам пълнозърнестото брашно и фантазирам с добавките.

По-нататък ми се иска да пробвам и с квас в машината, но нека първо свикна с тези рецепти.

# 719
  • София
  • Мнения: 5 347
Дъждец, аз бих го смляла на кафемелачката допълнително. Друг вариант е да го накиснеш предварително и тогава може съмсем малко друго брашно да добавиш.

Фея, моля кажи си мнението, макар че явно не косумираш такова нещо- картофи сварени на пара. Колко бързи въглехидрати са?
А вариант с добавена сурова мазнина на същите картофи- променя ли се бързостта им?
И трети вариант -печени с мазнина.

За пръв път срещнах описание на въглехидратния махморлук -  води ли до повишена агресивност БЕЗ чувство за глад?


Благодаря ти, за всички снимки, с които ни радваш, особено за онези двете с ръкавиците  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт