Пипер или чушка?

• 73 656
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 1 200
  • София
дедо , ЧЕРВЕНА чушка печеш и ядеш , нали ???
и зелени пека

# 1 201
дедо , ЧЕРВЕНА чушка печеш и ядеш , нали ???
и зелени пека
обаче ги поръсваш с ч.пипер  Joy
да не би да си от Варненско  newsm78

# 1 202
  • Варна
Бонго, не ти ли омръзна? Колко пъти едно и също?  Tired
Не проумяхте, че в тоя език има някои неща, които могат да се назовават с повече от една дума. После се чудим защо речникът така обедня.
Говорете си както искате! Просто спрете да се налагате! #Cussing out

Няма ли кой да заключи тази безумна тема?!

# 1 203
  • SF
Речникът обеднял ли е??? Кога? Кой речник?
Да го допълним с нови думи - интернет, есемес, фрапе, съпорт, апликейшън, андроид, фронт офис, бек офис, темплейт, ейч-ар, ай-ти (речникът да реши дали се пише с тире или не). Хубава дума за допълване е "кънтемпъръри". На мен ми харесва повече от "карпуз".
Аз не се притеснявам, че много думи изпадат като "миндер", "бохча", "гарафа". Аз поне с години не съм ги използвала, нито чувала, изречени от други.. Ще ги прежаля просто ей така (щрак с пръстите).
При такъв шарен избор, защо пък да го допълваме точно с "пиперка"???
Знам, темата е "пипер или чушка", но за мен думата "пипер" си съществува в ежедневието, но тя се отнася до нещо друго, при правилната й употреба.
Разбрали сме, че има и друго значение тази дума. Но то не е правилно. Лееееекичко е в областта на диалектите. Който не вярва, ще го свържа с филилог от БАН, който определя какво да пише в речниците.
И за тези, които вадят някакъв речник от някоя си там деветдесетинезнамсикоя година. Да ви кажа, че речниците се ъпдейтват. От тези от БАН. Peace

# 1 204
  • Canada
Не се ъпдейтват, а се осъвременяват! Гарафа е дума с френски произход, както и половината думи в българския език. Можеш да питаш приятелчето си от БАН.

# 1 205
  • SF
Не се ъпдейтват, а се осъвременяват! Гарафа е дума с френски произход, както и половината думи в българския език.

Добре, съгласна. С френски произход е. Но въпреки префърцунения й произход, остава ненужна и неважна за съвременното ежедневно общуване.
Извинявам се на всички, които повтарят често "гарафата това, гарафата онова". Освен това, моля, изброените думи са просто някакви примери, поради невъзможност да засегна "половината думи в българския език". Чували ли сте думата "напольонки", изговаряна точно по този начин? Аз съм я чувала и като "напальонки". И тази френска, китайска или марсианска дума, може спокойно да си ходи. Мястото й е в историята. Ще е полезна само, когато четем историята.
А, ето, че се сещате, че ъптейтване е равно на осъвременяване. Просто ъпдейт е по-кратко и по-често (в моята професия и семейство) използваната дума. Сори за тези, които си държат на "осъвременяване". Все още двете думи си съжителстват успешно. После едната ще вземе да си ходи. СамО ще си покаже коя.

# 1 206
  • Canada
Ами да си ходят и асансьор, монтьор, гараж, биберон, фотьойл, бюро, тирбушон, шофьор и т.н. префърцунени думички Simple Smile сигурна съм, че вашето семейство ще ги риплейсне с нещо по-фенси.  Joy

# 1 207
  • Варна
Понеже се говори за БАН и речника, издаден от "тези от БАН". Ето го, ъпдейтнат, рефрешнат, а на български - осъвременен. Достъпен онлайн от май тази година...
Не е "някакъв речник от някоя си там деветдесетинезнамсикоя година".

http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0

Приключихме ли спора с източниците?

Бъдете здрави!

Последна редакция: ср, 01 окт 2014, 19:04 от beljata

# 1 208
  • SF
Ами да си ходят и асансьор, монтьор, гараж, биберон, фотьойл, бюро, тирбушон, шофьор и т.н. префърцунени думички Simple Smile сигурна съм, че вашето семейство ще ги риплейсне с нещо по-фенси.  Joy

Защо да си ходят? Те се използват от българите. Да, чуждици са, но както се вижда от опита ми за диалог с тебе, аз толерирам употребата на чуждици.
Препрочетох ги - ами всичките се употребяват.
Нещо не си разбрала защо точно съм споменала гарафа. Не защото е френска и ме дразни.

Хайде да я заменим с друга - "юзче". Кога за последно сте използвали думата "юзче"?

# 1 209
  • Варна
Има разлика в значенията на "гарафа" и "юзче".

юзче:

гарафа:

Трудно е да се заменят една с друга, както се вижда. Независимо колко се използват, както и "миндер", това са думи с конкретно значение. Предметите, които назовават, рядко се ползват, а оттам - и самите думи.

Колкото до използването на чуждици... Това е въпрос на личен избор. Не мисля, че показва особено богат речник или висок интелект.
И езикът обеднява, да. Точно, защото се правим на модерни и в стремежа си да изчистим диалектите, чистим богатството на речта ни.

# 1 210
Знаете ли кои са диалектите в България?

Чуйте говорещата карта!

ПП Оказва се, че картата още не е озвучена, но ще почакаме, щом трябва.  Grinning

# 1 211
  • SF
Белжата, нямаше никаква нужда да показваш, че знаеш кое е гарафа и кое юзче.
Но, да кажем, че си научила 100 човека под 30 години кое какво е. Заяждате се ей така, с повод и без повод.
Юзчета, гарафи, миндери, крини - абсолютно незаменяеми са. Но са и абсолютно ненужни думи. Не се правете, че не разбирате за какво става въпрос и не онагледявайте всяка дума, която се пуска само като пример. Практически е невъзможно да се изредят всички думи.

"Колкото до използването на чуждици... Това е въпрос на личен избор. Не мисля, че показва особено богат речник или висок интелект." - помисли пак, тогава.

Пред тебе демонстрацията на какъвто и да е интелект от моя страна няма да мине. Но, да, въпрос на личен избор е.
И освен това, показва богат и съвременен речник. Аз се чувствам добре с чуждиците и не ми се ползват диалектни  думи, но понякога го правя за фън. Особено, когато компанията и настроението го позволяват. Има и хора, които не могат да правят като мене.
 По-добре ни обясни какво е миндер, защото много искам утре да демонстрирам интелект в офиса и да набутам тази дума в първия удобен момент.
Пробвах да разнообразя бг езика с "пипер". Реакцията беше "Чушка се казва, какъв е този пипер!!!! Ти от къде си?"
После вече не ми се обясняваше колко ценни са диалектите. По-ценно им е като ми кажат "сейвни го във фолдъра на фронт офиса", да го направя, вместо да им обясня кое как се казва на български. Няма да е много интелигетно от моя страна, вярвай ми.

Език... развива се... ъпдейтва се... реновира се... Аз няма да спирам този процес.

# 1 212
  • Варна
Смешни са ми тези, които се страхуват да не лъсне НЕстоличният им произход.
"Ти откъде си?" е въпрос, който ужасява тези персони и те са склонни да се отрекат и от майчиното си мляко, за да не го чуват.

Искрено се надявам и децата ни някой ден да знаят какво означават думите "юзче, гарафа, миндер, крина" и да не се срамуват, че тези думи пълнят "фолдърите" в мозъка им. Защото е "фън" да не гледаш като пън, когато попаднеш във възрожденска къща, етнографски музей или битово заведение. И защото "фолдърите" им са достатъчно големи, за да "сейвнат" и няколко рядко използвани думи. Заедно с модерните.

# 1 213
  • Варна
Моля този, който "измете" темата, да вземе да я заключи. Отдавна преливаме от пусто в празно.

Освен ако не смятате, че трябва да четем още за съвременния български език, сейвнат в папката на фронт офиса.

Отговорът на въпроса в заглавието отдавна бе даден и приет от интелигентните хора. И "онези от БАН" го доказаха.

# 1 214
Белжата, ни кое какво е. Заяждате се
Юзчета, гарафи, миндери, крини - абсолютно незаменяеми са. Но са и абсолю

"
Пред тебе демонстрацията на какъвто и да е интелект от моя страна няма да мине. Но, да, въпрос на личен избор е.
чуждиците и не ми се ползват диалектни  думи, но понякога го правя за фън м

Език... развива се... ъпдейтва се... реновира се... Аз няма да спирам този процес.
Моме, пульната ти приказка не ми е ясна - на какъв език е хортуването ти?
И май не е Белжата, а е Белята

Последна редакция: пт, 03 окт 2014, 06:06 от Батето със сопата

Общи условия

Активация на акаунт