Опитайте! Вкусно е!

  • 1 430 739
  • 358
  •   3
Отговори
# 165
  • Мнения: 22 867

ХЛЯБ С ГОРЧИЦА И МАЙОНЕЗА





~600 гр. брашно
1 ч.л. горчица
4 с..л. майонеза
20 гр. жива мая (може да замените със суха)
200 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
щипка захар
белтък за намазване

В топлото мляко разтваряме маята и добавяме захарта. Чакаме, докато маята направи „шапчица”. Добавяме майонезата и горчицата. В съд сипваме 400 гр брашно, сипваме маята, солта и замесваме тесто. Оставяме го на топло да втаса. Когато втаса, добавяме още 100-ина гр брашно, намесваме, оформяме хляба, слагаме го в тавата, правим нарези отгоре и оставяме на топло да втаса. Когато е готов, намазваме с разбития с малко вода белтък отгоре и печем в предварително загрята фурна в началото 15 мин при температура 230-250 С, след това намаляваме до 180-200 и печем до зачервена коричка.

Моите бележки: В купа сипвам топлото мляко, слагам маята, солта, захарта, горчицата и майонезата. С тел разбивам леко до еднородна смес, сипвам брашно и замесвам меко тесто. Не слагайте всичкото брашно, може да се окаже много. След това намесвам на плота, тестото трябва да е средно меко, като се направи топка, да държи. Завивам с кърпа и слагам във фурната на малки градуси да втаса. Когато е готово, оформям хлебче, понякога и две. Може да се пече в правоъгълна форма или в тава.
Оставям пак да втаса, мажа с белтъка и слагам в нагрята на 170-180 град фурна. Изпича се за 30-35 мин. Не мога да спазвам препоръките за печене в рецептата, защото в моята фурна е невъзможно да се пече на такива температури, всичко ще изгори, така че съобразявайте печенето с вашите фурни. Хлебчето е много вкусно.Може да се прави и в машина за хляб.

източник

# 166
  • Мнения: 22 867
ЯБЪЛКОВИ СЛАДКИ






120гр.захар
ванилия
4 яйца
200гр маргарин
500гр. брашно
1 бакпулвер
3 ябълки
пудра захар за поръсване

Яйцата разбиваме със захарта и ванилията, добавяме размекнатия маргарин, разбъркваме, слагаме брашното с бакпулвера и объркваме с лъжица. Ябълките нарязваме на кубчета и добавяме в тестото. С чаена лъжичка правим купчинки от тестото в намаслена тавичка или върху хартия за печене и печем в нагрята до 200 град. фурна до златисто  10-15 минути. Опечените сладки поръсваме с пудра захар. От дадените продукти излизат 48-50 бройки.

Моите бележки: В купа разбивам с тел яйцата и захарта, без да се престаравам, добавям силно размекнатия маргарин, ванилията, брашното с бакпулвера и бъркам с лъжица. Не слагайте наведнъж цялото количество брашно, да не се окаже вповече, брашната са различни. Добавям и нарязани на дребни кубчета ябълки, не ги беля. Полученото тесто не е твърдо. Предпочитам да го оформям с намаслени ръце на топчета, затова, ако се наложи, добавям още малко брашно, така че да е възможно формиране на топчета. Правя го и с лъжица. Вкусно става и като се добавят орехи, вървят си с ябълките, понякога ръсвам и стафиди. Пека за моята фурна на 180 град на предпоследно ниво на фурната 15 мин. Получават се меки, ароматни, вкусни и бързи за приготвяне сладчици. От тестото стават и малки кексчета във форми за мъфини.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:32 от labrex

# 167
  • Мнения: 22 867

МЕДОВИК-light




За тестото:

Кефир - 0.5 литър.
Захар - 1,5-2 ч.ч. в зависимост от крема и любовта ви към сладкото.
2 яйца.
2 ч.ч. брашно.
Сода - 0.5 ч.л..
~ 3 с.л. мед.

Крем  варен, рецептата е под рецептата на медовика. По-лесен и по-вкусен няма да намерите. За тортата отиват приблизително 2.5 дози от дадените в рецептата на крема.

Смесваме брашното, захарта и яйцата.Наливаме кефира. Разбъркваме. Слагаме меда, содата и пак бъркаме.
Изсипваме в намаслена (може и набрашнена) форма малко тесто. За да са еднакви блатовете използваме чашка от пластмасовите за кафе 200 мл или друг удобен съд. Може и черпак.
Слагаме тавата във фурната, блатовете се пекат бързо, около 10-ина-15 мин при 180 град.
Съобразявайте се с вашите фурни, блатът трябва да се заруменее и да не лепне отгоре. От даденото количество продукти се получават 6 блата в тавичка с диам. 22 см.

Блатовете не слагайте един върху друг, може да залепнат, като се поохладят мажете с крем и редете тортата. Като съберете тортата и я намажете цялата с крем, отстрани може да сложите наситнени останки от корите, отгоре орехи, фастъци и шоколад или по ваше желание. Оставете в хладилника поне 5-6 часа, а може и денонощие, ако имате търпение.
Трябва да се отбележи, че това съвсем не е медовик, разбира се.Но е много нежна, вкусна и лека торта с едва доловима медена нотка. И с несъмнен плюс моменталната подготовка за тестото, елементарното смесване на съставките, липсата на точене на блатовете, т.е. всичко се прави бързо и лесно, а резултатът е чудесен. Разбира се плюс е и липсата на масло или маргарин в тестото.

ВАРЕН КРЕМ
1 ч.ч. пресно мляко, 1 яйце, 2 ч.л. брашно, 2 с.л. захар, 50 гр краве масло, ванилия или лимонова кора за аромат.

Приготовяне:
В съд смесваме брашното и захарта, добавяме малко мляко и разбъркваме така, че да няма бучици.
Разбиваме яйцето, добавяме към сместа и разбъркваме до получаване на еднородна маса.
Останалото мляко кипваме и в него наливаме яйчено-млечно-брашняната смес, като бъркаме интензивно.
Сместа се бърка на огъня до сгъстяване БЕЗ ДА ЗАВИРА. Като се сгъсти, сваляме от огъня, добавяме кравето масло и ванилията или лимоновата кора и оставаме да се охлади. Напомням – за тортата са нужни 2 ½ дози крем.

Моите бележки: Използвам кисело мляко вместо кефир, да не е много гъсто, ако се налага, разредете с малко водичка. Тестото е еластично, става и за направата на руло, хубаво се завива, без да се чупи. За тавичка 30/24 половин доза. Не е нужно да се завива с кърпа, направо върху топлия блат се слага крема и се завива руло. Предложеният крем е вкусен, може да се добави и малко коняк в него. А може да се използва и друг крем по желание.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 16:05 от labrex

# 168
  • Мнения: 22 867

ТАРТА С ПУДИНГ И ПРАСКОВИ



За тестото:
200гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
80гр. размекнато краве масло (може и маргарин)
50гр.захар
1 яйце

За плънката:
2 пакетчета ванилов пудинг(всяко по 37-40 гр)
6 с.л. захар
800-1000 мл.пресно мляко (или колкото е нужно за варенето на пудингите)
1 кутия консервирани праскови(850мл.)

За намазване:
2-3 лъжици кайсиев или от праскови конфитюр или сладко
едра захар за поръсване (може и орехи или др.)

Замесете меко, еластично тесто от дадените продукти, завийте го във фолио и сложете в хладилника за 30-ина мин.
В това време направете плънката:
Смесете пудингите със захарта и около 100 мл мляко и разбъркайте до еднородност.
Останалото мляко кипнете, изсипете разтворените пудинги, и варете 1 мин, като непрекъснато разбърквате. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
Отцедете прасковите, ако са половинки, нарежете всяка на 4 парчета.
Тестото се разстила по намаслена и набрашнена форма с диам 26 см, като се правят бортчета отстрани.
Отгоре се сипва леко охладения пудинг, върху него се разпределят  нарязаните праскови. Пече в предварително нагрята фурна на 175° (с вентилатор 150°) за около 45 мин. Когато изваждате изпечената тарта, средата се клати и изглежда течна, но като се изстуди, се стяга, хубаво се реже и държи форма, като в същото време остава мека и нежна.
Конфитюрът нагряваме и с четка намазваме внимателно повърхността на тартата. Поръсваме с едрата захар, натрошени орехи или др.
Оставяме тартата напълно да изстине и сервираме с разбита сметана (течна) или без нея.

Моите бележки:  Тестото замесвам, като в купа разбивам яйцето, захарта и размекнатото масло с тел до еднородна смес. Сипвам брашното и бакпулвера и замесвам. Може да се наложи да поръсите с още малко брашно, като месите тестото, но трябва да се получи меко и еластично, да стои на топка. Може да направите тартата и с един пудинг на д-р Йоткер+500 мл пресно мляко, просто пудинговият слой става по-тънък, но пак е вкусно. С два пудинга е по-висок пълнежа. Използвала съм и карамелов пудинг, но ми се струва, че с ванилов пудинг, праскови или кайсии от консерва се получава най-добре. Правя го и с ябълки, с ягоди от компот, вероятно ще стане и с други плодове. Предполагам и с шоколадов пудинг няма да е лошо, но все още не съм пробвала. Приятна плодова комбинация за любителите на пудинги и по-кремести сладкиши.В началото тестото на блата е малко твърдо, но като постои някой и друг час, омеква.

източник

# 169
  • Мнения: 22 867
КОКОСОВ КУХЕН




За тестото:
1 яйце
1 чаша кефир (кисело мляко)
3/4 чаша захар
10 гр бакпулвер
1,5 чаши брашно
Чаша – 240 мл.
Всичко се смесва и се излива във форма с диам. 25 см.

За плънката:
Смесете в съд 3/4 чаша захар със 100 гр кокосови стърготини и пакетче ванилова захар.
Равномерно разпределете сместа върху повърхността на тестото.
Сложете формата в загрята фурна и печете при t 180-200 около 25-30 минути ( съобразявайте се с фурната си). Внимавайте да не загорят кокосовите стърготини отгоре, ако е нужно, покрийте с фолио. Готовия кухен, още горещ, залейте равномерно с чаша течна сметана 20% (или заквасена+малко пресно мляко). Сладкишът се сервира охладен.

Моите бележки: Кухенът е от серията много лесно и много вкусно. Бързо се прави, а е страхотна вкусотия. Според мен сместа е малко за форма с диам. 25 см или пък ще се получи по-тънък. Пека във форма сърце, става висок около 4 см, в средата 5 и така ми харесва. Ако не сте любители на по-сладкото, спокойно може да намалите захарта на 1/2 чаша в тестото и още толкова в кокосовите стърготини. Пека 30 мин при температура 175 - 180 град за моята фурна. При липса на течна сметана, може да се залее със заквасена, разредена с пресно мляко до консистенцията на течна, или с кисело мляко(но да не е с кисел/вкиснат вкус)+пресно мляко. Чудесен сладкиш е!

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:33 от labrex

# 170
  • Мнения: 22 867

ХЬІЧИНЬІ






За тестото:
 
500 мл кисело мляко
брашно
сода 1 ч.л негасена (аз я гася с оцет)
щипка сол
 
Замесва се тесто като за пелмени, малко по-меко ( с една дума средно меко тесто) и се оставя да почине, докато правите плънките.

За да е еластично и добре да се точи, може да го помесите малко повече, да го удряте в плота или с точилката – препоръка на авторката.  

Плънки:

 
1. Кайма с лук, посолена и подправена с чер пипер.
2. Сирене или извара, смесени със ситно нарязани зелени подправки, магданоз, копър и др. Аз добавям и наситнен стрък пресен чесън.
3. Сирене или подходящ кашкавал с варени картофи едно към едно като количество.
4. Черен дроб с лук
5. Кашкавал със зелени подправки
6. Извара и листа от цвекло
7. С пюре от червен фасул
8. С тиква
9. С кашкавал и гъби и др. по желание.

Тестото се реже на парчета и с ръце се формират кръгчета, като мекици. Слага се пълнеж в средата, много важно е той да е равен по обем на парчето тесто преди разтеглянето на мекица или поне да не е по-малко. Крайчетата на кръгчето се защипват, събират се така, че да скрият плънката и с ръка се размачкват на плоска мекица. След това с точилка се разточва тънко, около 0,5 мм на кръг. Хубаво е да е колкото е дъното на тигана. Пекат се в сух чугунен тиган или с незалепващо покритие до зачервяване от двете страни. Намазват се хубаво с краве масло, пак от двете страни. Сервират се горещи със сос от сметана или кисело мляко + чесън, копър, чер пипер.

От това количество продукти в тиган с диам.9 см ми излизат 10-ина бройки. Чудесни са и с шарена сол.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 18:36 от labrex

# 171
  • Мнения: 22 867
ПАСТРАМА ОТ ПИЛЕШКО МЕСО



  

Пилешките гърди се обезкостяват, ако е нужно, но не се разделят на парчета и се слагат в солена вода за два часа. На чаша вода 1 с.л. сол. Водата трябва да покрива месото.
След 2 часа месото се изважда, подсушава се и се намазва хубаво от двете страни със смес от подправки.

За пилешки гърди – 2 бр.
Вода - 1 литър
Сол – 3-4 с.л.(но внимавайте да не загорчи от сол)

За намазването:

Червен пипер – 1-2 с.л.
Мед - 1 с.л.(може и да намалите, ако не обичате сладко, но то почти не се усеща)
Черен пипер на вкус
Горчица - 1 с.л.
Чесън- 2-3 скилидки
Олио – 2-3 с.л.

Всичките съставки смесвате хубаво в купичка и с тях намазвате подсушените гърди. Фурната на печката трябва да е предварително загрята на 250 град. Намазаното месо може да навиете на рулца и да закрепите с клечки за зъби, конец или без нищо, може и просто да сложите едно върху друго двете им крила. В тавичката, в която ще печете, сложете фолио, иначе трудно се мие. Удобни са и еднократните тавички от фолио. Слагате във фурната и печете точно 15 мин, след това изключвате фурната, без да я отваряте, и забравяте пастрамата за 1-2 часа, до пълното изстиване на фурната. Аз обикновено изтрайвам час.

P.S. Ако гърдите (може и пуешки да са) са по-големи, печете 20 мин. Получава се страшно крехко, сочно и ароматно печено месо.
Рецептата ми е сборна, затова не слагам източник, но в рунета има доста подобни рецепти. С месо от домашни кокошки рецептата не е пробвана.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 00:20 от labrex

# 172
  • Мнения: 22 867
ВКУСЕН ПОСТЕН СЛАДКИШ



Солен вариант - сирене+яйце или само сирене, сладък мини вариант и с ягоди.

     
     

Скрит текст:
С праскови и малини

С круши и орехи

Саламки

Измишльтинки от тестото - сладки и кошничка

За тестото:
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло. Аз предпочитам по-твърдото.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см. и го слагаме в тавичка. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар. Сгънете парче фолио колкото сладкиша, така, че да прикриете с него само центъра с плънката, без да закривате тестото.

4. Печете при 205 С примерно около половин час, след това разгънете фолиото и покрийте целия сладкиш. Върнете във фурната за още 7-10 минути.

5. Плънки (могат да бъдат сладки, солени, от плодове, гъби, извара, кашкавал и др):

Примерни плънки:

1.   От замразени вишни – размразете ги, извадете костилките, отцедете  сока в съд, добавете 100гр захар  и 2 с.л. брашно.С тел разбийте и сложете на огъня до сгъстяване, като гъст кисел.
Върху тестото в центъра поръсете с галета, сложете плодовете, а върху тях излейте сварения крем.
2.   Може да се сложат плодове и да се поръсят със захар.

Моите бележки:

Преведената рецепта изглежда дълга, но в действителност сладкишът се прави бързо. Не чакам тестото да почива, замесвам, оставям за малко, докато извадя буркана със сладкото, или приготвя плодове, и разточвам. Не се старая да оставям по-дебел центъра и по-тънки краищата. Премествам разточения кръг в тава, използвам с незалепващо покритие и не я мажа с нищо. Слагам плънката, загръщам краищата, намазвам с четка с вода и ръся захар. Фурната ми е включена, пека на 180-190 град в моята 30 мин без да завивам и отвивам сладкиша с фолио. Тестото е много приятно за работа, еластично, като се изпече, има вкус на маслено и така изглежда при срез, на пластове. От дадените продукти се получава един по-голям или два по-малки сладкиша, а може да се направят порционни кръгчета от тестото. Излизат около 20 бройки.

Много сполучлив сладкиш, почти от нищо, продуктите винаги може да се намерят вкъщи, без яйца, масло и захар е тестото, количеството захар слагате по ваше желание. И при този скромен набор продукти се получава чудесен сладкиш с превъзходен вкус.

И поредната импровизация - още един солен, много вкусен вариант с тестото, плънка от задушени лук и лапад, сирене и яйца, подправена с чер пипер, джоджен и дивисил. При това без бакпулвера, просто го пропуснах и видях пакетчето, когато соления пирог вече се печеше. Тестото стана хрупкаво, много приятно.



източник стъпка по стъпка

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 17:04 от labrex

# 173
  • Мнения: 22 867

ЛАВАШ-КРЕКЕР
(Lavash Crackers)
(от книгата на Питър Рейнхарт)





190 гр. брашно
3,5 гр. сол
1,5 гр. суха мая
20 гр. мед
15 гр. олио
85 – 115 мл. вода със стайна температура
Мак, сусам, орехи, анасон, ким, ленено семе, семки тиквени и слънчогледови, сол, пипер, чубрица и др. на вкус.

Смесват се брашното, маята, солта, маслото, меда и като седобавя по мало вода, се замесва меко, еластично тесто.Слага се в намаслена купа, покрива се с домакинско фолио и се остава да втаса до удвояване на обема си.
С олио леко се намазва плота, слага се тестото, поръсва се отгоре с брашно и се разточва на тънък пласт, правоъгълник приблизително с размери около 30 Х 40 см. Тестото се оставя 5 мин да почине.
( От мен - понеже пренасянето му върху хартия или в тава е трудно, най-добре е да се разточи върху хартия за печене или силиконово килимче, с което направо се пече).Фурната се включва да се нагрява на 180 град. Разточеното тесто леко се намазва с вода. Посипва се с подправките, леко се минава върху тях с точилката и тук има два варианта – да нарежете готовото тесто на ленти или да го изпечете цяло, а после да го натрошите на неправилни парчета. Сигурно и на формички ще стане да се нареже.
Печем 15-20 минути до златисто-кафяво.
Изваждаме готовите крекери и оставяме да се охладят 10-ина ин, след което слагаме върху решетка да изстинат.

Моите бележки: Половината тесто разточих на плота и после много трудно го прехвърлих в тавата. Второто го разточих малко, а окончателното разточване направих в намаслената тава, там и рязах на парчета. При мен се изпекоха за 12-ина мин, пекох на предпоследното ниво на фурната. След като поръсих с подправките, поръсих цялата повърхност на тестото със сол. Получават се много красиви и вкусни крекерчета, напомниха ми шарените бабини черги. Grinning Кликнете на източника под рецептата, за да видите стъпка по стъпка приготвянето им.

източник стъпка по стъпка

# 174
  • Мнения: 22 867

СЛАДКИ „МИДИЧКИ



250 гр краве масло; (може и маргарин)
2,5 ч.ч. брашно; (ч.ч. 240 мл)
200 гр сметана;
3 яйца;
1 ч.ч. захар; (за белтъчния сняг)
1/4 ч.л. сода;
щипка сол
ванилия.

Маслото и брашното се размачкават до получаване на хлебни трохи. Смесват се сметаната, жълтъците, солта, содата и се наливат в  маслено-брашняната смес. Замесва се меко тесто, може да се наложи да добавите при замесването още брашно. От полученото тесто правите топчета с диам.~2 см, слагате ги в чиния или тавичка, покривате с фолио и прибирате в хладилника за поне 30-ина мин при t = +4 градуса, може и повече да постоят.

В това време приготвяте плънката – разбивате белтъците със щипка сол на гъста пяна и тогава добавяте постепенно по лъжица захарта, докато се усвои и се получи твърд белтъчен сняг.

Топчетата от хладилника разточвате на кръгчета с диам. ~10-ина см ( да са тънки), върху половинката кръгче слагате по ч.л. от белтъчния сняг, покривате с другата половина на кръгчето, с пръсти защипвате краищата и сгъвате още наполовина, като пак защипвате краищата. Готовите мидички слагате в леко намаслена тава или застлана с хартия, като оставяте помежду им разстояние и печете в загрята предварително фурна на 180-190 град. около 15 - 20 минути. Във фурната мидичките се издуват и щом започнат да се зачервяват и да придобиват кремав оттенък, може да ги изваждате. Веднага, още горещи, поръсете с пудра захар. Получават се около 37-40 бройки, зависи от големината на топчетата. В плънката може да добавите натрошени орехи, парченца шоколад, може и без добавки.Много вкусни сладки.

източник

# 175
  • Мнения: 22 867

КАРТОФКИ-ПЛИКЧЕТА
(много вкусни пълнени картофки)



Оригиналната рецепта, под нея - как ги правя аз.

пресни картофки 12 броя (или каквито и да са, но с пресни като че ли е по-вкусно),
5 връзки магданоз,
150 гр. кашкавал,
чесън 5-6 скилидки,
олио,
краве масло,
сол, чер пипер.

Картофките се измиват, слагат се в тава, намазана с масло, посоляват се и се пекат на при 220 гр. 60 минути.
В това време се прави соса: в блендер наситняваме магданоза, чесъна и 200-250 мл олио, добавяме половината кашкавал, солим, слагаме черния пипер  и пак  завъртаме.
Изпечените картофи се режат на кръст в горната част, леко се натискат надолу, за да се разтворят и се подреждат в тава. Пълнят се със соса и се поръсват с останалия настърган кашкавал. Запичат се във фурната до зачервяване на кашкавала, 5 или повече минутки.

Моите бележки: Това е оригиналната рецепта, която така и не направих досега. Правя картофките по следния начин: не ги беля, измивам ги хубаво и ги пека в микровълновата печка, заради горещините. Става бързо. В това време настъргвам в купа сирене, кашкавал, слагам пресован чесън, наситно нарязани магданоз и копър, малко чер пипер и майонеза. Ако нямам майонеза – олио или размекнато краве масло. Разбърквам сместа ( не е рядка, по-скоро е гъста) и като се изпекат картофките, резвам на кръст отгоре, леко разтварям с лъжичка и пълня със сместа. Накрая поръсвам с настърган кашкавал, понякога поръсвам  картофите отгоре с малко олио, понякога не,  и запичам вече във фурната. Страхотно вкусни са по тоя начин и затова още не съм ги правила по оригиналната рецепта. Пека различен брой картофи, сместа за пълнежа правя на око. Стават и за отделно блюдо и като гарнитура.

източник стъпка по стъпка

# 176
  • Мнения: 22 867

ТЕЛЕШКО „ЦАХТОНИ”



Много лесно и много вкусно ястие от варено телешко месо. Свареното месо се нарязва на малки кубчета (хапки) и се смесва със сос цахтони. Сосът се приготвя от заквасена сметана, пресован чесън, сол и черен пипер. Месото се разбърква със соса и се оставя в хладилник да престои поне час-два. Правила съм го и с отцедено кисело мляко и с гъсто кисело мляко, и със сметана+кисело мляко. Млякото не трябва да е вкиснато, а приятно на вкус, с леката киселинка на заквасена сметана. Елементарно е, с минимум продукти, но много вкусно. Става и за месна салата и за отделно блюдо, поднасям го най-често с картофките-пликчета.

източник



# 177
  • Мнения: 22 867

ТИКВИЧКИ ПО ИТАЛИЯНСКИ



150 грама бекон или шунка (ако са пушени, става по-пикантно) се нарязват на парченца и се запържват леко със ситно нарязана глава лук.

500 грама тиквички, нарязани на кубчета, се прибавят към лука и бекона, леко се запържват и всичко се заливат с чаша (250 мл) доматен сос или нарязани домати от буркан.

Сместа се поръсва с риган, майорана и босилек и се задушава до готовност.

Сварява се твърдо едно яйце.
 
В неголяма тавичка или йена се изсипва готовата смес, върху нея се настъргва на едро ренде яйцето и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Запича се в нагрята фурна 10-ина минути до зачервяване на кашкавала. Много е вкусно, поднесено със заквасена сметана. Сметанката е принос от руснаците, не знам италиянците дали биха сервирали с нея. Grinning

източник стъпка по стъпка

# 178
  • Мнения: 22 867
ИЗВАРЕНИ  ВКУСОТИЙКИ




500-600гр извара
1 голямо яйце
2 с.л. сметана
1-2 с.л. захар
щипка сол
0,5 ч.л. сода
1 чаша брашно за тестото плюс още за поръсване на плота. Ако изварата  не е суха, а по-мокра, увеличете брашното.
олио за пържене
пудра захар за поръсване

Към изварата добавяме яйцето, сметаната, захарта, солта, содата и брашното и хубаво смесваме. Правя го с лъжица в началото, после намесвам вече с ръце. Ако е нужно добавете брашно, трябва да се получи топка нежно нетвърдо тесто. Поръсете работния плот с брашно, от тестото направете фитили и ги нарежете с нож на парченца. Изпържете в загрято олио до златист цвят. Още топли обилно ги поръсете с пудра захар.

Моите бележки: При мен отива повече брашно от указаното, но го добавям когато намесвам тестото.Ако нямате сметана, става и кисело мляко. Кликнете на линка под рецептата, приготвянето им е дадено стъпка по стъпка. Много са вкусни!

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 12:24 от labrex

# 179
  • Мнения: 22 867

ЧЕСНОВО ПИЛЕ В ДОМАТЕН СОС





1 кг. пилешко - бедро, подбедро, бутчета и т.н. (използвам пилешки хапки, по-малко от килограм)
800 гр. домати в собствен сос (използвам нарязани домашни в буркан)
2 чушки опечени и обелени (ако нямате, става и с нарязани сурови)
3 скилидки чесън (може и повече)
2 средни глави лук
5 с.л. бяло вино (или вода)
1 чаша пилешки бульон  
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
сол
чер пипер (или други подправки по желание)

В купа смесваме брашното, олиото и намачкания чесън, сместа трябва да е по-скоро гъстичка, посоляваме на вкус и разбъркваме хубаво. В тази смес слагаме пилешкото и хубаво го объркваме с нея. В загрят подходящ съд (който може да се слага във фурната), запържваме бързо до зачервена коричка. Изпечените чушки нарязваме на кубчета. В тенджерка или дълбок тиган запържваме ситно нарязания лук, наливаме виното и задушаваме около 5 минути. Добавяме нарязаните чушки, изсипваме доматите заедно със соса, сипваме бульона, задушаваме 5-7 минути и слагаме запърженото пилешко в доматената смес. Покриваме с капак или фолио и печем във фурната 25-30 мин до готовност на месото. При сервиране поръсваме с нарязан магданоз.

Моите бележки: Получава се много ароматно и вкусно ястие. Дава възможност за импровизации. По-често го правя с нарязани сурови чушки. В незалепващ дълбок тиган запържвам пилешките хапки,объркани в сместта от олио и брашно до зачервена коричка (не препържвайте) и изваждам в съд. В същия тиган сипвам малко мазнина, запържвам нарязания лук, нарязаните чушки, настърган морков и нарязани сурови печурки. Понякога слагам малко червен пипер (това си е моя измишльотина, става и без него), като станат полуготови зеленчуците и заливам с доматите. Сипвам и малко вино или вода. Като заври сместта, слагам запърженото месо, черен пипер, джоджен и оставям да поври 10-ина мин. След това изсипвам в йена с капак и запичам във фурната до готовност. Ако не искате да печете, може да сготвите ястието и само в тигана, пак е вкусно. Захлупете го и оставете да ври на слаб огън. Ако доматите са по-кисели, може да добавите малко мед в ястието или захар. В скобите при рецептата са моите промени.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:34 от labrex

Общи условия

Активация на акаунт