Веганството - да споделим опит - тема 14

  • 46 835
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 1 417
Пролетен дъждец, правя и с мая, и с квас, и със сода. Напоследък по-често без квас, че организацията ми е трудна. Има 2 варианта квасът да мирише - не си го оставила достатъчно дълго да втасва - кофти миризмата е в средата на процеса, когато има лоши и добри бактерии. Миризмата е от лошите. Вторият вариант е да се е пресякъл, т.е. някое от условията не е било достатъчно, за да продължи процесът на ферментация. Условията са: оптимална температура между 22-28 градуса, редовно захранване с прясно брашно и чиста вода. Гледай брашънцето да е повече. Гъстотата е малко по-голяма от тази на бозата. Мелене на брашно предлага в Слънце и Луна, но не знам дали продължават да го предлагат.

# 721
  • Мнения: 149
Аз правя хляб с квас и става все по-сполучлив. Кваса е с ръжено брашно, но вчера заложих с пълнозърнесто пшенично. Преди имах хлебопекарна, но не съм опитвала, нали кваса не трябва да има досег с метал.
Хранителната мая слагам в сутрешното зеленчуково смути и в горе посочените ястия и салати. Но не я приемам съвсем редовно.

# 722
  • Мнения: 9 992
 Impatiens, интересуват ме рецепти с типово и ръжено брашно. С орехите звучи добре, предполагам е чудесен за сандвичи. Овесените ядки съм свикнала да ги ям сладки, за хляб и кюфтета както правят някои, не мога да го възприема.
  Чудесен, бърз и лесен квас, става с боза Хармоника, иначе не ми се получаваше. Бяха споделили в темата за кваса, че ако се хранел на 8 часа, не миришел и не бил кисел. Общо взето си е играчка. temenuga2 ,това с метала е мит, няма проблем, някой го месят в машината за хляб, но не го пекат, заради различното време на втасване, иначе казано няма, такава програма.
 На Фея благородно и завидях. Аз съм слаба мисля, но имам мазнинки. Спортувам, но не мога да ги изчистя и да направя мускули като нейните. Предполагам и годините имат значение и като цяло ритъма на живот, който в момента ми е малко заседнал. Ще ми е интересно да споделиш от къде я черпиш информацията, благодаря.  bouquet
Имам братовчедка, спортува и се храни почти като теб, но за мен яде твърде малко и седи гладна но изглежда чудесно.

п.п. моя апетит много ми се влияе от ритъма на живот Peace

# 723
  • Мнения: 8 163
ЗаСлон, независимо от обработката, картофите са бърза захар. Ако ги смесиш с мазнина, това води до увеличаване на подкожните тлъстини. Затова бих препоръчала да ядеш картофите само с подправки. Пържените картофи пък са пържена захар.

Въглехидратният махмурлук е свързан с изпитването на глад и липса на енергия.

Аделинда, първо да кажа, че в покой мускулите ми съвсем не изглеждат така внушителни.

Скрит текст:



Тази снимка е от едно служебно мероприятие за сплотяване на колектива

Не смятам, че възрастта е от голямо значение. Или поне не толкова, колкото му отдаваш. Аз съм на 40+, имам две деца и работя. Според мен веднъж хванеш ли цаката на съотношението хранене/спорт, всичко се намества.

Човекът, който ме въведе в сферата на правилното хранене и спорта, е Джо Дилън - фитнес инструктор и личен треньор. От предишна работа ме уредиха два пъти да присъствам на негови семинари. От тях научих основното за хранителните групи, както и получих стимул да се занимавам редовно със спорт. Тренирам от около 8 години, като допреди 2-3 месеца го правех сама, в домашни условия. Сега вече ходя и на клубни тренировки.

Останалите знания съм натрупала през годините и от различни източници.

# 724
  • Мнения: 1 059
Ехаа, Браво Фея, супер си!
Днес четох статия, препоръчана от фейсбук, в която се твърди, че обвивката на
бадемите лекува рак, подобно на кайсиевите ядки, но бадемите били по-мощни. А аз сума ти време ги кисна и после ги беля.
Гледам ви софрите и ви се радвам, а аз вече трети ден вечерям белени домати (от буркан) с праз и зехтин. Мързи ме да си приготвям храна само за мен Embarassed.

# 725
  • Мнения: 8 163
Какви са тези професионални тестове, които определят необходимият прием калории на ден? Този прием не се ли променя с възрастта, начина на живот и разни други неща, т.е. не е постоянна величина?

Пропуснах да отговоря на тези въпроси...

Тестът ми беше направен на специална машина, която мери какъв процент мазнини, мускули и кости имаш. Резултатите са точни. Машината пуска лек ток и замерва съпротивлението. Всяка материя дава различно съпротивление => стойностите са коректни.

Машината дава също така стойност на базовия калориен разход. Това е броят калории, които са ти необходими за захранване на естествените телесни процеси. Т.е., колко енергия е нужна за тялото ти да функционира, ако да кажем по цял ден лежиш или седиш. По-високият процент мускулна маса предполага по-висок базов калориен разход.

Ето как изглежда машината:



И да, разбира се, че нуждата от калории се променя и е зависима от много фактори. Аз затова казах, че съобразявам храненето си с нивото на активност.

# 726
  • Мнения: 778
Само да вметна, че всички тези тестове може да ги направите безплатно при всеки един клуб за здравословно хранене или дистирбутори на различни хранителни добавки.
Качват те на един кантар и и хващаш една ръкохватка свързана с кантара. Имерва всичко, мазнини, метаболитни години, колко калории ти трябват в момента и тем подобни неща.
Да после ще се опитат да Ви зарибят да си купите нещо, но не сте длъжни Naughty В София редовно има по улиците хора раздаващи бележки за безплатни прегледи Simple Smile отделно пред НДК правят от време на време и изложение на всякакви клиники и има и такива Simple Smile

Да източници много за правилно хранене, разпределени на веществата и т.н. Но най-важното е ВОЛЯ, последователност и упоритост.

А непрофесионално можете да си изчислите в нет-а коко калории са ви необходими на ден

# 727
  • Мнения: 8 163
Бобо, много полезна информация.

***

Протеинова веган вечеря: киноа със сурови мариновани гъби и подправки + салата от авокадо с червен лук.

# 728
  • София
  • Мнения: 1 417
Фея, много благодаря за подробното разяснение   bouquet

# 729
  • Мнения: 149
temenuga2 ,това с метала е мит, няма проблем, някой го месят в машината за хляб, но не го пекат, заради различното време на втасване, иначе казано няма, такава програма.

Нямам претенции да съм спец по хлебоправенето, но определено намирам разлика във вкуса на хляб/храна, приготвена в глинени съдове или йена.

Чудесни неща показвате, особено Фея, дори понякога влизам само заради снимките.  smile3501

Желая ви прекрасна сряда и много усмивки!  newsm51

# 730
  • Мнения: 9 992
За мен най-голяма разлика е било ако се готви на дърва или на ток, дори газ. В съдовете чак такава разлика не съм намирала. Има неща, които трябва да са в незалепващо покритие, а хубавите съдове разпределят равномерно температурата и са дебели. В глина не готвя, защото много се пукат съдовете. В йена преди, но и тях ги изпочупихме.

Фея, в офиса как се храниш ? Предполагам си носиш. За мен това е голям проблем, че когато съм навън или не в нас дори/на гости, на почивка/ и много трудно ям каквото ми се иска. Ящна съм и ям до наяждане, мразя чувството на глад  Sick .
Станала съм спец във вегетарианското готвене, но във веганското буксувам. Още не мога да си набавя достатъчно разнообразни и вкусни рецепти да ме насищат и да са веган. Почти изключих яйцата от менюто си, остана с негово височество кашкавала да се разделим.  Mr. Green Също за веганското меню е трудно, защото всичко човек сам трябва да си направи, освен ядково мляко пълно с Е-та.

Моето домашно хлебче:

Последна редакция: ср, 29 окт 2014, 11:22 от adelinda

# 731
  • Мнения: 3 367
носим ние..и аз,и децата- обяд и закуски за междинни хранения; правя всичко у дома или взимам от ферма (яйца)..навици са,но определено отнема време и в началото си е като учене на чужд език..
ние сме с 3 деца,работим и 2та по 50 часа извън дома и не правим драма че някой хапнал пица навън или намазал парче торта в училище Mr. Green Ако 95% от това дето ни влиза в системата знам откъде е и какво е-халал! Ученето на децата по темата също е от огормно значение за мен,а там с лошо не става..

(само дето аз ям 3 това дето Феята,за 9 год ми син да не ви думам)

# 732
  • Мнения: 8 163
Дао, Теменуга,  Hug

Аделинда, за последните 10 год. съм яла купешки обяд сигурно само 20 пъти. Повечето са били по разни бизнес срещи, а в другите случаи съм грабвала суши. Не ми харесва тукашната храна: във всичко блъскат захар. Най-абсурдни са ми изключително популярните  печена шунка с ананас, череши и глазура от мед и наденички с кленов сироп.

# 733
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 354
Бре, какви сте ми чевръсти Thinking #CrazyРазногледа ме направихте с толкова много информация!
Фея, благодаря за отговора за хранителната мая!  bouquet Аз междувременно открих пещерата на Али Баба! Party Подочух аз, че в една аптека продават разни веге-продукти,но понеже е в приземния етаж не се бях накундила да сляза.А и виждам все маминки да слизат за разни пюрета и памперси, та не се бях вчарнала много много да видя какво има на приземният етаж. Вчера обаче, беше малко по-спокойно та слязох и намерих-хранителна мая, брашно от просоиначе дамата от билковата аптека ме беше уверила, че няма да намеря такова брашно,защото се увлажнявало много бързо Thinking(ще си правя боза Laughing), черен ориз и ако мм не ме чакаше щях да се м помотая на воля,ама взех само това, което ми липсваше. Днес опитах маята и ми хареса. Сега ще поровя из нета да намеря повече информация. Иначе тук здравословното хранене все още не е на голяма почит,макар че сицилианската кухня е много,ама много вкусна...да си призная, че като дойдох тук качих 20кила и добре че съм голям инат та сега ги свалих и съм си на предишното тегло Embarassed
Фея, за калориите ти, не са малко, много са си точни даже. А и изглеждаш много добре. Аз само тоз зор с тренирането не мога да организирам, но пък всеки уикенд си правим екскурзии с дълги разходки а лятото много обичам да плувам, та общо взето компенсирам. У дома имам разни уреди,ама ... голям цар съм на извиненията Laughing
Приятна вечер, мили дами и господин Бобо!
П.С. Исках да ви кажа, че тук, освен че е много вкусен хлябът изглежда като питка. Колкото е по-сплескан, т.е. с по-малко среда, толкова е по-търсен. Според зет ми, който е доктор, средата на хляба натоварва стомаха и утежнява храносмилането! Когато правя хляб у дома го сплесквам колкото се може повече.

# 734
  • Мнения: 8 163
Аделинда, много ти е красиво хлебчето (прощавай, че пропуснах да кажа  Embarassed ). Сусамец си му сложила, гледам.

Данилу, радвам се, че си намерила толкова много и полезни вкуснотии. Боза не съм правила, а и не съм пила от 8 год. Пък така да обичам...

На дивия ориз ли му викаш "черен"? Ако да, нали знаеш, че той може да се яде суров?

Анет, абсолютно съм съгласна: ученето (на каквото и да е) с лошо не става. У нас непрекъснато пробвам нови рецепти. Опитва се, харесва се, прави се пак. Не се харесва - пробвам други комбинации.

***

За обяд си дояждам остатъка от снощната киноа със сурови гъби. Бях забравила, че в офисния хладилник имам половин кутия хумус. Утре ще го "уважа" подобаващо.

Общи условия

Активация на акаунт