Майчинството счетоводно-61

• 38 382
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
Признавам, не съм чела темата, защото моя случай е малко по-специфичен - така, че ако има отговор на моя въпрос, моля кажете ми за да прочета. /сега ще се върна да почета все пак/
Дъщеря ми в момента е на 1г и 9м, като аз съм бременна за 2 път. От април месец съм в болничен по болест, а майчинството е прехвърлено на майка ми. На 1.09 трябва да изляза в 45-дневен.. въпроса ми е, понеже и счетоводителите на майка ми не знаят, какво се случва с майчинството, което получава в момента тя ? И съответно дали тя трябва да подаде документ, че се връща на работа, а аз да получавам 50% от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

# 241
Здравейте! Бях писала преди няколко дни, че съм втора година по майчинство и отново съм бременна, и тук ме "светнахте" за т.нар. застъпено майчинство. След няколко дни размисли и сметки реших да го прекъсна и до първия болничен да ползвам платен отпуск, а майчинството да прехвърля на таткото. Тук излезе "ново 20" - таткото е самоосигуряващо се лице и не внася осигуровки за болничан и майчинство. Имам ли право в такъв случай да му ги прехвърля? Едната баба се води на договор и знам, че на нея със сигурност може, но ме интересува за таткото.

Аз продължавам с въпросите Simple Smile Трябва ли бабата да е била на трудов договор 6 месеца назад? /при нас се оказа, че са около 4 месеца/

# 242
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Бях писала преди няколко дни, че съм втора година по майчинство и отново съм бременна, и тук ме "светнахте" за т.нар. застъпено майчинство. След няколко дни размисли и сметки реших да го прекъсна и до първия болничен да ползвам платен отпуск, а майчинството да прехвърля на таткото. Тук излезе "ново 20" - таткото е самоосигуряващо се лице и не внася осигуровки за болничан и майчинство. Имам ли право в такъв случай да му ги прехвърля? Едната баба се води на договор и знам, че на нея със сигурност може, но ме интересува за таткото.

Аз продължавам с въпросите Simple Smile Трябва ли бабата да е била на трудов договор 6 месеца назад? /при нас се оказа, че са около 4 месеца/

Не, не трябва. Трябва да има поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си  Grinning

# 243
Признавам, не съм чела темата, защото моя случай е малко по-специфичен - така, че ако има отговор на моя въпрос, моля кажете ми за да прочета. /сега ще се върна да почета все пак/
Дъщеря ми в момента е на 1г и 9м, като аз съм бременна за 2 път. От април месец съм в болничен по болест, а майчинството е прехвърлено на майка ми. На 1.09 трябва да изляза в 45-дневен.. въпроса ми е, понеже и счетоводителите на майка ми не знаят, какво се случва с майчинството, което получава в момента тя ? И съответно дали тя трябва да подаде документ, че се връща на работа, а аз да получавам 50% от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

Според мен може да си ползва този отпуск, докато детето стане на 2 години  Peace

Здравейте, аз съм в 45-дневен (25 в моя случай) болничен от 1.08. Занесох го в счетоводството седмица по-късно /на 8-ми/. Не знам обаче от там кога ги носят в НОИ. Ако има значение заплатите ни ги превеждат на 25-то число на текущия месец. Можете ли да ми дадете някакъв ориентир кога евентуално да очаквам пари, ако въобще може да се каже по  това което давам като информация. По- сложно ще ми е да се се свържа с човешки ресурси иначе знам, че това е най-добрият вариант да проверя. Благодаря предварително.

Срокът за представяне в НОИ е 15.09.2014 г.

Здравейте.
Искам да попитам,дали са актуални посочените документи на първа страница?Изтича ми третия болничен лист и трябва да подготвя документите за ползване на отпуск за отглеждане на дете.
Това ли ще ми е необходимо:
-Молба за отпуск в свободен текст до работодателя. - не е свободен текст, а този - http://www.1001s.net/index.php?option=com_rokdownloads&view= … 3:-----------163-
-Декларация 2 по образец. - Приложение 2
-Копие от акта за раждане на детето.

А ако детето е на частна ясла пак ли се спират майчинските ?

Да.

Последна редакция: ср, 20 авг 2014, 14:18 от Lady Brinne

# 244
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Здравейте, аз съм в 45-дневен (25 в моя случай) болничен от 1.08. Занесох го в счетоводството седмица по-късно /на 8-ми/. Не знам обаче от там кога ги носят в НОИ. Ако има значение заплатите ни ги превеждат на 25-то число на текущия месец. Можете ли да ми дадете някакъв ориентир кога евентуално да очаквам пари, ако въобще може да се каже по  това което давам като информация. По- сложно ще ми е да се се свържа с човешки ресурси иначе знам, че това е най-добрият вариант да проверя. Благодаря предварително.

Срокът за представяне в НОИ е 15.08.2014 г.

Аз съм по-съгласна за 15.09.2014  Mr. Green
Изкарай си ПИК от НОИ и си следи направо в базата им.

# 245

Имам такъв номер, но все още няма нищо на сайта, та се чудех кога да очаквам да се появят дани. А след това в какъв срок е плащането? Помня, че с предишното майчинство получавах превода в първите дни на месеца. Значи ли това, че ще започна да взимам някакви пари найрано в началото на м. Октомври?

# 246
Здравейте,
аз пак съм тук с въпрос. Регистрирана съм като земеделски производител от 14.02.2014, а преди това съм била назначена на работа от 27.05 до 16.09.2013г. Излязох в 45 дневен болничен преди раждане на 05.08.2014г. По мои сметки 12 месеца осигурителен стаж ще придобия на 01.11.2014г. (така ми каза и счетоводителката). Исках да подам документи за еднократна помощ при бременност 150лв а онези с НОИ ме гледаха като гръмнати. От социала ми дадоха молбата и там пишеше, че искат заверено копие от НОИ, а от НОИ ми казаха, че ще получа писмо с отказ и с него ще подам документи за тази помощ. Ами то хубаво, но не живея на постоянния адрес и няма да пътувам бременна в 9 месец насам натам. Дали мога да кандидатствам за тази помощ на следващото ми прибиране, когато бебето ще бъде родено и ще подам документи за еднократна помощ от 250лв за първо дете, за 2880лв като студентка редовно обучение и за детските. Аз си знам, че трябва да ги прежаля тези пари ама...айде.
Другото което искам да попитам е вторият болничен, който трябва да подам в НОИ, по същия начин както този ли, т.е. пак с 2 бр придружително писмо, опис, декл. 15. ? Само без копие от банкова сметка и декл 8.
И последно искам да попитам - от социала ми казаха, че мога да подам документи и там и те да ми изплащат обезщетение за майчинство 100лв докато придобия 12 месеца осигурителен стаж (т.е. до 01.11.2014г). Та така ли е и какви са необходимите документи и за това?
Благодаря предварително!

# 247
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Имам такъв номер, но все още няма нищо на сайта, та се чудех кога да очаквам да се появят дани. А след това в какъв срок е плащането? Помня, че с предишното майчинство получавах превода в първите дни на месеца. Значи ли това, че ще започна да взимам някакви пари найрано в началото на м. Октомври?

Зависи кога точно ще подадат болничния в НОИ.Крайният им срок е 15.09, но те може да го входират по-рано.Следи кога е подаден с ПИК-а.От НОИ от своя страна имат срок да го изплатят 15 работни дни от датата на подаване.

# 248

Еее, много сте бързи - поправих се след секунди  Mr. Green

Соня Георгиева, в НОИ не изплащат помощите по ЗСПД. Според мен въпросната декларация може да се подаде и по-късно, като отидеш следващия път.

За болничния лист и представянето в НОИ е така, както си писала.

# 249
От ноември месец детето ще започне да посещава ясла живот и здраве . Майчинството ми изтича края на декември . Искам да попитам мога ли веднага след като започне ясла детето (принципно нали трябва да се върна аз на работа) да си пусна 2 месеца неплатен отпуск и след това 2 месеца платения ? Идеята ми беше да мога да си вземам поне 1/2 от майчинството по време на неплатения , защото ще съм в къщи известно време , докато свикне детето с ясла , болести и т.н.

# 250
От ноември месец детето ще започне да посещава ясла живот и здраве . Майчинството ми изтича края на декември . Искам да попитам мога ли веднага след като започне ясла детето (принципно нали трябва да се върна аз на работа) да си пусна 2 месеца неплатен отпуск и след това 2 месеца платения ? Идеята ми беше да мога да си вземам поне 1/2 от майчинството по време на неплатения , защото ще съм в къщи известно време , докато свикне детето с ясла , болести и т.н.

Не може, щом детето няма две години. Първо платения обаче - да. И тогава пак ще вземаш 1/2 от майчинството.

# 251
Здравейте, в болничен съм издаден от ллк до 23 август. На 25 август трябва да ми се издаде 45 дневния болничен. Кой трябва да ми издаде болничния за този 1 ден ( 24.08.) , пак ли ллк ?

# 252
Здравейте въпроса ми е следния..моя позната пускка детето си на ясла на 1.6 год. Но тя няма да почва работа.трябва ли да подаде някъде някакъв документ за да и променят майчинството и какъв размер майчинство ще полущава. Благодаря.

# 253

майчинството не може да ти се 'върне" Simple Smile с двете ми момичета беше аналогична ситуация, голямата беше на 1,4 когато забременях отново, но вече с прехвърлено майчинство, баба й си го изкара до края
разбира се, тя може да се върне на работа и да получава 1/2 майчинство /ако детето не посещава заведение/, които да ти ги дава, но там лично трябва да се разберете

# 254

Не може, щом детето няма две години. Първо платения обаче - да. И тогава пак ще вземаш 1/2 от майчинството.
Благодаря ти . Значи пускам първо платения и след това имам ли право на неплатен при положение , че детето посещава ясла? Искам да съм известно време вкъщи докато свикне , защото той много боледува и сега ,не ми се мисли на яслата какво ще е.

Общи условия

Активация на акаунт