БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 474
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
  • Мнения: 29 293
Разликата е във времето за втасване. На студено втасва бавно.
Аз замесвам тестото (трябва да е меко, колкото меката част на ухото, да не лепне), слагам го в купа и я "завивам" с 1-2 кърпи.Седи около печката. Докато си измиеш съдовете и плота, приготвиш съда за печене и е втасало. Но меся с жива мая. Не знам дали с другата е същото.
Със суха/инстантна е същото. Няма разлика, казвам го категорично защото само такава ползвам поне два пъти седмично. Правя си хляб,  но на ръка не в машина.
а аз всичко тестено вече правя със сух нахутен квас,много съм доволна...втасва и на топло и на студено

# 541
  • софия
  • Мнения: 30 930
Doli, разкажи малко за този квас - полезност, от къде го купуваш?

# 542
  • Sofia
  • Мнения: 29 293
Има доста инфо за вредата от маята,а и аз установих за себе си,че ми се подува стомаха,когато ям тестено с мая...Искаше ми се да си направя квас,но е много трудоемко.И когато открих готовия сух нахутен не се поколебах и взех за проба,още първия път се получи.По-различен и по-вкусен става хляба/поне за мен и семейството ми/.Правила съм хляб,погача,тутманик,пърленки.Ползвам само тъмни и пълнозърнести брашна.
Купувам го от магазинчето за здравословни храни,ядки и др.на Екзарх Йосиф,с/у Халите,до павилиона за гевреци.В прозрачно пакетче,около 100гр./3,60лв. слага се по 1-2суп.л.в малко топла вода да шупне,после се замесва като с мая

# 543
  • софия
  • Мнения: 30 930
Супер! Благодаря! Ще мина да взема. Удобно ми е. Докато не пробвам няма да знам как е.

# 544
  • Sofia
  • Мнения: 29 293
Ето я http://ezdrave.com/product/216/nahutena-maya-za-hlyab-300g.html  300гр.е пакета.

Пише,че е за хлебопекарни,но аз нямам и си меся на ръка,получава се Peace

# 545
  • Мнения: 1 934
Снощи направих Ванилените кравайчета от коледните рецепти
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg8820.html#msg8820
 Имам следния проблем. Тестото е с доста масло и го сложих в хладилника на руло с фолио и сутринта като беше твърдено успях да го оформя на пръчици, но се пречупваше, когато исках да му придам формата на полумесец  newsm78 Не става и не става  Confused

Знам, че много хора са правили тази рецепта, ако може съвет   bouquet

# 546
  • София
  • Мнения: 10 825
Снощи направих Ванилените кравайчета от коледните рецепти
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg8820.html#msg8820
 Имам следния проблем. Тестото е с доста масло и го сложих в хладилника на руло с фолио и сутринта като беше твърдено успях да го оформя на пръчици, но се пречупваше, когато исках да му придам формата на полумесец  newsm78 Не става и не става  Confused

Знам, че много хора са правили тази рецепта, ако може съвет   bouquet
Оставяш тестото малко да се поотпусне и тогава оформяш полумесеците

# 547
  • Мнения: 10 880
Имам малко повече от килограм страхотни смокини. Никога не съм готвила нищо с този плод и искам лесна и изпитана рецепта. Децата не ги харесаха особено пресни.

# 548
  • Мнения: 22 867
Имам малко повече от килограм страхотни смокини. Никога не съм готвила нищо с този плод и искам лесна и изпитана рецепта. Децата не ги харесаха особено пресни.

Едно предложение, лесно и вкусно, ако ти допада: ВКУСЕН ПОСТЕН СЛАДКИШ, на първия ред в средата при малките снимки е със смокини. Heart Eyes

# 549
  • Мнения: 2 152
Имам малко повече от килограм страхотни смокини. Никога не съм готвила нищо с този плод

 newsm78

Имам и друго предложение - гъши дроб със смокини

# 550
  • Мнения: 10 880
Благодаря на Labrex и Батето за предложенията. Още снощи сладкишът беше приготвен и изяден. Наистина благодаря за рецептата, беше одобрена и от тримата мъже вкъщи.  bouquet

# 551
  • Мнения: 2 152
Благодаря на Labrex и Батето за предложенията. Още снощи сладкишът беше приготвен и изяден. Наистина благодаря за рецептата, беше одобрена и от тримата мъже вкъщи.  bouquet

Сладкиша наистина е разкошен със смокини.Правил съм го.
Но и идеята за дроба със смокини не е за изхвърляне - в блога на Пеп-4о има страхотна рецепта

# 552
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
  • Мнения: 208
Помагайте моля,
имам 5 парчета сьомга прясна по 200 грама едното.

Аз  риба съм правила само пържена и на скара.
Ами този тип как се прави и какъв тип кулинарна обработка.
Притеснявам се да не похабя риба за 30 лева.

# 553
  • София
  • Мнения: 1 316
pam4i, сьомгата за мен е най-вкусна на скара  Peace

# 554
  • Мнения: 18 959
Аз пък сьомгата я харесвам само на фурна, печена в/у хартия с малко лимонов сок и чер пипер.
И никакво фолио....Не обичам задушени риби  Confused, а и то колко и трябва на рибата

Общи условия

Активация на акаунт