Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2008, 19:34 ч.

Опитайте! Вкусно е!

  • 1 305 845
  • 348
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 13 481

БЪРЗИ ПОНИЧКИ по руска рецепта



1.   Кефир 250 мл., при мен айрян от позастояло в хладилника кисело мляко
2.   1 яйце
3.   захар на вкус – авторката слага 5 с.л., аз по-малко
4.   щипка сол
5.   сода за хляб -  ½ ч.л.
6.   олио 3 с..л
7.   брашно -  2,5-3 чаши

Олио за пържене
Пудра захар за поръсване

1.   Кефира/айряна, яйцето, захарта и солта се разбиват с тел.
2.   Слагат се содата (аз я сложих в киселото мляко и за пръв път от години то шупна (млякото е Лазарова, бяло-червена опаковка, ако се смята за реклама, да се изтрие) и олиото, пак се разбърква, добавя се брашно и се замесва меко тесто, гладко, да не лепне.
3.   Тестото се дели на две части, всяка се разточва с дебелина 1 см.
4.   С чаша се изрязват кръгчета, с по-малка чашка вътрешната част на поничките.
5.   В загрята мазнина се пържат от двете страни. Олиото в тигана да е поне 1 см.
6.   Горещи се ръсят с пудра захар.

За проба може и половин доза да се спретне. Peace

# 346
  • Мнения: 13 481
ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ





•   Брашно— 300 гр
•   Краве масло — 50 гр
•   Захар — 100 гр
•   Яйце — 1 бр.
•   Мед — 3 с. л.
•   Какао на прах (2-3 с.л. , аз слагам две с връх)
•   Прясно мляко— 50 мл
•   Сода бикарбонат— 0.5 ч. л.

1.   Смесваме горещото прясно мляко с какаото, получава се гъста шоколадова маса.
2.   Загряваме меда (в микроволновата: (3 пъти по 10 сек.или до разтопяване) и смесваме със содата, като бъркаме до появата на пяна.
3.   Разтопяваме кравето масло.
4.   Разбиваме яйцето със захарта с тел.
5.   Към яйчената смес добавяме: кравето масло, шоколадовата смес и разтопения мед. Хубаво размесваме след всяка съставка, най-трудно е след какаовата смес, разбивам с тел.
6.   Добавяме брашното и замесваме тесто, не трябва да лепи по ръцете. Готовото тесто оставяме в хладилник за 15-20 минути.
7.   Тестото се разточва върху хартия за печене или силиконова поставка за печене. Разточва се максимално тънко до1-2 мм!
8.   Тестото се нарязва на бисквитки и се набожда с вилица, за да не се надига при печенето.
9.   Печем 5 минути в нагрята на 180 градуса фурна. Топлите бисквитки са меки, но с изстиването се втвърдяват.
10.   Оставяме бисквитките да се поохладят на листа за печене и внимателно разделяме по разрезите.

Моите бележки: Бисквитките са хубави с хубаво какао, иначе стават леко бозави на вид и вкус. Но с някои подобрители /краве масло, някакво сладко, кашкавал…..според вкуса, може и да се слепят/пак са вкусни. Освен с краве масло, ги правих и с домашна мас, като че ли една идея по-пръхкави или крехки стават, но няма голяма разлика. И внимавайте с брашното, различни са брашната, от моето 260 гр ми идват точно добре. Така че сложете по-малко и в процеса на месене, добавяйте, докато тестото престане да лепи по ръцете.Тестото не е много твърдо, пластично е и добре се разточва. Според рецептата се пекат 5 мин, в моята фурна ги държа 8, така че съобразете времето с вашите фурни. Наистина са меки, когато са топли, след това завърдяват, като в никакъв случай не стават твърди/корави. Не оставям тестото в хладилника, замесвам и направо разточвам. „Украсата“ правя с малки формички за сладки и с вилица.

източник

# 347
  • Мнения: 13 481
БЛИНЧИКИ /палачинки/ БЕЗ ЯЙЦА



 

400 мл кефир (айрян 1:1 мляко:вода или по-рядко кисело мляко)
0,5 ч. л сода за хляб
1,5 с. л захар
0,5 ч. л сол
250 гр (примерно 1 и 2/3 чаша) брашно
200 мл вряла вода
2 с. л олио
краве масло за намазване на блинчиките /не е задължително/
Кефирът се смесва със содата, захарта и солта. Добавя се брашното и се разбърква хубаво, най-добре с миксер, да няма бучки. Сипвате врялата вода, като продължавате да бъркате. Добавяте олиото, разбърквате и тестото е готово. Блините се пекат от двете страни в загрят тиган с намаслено дъно, най-добре незалепващо, както нашите палачинки. За да станат тънички, налейте от сместа, разклатете тигана така, че сместа да се разпредели по цялото дъно. Готовите блинчики може да намажете с краве масло по желание.

Моите бележки:Малко съм намалила захарта, слагам 2 ч.л. равни, използвам айрян, да не е съвсем на вода, смесвам приблизително еднакви количества кис.мляко и вода. Готовите не мажа с масло, но не пречи да се намажат. Стават вкусни мекички блинчики. Вкъщи най-често се хапват със сметанка и сгущьонка, но са вкусни и със сладка или пък със солена плънка.

източник

# 348
  • Мнения: 13 481
РУЛО ЗА 15 МИНУТИ





2 яйца
1 ч. захар
1 ч. кисело мляко
ванилия
1 ч. л. сода
1,5 ч. брашно
мармалад/сладко за мазане

Чашата е 250 мл.

Включете фурната на 300 градуса по рецепта /аз включвам на  250/ градуса и докато загрява:
Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете киселото мляко с предварително разбърканата в него сода, след това брашното. Тестото е почти течно, леещо се.
Поставете хартия за печене в тава и излейте тестото, разклатете леко тавата, за да го разпределите равномерно по повърхността. Печете на средно ниво във фурната 6-7-8 мин до порозовяване отгоре.
Обърнете блата с горната порозовяла страна върху навлажнена кърпа, бързо намажете с мармалад/сладко и навийте на руло с помощта на кърпата. Оставете малко да се охлади, отстранете кърпата и поръсете с пудра захар.

Моите бележки: Разбивам яйцата и захарта с приставката тел на пасатора, в моята фурна пека на 250 град. 6 мин, като започне да порозовява блатът, изваждам тавата. Обръщам блата върху навлажнена кърпа, но го навивам без нея, веднага след като разпределя плънката. Обикновено нямаме търпение, оставям за кратко да се охлади, ръся с пудра захар и сервирам.  Бързо, лесно и вкусно, от винаги достъпни продукти.

източник

Общи условия

Активация на акаунт