"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 3

• 95 853
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • Индия/България
Kiki, kato gledam i zaglavieto na seriala, veroqtno scenaristite naistina sa iskali da akcentuvat vyrhu toq moment s nqkakvo poslanie. A i ako zavryshtaneto stava po prinuditelni pri4ini/ obstoqtelstva, togava e razbiraemo,пїЅВ  nqma kak da se protivopostavqt.
Po princip oba4e ne e prieto snahata da se vryshta 4esto v bashtiniq dom. Ot edna strana, za da ne plyznat sluhove, 4e ima problemi s myja si i ot druga- za da ne se nalaga svekito da se trepe s kyshtnata rabota ( estestveno !). Po-skoro roditeliteВ  idvat da posetqt dyshterq si. пїЅВ  Po selata praktikata e dori da se iska razreshenie ot sypruga ili ot svekyrvata, osobeno ako e za pove4e ot 1 den. V golemite gradove snahite se dopitvat do sypruga i posle samo informirat svekyrvata, no predi tova trqbva da sa si svyrshili osnovnite domashni zada4i.

# 331
  • Хасково
Кики, като гледам и заглавието на сериала, вероятно сценаристите наистина са искали да акцентуват върху тоя момент с някакво послание. А и ако завръщането става по принудителни при4ини/ обстоятелства, тогава е разбираемо, няма как да се противопоставят.
По принцип оба4е не е прието снахата да се връща 4есто в бащиния дом. От една страна, за да не плъзнат слухове, 4е има проблеми с мъжа си и от друга- за да не се налага свекито да се трепе с къщната работа ( естествено !). По-скоро родителите идват да посетят дъщеря си.  По селата практиката е дори да се иска разрешение от съпруга или от свекървата, особено ако е за пове4е от 1 ден. В големите градове снахите се допитват до съпруга и после само информират свекървата, но преди това трябва да са си свършили основните домашни зада4и.

# 332
  • Хасково
MAMA-AN с малко закъснение,честито внуче и от мен.Да ви е живо здраво и много да ви радва

# 333
  • София
Bandit Queen, благодаря ти за отговора!!!

Искрено се забавлявах с днешните епизоди на "Цветовете". На Алек му се иска  luvbed, та две не вижда, а Садна се прави на разсеяна. То не бяха кибрити, кърпи, чайове и топла водичка, а Алек пи една "студена" най-накрая. Поне една целувка да беше дала. Рагини на времето бързо влезе в час.

Вину и той доста суров урок даде на Маутито. Тя вече тенджери купуваше, а то какво стана. Дано да и влезе ума в главата и поне сега да е искрена в това, което го говори. Вину толкова пъти и обясни, че не иска да се мести, а тя все върти, суче и пак на нейната иска да стане. Едва ли има и толкова мекушава свекърва като Кушалия в цяла Индия. И не стига, че снаха и толкова я обижда, пак я защити.

Имам и пореден въпрос към Куинито. Какъв е този ритуал по кръщенето. И защо днес Пракаш каза, че преди тази церемония детето няма име, а само го наричат Мона.

Хайде сега да видя и дали ще оженят и Сугна.

Абе в тази Индия от бебето още искат да ги женят и да ги видят оженени. Много ми е интересно, там изобщо има ли неомъжен и бездетен. Какво става ако примерно булката не дай си боже има проблем и не може да роди!!! И друго ми прави впечатление, и в трите сериала семействата имат по едно, две, три деца максимум. Това ли е действителното положение в Индия?

Последна редакция: вт, 05 авг 2014, 17:10 от TEREZA83

# 334
   Имам и пореден въпрос към Куинито. Какъв е този ритуал по кръщенето. И защо днес Пракаш каза, че преди тази церемония детето няма име, а само го наричат Мона.

Хайде сега да видя и дали ще оженят и Сугна.

Абе в тази Индия от бебето още искат да ги женят и да ги видят оженени. Много ми е интересно, там изобщо има ли неомъжен и бездетен. Какво става ако примерно булката не дай си боже има проблем и не може да роди!!! И друго ми прави впечатление, и в трите сериала семействата имат по едно, две, три деца максимум. Това ли е действителното положение в Индия?
Терезка, Куини е писала по тези въпроси, но май е в другия форум. Не помня тук да сме засягали тези теми, освен бездетието. Но нека тя ти разясни всичко отново.  Wink

На мен днес Цветовете ми бяха много интересни. От една страна Алек, който търсеше близост със Садна, а тя милата толкова свенливо го раздаваше, Laughing Laughing Laughing и от друга Малтиту, на която Винит спретна такъв урок, че чак той го отнесе накрая. Laughing Laughing Laughing Малти милата, май е една от малкото индийки, които си позволяват да поискат да живеят самостоятелно от свекър и свекърва. Дори Авни богаташката, е сметнала за по-изгодно да живеят с Раджванш, отколкото да поиска и тя от Навин, да й купи едно апартаментче, в което да се отделят само те.
Тази седмица май ще е серията, в която Садна най-накрая ще пристане на Алек. Mr. Green

Последна редакция: вт, 05 авг 2014, 17:34 от kirionka

# 335
  • София
    Хрумна ми една идейка ......
    Вече преполовяваме третата тема, а предполагам, че и доста още ще изпишем и много сайтове, любопитна информация за обичаите и живота на индииците и т.н стават доста трудно откриваеми. Искате ли да ги включим на първата страница?  Ако сте съгласни, ще ви помоля в лично съобщение да ми ги изпратите, за да ги добавя - например мястото, от където roxis  пуска снимки, защото на някой може да му е интересен живота на друг актьор; форумът където е писала и пише Bandit Queen, а и други места, от където черпите любопитна информация за актьорите, сериалите ....
   Аз ще си поставя задача за в бъдеще да си запазвам в едно файлче новата информация и да я добавям при всяка следваща нова тема.

# 336
Момичета, страхотен е този Шам, много, много сладък. Но едно така й не разбрах, баща му разбрали , че в крайна сметка Сугна е бременна или не?

# 337
Кирионка, понеже не съм гледала то4но епизода, за които говориш, не разбрах добре Садна кои дом напуска и къде то4но отива, но ще ти обясня по принцип ритуала Бидааи.

Това, което е хвърлила зад гърба си трябва да е ориз. Но в северна Индия вместо ориз много 4есто хвърлят т.нар \кил\ ( писах за него като обяснявах за прасада). Та това нещо също е производно на ориза,но с доста по-едра елипсовидна форма и вкус наподобяващ пуканка, само 4епїЅпїЅВ  оризова.  Представлява нещо като оризон, навремето имаше такъв цветен оризон в прозра4ни пакети. Децата много го оби4аха. Този е бял и по-едър. Няма какво друго да хвърли според традицията на Бидааи.

Тъй като дъщерята/респективно снахата/ в Индия се с4ита за олицетворение на богиня Лакшми- богинята на благосъстоянието, парите и благополу4ието (я вий какъв добър трик за омилостивяване на гневни свекърви и бащи) ,та  това хвърляне на ориз е символи4но и озна4ава, 4е дори да напуска дома, Лакшми не го оставя празен; то е нещо като благословия за бъдещо добруване и материални блага. Освен това някъде го приемат като символ на отплата за дълговете от дъщерята към родителите и.
Подобно зна4ение има и поставянето на отпе4атъците. Ако се поставят върху стената на бащиния дом ( това е по-рядко), то е защото така дъщерята един вид оставя духовното си присъствие в бащиния дом и с облика на Лакшми продължава да носи благосъстояние и благополу4ие в него.
Ако отпе4атъкът е върху стената в новия дом на моми4ето ( това е по-4естият ритуал), то така се \запе4атва\ щедрата ръка на Лакшми и тя се приветства тържествено в дома под облика на новата невяста. После се рита едно кан4е отново с ориз, което пак символизира богатство и добруване. Тук ве4е се оставят следи и от стъпалата, а то е за да се засвидетелства официално влизането на новата снаха (и олицетворение на Лакшми) вътре в самата къща. Тоест от този миг неин дом става новият, а бащиният губи силата си..

Реално 2-3 дни след Бидааи дъщерята по традиция се връща още веднъж при родителите си, за да разкаже как я приемат в новия дом и евентуално да поиска съвет за нещо. Според този оби4аи тя трябва да 4ака мъж и да дойде да я вземе обратно- това е и първото посещение на зетя в дома им ве4е като родственик. Има оба4е и тарикати, които не отиват да си приберат аранжираните булки, по цели 2-3 месеца и понеже те нямат право да се върнат сами, си седят при родителите, докато мъжете им пе4елят време и си живеят на аванта по ергенски. Това е трик на ония, на които ненадейно са им сервирали брак, а те са си имали афера, с която не са приклу4или. Та след като благоволи да си я вземе,  посещенията на дъщерята в бащиния дом ве4е се свеждат  само до няколко 4аса по специален и изклу4ителен повод. В Индия никак не се гледа с добро око на 4есто завръщащите се при родителите си снахи и затова свекървите рядко ги пускат да ходят обратно там.

А главата си при тика мъжете я покриват отново в знак на смирение и по4ит. То е еквивалент на женското паллу, с което индийките покриват главите си. Понеже мъжете няма как да си сложат дупатта или паллу, използват ръката си, а някъде дори носна кърпа. Това е и знак за протекция от негативните външни влияния, докато трае свещения ритуал тоест докато се постави тиката.

Благодаря ти за интересната и подробна информация!  Hug Hug Hug

Колкото до въпроса ти! Аз ще опитам да ти отговоря ...  Mr. Green

Садна напусна отново дома на вуйчо си и с Алек отидоха да живеят отделно сами в нов дом, заедно с Рагини и Ранвир. Нали двамата разбраха що за стока е майка им и напуснаха дома на Раджванш - Алек направи всичко, за да се докаже и накрая успя. В крайна сметка направиха церемония за изпращането на Садна. Много бяха сладки с Алек ...
smile3525 newsm76 Two Hearts  Kissing Heart txtloves

# 338
Искрено се забавлявах с днешните епизоди на "Цветовете". На Алек му се иска  luvbed, та две не вижда, а Садна се прави на разсеяна. То не бяха кибрити, кърпи, чайове и топла водичка, а Алек пи една "студена" най-накрая. Поне една целувка да беше дала. Рагини на времето бързо влезе в час.

Вину и той доста суров урок даде на Маутито. Тя вече тенджери купуваше, а то какво стана. Дано да и влезе ума в главата и поне сега да е искрена в това, което го говори. Вину толкова пъти и обясни, че не иска да се мести, а тя все върти, суче и пак на нейната иска да стане. Едва ли има и толкова мекушава свекърва като Кушалия в цяла Индия. И не стига, че снаха и толкова я обижда, пак я защити.

Наистина уникални епизоди на Цветовете днес! Садна и Алек са супер сладки - просто нямам думи за тях.  Oha! Flushed Heart Eyes

Много ми хареса как четиримата боядисваха новия си дом ...  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Ранвир и Рагини се закачаха и боядисваха, а Алек и Садна стоят и се гледат. Направо щяха да се изпият с поглед - такова боядисване падна, че няма на къде ...  hahaha hahaha hahaha

Ранвир пък като обърна водата и после с Рагини тръгнаха на някъде бяха много сладки ...  Mr. Green

Садна пък си изцапа ръцете - Алек веднага отиде при нея. Уау, каква сцена - толкова страст в двамата. Направо ми пълнят душата. Алек така я притисна през голия кръст. Тъкмо да се целунат, ама Ранвир и Рагини дойдоха ...  txtloves txtloves txtloves

Хареса ми и как подреждаха дома си - Садна и Рагини много изобретателни. Стана много хубаво ...  Hug

А сцената със Садна и Алек в кухнята също беше невероятна и ми е супер любима. Тя първо слагаше цветя във вазата - той дойде и я погали. От там тя слагала чай - търсила кибрит - Алек плътно зад нея така беше застанал, намериха кибрита, но разсипаха клечките - после да ги съберат. То страст, то чудо - ще се изпият с поглед. Садна още свенлива - Алек му се иска вече здравата да я награби. То и на нея де - но все пак й е за пръв път. Преди Алек не беше добре, но вече е напълно здрав и то какъв - съпруг за пример. Садна не беше го виждала толкова страстен. Двамата тъкмо направиха нов опит да се целунат, но пак Ранвир и Рагини дойдоха. Тези страстни сцени с двамата са страхотни. Споко скоро Садна няма да се дърпа ...  newsm44  Kissing Heart Two Hearts ppp   Flushed

Винит даде урок на Малти. Садна обаче отново помогна като доведе детето. Сега Малти явно се осъзна. Разбра грешките си и се извини на всички. Дано и за напред е такава ...  Praynig

Само да спомена, че ми харесва и новия герой, благодарение на когото разкриха лъжите на Васу в болницата. Голям образ е - почитател на Пракаш и само се хили ...
rotfImbo

# 339
На мен днес Цветовете ми бяха много интересни. От една страна Алек, който търсеше близост със Садна, а тя милата толкова свенливо го раздаваше, Laughing Laughing Laughing и от друга Малтиту, на която Винит спретна такъв урок, че чак той го отнесе накрая. Laughing Laughing Laughing Малти милата, май е една от малкото индийки, които си позволяват да поискат да живеят самостоятелно от свекър и свекърва. Дори Авни богаташката, е сметнала за по-изгодно да живеят с Раджванш, отколкото да поиска и тя от Навин, да й купи едно апартаментче, в което да се отделят само те.
Тази седмица май ще е серията, в която Садна най-накрая ще пристане на Алек. Mr. Green

Да мисля, че утре се пада епизода, в който Алек и Садна ще прекарат първата си нощ заедно като истински съпруг и съпруга. Ще си пристанат в и то как - тая сцена ми е любима. Нямам търпение да я гледам и тук ... newsm44 Two Hearts Two Hearts  Kissing Heart newsm76 txtloves smile3534

# 340
  • Индия/България
Eeei, da mu se nenadqvash na Alek- bravo!! Zna4i mojelo da byde istinski myj i glava na semeistvo Simple Smile samo deto kysni4ko se useti, noР’В i tova si e golqma kra4ka za nego...Shte vzema mai pak da se zazqpam v Cvetovete ( tuk po 2 kanala go povtarqt) , taka "zarazitelno" go diskutirate, 4e me prihvashta muzata... Roksi, blagodarq za detailite i razqsnenieto!

Teri, az vqrno sym gi diskutirala tiq neshta v drugata tema, no predi 4-5 godini. Ottogava i mnogo novi neshta sym ponau4ila, koito dopylvat i izbistrqt kartinkata, zatova i temite mi v drugiq forum se updeitvat, no 4estno kazano nikak ne sym v 4as kyde sa arhivirani 1 i 2ra 4ast, za da dam link. A ina4e ideqta ti e 4udesna, (ako naistina imash vreme za taq iniciativa) , tyi kato postingi se propuskat, ne vseki moje da 4ete i sledi postoqnno, idvat i novi potrebiteli, taka 4e i na men tova mi se struva nai-uda4niqt variant. Shte pogledna i az za interesni linkove okolo serialite, na pyrvo 4etene se seshtam za indiiskite forumi na MB i Karmata, kydeto puskat interesno info za geroite i sybitiqta i nai-aktualnite novini okolo aktiorite.

Na vyprosa ti ( 4akai da vidq sega otkyde da trygna da navyrzvam, 4e sa edni rituali i tradicii..). Po princip da,Р’В  predi oficialnoto kryshtene deteto se nazovava s nqkakyv prqkor ili ime, koeto nqma osobeno zna4enie i simvolika, toest imenuva se vremenno i neformalnoР’В iР’В  ne se vpisva v akta za rajdane. Tova ime oba4e sled kryshtenkata mnogoР’В  chesto ostava kato domashen prqkor, toest s nego deteto se nazovava ot nai-blizkite si hora v doma. V Indiq tova e dosta razprostranena tradiciq, indiicite da imat po 2 imena- edno za vkyshti i priqtelite i drugo - za pred oficialnite institucii. Neoficialnite imena obiknoveno sa kratki ot po 4-5 bukvi.Р’В  Naprimer nqkoi ot moite drujki: Ambika (Renu), Nandani (Soni) , Dipti (Maya), Neha (Guddi), Shalini (Priti) , Paql (Isha)...vsi4ki gi nari4ame s imeto v skobite. Toest, kakto se kazva " na galeno".Р’В  Taka e i pri mom4etata. Razbira se, taq prakrika ne e strogo zadyljitelna, v nqkoi shtati izpolzvat samo oficialnoto ime i ne slagat prqkor, a v yujnite shtati naprimer imenata po tradiciq sa ujasno dylgi i slojni za izgovor, zashtoto pokazvat ne samo kasta i proizhod, ami i mestojitelstvo, bashtina, dqdova familiq, titla i tn. Ta zatova tam horata obiknoveno se presatavqt vinagi samo s pyrvoto si ime ( bez familiq).

Otnosno samiq ritual- naricha se Naamkaran ili Namakarna , toi ima 2 specifiki, koito se spazvat striktno ot silno religioznite indiici: pyrvo, Naamkaran se izvyrshva obiknoveno na 11q den ot rajdaneto 4rez t.nar "havan" (religiozna ognena ceremoniq) i vtoro, imeto na deteto obiknoveno se sinhronizira s numerologi4nite zakoni, astrologiqta i syotvetnata bukva, tipi4na za zodiakalniq znak i planetata. Bukvata se opredelq ot specialen sveshtenik, koito zaedno s tova izgotvq i horoskop na jivota na deteto ( kundli). Tova kundli vposledstvie e mnogo vajen element pri aranjiranite brakove, zashtoto trqbva da ima syvpad s kundli-to na partniora.
Do 10q den maikata i bebeto se s4itat za ne4istoplytni, zatova te nqmat pravo da vlizat v kuhnqta. Edva na 11q den sled ognenata ceremoniq i Naamkaran ( s4ita se, 4e ogynqt pre4istva maikata, bebeto i doma im), maikata moje da se vyrne kym normalniq si jivot. Dotogava tq samo leji i q typ4at s opredelen tip hrani, koito uj spomagali za vyzvryshtane na silite i ukrepvane na imunnata sistema. O, tejko im na tiq jenici- kogato imat nai-silna nujda ot solidna hrana, te nqmat pravo da qdat normalna hrana, a samo susheni plodove, qdki, mlqko, razni byrko4i ot podpravki, kashu i pre4isteno maslo, roti i zeleno-jylta leshta. Ne im pozvolqvat da se dokosnat do manja. Koshmar!!!!!
Tova e nai-obshtiqt princip na Naamkaran. Tuk oba4e dyrja da otbeleja, 4e vyv vseki region, pri vsqka kasta i vseki rod dori ima hilqdi variacii na rituala po kryshteneto, zatova ne e zadyljitelno da e to4no taka, kakto sym go opisala. Tova e bazoviq princip, koito obiknoveno se spazva.
Osven tova tuk nqma tradiciq da kryshtavash deteto si na svekyra i svekyrvata. Imeto moje da e tvoi izbor ili na nqkoi drug ot familiqta, no spored religioznite normi bi trqbvalo i e hubavo da nosi opredelenata bukva , kakto i simvolika, smisyl, makar 4e tuk primerno sa super populqrni ( i to mnogo otdavna)Р’В  nqkoi ruski i amerikanski jenski imena: Natasha, Tanq, Tina, Monika, Anita.
Za bezdetnostta- losho se priema. Estestveno vinovna e samo jenata i mnogo 4esto q izhvyrlqt na ulicata... Po selata myjete se jenqt povtorno ( istoriqta na Puli ot MB e pokazatelna), a ako ne- trygva se po edni znahari i guru-ta, piqt se otvari, zapo4va 40dnevna molitva, pregryshta se edno specialno religiozno dyrvo ( pipal),Р’В  trygva se po hramove za da se moli milost i za4evane i tvyrdeР’В  malko se raz4ita na specializirana lekarska pomosht.
MB zasqga dori tozi problem- kogato 3ta jena na Jagadish ne moje da ima dete. Togava ot klinikata im predlagat variant za surogatna bremennost i Kalqni kato sko4i...grqh bilo, mrysotiq bilo..kak smeeli..Ama nakraq mladite se reshiha Simple Smile))Р’В 
Ta taka...selata i bednite raioni sa totalno zanemareni vyv vsqko edno otnoshenie..te sa druga Indiq- tam vsi4ko e vyzmojno, opravdano i nepodlejashto na osporvane...

V obratniq slu4ai, pri bum na rajdaniqta, poslednite 15-20 godini te4e edna programa na pravitelstvoto za semeino planirane i ottogava kato 4e li ima nqkakyv efekt za ograni4avane na rajdaemostta, maksimum 3 deca. No pak zavisi ot tova dali se e rodilo mom4e. Ako ima mom4e, spirat do 2. Ako nqma, probvat s 3to, no ako i togava nqma, karat dokato rodqt mom4e...taka 4e tova za 2-3 deca na familiq ne e kategori4na tendenciq.

# 341
Еееи, да му се не надяваш на Алек- браво!! Зна4и можело да бъде истински мъж и глава на семейство Simple Smile само дето късни4ко се усети, но и това си е голяма кра4ка за него...Ще взема маи пак да се зазяпам в Цветовете ( тук по 2 канала го повтарят) , така \заразително\ го дискутирате, 4е ме прихваща музата... Рокси, благодаря за детайлите и разяснението!

Тери, аз вярно съм ги дискутирала тия неща в другата тема, но преди 4-5 години. Оттогава и много нови неща съм понау4ила, които допълват и избистрят картинката, затова и темите ми в другия форум се ъпдеитват, но 4естно казано никак не съм в 4ас къде са архивирани 1 и 2ра 4аст, за да дам линк. А ина4е идеята ти е 4удесна, (ако наистина имаш време за тая инициатива) , тъй като постинги се пропускат, не всеки може да 4ете и следи постоянно, идват и нови потребители, така 4е и на мен това ми се струва наи-уда4ният вариант. Ще погледна и аз за интересни линкове около сериалите, на първо 4етене се сещам за индийските форуми на МБ и Кармата, където пускат интересно инфо за героите и събитията и най-актуалните новини около актьорите.

На въпроса ти ( 4акаи да видя сега откъде да тръгна да навързвам, 4е са едни ритуали и традиции..). По принцип да,  преди официалното кръщене детето се назовава с някакъв прякор или име, което няма особено зна4ение и символика, тоест именува се временно и неформално и  не се вписва в акта за раждане. Това име оба4е след кръщенката много  често остава като домашен прякор, тоест с него детето се назовава от най-близките си хора в дома. В Индия това е доста разпространена традиция, индийците да имат по 2 имена- едно за вкъщи и приятелите и друго - за пред официалните институции. Неофициалните имена обикновено са кратки от по 4-5 букви.  Например някои от моите дружки: Амбика (Рену), Нандани (Сони) , Дипти (Маъа), Неха (Гудди), Шалини (Прити) , Паял (Иша)...вси4ки ги нари4аме с името в скобите. Тоест, както се казва \ на галено\.  Така е и при мом4етата. Разбира се, тая практика не е строго задължителна, в някои щати използват само официалното име и не слагат прякор, а в южните щати например имената по традиция са ужасно дълги и сложни за изговор, защото показват не само каста и произход, ами и местожителство, бащина, дядова фамилия, титла и тн. Та затова там хората обикновено се представят винаги само с първото си име ( без фамилия).

Относно самия ритуал- нарича се Наамкаран или Намакарна , той има 2 специфики, които се спазват стриктно от силно религиозните индийци: първо, Наамкаран се извършва обикновено на 11я ден от раждането 4рез т.нар \хаван\ (религиозна огнена церемония) и второ, името на детето обикновено се синхронизира с нумерологи4ните закони, астрологията и съответната буква, типи4на за зодиакалния знак и планетата. Буквата се определя от специален свещеник, които заедно с това изготвя и хороскоп на живота на детето ( кундли). Това кундли впоследствие е много важен елемент при аранжираните бракове, защото трябва да има съвпада с кундли-то на партньора.
До 10я ден майката и бебето се с4итат за не4истоплътни, затова те нямат право да влизат в кухнята. Едва на 11я ден след огнената церемония и Наамкаран ( с4ита се, 4е огънят пре4иства майката, бебето и дома им), майката мойе да се върне към нормалния си живот. Дотогава тя само лежи и я тъп4ат с определен тип храни, които уж спомагали за възвръщане на силите и укрепване на имунната система. О, тейко им на тия женици- когато имат най-силна нужда от солидна храна, те нямат право да ядат нормална храна, а само сушени плодове, ядки, мляко, разни бърко4и от подправки, кашу и пре4истено масло, роти и зелено-жълта леща. Не им позволяват да се докоснат до манджа. Кошмар!!!!!
Това е най-общият принцип на Наамкаран. Тук оба4е държа да отбележа, 4е във всеки регион, при всяка каста и всеки род дори има хиляди вариации на ритуала по кръщенето, затова не е задължително да е то4но така, както съм го описала. Това е базовия принцип, които обикновено се спазва.
Освен това тук няма традиция да кръщаваш детето си на свекъра и свекървата. Името може да е твои избор или на някои друг от фамилията, но според религиозните норми би трябвало и е хубаво да носи определената буква , както и символика, смисъл, макар 4е тук примерно са супер популярни ( и то много отдавна)  някои руски и американски женски имена: Наташа, Таня, Тина, Моника, Анита.
За бездетността- лошо се приема. Естествено виновна е само йената и много 4есто я изхвърлят на улицата... По селата мъжете се женят повторно ( историята на Пули от МБ е показателна), а ако не- тръгва се по едни знахари и гуру-та, пият се отвари, запо4ва 40дневна молитва, прегръща се едно специално религиозно дърво ( пипал),  тръгва се по храмове за да се моли милост и за4еване и твърде  малко се раз4ита на специализирана лекарска помощ.
МБ засяга дори този проблем- когато 3та йена на Йагадиш не може да има дете. Тогава от клиниката им предлагат вариант за сурогатна бременност и Каляни като ско4и...грях било, мръсотия било..как смеели..Ама накрая младите се решиха Simple Smile
Та така...селата и бедните райони са тотално занемарени във всяко едно отношение..те са друга Индия- там вси4ко е възможно, оправдано и неподлежащо на оспорване...

В обратния слу4аи, при бум на ражданията, последните 15-20 години те4е една програма на правителството за семейно планиране и оттогава като 4е ли има някакъв ефект за ограни4аване на раждаемостта, максимум 3 деца. Но пак зависи от това дали се е родило мом4е. Ако има мом4е, спират до 2. Ако няма, пробват с 3то, но ако и тогава няма, карат докато родят мом4е...така 4е това за 2-3 деца на фамилия не е категори4на тенденция.

# 342
  • Варна
"Цветовете"
Искрено се забавлявах с днешните епизоди на "Цветовете". На Алек му се иска  luvbed, та две не вижда, а Садна се прави на разсеяна. То не бяха кибрити, кърпи, чайове и топла водичка, а Алек пи една "студена" най-накрая. Поне една целувка да беше дала. Рагини на времето бързо влезе в час.
Горкият Алек! ... С какви мазни очета я гледаше!  Twisted Evil ... Завалията! От семейни проблеми,няма мегдан,да натисне собствената си жена!  Mr. Green ... А,те и Ранвир и Рагини,бая време се дебнаха,дорде се докопат ... ама Садна и Алек,трябва да ги включат в Книгата на Гинес: най-дълго отлагана първа брачна нощ (филмова  Wink ) !  Joy

"Малката булка"
Накефи ме,Калианито,вчера! ... ... Опасна женичка! ... Шапка свалям! ... От сън да я вдигнеш,не можеш да я свариш неподготвена за "сражение"! ... Как само посрещна Мадан-с две думи,шах и мат! ... Тъй както връхлетя,едва ли не,с вратата,накрая,още малко и щеше да го удари на молби,да му дадат Сугна!  Mr. Green Евала! ... Силна и смела жена! ... Да не беше толкоз ограничена-цена нямаше да има!
Шам-голям сладур! Мъже като него,в наши дни,със свещ трябва да ги търсиш! ... Страхотен кандидат жених-поохлузен...понатъртен...ама очите му! ... Леле-мале!

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 11:31 от Lora-Di

# 343
Това с двете имена ми прилича като нашето, да си кръстиш детето Димитър например, а всички да му викат Митко.  Wink
И при нас традицията да се кръщава детето на свекъри или тъстове, вече не е толкова актуална. Сега се кръщават както родителите решат или най-много, взимат първата буква от името на бабата или дядото, за да изберат име, което да им хареса.
Относно безплодието, там в Индия за инвитро говори ли се, или за тях и това е нещо мръсно, и грешно? Rolling Eyes Все пак се взима материал от бащата и се поставя в майката, а не в чужда жена, както е при сурогатното майчинство.

"Цветовете"
Горкият Алек! ...С какви мазни очета я гледаше!  Twisted Evil
Не знам дали бяха мазни, но със сигурност очите му бяха премрежени от желание! Laughing Сега като му падне и пердето, хич няма да чака.  Laughing

# 344
  • Индия/България

Tq Ganga imashe nqkakyv problem i doktorite ne i davaha shans za iznosvaneto na bebeto, dori da uspee da zabremeneeВ  ili neshto takova beshe, zatova reshiha da pribegnat do surogatna maika . Pomnq, 4e BaironпїЅВ  obqsnqvashe na Kalqni progresa na medicinata, pyk tq se tryshkashe i pufteshe kak ne go e sram da govori takiva neshta pred bogovete. Ama praviha-struvaha i kakvo: v kraina smetkaпїЅВ  Ganga si zabremenq, i si go iznosi nai-spokoino i si go rodi. Qvno i scenaristite ne sa imali dostaty4no dyrzost za podobna "revoluciq" v scenariq...

A in vitro kliniki, ima, Kiki ( v Delhi i Mumbai sys sigurnost) i to ot dobri po-dobri. No problema e v mantaliteta na horata ot izostanalite raioni. Za modernite gradove e ok i horata tam go priemat ili pone v po-golqmata si 4ast. No naпїЅВ  neobrazovaniqt indiec my e po-udobno da si vzeme druga jena- hem 4ist pred bogovete, hem i pari nqma da dava za skypi proceduri i le4enie..V Indiq pove4e razvodi se davat zaradi bezplodie pri jenata, otkolkoto zaradi domashno nasilie iпїЅВ  eksploataciq na syprugata..

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 12:32 от Bandit Queen

Общи условия

Активация на акаунт