БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 487
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 1 142
Никога до сега не съм месила, но сега нещо ми е хрумнала идеята да се пробвам с някаква питка, хлебче! Отдавна имам желание да се науча, ама то без проба няма да стане, та... явно е дошъл момента  Simple Smile
Прегледах разни рецепти из нета и в разни кулинарни списания, които имам и ми направи впечатление, че на някои места пише тестото да се сложи на студено да втасва, а на други- да се сложи на топло.... newsm78
Може ли момичетата с опит в месенето да се включат и да обяснят каква е разликата?
Предварително благодаря!

# 526
  • софия
  • Мнения: 30 931
Разликата е във времето за втасване. На студено втасва бавно.
Аз замесвам тестото (трябва да е меко, колкото меката част на ухото, да не лепне), слагам го в купа и я "завивам" с 1-2 кърпи.Седи около печката. Докато си измиеш съдовете и плота, приготвиш съда за печене и е втасало. Но меся с жива мая. Не знам дали с другата е същото.

# 527
  • Мнения: 47
Със суха мая втасва дори по-бързо. Преди години, като начинаеща месеща
ми беше по-трудно да усетя кога е втасало тестото. Така, че обърни внима-
ние и на този факт.

# 528
  • Мнения: 4 292
Здравейте дами! Моля за помощ, за пръв път правя макарони на фурна, почти са готови, но гледам, че стоят отгоре като пресечени. Т.е. Мисля, че яйцето се е пресякло. Правя ги за малкия 1.6м. и се чудя сега изобщо да му дам ли newsm78

# 529
  • Sofia
  • Мнения: 29 294
може и млякото да се е пресякло

# 530
  • Мнения: 4 292
Всъщност да, по-скоро млякото, въпросът ми е пречи ли му, ако иначе на вкус стават?

# 531
  • София
  • Мнения: 3 858
Нищо не му пречи и изобщо не е пресечено,просто така изглежда винаги.Не се притеснявай! Peace
Относно питката на placebo7:и аз до скоро никога не бях месила и пробвах тази рецепта:http://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1 … 0%B2%D0%B0%D0%BB/.Уникално сполучлива,два пъти я правих,спазих всичко и си облизахме пръстите,вече е любимата рецепта в къщи.Препоръчвам ти я с две ръце! Peace
Аз сложих сирене,кашкавал,чубрица и шарена сол,а преди това намазах обилно с масло. Hug

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 17:10 от Магика

# 532
  • Мнения: 4 292
Магика, благодаря ти много  bouquet

# 533
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 38
Купих от Лидл една "торба"  Simple Smile ориз "Басмати" и сега съм в чуденка как се готви, за да стане супер вкусен. Досега за готвене съм използвала винаги бисерен ориз.
Моля за помощ за този ориз, че не пише нищо на опаковката - запържва ли се предварително, в какво съотношение вода- ориз се слага, става ли за фурна или е най-добре на котлон.
Благодаря предварително   bouquet

Басмати ориза е Индийски ориз - акомпанимент към къри сосове. Аз го готвя в съотношение 1:2 части подсолена вода в покрита с капак тенджера на слаб огън.

# 534
  • Мнения: 142
Скъпи дами, имате ли идея как се приготвят тези топки?
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=rgh1409760825m.jpg
Десерт са то е ясно,но вътре какво ли има? Rolling Eyes

  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 535
  • Мнения: 22 867
Скъпи дами, имате ли идея как се приготвят тези топки?
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=rgh1409760825m.jpg
Десерт са то е ясно,но вътре какво ли има? Rolling Eyes

  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Дани А.,попс кексчета, има рецепти в нета. Peace

Великденски вариант

# 536
  • София
  • Мнения: 3 872
Здравейте!

Дадоха ми една силиконова форма за кекс, но с предупреждението, че в нея кекса загарял отвън и оставал суров отвътре. Въпросът ми е - има ли разлика в рецептите за обикновени форми и силиконови, или в начина на печене, изобщо, има ли нещо по-специфично, което трябва да знам, когато пека кекс в тази форма? За съжаление не знам марката на формата, дадоха ми я без опаковка.

Благодаря!

# 537
  • Мнения: 2 152
Няма съществена разлика!  В силиконовата не залепват, това е най-голямата разлика- дори и да не я омаслиш. След два три опита ще й свикнеш. По моему се пече малко по-бързо

# 538
  • Мнения: 142
Скъпи дами, имате ли идея как се приготвят тези топки?
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=rgh1409760825m.jpg
Десерт са то е ясно,но вътре какво ли има? Rolling Eyes

  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Дани А.,попс кексчета, има рецепти в нета. Peace

Великденски вариант
  bouquet  bouquet  bouquet БЛАГОДАРЯ!

Много ми се хапва домашно приготвена торта...която да е многооо сиропирана  Crazy
едно време баба ми правеше уникални торти...
от 1-2  часа ровя в нета за рецепти,но нищо не ми допада

Бихте ли ми предложили някоя изпитана рецепта?!
Благодаря предварително

# 539
  • София
  • Мнения: 12 248
Разликата е във времето за втасване. На студено втасва бавно.
Аз замесвам тестото (трябва да е меко, колкото меката част на ухото, да не лепне), слагам го в купа и я "завивам" с 1-2 кърпи.Седи около печката. Докато си измиеш съдовете и плота, приготвиш съда за печене и е втасало. Но меся с жива мая. Не знам дали с другата е същото.
Със суха/инстантна е същото. Няма разлика, казвам го категорично защото само такава ползвам поне два пъти седмично. Правя си хляб,  но на ръка не в машина.

Общи условия

Активация на акаунт