Север-Юг - тема 24

• 28 800
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Хелоууу. wavey wavey wavey
Много интересни видеа, намоменти забравих, че е момче турче. Joy

# 631
Наде Hug, Инке Hug
Фенче Heart Eyes, ее вярно  Сюзън Сърандън си говори с манИкена Mr. Green
А Киво като говореше за наградата, си умрях от смях като гръмна нещо с залата Joy Joy

# 632
Наде Hug, Инке Hug
Фенче Heart Eyes, ее вярно  Сюзън Сърандън си говори с манИкена Mr. Green
А Киво като говореше за наградата, си умрях от смях като гръмна нещо с залата Joy Joy

Айрче  Heart Eyes нали затова казах, че наистина си е шегаджия , както казват всички за него - пак се избъзика нещо, ама наистина беше смешно с този гръм  Joy Joy Joy Joy
Наде  Heart Eyes Hug wavey

https://www.youtube.com/watch?v=m1PJNDiTSZI
най-после намерих награждаването му с първата пеперуда ...

# 633
Айрче, Hug Фенче, Hug мераба.
Значи ако правилно съм разбрала от инфото досега в темата Киво е носител на две пеперуди. Първата за ролята му на Бехлюл и втората му за образа на Кузей, нали така, или греша newsm78 + претендент за награда Оскар с ролята му на Музафер във филма му Съня на Пеперудата, така ли е!? newsm78

# 634
Наде  Heart Eyes точно така, правилно си разбрала!

https://www.youtube.com/watch?v=ojOZyLwIHpk
Хубав ден! Отивам малко на гости на сестра ми  Heart Eyes До после! Hug

# 635
  • Плевен / София
Здравейте момичета,
При нас това лято или вали , ще ни удави, или пече , чак не се диша..... ooooh!
прибрах се от агро фитнеса и започвам да гледам, като няма за четене.....
да се разхладим....
Скрит текст:

# 636
Мацкиии!  Hug

Хайде на следобедно кафенце

или чайче

и по нещо за душата  Mr. Green

Скрит текст:

Гостии!  Heart Eyes Hug

# 637
Гости, Hug Роминке. Hug
Да пусна една йени фотка на Киво преди да излезнем на разходка.
Малко в прическата е като развълнуван диригент Joy но то щото сигурно допреди това е бил с шапка. Laughing Според мен няма да е зле да си поскъси бретона. Rolling Eyes

# 638
Наде!  Hug Ми, почива си човека, неглиже му отива  Laughing

# 639
  • Плевен / София
Роминче, вземам си от всичко............ hahaha hahaha Joy
Наде, Hug

# 640
Здравейте!  wavey
Докато бтв-то ни е разпуснало във ваканция и всеки си гледа кой каквото му душа иска, а  Диема фемили бавно и сигурно ни „вкара” отново в друг любим филм,  човек без да иска започва да „превключва” каналите на собственото си съзнание. Вижте какви „слънчасали”  работи ми докара това упражнение.
Слагам ги в „скрит текст”, защото имам предвид двата сериала „Кузей Гюней” и „Забраненият плод” в тяхната цялост, включително и финалите, и, освен това, за да може всеки да има избор да чете какво и когото иска.   
На всички пожелавам хубаво лято!
На 10 август, а то е днес, щяла да се жени Мерве.
[/b]
Eто още много Мерве:
http://kelebekgaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/85789/2368/5/mu … i-10-agustos-2014
Скрит текст:
Изгледах отново (не помня колко пъти) предпоследната сцена на „Забраненият плод” – Бехлюл на гроба на Бихтер. Но сега вече - „заедно” с Кузей. Ако имате желание, първо можете и вие да си представите какво би минало през главата на Кузей, ако би бил свидетел на това страдание. Както и през вашето съзнание, ако си представите „среща” на двамата пред очите ви.

Ето какво „виждам” аз:
В сравнение с Кузей, Бехлюл не успява да стигне докрай и да защити любовта си. Израз на този неизвървян докрая път е неговото недоизказано „Обичам те!” – „ Аз..винаги...”, Аз...теб...много...”. срама да довърши с думи това, което не можа да направи с действие.
Бехлюл говори с понятия и в образи, които многократно чухме и видяхме при Кузей. Бехлюл остава „страхливец” („негодник”, „нищо”). Ще бъде „затворник” завинаги на тази атония. „Не можах да хвана ръката ти!”  Ако по пътя на своето израстване Кузей би попаднал в подобна ситуация, той вероятно би се изразявал по същия начин.
Това, което приближава Бехлюл до Кузей, е поемането на вината за края на любовта (за Кузей поетапно, напр. в пиянското говорене пред Олджай в колата в нощта след връщането от летището). Въпреки и недокрай, това е голямо израстване на Бехлюл от сериала в сравнение с Бехлюл от романа „Забранена любов” на Халид Зия Ушаклъгил, който обвинява единствено Бихтер.
Бехлюл няма сили да промени това (има „друг начин”, но „ако бях друг човек”), но той има ясно съзнание, че причината за трагичния край е, че той не се осмели да се бори и изоставя всичко, което обича. „Бехлюл ще бяга.”  Докато за Кузей дилемата Джемре – Гюней е доведена докрай, Бехлюл остава в колебанието Бихтер – Аднан. Последното великолепно представено в сцената на самоубийството на Бихтер – „изкачването” по стълбата към (стаята на) Бихтер, когато няколко пъти се връща (към Аднан) и отново тръгва към Бихтер. Но дори само викът на Аднан „Бихтер!”  „изстрелва” в неудържим бяг Бехлюл от нея, буквално в последната минута, когато все още можеше да промени нещата.
[/b]
 „Бягствата” на Кузей бяха много, но в крайна сметка той осъзна, че за да разчисти пътя за двамата, той трябва да се  изправи пред Гюней (в буквалния смисъл най-силната сцена е годежът на Демет и Шереф, когато двамата са един срещу друг от двете страни на масата, както и сцената на финала.)
Двата сериала, толкова различни по своите сюжети, стилистика, социалните нива, в които се развива действието, характери на героите имат вътрешна общност по основния проблем в тях: проблемната – забранена и невъзможна любов. Основният мотив и в двата е морална норма, която в единия случай регулира отношенията между мъжете във вертикална посока – между баща и син (в конкретния случай на сериала „баща” и „син” и чичо и племенник в романа), а в другия – в хоризонтална – между братята. (Тук само ще спомена, че в сравнение с романа, където Аднан и Бехлюл са действителни кръвни роднини – племенник и чичо, в сериала тяхното отношение е по-изчистено и кръвната връзка между тях е отпаднала. Предполагам, че това е част от общата промяна на героите и техните отношения, превърнала любовта между Бихтер и Бехлюл в сериала във взаимна докрай, което пък  позволява на финала да се постави въпроса за вината на мъжа от негова гледна точка. Отсъствието на кръвна връзка между Аднан и Бехлюл ограничава отношението само до едно основно „баща” и „син”; „отдалечава” двамата мъже и свежда отношението им на баща и син само до символично (докато кръвната връзка между тях като чичо и племенник го приближава до реални баща и син), като по този начин прави любовта между Бихтер и Бехлюл по-възможна за възприемане от съвремнния зрител. Защото въпреки „забранена”, тази любов трябва да може да се мисли и за възможна, за да е зрителят съпричастен в подкрепата си за нея.)
„Забраненият плод”,
защото
„Ти беше мой син!”
[/b]
 и
„В деня, в който се събереш с моята годеница...”
[/b]
  Жената остава между двамата. За да защити избора на сърцето си, мъжът трябва да се конфронтира със социалния ред. За него това е много по-трудно в сравнение с жената, защото става дума за реда, изграден от гледната точка на мъжете. Т.е. за „неговия” ред, който той трябва да осъзнае, премисли и предефинира, за да се освободи от сковаващите му правила.  Кой как ще успее зависи от него, но и от един и същия творчески екип на двата сценария. Затова един от най-интересните въпроси е какви различни помощни средства, какви различни ресурси сценаристките са „дали” на Кузей, за да стигне по-далече в сравнение с Бехлюл.     
 За мен тук има една много тънка „игра” в това двете роли да са поверени, тази на Кузей - и специално написана за Къванч, на един и същи актьор...

По нишката на сравнението между двата сериала се достига до изненадващата тяхна еднаква рамка за начало и финал.
Началните кадри и на двата сериала ни показват работа с ръце: в „Забраненият плод” – Аднан вае с длето образа на дъщеря си, а в „Кузей Гюней” – работа с тесто. За началото сега посочвам само формалната прилика.
По-интересен ми се вижда финала, включващ и в двата случая: затваряне на дом (бил основно място на действията) и отпътуване.
И двата мотива имат връзка с предхождащите ги действия – в първия случай смърт, погребения и посещение на гроб, а във втория – със сватба като край на основния разказ.
Могат да се кажат много неща, но основните са: В „Забранения плод” оставят след себе си дом, в който сякаш е влязла смъртта, баща и дъщеря седят на пейка с гръб към зрителите и с лице към старо дърво; те сякаш са обърнали гръб на дома, на спомените. Отсъстват главните герои, двамата влюбени са „заедно”  - на гроба. „Мъртва” тук е и тяхната любов. Домът, гробът и неуспелият да защити докрай любовта си Бехлюл остават тук; по пътя продължават оцелелите (Аднан е щастлив, че е жив). Колата тръгва в един изкривен ракурс, след нея -  сухи листа, отговарящи на състоянието на героите. 
 В „Кузей Гюней” на пейката седи Джемре, виждаме я с лице към нас, вгледана и вслушана в спомените - историята, започнала  и щастливо завършила тук. По-нататък изпращането продължава пред дома на Кузей. Най-основната разлика между двата финала: в „Кузей Гюней” в колата сядат и поемат по пътя (животът продължава за) двамата влюбени и тяхната любов. Картината е цветна, отстрани на пътя млади зелени дръвчета – защитената любов продължава живота. И още една тънка нишка на сравнение между двата сериала: Зерин Текиндор да бъде в двете роли – на „майката” и майката, която затваря прозореца на пустия дом в „Забранения плод” и на дворната врата на щастливия финал на „Кузей Гюней”...
По начина на изграждане и съдържанието, което може да се „прочете” в тях е очевидно, че последните сцени в двата сериала не са досадно повторение, а нарочни паралели с цел създаване на асоциации.
Двата сериала показват връзки, които помагат по-доброто разбиране на всеки един от тях чрез другия. Защо да се учудваме, дело са на един и същи основен екип, който очевидно мисли мащабно и развива идеите си в повече от един сериал.     

# 641
  • Плевен / София
vanja@ Hug
Това, което си написала, много ми хареса, нищо че не можах да догледам ЗП Embarassed, но видях финала.....
 smile3501 smile3501  love001

Последна редакция: нд, 10 авг 2014, 17:29 от gostenka68

# 642
Аууу, навън не се трае от жега. #Crazy ooooh!
Ваня, wavey отлично си съпоставила на пръв поглед два съвсем различни сериали въпреки, че на мен лично ЗП никак не ми хареса като замисъл и оттам, и не го гледах от-до.
Да и е честито на Мерве.

# 643
Ваня, страхотна съпоставка между двата филма  smile3501       

Да й е честито на Мервка и дано бракът й не е ден до пладне, като на повечето звезди  Mr. Green

# 644
  • Кралица-майка ВлъхоУсойница
Мераба хухавели... Hug Hug Hug Ке паса? Laughing Laughing Laughing

Минавам си развеем новия парцаляк по мегданя... Party Party Party Party

Общи условия

Активация на акаунт