ОЩЕ ЕДИН МНОГО ВКУСЕН ПОСТЕН СЛАДКИШ С ПРЕСНИ ИЛИ ЗАМРАЗЕНИ ПЛОДОВЕ
За тестото:
3 и 1/4 ч брашно
3/4 ч олио
1 ч.л. сол (сложих щипка сол)
4 с.л. захар
4 с.л. портокалов сок (може да се замени с вода)
аз добавих и ванилия (правих го с вода)
За плънката:
2 ч боровинки или друг плод по избор
2 с.л. нишесте (може и брашно)
1 ч кафява захар (може и по-малко, на вкус и според плодовете) – аз сложих малко обикновена
щипка канела (по желание)
щипка индийско орехче (по желание)
Форма за печене с диам 26-28 см. Аз пекох в правоъгълна 30/20см, долният слой тесто стана по-тъничък, но мисля, че така е и по-вкусно. Използвах сини сливи, нарязах ги на кръгчета, поръсих захар на око, може би 3-4 с.л., обичам да усещам киселинката им, сложих и малко канела, също я харесвам в сладкиши.
Използвах чаша 240 мл.
Според рецептата, в отделен съд се смесват сухите съставки, към тях се добавят течните и се замесва тесто без престараване – просто да се събере на топка. Аз сипах течните в купа, добавих сол, захар, ванилия и брашното. Тестото е маслено и ронливо. Оставяте го да постои, докато направите плънката. В това време може да си включите фурната да загрява.
В купа смесете плодовете със захарта, нишестето (или брашно), канелата и инд.орехче.
В рецептата препоръчват формата за печене леко да се намасли, не го правих, тестото е достатъчно маслено. 2/3 от тестото се разстила по дъното и се правят малки бордчета. И още една вметка – моето тесто стана твърдо, едва го събрах, може би е от брашното – сложих 3 чаши, опитах с ръце да го разстеля, не стана. Затова го настъргах на едро ренде, разпределих равномерно по дъното и с малка точилчица (става и с малко бурканче) го трамбовах леко и вече с ръце изтеглих бордчетата по стените на тавата. Отгоре се разпределя плънката и върху нея се наронва останалата 1/3 тесто. И нея настъргах на едрото ренде. Сладкишът се пече в загрята фурна на 190град 40-50 мин. по рецепта, в моята фурна на 180 град за 40 мин дори успя леко да се попрепече по крайчетата.
Много, много вкусен! Сама излапах почти половината и едва се спрях.
източник