ХЛЯБ С ГОРЧИЦА И МАЙОНЕЗА
~600 гр. брашно
1 ч.л. горчица
4 с..л. майонеза
20 гр. жива мая (може да замените със суха)
200 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
щипка захар
белтък за намазване
В топлото мляко разтваряме маята и добавяме захарта. Чакаме, докато маята направи „шапчица”. Добавяме майонезата и горчицата. В съд сипваме 400 гр брашно, сипваме маята, солта и замесваме тесто. Оставяме го на топло да втаса. Когато втаса, добавяме още 100-ина гр брашно, намесваме, оформяме хляба, слагаме го в тавата, правим нарези отгоре и оставяме на топло да втаса. Когато е готов, намазваме с разбития с малко вода белтък отгоре и печем в предварително загрята фурна в началото 15 мин при температура 230-250 С, след това намаляваме до 180-200 и печем до зачервена коричка.
Моите бележки: В купа сипвам топлото мляко, слагам маята, солта, захарта, горчицата и майонезата. С тел разбивам леко до еднородна смес, сипвам брашно и замесвам меко тесто. Не слагайте всичкото брашно, може да се окаже много. След това намесвам на плота, тестото трябва да е средно меко, като се направи топка, да държи. Завивам с кърпа и слагам във фурната на малки градуси да втаса. Когато е готово, оформям хлебче, понякога и две. Може да се пече в правоъгълна форма или в тава.
Оставям пак да втаса, мажа с белтъка и слагам в нагрята на 170-180 град фурна. Изпича се за 30-35 мин. Не мога да спазвам препоръките за печене в рецептата, защото в моята фурна е невъзможно да се пече на такива температури, всичко ще изгори, така че съобразявайте печенето с вашите фурни. Хлебчето е много вкусно.Може да се прави и в машина за хляб.
източник