Да преправим старите мебели с любов - тема 27

• 131 318
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
........но големият проблем са дървоядите. Има ли спасение от това чудо?..........

И аз имам същия проблем и се спрях на тоя препарат, намерих го в нета, не че имам опит. Ще се присъединя към въпроса, може някое момиче да знае. Върти ми се в главата и обработка с някакво изгоряло масло, но не съм сигурна, може да бъркам, а може да е за все още ненападното дърво, просто някакъв спомен? newsm78

# 256
  • В градината...
Навън всички навеси ги мажем в дървената им част със смес от изгоряло масло и смола. Става  обаче черно.

# 257
Няколко поста по-нагоре ми написаха момичетата за препарат, смъкващ лаково покритие Peace

Има позната имат магазин , препарат ще ми донесе , питах после трябва ли да шкуря и задължително ли трябва да сваля лака   bouquet

Ако не се изшкури остават едни неприятни ивици, които са вследствие на премахването на лака със шпаклата.  По-добре го изшкури. Всички машини за тази дейност имат прахоуловителна торбичка , но по-удачно е към прахоуловителя на машината да се включи прахосмукачка, така праха който се отделя при шкуренето  е най-малко.

# 258
  • В градината...
Последно шкурих с лентов шлайф, навън. Въпреки торбичката, цялата бях в пепелак.

# 259
Вратите с по-тъмния лак ги минахме още като не се бяхме нанесли . За шкурене не ме мързи ами гадния фин прах ,който ще полепне навсякъде  ме притеснява. И да съм сложела направо белия лак отгоре пак трябва да се зашкури за да хванело. Ех така ми е мерак този бял лак , явно ще го "нашеча" , ама каква беля си отварям от сега го виждам.

# 260
  • София
Момичета, страхотни сте. Такива красоти творите, направо като произведение на изкуствата.
Най-накрая се престраших и аз да пробвам. Естествено с боклуци. Мъжът ми направи услуга да изнесе едно мазе и довлече едно ремарке с шкафове уж за рафтове в нашето. Аз кът ги видях....силно редуцирах бройката  Mr. Green. На два свалих горния слой с машинката на половинката / безценната  Crazy / , едната направо я лакирах уж с безцветен лак, но пожълтя , точно както не исках, та е временно. Втората я намазах с бяла акрилатна боя Аквис / 2 слоя /.  Сега чака да измисля някой мотив  и ще стане рафче за обувки. В бързината изшкурих и една масичка за кафе, намазах я бяла , някоя и друга салфетка и лак.
Естествено като първи опит, колкото и малки да са салфетките ги набръчках. Намазах с един слой лак.
Та въпросът ми е сега ли трябва да ударя една шкурка или първо още един слой лак?
Съжалявам ако е повтаряно хиляда пъти, но нещо май се пообърках  Blush .

Ето малко снимки, забравих етапа преди ..

Последна редакция: чт, 21 авг 2014, 20:30 от katiousha

# 261
Навън всички навеси ги мажем в дървената им част със смес от изгоряло масло и смола. Става  обаче черно.

Ами то и със старото олио от фритюрника става, защо да става зян... Joy

# 262
Скрит текст:
Момичета, страхотни сте. Такива красоти творите, направо като произведение на изкуствата.
Най-накрая се престраших и аз да пробвам. Естествено с боклуци. Мъжът ми направи услуга да изнесе едно мазе и довлече едно ремарке с шкафове уж за рафтове в нашето. Аз кът ги видях....силно редуцирах бройката  Mr. Green. На два свалих горния слой с машинката на половинката / безценната  Crazy / , едната направо я лакирах уж с безцветен лак, но пожълтя , точно както не исках, та е временно. Втората я намазах с бяла акрилатна боя Аквис / 2 слоя /.  Сега чака да измисля някой мотив  и ще стане рафче за обувки. В бързината изшкурих и една масичка за кафе, намазах я бяла , някоя и друга салфетка и лак.
Естествено като първи опит, колкото и малки да са салфетките ги набръчках. Намазах с един слой лак.
Та въпросът ми е сега ли трябва да ударя една шкурка или първо още един слой лак?
Съжалявам ако е повтаряно хиляда пъти, но нещо май се пообърках  Blush .

Ето малко снимки, забравих етапа преди ..

Браво katiousha, много добре е станало. Аз почти винаги забравям да снимам преди да започна да творя.

# 263
  • София
Благодаря.

Получиха ми се едни жълтеещи петна от С-200. Направо ми призля. Леко затърках ръбчетата , обаче май ще играе машинката и наново Sad.

# 264
Здравейте  Crazy
Убедиха ме да се престраша да покажа какво направих от наученото тук. Искам да благодаря на baibibi - тя тук ли е още? - за всичките подробни съвети, благодарение на които някак успях да получа това, което исках от старите си мебели, а те са доста вкъщи  Simple Smile
baibibi, където и да си, желая ти всичко най-най-хубаво от живота   bouquet

Това е единият дресоар преди:

На междинна фаза на обработка:
Скрит текст:

След:
Скрит текст:

И пак, в едно от многото му местения по стаите, докато течеше ремонт:

Скрит текст:

Правено е с Осмо, първо на два слоя, с твърда четка с къс косъм. ПРЕДИ това шкурих с № 40, 120 и 180. Между 120 и 180 пак минах тук-там с масло, за да изравня слоя. Не напоявах добре четката. Винаги шкурих по посока на фладера. Най-трудно беше при интарзията. А, да, след шкуренето минах с кит натурален цвят дъб по всички цепнатини, петна и изкъртени местенца. После пак шкурих.

Това е другият шкаф - "преди".

След

Пак той

Той се оказа с някакъв много корав и упорит лак, който едва не ми докара бинтове по китките. Реших да действам с друга техника. Правен е с лак на водна основа Sokrates, ето този. Това му е етикетът отгоре, цвят слонова кост. Две ръце, като изчаквам четири-пет часа между ръцете и започнах да шкуря още преди да е напълно вкоравен. Важно е да се нанася с хубаво изцедена четка с къс косъм, само по посока на шарката. Там, където се опитах да се "изхитря" да го мажа напряко, ми се излющи докато го шкурех. Ползвах само по-ситна шкурка, от сорта на 100-120. На места, където прекалих с шкуренето просто мацнах отново с четката. Сега на вид е почти като омасляван. Забравих да кажа, че ако се боядисва върху лак, шкафът предварително много добре се измива с обезмаслител, който също се измива. Оставя се да съхне леко, но не е фатално и да е влажен, ако се боядисва с боя на водна основа. Все пак обаче да се мие до влажно, с изстискана гъба, а не да се залива с вода.

Това е един шкаф, който направих за детската от огромна стара соц. секция с хубав фурнир - само долните части. За краката си купих на едро правоъгълни летви и помолих да ми ги нарежат по размер в Баумакс. Още не е довършена, трябва да се фиксират отделните модули. Правена е с масло IRSA. То е малко по-различно от Осмо, по-рядко, по-опалесцентно, Осмото дава по-плътен, по-мазен вид и е доста по-икономично. Ако обаче някъде трябва дървото да прозира повече, IRSA е за предпочитане. Предпочетох го за паркета. Дава плътен слой след 3-4 ръце, но и 2 са достатъчни, за да се вижда дървото. Като изсъхне се втвърдява силно, докато Осмото остава по-седефено и стои като восъчно, докато IRSA стои по-скоро като матов порцелан. Ползвах ето това, като шкуренето беше по горната процедура, с трите размера шкурки.

Това е огледало от стара, доста пострадала рамка, която ми беше жал да изхвърля. Изшкурих я без да я щадя, после я минах с 2 вида от тази акрилна боя - смесена (отдолу) сребриста и (отгоре) златиста, докато налучкам тона на тапета, накрая след съхнене лак. Винаги нанасям без да натискам и без да поя четката, без да я задържам на едно място. Така се получава по-лесно нов цвят от два различни. Вътрешният кант на огледалото е оставен само в сребристо. Украсата е от разфасовани дръжки за мебели, поръчах си ги онлайн на това място.

Това е засега, продължавам да си слагам в ред вехтошарника Simple Smile

Повече детайли можете да видите тук

Ако имате въпроси, питайте  Simple Smile

# 265
  • В градината...
Катюша, много добре  Peace
Ружа, невероятен стил - класика и аристократизъм  Naughty

# 266
~Ружа~, скри ми се шапката!  Heart Eyes изглеждат перфектно! Ама тва е то-дърво да е!  Crazy

# 267
Ружа , махна ли лака отдолу или с обезмаслителя и този на водна основа отгоре. Много красиво е станало , поздравления   bouquet

# 268
Благодаря ви! Действително се влюбих в дървото още повече, докато с месеци си бяхме толкова близки  Simple Smile
С практиката може и много по-добре да стане, но е трудно откъм терен. Най-удобно е докато тече ремонт.
Има разлика между начина, по който букът и дъбът реагират на маслата - букът дава лек, едва доловим розововиолилав оттенък, а дъбът - кремавожълтосив.

Този фурнир от измисления шкаф ми се струва, че е буков, или поне реагираше като такъв Simple Smile

Шкафът е направен от 4 модула от подобна секция с подобен цвят, само че само с шкафове от редицата най-дясно.

Ружа , махна ли лака отдолу или с обезмаслителя и този на водна основа отгоре. Много красиво е станало , поздравления   bouquet

Не, не можах да го махна. Първо пробвах на малък участък отстрани - не се поддаваше нито с едра, груба шкурка, шлайф-машинката само го дращеше леко по повърхността. Така или иначе от машинка се отказах въобще, защото ме заболяват ръцете от вибрациите, а и хвърля много прахоляк.
Направо върху лака го изжулих с кухненска гъба и обезмаслител, за да падне мръсотията. Минах го с чиста вода и попивателна гъба. Поизсъхна (беше горещо) за час-два и после започнах направо отгоре първа ръка, с добре изцедена четка, само по посоката на шарката в едната или другата страна, с енергично разнасяне, да не се струпват локвички. Вероятно заради спецификата на това дърво и този лак, но от три ръце с акрилната на водна основа Сократес стана плътно, но синкаво бяло. Всъщност затова реших и да го изшкуря и да му придам по-рустик вид - не ми трябваше бял шкаф със син оттенък Simple Smile

# 269
Мерси   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт