БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 533
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 12 769
Дай да я видим тази рецепта.

За кекс e, от блог, посочен от svetlana21
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 коф. кис. мляко, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 1-2 суп. л. какао
1 ч.л. сода, 1 бакпулвер, пудра захар за поръсване.

С това количество брашно и яйца, спокойно можеш да минеш без бакпулвера. Освен това, има и кисело мляко, в което се разтваря содата. Бакпулверът се добавя в тестото заедно с брашното, най-често в случаите, когато не съдържа кисело мляко.

# 466
  • Мнения: 7 779
е , колко е този бакпулвер като няма измерителна единица  newsm78
може да е 1 пак. , но може и да е 1 щипка

# 467
  • Мнения: 2 152
Бонгооо? По рецепта и бумага - 1 бакпулвер е едно пакдтче. По дефинициа - 11 гр

# 468
  • Мнения: 7 779
Бонго само пита понеже не е написано  Laughing

# 469
  • Мнения: 9 485
Бонгооо? По рецепта и бумага - 1 бакпулвер е едно пакдтче. По дефинициа - 11 гр
как не, има и от 50 г  и от 15 г  Laughing

а обикновените не са 11, а 10  Peace

# 470
  • Мнения: 2 152
Пепи, продават и в кутии ама не Нам колко кила с

# 471
  • Пловдив
  • Мнения: 44 684
Как да разредя супа newsm78 Фидето дойде в повечко и стана доста гъста,а утре ще е съвсем...С вода ще стане като измита Rolling Eyes

# 472
  • Мнения: 447
Как да разредя супа newsm78 Фидето дойде в повечко и стана доста гъста,а утре ще е съвсем...С вода ще стане като измита Rolling Eyes

Бульон? Малко прясно мляко, ако подхожда - хем ще има плътен вкус, хем няма да е като "измита".

Аз влизам за друго: не знам дали редовно пишещите си спомнят, но преди време - тъкмо бях си купила машинката за сладолед - питах тук, в темата, дали в нашенските магазини се продава т.нар. Double cream. Жалвах се, че никъде не го намирам и някой (по спомен, май беше Labrex) каза, че не продават в България такова чудо. Оказва се, че и двете грешим! Онзи ден ми изтрябва маскарпоне за една рецепта и си купих. Реших да погледна етикета и погледът ми попадна на британския превод. Какво да видя?! Маскарпоне и Double cream било едно и също! Направо се облещих ето така: Shocked

После се позамислих и намерих логика - маскарпонето е много тежък и мазен млечен продукт. Не знам какъв процент масленост има, но със сигурност е по-висок от този на най-маслената сметана за разбиване. Реших да споделя откритието си, защото може да има и други като мен, които не знаят. Double cream е често ползвана съставка в рецептите за домашен сладолед, така че се надявам информацията да е полезна! Peace

# 473
  • Мнения: 9 485
аз се чудех защо сладоледа с маскарпоне има такъв плътен и хубав вкус  Peace ще знаем.

# 474
  • Мнения: 22 867
.........Аз влизам за друго: не знам дали редовно пишещите си спомнят, но преди време - тъкмо бях си купила машинката за сладолед - питах тук, в темата, дали в нашенските магазини се продава т.нар. Double cream. Жалвах се, че никъде не го намирам и някой (по спомен, май беше Labrex) каза, че не продават в България такова чудо. Оказва се, че и двете грешим! Онзи ден ми изтрябва маскарпоне за една рецепта и си купих. Реших да погледна етикета и погледът ми попадна на британския превод. Какво да видя?! Маскарпоне и Double cream било едно и също! Направо се облещих ето така: Shocked.......

Не си спомням, Windy newsm78, но възможно е........  Double cream е високомаслена и доста гъста сметана, може би над 40%-50%  масленост, а маскарпоне-то го правят от сметана и си е крем-сирене, но не мисля, че са  едно и също, нищо, че е възможно да се заменят понякога.  Peace

# 475
  • Мнения: 447
Според Wikipedia Double cream е с масленост 48%. И понеже обичам да работя с факти, сега погледнах опаковката на маскарпонето, което ползвах - масленост 75%!!! Shocked

Излиза, че може да замени дори и т.нар. Clotted cream с колосалните му 55% масленост, чието намиране по нашите географски ширини до днес считах за мисия невъзможна. Laughing

Вероятно ще има съвсем лека разлика във вкусовете, ако се ползват оригиналните продукти, но считам, че двата споменати вида сметана са напълно заменими с маскарпоне. На мен поне винаги ми е било чудно защо последното се води сирене. Струвало ми се е много неутрално на вкус и на фона на нашите и френските сирена, да речем, си е направо блудкаво. Peace

За информация, моето маскарпоне купих от METRO, марката е "Trentin".

# 476
  • София
  • Мнения: 5 766
Аз пък много обичам Double cream, а Маскарпонето не ми е най-любимо. За мен има разлика във вкуса. Второто е някак леко киселеещо.
Я сега ми кажете с какво да мариновам телешки филенца? Вчера ги извадих от фризера, защото мислих, че е кайма и сега не знам какво да ги правя. Дайте идеи. Така с маринатата могат до утре вечер да престоят.

# 477
  • Мнения: 1 174
Идея за ястие с телешки джолан?
Благодаря.

# 478
  • Мнения: 7 779
№ 1 - телешко варено

# 479
  • Мнения: 9 485
ей така ни е любим http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_6862.html  цял
телешките филенца -  препоръчвам на соломони или в краен случай на виенски шницел. Само соев сос и зехтин/олио

Общи условия

Активация на акаунт