ПЛОДОВ СЛАДКИШ С ХРУСКАВА ЗАХАРНА КОРИЧКА

1 ½ ч.брашно
1 ½ ч.л бакпулвер (слагам пакетче 10гр)
щипка сол
6 с.л. меко краве масло (или маргарин) - 70 гр
1 чаша захар, като отделяте 2-4 ч.л. за поръсване отгоре
1 яйце
½ чаша прясно мляко (или айрян)
1 ч.л течна ванилия
2-2 ½ чаши нарязани плодове
чаша 240 мл
Включвате фурната на 175-180 град., намазвате форма с масло или покривате с хартия за печене.
В купа смесвате брашното, бакпулвера и солта.
В друга купа разбивате яйцата, маслото, захарта, млякото и ванилията.
Добавяте брашното към яйчената смес, може на порции, и хубаво разбърквате.
Изливате тестото във формата, отгоре слагате плодовете с разрязаната страна надолу, лекичко ги натискате в тестото и поръсвате с оставената захар.
Печете 40-50 минути, пробвате с клечица, като при кекс дали е готов сладкиша.
Моите бележки: По рецепта сладкишът беше с ягоди, но става и с други плодове, харесва ми с кайсии, обичам киселинката им. Яйцата и другите продукти разбивам с тел. Прясното мляко съм замествала и с айрян, пак се получава. В моята фурна сладкишът се изпича за 30 мин, така че съобразете с вашите. Не е много голям, пека в тавичка 27/17 см. Много пухкав и вкусен сладкиш с малко продукти.


източник