"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 3

• 95 917
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • в страната на абсурдите
Васундра направо ми идва да я  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire. Някой знае ли дали са скоро епизодите с горящата къща?

След около 20 серии.

# 256
Мацки, сега гледах повторението на Кармата, че вчера не успях. Ама това беше един от най-интересните епизоди откакто е почнал сериалът! Simple Smile Как мислите, господарят ще се признае ли? newsm78

# 257
Петенци, аз даже точно така си го наричам - \индийския 8 март\. Тук няма друг такъв еквивалент за жената, при които тя да празнува най-вече заради себе си и да е позволено до такава степен да му отпусне края. Освен това на този ден индийките не се налага да молят по 100 пъти съпружеското тяло за пари ( както обикновено), понеже той си знае- ще се ходи на женски панаир. Тук на тоя фестивал се организира огромна Мела ( панаир), където може да намериш какви ли не женски изкушения и глезотии- като почнеш от козметика, къна, аксесоари за коса, гривни, бижута, чанти, обувки, домашна посуда, сервизи, сувенири, украса за дома, та чак до килими и красиви дрехи. Навалицата винаги е ужасна, но пък си струва приключението, защото се намират невероятно добри и полезни неща на супер ниски цени. И като се има предвид, че индийките въртят дома с твърде ограничен бюджет, тази Мела се явява като \златна мина\ за тях . Дори успяват да се сдобият с някое друго кремче и червилце екстра ( че не се знае кога пак ще успеят да изкопчат). Мъжете тук са супер стиснати и затова на жените често им се налага да прилагат трикове и да послъгват.  Завчера и Мела-маратонът беше уважен подобаващо Simple Smile
А ето, Поли, и ти си права- по време на фестивалите ежедневието на жените наистина се изпъстря до неузнаваемост. Мъж ми все се шегува, че боговете измислили всички тия фестивали, за да спрат  сълзите на индийките ( те нали все плачат и драматизират за нещо). На всяка сълза- дали по един фестивал да я пресуши и ето ти цяла година празници Simple Smile Но и по фестивалите им е много натоварено. Вместо да кроят планове как ще се забавляват, седят до посред нощ да правят ладу или да чистят домашния олтар. После самата молитвена церемония, гостите, всичко по време на празника е на техен гръб. Свекървите рядко се включват- обикновено командорят отстрани...В Индия трябва да има не професия ---спам---, ами.професия героиня..

Иначе, Петенце, дружките реагираха със силна изненада на факта, че в Бг се гледат индийски сериали и то с интерес. Половината не ми повярваха ( та се наложи да им отворя форума), а другата половина недоумяваха как така при наличието на толкова хубави западни сериали, някои си губи времето със ( цитирам): \скука като Садна, Ича и баба Каляни\. Тоест те по същия начин са силно заинтригувани от европейското, както ние от индийското. На тях им се ходи редовно на кафе с приятелки (нещо, което изобщо не е типично за Индия), те са зажаднели да надскочат стените на дома си, питаха ме какво е да ходиш на плаж и какво е усещането да си в бански костюм...Питаха ме още тукашните свекърви какви са, тормозят ли така снахите си и аз горките ги довърших като им казах, че  обикновено живеят отделно от младите и така някак си се уважават повече.. За тях това е немислимо или поне така са учени. Ако се отделиш от семейството, ти го разбиваш и ставаш предател...Дори в големите градове не се гледа с добро око на самостоятелно живеещи син и снаха, освен ако не са дошли отдалеч да търсят работа.

За дрехите Поли също е права. Тукашните материи са съобразени с климатичните условия, макар че и аз все недоумявам като има вариант за къс ръкав, защо слагат дълъг. И мъжете из офисите в най-големите жеги все в ризи с дълги ръкави...бррр...

Колкото до Гена и Шям, нямам спомен да се познават или да имат тайна, но нека някои по-наблюдателен да каже, понеже след 5г ве4е ми се губят сцени...

Рокси, тъкмо мислех да подпитам как свършва Рам Милай...Предполагам, че такъв щастлив  финал са очаквали зрителите, предвид негативния финал в Бидаай. На мен също ми е интересно защо не е имало интерес, след като истерията по Сара и Ангад беше толкова голяма, а и Зее Тв е с традиции по отношение на сериалите си . Но има и друго- по това време имаше 5-6 други много силни сериала, които вървяха в еднакъв часови диапазон и вероятно вниманието на зрителите се е разпокъсвало между вси4ки тях...

ТЕРИ, типичната индийка няма много време за ТВ и ако има, ще предпочете да гледа местния сериал, пълен с драма и масала, за да може да има после какво да клюкари и обсъжда. То си е в кръвта и просто. Но моите дружки примерно си умират за американски сериали, специално по-старите \Приятели\, \2ма мъже и половина\, \Дързост и красота\,  а напоследък и по \24\ са се запалили. Да ти кажа латино сериали тук не съм засичала. Индийските телевизии излъчват само индийско- те са 6 групи канали: за филми, за сериали и развлечения ( Биг Босс, наградни церемонии, други риалити), за спорт, за музика,  за новини и за детски програми. Едва по 2 канала съм виждала да излъчват, но твърде рядко, нещо западно със субтитри. За западни канали и програми индийците разчитат изцяло на сателитните чинии и кабелните оператори. Но мъжът като дойде и се тупне да гледа крикет примерно, а жената да върти роти и да сервира ежеминутно, как да гледаш изобщо нещо..камоли чуждо..

За облеклото: да, мюсюлманките носят и сари, но по-рядко. Те предпочитат шалвар камиз или другите традиционни костюми. Има обаче доста села с много строги мюсюлмански традиции и там йените ходят в черни роби с бурка. Освен това мюсюлманките никога не слагат синдур, а даже и бинди избягват, освен ако не е за фасон.  За мъжете курта паджама не е задължителна, тя дори се облича най-често при традиционни събития и фестивали. Носят предимно ризи с панталони- това се счита за формалното офис облекло. Носят и дънки с фланелки, но обикновено извън работното място. В Мумбай примерно съм виждала индийци по шорти и бермуди на улицата. Забелязала съм, че на юг това е по-разпространено. В южна Индия освен това долнището на  традиционното облекло вместо паджама се нарича доти и е много по-различно. Прилича на увит между краката плат. Наистина не знам тия хора как го защипват и загъват, така че да е достатъчно солидно стегнато, за да не стане гаф Simple Smile и да се окажат голи на улицата ...

Много се отнесох. Довечера пак. Поздрави за всички!
И отново благодаря на момичетата, които транслират ферманите ми !

Куини, за тебе винаги.  Hug

# 258
Иначе, Петенце, дружките реагираха със силна изненада на факта, че в Бг се гледат индийски сериали и то с интерес. Половината не ми повярваха ( та се наложи да им отворя форума), а другата половина недоумяваха как така при наличието на толкова хубави западни сериали, някои си губи времето със ( цитирам): \скука като Садна, Ича и баба Каляни\. Тоест те по същия начин са силно заинтригувани от европейското, както ние от индийското. На тях им се ходи редовно на кафе с приятелки (нещо, което изобщо не е типично за Индия), те са зажаднели да надскочат стените на дома си, питаха ме какво е да ходиш на плаж и какво е усещането да си в бански костюм...Питаха ме още тукашните свекърви какви са, тормозят ли така снахите си и аз горките ги довърших като им казах, че  обикновено живеят отделно от младите и така някак си се уважават повече.. За тях това е немислимо или поне така са учени. Ако се отделиш от семейството, ти го разбиваш и ставаш предател...Дори в големите градове не се гледа с добро око на самостоятелно живеещи син и снаха, освен ако не са дошли отдалеч да търсят работа.

Куини, кажи на твоите приятелки, че на нас западните сериали не са ни толкова интересни, тъй като те са нашето ежедневие. Ние ходим на работа и си изкарваме парите сами, поради това не сме зависими от половинките си, купуваме си каквото си пожелаем и ходим където си поискаме, без да искаме позволение от когото и да било. За това гледаме с интерес всякакви други сериали, където религията и културата са различни от нашите, и също като тях ги обсъждаме и недоумяваме много неща от техния живот, бит и култура.
Така е явно и в Индия. Там следят с интерес западните сериали, а техните си ги гледат от немай какво.
Кажи им също, че тук при нас младите се отделят от старите не само, за да започнат да се справят с живота си самостоятелно, а и защото жилищата ни не позволяват да живеем всички под един покрив. Тук преодоляват апартаментите с по 3 и 4 стаи, където не е възможно да живеят родителите, децата им с техните половинки, и съответно децата на децата им, или демек внуците. Това не ни пречи обаче, когато си поискаме да си ходим на гости.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 16:01 от kirionka

# 259
  • Sofia
...и не женим децата си на по 10-12год.,поне някои Naughty

# 260
  • София
Ох, тази Рагини!!!! Идва ми да я  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire. Докога ще я защитава тази Васундра. Дано да послуша Ранвир и да вземе да порасне най-сетне. Децата трябва да се уважават от родителите също, не само обратното

# 261
Абе тая Сумитра малоумна ли е?!  ooooh! Вместо да се радва, че някой обича "опетнената" ѝ дъщеря, тя се тръшка и говори простотии? Направо не мога да го възприема! Да го е яд човек да гледа филма... Щяла да поправи грешките на Гена, Божееееее...

# 262
  • Варна
Лорка, поздравите ви бяха надлежно предадени на агитката. Приятелките останаха буквално изумени, като им разказах как нищим проблемите на индийските жени и социум тук. Но не крия, че бяха много поласкани от интереса ви и  като се почна една атака с въпроси после.... видях се в чудо ( не се шегувам),почти 2h обсъждахме вас, форума и българо-индийската дружба Simple Smile)) В  Поздравите ви се връщат с най-голямо удоволствие.
Това,което разправяш е толкова вдъхновяващо!  Grinning  ... Живо си представям,как,някъде там,на хиляди километри оттук,весела компания от дами в сарита и с точки между веждите,с любопитство разглежда и обсъжда страниците на нашия форум!  Flutter Супер е!  Peace ... Да живее Интернет! ... Да живее женската солидарност! ... Жените трябва да управляват този свят-само тогава ще забравим за войните! ... Ама че съм феминистка,а?!  Mr. Green Wink

Иначе, Петенце, дружките реагираха със силна изненада на факта, че в Бг се гледат индийски сериали и то с интерес. Половината не ми повярваха ( та се наложи да им отворя форума), а другата половина недоумяваха как така при наличието на толкова хубави западни сериали, някои си губи времето със ( цитирам): "скука като Садна, Ича и баба Каляни". Тоест те по същия начин са силно заинтригувани от европейското, както ние от индийското.
Нормално е...Преди години,когато всеки американски филм в киносалоните и по телевизията,беше събитие и ставаха опашки за билети,а същевременно,в петък,задължително се гледаха руски филми,не можех да се начудя на моя състудентка-гъркиня,която ми разправяше,какви километрични опашки ставали пред киносалоните в Атина,ако пуснат руски филм...Тя не искаше и да чуе за американски филми!... Сега вече я разбирам напълно  Grinning ...

Лори, това със заплатата тук е традиция - първата заплата винаги се дава на майката ( в знак на благодарност за грижите, докато си стъпи на краката и защото майките не печелят сами). Не е прищявка на Садна. Просто тя като една добре възпитана индийка спазва всичко, както са я учили, че трябва. Аман...
Тази традиция е от хубавите и смислени... Ама ако насреща си имам майка/свекърва като Васундра...туй-традиции...туй-добри обноски...всичко ще оставя настрани!  Sly...пък ще яхна добрата,стара метла!   Twisted Evil

# 263
  • Варна
...3. Ние постоянно обсъждаме жените, а мъжете как се обличат. С дънки и блузка или си носят тези тези дългите роби и панталона, не знам как се казват?
Откога се каня,да подхвана тази тема!  Grinning
Много харесвам традиционното облекло на мъжете в Индия-елегантно,секси и много,много по-удобно от дамското...
Най-ме кефят костюмите SHERWANI ! Чудя се,как изобщо могат да посягат към "европейските" модели,при положение,че имат достъп до толкова елегантна,шик,красива,по един екзотичен начин,дреха!

https://www.google.bg/search?q=SHERWANI&safe=off&espv=2& … PRpZPTKcUTgGgM%25

А мъжките индийски ризи пък,ми се струват,освен горното и супер удобни!

# 264
 Sahasrara тъкмо и аз затова си мислих! Simple SmileВ по късни епизоди когато вече са женени друга песен ще пее.И си мисля на Гена се кара и държи сметка за такива дреболии а когато Калиани иска едва ли не да е убие тя си мълчи. Crazy
Уф тази бабка направо ме убива с тези физиономии те е попитаха за Сугна а тя вече драми драми  Crazy И кога ще се заженят тези двамата вече че да мириняса Калото и на Сугна да и дойде спокойствието.А не наистина ми идва в повечко от тези драми и приказки на бабката идва ми да е  #2gunfire #2gunfire.

В Кармата малко се раздвижиха нещата само к Crazyдето си мисля че Ичха на моменти се държи много наивно и задава едни въпросиии......

Отделно от темата и аз да попитам Bandit Queen за танците и песните по филмите има ли ги и в реалните празненства.Изведнъж да почват да пеят и танцуват всички в такт.Много са ритмични и завладяващи!

# 265
  • София
Значи общо взето на прав път съм била за саритата-мерси Бандитка, винаги чета с интерес какво пишеш за нравите и обичаите. Имам обаче още един въпрос за въпросните сарита. Абе аджеба   наистина ли си лягат с това чудо да спят. Аз гледам само Цветовете, ама сигурно и в другите сериали е така,  така както са си облечени и бум си лягат със същите дрехи. Лично за мен е странно. Мъжете са по-практични, обличат разни дълги ризи- не знам как се казват и изглеждат добре, ама жените с дрехите, с които си седят, че и с паллу на главата е мерси съм. Аз, ако ще спя с това на главата ще се удуша сигурно.
Обаче тези традиционни гащи от снимката по-горе  ме убиват, сигурно са голям рахат, ама все ми се струва, че аха да паднат.

# 266
  • Варна
... жените с дрехите, с които си седят, че и с паллу на главата е мерси съм. Аз, ако ще спя с това на главата ще се удуша сигурно.
И аз много ги мисля...при онез`ми ти температури...увити в 7 метра плат!  #Crazy ooooh!

На тях им се ходи редовно на кафе с приятелки (нещо, което изобщо не е типично за Индия), те са зажаднели да надскочат стените на дома си, питаха ме какво е да ходиш на плаж и какво е усещането да си в бански костюм...
Миличките ми те!  Hug Жените в ориента си имат поне хамама ... Защо и индийките не са си измислили някакво такова,женско царство?!  Thinking Grinning

Мъжете тук са супер стиснати ...
Това ме изненадва много,предвид фактът,на който попаднах наскоро в нета: Индийските домакини притежавали 11% от световните запаси на злато (което било повече от резервите на САЩ,Швейцария и Германия,взети заедно)  Crazy ... Това ме накара да предположа,че индийските съпрузи са много ларж към жените си и си ги гледат кЪт`принцеси!  Rolling Eyes

Обаче тези традиционни гащи от снимката по-горе  ме убиват, сигурно са голям рахат, ама все ми се струва, че аха да паднат.
Васант често се размотава с такива-много е готин в тях!  Grinning

# 267
Да, но Васант носи и дълга туника  Mr. Green

# 268
  • Индия/България
Nali, Lore Simple SmileР’В Р’В  Edin takyv simpati4en virtualen most mejdu 2 svqta se polu4i...Р’В  Men ako pitash,Р’В  trqbva da vi dadat nagrada za cqlosten mejdukulturen prinos! Toq forum opredeleno nadska4a granicite i ramkite si. Ve4e si imate i indiiski fenki, pyk az da mu mislq kato doide drugoto parti, 4e sa si prigotvili vyprosite oshte otsega Simple Smile

Kirionka, blagodarq za kirilicata!Р’В  Vsichko, koeto si pisala, mila, N- na broi pyti sym im go obqsnqvala. I ne, 4e ne go znaqt- naprotiv, mnogo dobre im e izvestno, no za pove4eto zvu4iР’В  kato nau4na fantastika. Samostoqtelni?? Ama kak taka samostoqtelni; ne e hubavo sam da se izpravqsh v bitkata naР’В  jivota; semeistvoto trqbva da e zaedno, sploteno, da si pomaga,Р’В  za da e silno i problemite da se reshavat lesno. Druga istina za tqh nqma. Ne, 4e ne im se iska da jiveqt otdelno i da ne se syobrazqvat s nikoi, no gi e strah da ostanat sami bez da imat zad gyrba si solidna opora, (zashtoto nikoga dosega ne sa jiveli nezavisimi). A takava opora tuk ne se polu4ava, ako se otdelish po sobstveno jelanie ot doma i semeistvoto. Kakyv hityr na4in da zadyrjish deteto pri sebe si s koristna cel kato mu vnushavash moralni polzi. Tuk nikoi roditel ne pooshtrqva decata si da bydat samostoqtelni. Ot egoizym li, ili za da mogat postoqnno da uprajnqvat kontrol nad tqh, no istinata e, 4e v rezultat na tova se otglejdat pove4e mamini sin4eta,otkolkoto myje, a v rezultat na tova pyk snahite po4ti nikoga ne polu4avat pravoto da bydat gospodarki na doma ( kakto im se polaga, sled kato syprugytР’В  e glava na semeistvoto) ili pone dokato e jiva svekyrvata...I drugoto, koeto im e mnogo stranno da povqrvat e, kak taka evropeiskiqt myj nqma naglasata da komandori i vlastva nad jenata. Za tqh samoto nazvanie myj izvikva asociaciq na strahopo4itanie i pod4inenie. No kogato trygnah da im obqsnqvam, 4e mnogo zavisi ot reakciqta na jenata, kak tq shte prieme i "otrazi" tova negovo povedenie- dali s navedena glava, ili shte se protivopostavi, togava doide otgovoryt: " ako e vtoroto, direktno shte vidim vratata i posle kakvo? Sami, bez pari, bez dom, bez nishto". Vyprosyt vse opira do finansovata obezpe4enost. Ako indiikite pe4eleha sami, nqmashe da im puka- ubedena sym. No tuk ne e bezopasno za jenite da rabotqt. Ot druga strana vsi4ki shte q so4at s pryst, 4e myjyt q e izhvyrlil, a i roditelite i nqma osobeno da i pomognat...Taka, 4e tq prosto nqma izbor, osven da riskuva, no i za tova nqma dostaty4no smelost. Zatvoren e krygyt za jalost..

Otnosno zlatoto, Lori, vsi4ko e to4no taka-Р’В  zlatoto e na ogromna po4it v Indiq iР’В  myjete za zlato ne se skypqt. No tova, 4e jenite pritejavat zlato ne e pokazatelno za shtedrostta na sypruzite, poneje to e vid investiciq i tvyrde rqdko romanti4en jest ili podaryk. Dori kogato myjete kupuvat zlato za jenite si kato podaryk, te vsyshtnost gledat tvyrde pragmati4no na neshtata- hem podaryk, hemР’В pyk se podsigurqvat finansovo za bydni vremena, zashtoto nikoga ne se znae koga moje da ostanat na 4erveno. I ako nqkoga se stigne do takovaР’В  polojenie na bezpari4ie, nai-napred nakitite na syprugata otlitat...Ima i oshte neshto- zlatoto, koeto indiikite trupat v seifovete si e nai-4esto t.nar "zevar" - tejki nakiti obiknoveno masivni zlatni kolieta, grivniР’В  i obeci, koito se davat ot svekyrvata na snahata po rodova tradiciq ili sa prednazna4eni za dyshterqta kato svatbena zestra. Taka 4e i v tova otnoshenie indiikite ne "namazvat" koi znae kakvi oblagi...

Shanika, spqt si nai-dobre sys sarito, (osobeno po selata). Mantalitet..ili navik go nare4i, no deistvitelno e taka. Qvno ili gi myrzi da go razmotavat polovin 4as ili pyk se svenqt ot myjete si ( golqma glupost, ama i tova go ima). Ili prosto ne vijdat pri4ina da go svalqt- taka i taka na drugiq den sutrinta shte go smenqt, zashto im e da habqt nova dreha za spane...Shantava rabota..Spaneto s drehiteР’В  sme go diskutirali vyv 2ra 4ast na temata nqkyde kym sredata i.

A Shervani-to, Lorka, e tradicionniqt svatben kostjum na myjete v India ( moje bi znaesh) i podobno na bulchinskite sari ili lenga, to e mnogo tejka dreha, ne e tolkova komfortna, kolkoto izglejda, makar 4e ima i po-leki varianti. Izklu4eno e da se nosi ejednevno v jegite, no za oficialni sybitiq e idealniqt variant. I az sym mu fenka. Ako pyk i indiecyt e vyzvisoki4yk, stoi super iziskano naistina.

Ani, da-Р’В  ima gi tezi pesni i tanci v deistvitelnost. To4no tolkova koloritni sa, kolkoti gi pokazvat po filmite im. Te sa neizmenna 4ast ot tradiciqta pri mnogo prazni4niР’В  rituali. Naprimer pri t.nar Sangit ili ve4erta predi bra4nata ceremoniq. Toi e neshto kato poslednoto mominsko parti za bulkata i e posveten izcqlo na pesni i tanci ot tozi tip. Samata duma "sangit" ozna4ava pesen, razpqvka. Jenite obiknoveno sedqt na poda, a v centyra sedi bulkata, 4iito ryce i stypala se dekorirat s kyna. V toq moment jenite peqt folklorni pesni, posveteni na svatbata i napuskaneto na bashtiniq dom. Nqkoi ot jenite akompanirat na t.nar dolak ( malyk prodylgovat typan) i na drugi tradicionni instrumenti, a ostanalite plqskat s ryce, peqt i tancuvat v 4est na bydeshtata bulka. Podobni sa vsi4ki rituali, svyrzani s nqkakvo jensko sybitie - bilo to God Barai ( vajen ritual v 7q mesec ot bremennostta) ili pyk t.nar Kirtan, kydeto na Navratri jenite se sybirat ejednevno v prodyljenie na 9 dni da po4etat boginq Durga s religiozni pesni. Mnogo krasivi rituali sa tova. Karat te napylno da zabravish za tymnata strana na Indiq. Tolkova pystri, izpylvashti, pishtni. Na zapad tova useshtane ne moje da se pridobie nikyde...Tolkova e avtenti4no. Za men Sangit-a e mnogo po-silno izjivqvane dori ot samata bra4na ceremoniq.

Spokoini po4ivni dni na vsi4ki vi!!!

# 269
Да се чуди човек как родителите разрешават на младите да учат на запад /в Европа примерно/ или може би заминават цели фамилии. А как ще се научат да бъдат самостоятелни, то хубаво семейството да стои зад тях, но нали като починат възрастните, те трябва да играят тази роля и да поемат отговорност?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт