Да преправим старите мебели с любов - тема 27

• 131 632
  • 751
  •   2
Отговори
# 450
  • Варна
Много благодаря, Катри! Ще помисля кога да ги захвана, че май ще ми се изшкури шкуренето.  Tired

Нали имаше един препарати дето свалят боята?Що не пробваш с тях..После само фина шкурка,няма да шкуриш самата боя
С препаратите е много пипкаво, става една лепкава смес, която се изтъргва с шпатула, после трябва да се измие хубаво самия препарат. Не препоръчвам.
Ако ще се сваля до дърво по-лесно ще е с пистолет с горещ въздух, но пак си е много работа. Истината е, че няма как да стане хем лесно и бързо хем да станат като нови.
Аз съм боядисвала врати, като минах с шкурка, но не до дърво (в моя случай талашит Wink ) а само надрах хубаво и загладих грапавините. После направо с боя, покритието е здраво вече няколко години  Peace

m!lena, разбира се че ще пази от петна  Peace

# 451
Е, тя масата и към момента е с лак, ама види се на петна... Предположения?

# 452
  • Ænima/Albuquerque
Много благодаря, Катри! Ще помисля кога да ги захвана, че май ще ми се изшкури шкуренето.  Tired

Нали имаше един препарати дето свалят боята?Що не пробваш с тях..После само фина шкурка,няма да шкуриш самата боя
Аз съм боядисвала врати, като минах с шкурка, но не до дърво (в моя случай талашит Wink ) а само надрах хубаво и загладих грапавините. После направо с боя, покритието е здраво вече няколко години  Peace

Така ще направя, да, мерси на всички!    Hug

# 453
  • Варна
Масата е доста стара и е нормално лака да е остарял и да се е напукал. Петната предполагам, че са от горещи и мокри съдове - те са основния враг на мебелите от дърво. Внимателно шкурене за да не се протрие фурнира, 2-3 ръце лак и ще изкара още доста години. Аз поне не знам да има друг продукт освен лак, масло... който да е предвиден за мебели от дърво и да се вижда шарката. И все още най-често се ползва лак.
m!lena, виж лаковете Sirca. Моята кухненска маса е бг производство, фурнир и лак Сирка (според производителя). 6-7години не е мръднала изобщо, покривки НЕ ползвам, но подложки задължително особено за горещи и мокри съдове, но се случва да капне капка и да не я избърша. Ползва се постоянно - освен за хранене и като "работна", компютър, телефони, дистанционни се търкалят, бумаги... абе доволна съм.

Sarcasm™, успех! Доста работа ще е, но ще си доволна от резултата  Hug

# 454
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз се отказах от преправянето - направих едно нощно шкафче, не ми хареса резултатът и няма да развалям спалнята и другите шкафчета. Лакът го изшкурих, остана чисто и хубаво дърво, обаче след това на 2 ръце с белия байц се получи вид " правено в мазето". Отдалеч може да се заблудиш, но отблизо си личи, че някой го е боядисвал, няма следи от четка, но има запълване с боя на улеите при снадките, някои места не са хомогенни....Не знам дали няма начин да се боядиса с пръскане, но пак резултатът е под въпрос, т.к когато частите са сглобени, боята не става равномерен слой навсякъде. Днес ще снимам да видите. Забравих да добявя, че става дума за масив.

# 455
mentolka благодаря.Масата наистина  е  доста стара,явно от годините е в това състояние.Досега е ползвана от баба ми с мушама отгоре.Аз също като теб  няма да слагам покривка,мокри съдове и сега не слагам върху масата,на която се храним,а горещи винаги върху подложка.

# 456
  • в света на неограничените измерения
Здравейте майсторици,  от много пътуване това лято ми изостанаха плановете за преправяне на чамовите мебели в лятната ни къща. Но септември се отвори свободно време и ви показвам началото.
Има още много за преправяне.

Скрит текст:
Този скрин на първата снимка не е моя, но забравих да го снимам преди.

Скиорче, какво стана с бюрото и библиотеката. Обеща да покажеш снимки.

Гадамер, покажи как е станало нощното шкафче. Може да не е толкова лошо.

# 457
vanvel с каква боя ги прави?
Търся си добре покриваща бяла на водна основа, по-добра от Сократес? И такава, на която няма да остават петна от чаши примерно...

# 458
  • в света на неограничените измерения
Фри, боята е Сократес - слонова кост. Много съм доволна от нея и не я заменям с друга.
Плотът е масло Осмо. Grinning

# 459
# 460
Момичета, бихте ли ми казали какъв е този бял байц - фирма производител и как се държи върху фурнир/ Иска ми се да пременя едни стари фурнировани мебели, но да запазя фактурата на дървото под белия байц. Надявам се нямате предвид боя под бял байц.

# 461
Снимах. Очаквам идеи. Ама кажете, не е ли вече късно да се захващам с това? Май ще трябва да изчакам до пролетта...  Tired

Скрит текст:

Има машинки за горещ въздух, с които може да се махне боята, както и препарати, което предпочетеш. Ние с машинка махнахме но си е трудоемко. После се шкури и можеш да минеш с бял лак на Леко има такъв прозрачен и ще стане страхотна. Ние си правихме така нашите. Не е късно сега да започваш.  Peace

# 462
  • София

С препаратите е много пипкаво, става една лепкава смес, която се изтъргва с шпатула, после трябва да се измие хубаво самия препарат. Не препоръчвам.
Ако ще се сваля до дърво по-лесно ще е с пистолет с горещ въздух, но пак си е много работа. Истината е, че няма как да стане хем лесно и бързо хем да станат като нови.
Аз съм боядисвала врати, като минах с шкурка, но не до дърво (в моя случай талашит Wink ) а само надрах хубаво и загладих грапавините. После направо с боя, покритието е здраво вече няколко години  Peace

Напълно подкрепям! С Ремувал-а се набръчква боята и трябва да се изстърже с шпатула, а самите врати имат релеф, така че става още по сложно!
И аз съм правила врати точно така- шкурка, за да се надере, така няма нужда от Боро контакт, и после боя!
Ако искаш да ги правиш по-винтидж и решиш да ги поизшкуриш на определени места, все едно са се поолюпили от прекомерна употреба- може да натъркаш с парафин на тези места преди боята, после пада лесно боята!

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 11:26 от placebo7

# 463
Да допълня, че с пистолет с горещ въздух свалихме боя наслагване с дебелина 1 пръст почти/образно казано/. Свали се до дърво и наистина стават като нови. Виждала съм и с горелка да свалят, става по-бързо но самото дърво загаря на места. Ако няма да минава с нещо светло пак е вариант. Единствено стълка не трябва да има, но същото е и с ппистолета.

Сега сме минали с по-тъмен лак, защото тогава не намерих белия и прозрачен който исках, а сега имам такъв. Чудя се, явно с препарата няма да стане, дали пак с пистолета да не пробваме, дали сваля лак, някой пробвал ли е? За сега варианта с шкурене не е вариант при нас.  Peace

# 464
  • София
Цитат на: vanvel link=topic=791670.msg29175246#msg29175246 date

Скиорче, какво стана с бюрото и библиотеката. Обеща да покажеш снимки.

Гадамер, покажи как е станало нощното шкафче. Може да не е толкова лошо.
Vanvel, прекрасни са ти станали мебелите- браво. Моите имат подобен вид, но с бяла боя. Още не съм качила снимки, зАщото са в разглобен вид. Иначе приключих с боята. На библиотеката се наложи да се сложи плот отгоре, че на нищо не приличаше. Още не е монтиран. Чудя се дали да го лепя, за да не се виждат винтове. Вече съм боядисала и него. До скоро, надявам се!

Общи условия

Активация на акаунт