БЪРЗИ ПОНИЧКИ по руска рецепта
1. Кефир 250 мл., при мен айрян от позастояло в хладилника кисело мляко
2. 1 яйце
3. захар на вкус – авторката слага 5 с.л., аз по-малко
4. щипка сол
5. сода за хляб - ½ ч.л.
6. олио 3 с..л
7. брашно - 2,5-3 чаши
Олио за пържене
Пудра захар за поръсване
1. Кефира/айряна, яйцето, захарта и солта се разбиват с тел.
2. Слагат се содата (аз я сложих в киселото мляко и за пръв път от години то шупна (млякото е Лазарова, бяло-червена опаковка, ако се смята за реклама, да се изтрие) и олиото, пак се разбърква, добавя се брашно и се замесва меко тесто, гладко, да не лепне.
3. Тестото се дели на две части, всяка се разточва с дебелина 1 см.
4. С чаша се изрязват кръгчета, с по-малка чашка вътрешната част на поничките.
5. В загрята мазнина се пържат от двете страни. Олиото в тигана да е поне 1 см.
6. Горещи се ръсят с пудра захар.
За проба може и половин доза да се спретне.
