СОЛЕНКИ С ИЗВАРА


250 гр брашно
250 гр извара
200 гр.маргарин
1 яйце
сол
сусам, ленено семе, чорек за поръсване
Брашното размачкваме с маргарина на трохи. Отделяме жълтъка от белтъка. Жълтъка слагаме в изварата, разбъркваме добре и солим на вкус. От двете смеси замесваме топка тесто. Делим го на 4 части, всяка част правим на рулце и разрязваме на 8 парченца. От всяко парче оформяме подковка. Готовите соленки мажем с отделения леко разбит с вилица белтък и топим/поръсваме в семена по избор. Печем на хартия или в намаслена тава 15-20 минути при 180 градуса докато поруменеят. Не се използват бакпулвер или сода, при печенето тестото само се вдига и става поресто, слоесто.
Моите бележки: Страшно вкусни соленки, който ги опита, не вярва, че няма кашкавал в тях. Имат един такъв кашкавален привкус. Тестото замесвам от всичките продукти в една купа, обикновено ми се налага да добавям малко брашно при намесването, но това зависи от брашното. Маргаринът може да се намали леко, днес сложих към 180 гр, пак станаха добре.
източник








С даденото количество захар са сладки, ако не обичате сладко, може леко да намалите захарта. 






). Разточвам ивиците направо върху хартия за печене, по-лесно се прехвърлят в тавата. Пека на 180 град за моята фурна. Пробвани са с домашни сладко от дюли и конфитюр от кайсии. Киселинката от лимоновата глазура е много приятна. Ако не я харесвате, може да направите със сок от портокал или мандарина. Излизат ми 18 бройки.












