Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 26 814
  • 628
  •   1
Отговори
# 585
Пробвайте рецепта в комбинация с карфиол на фурна - ако не ви хареса, карфиолът ще се яде.

# 586
Освен на туршия карфиола го правя паниран.Аз не обичам 98 % от плодовете,а от
зеленчуците не ям също много.Като тези които ям също зависи как са приготвени.
Не мога да ям джоб.Повдига ми се когато на едно място има сурово,пържено ,печено.
Имам страшно много изисквания към храната ,която ям.

# 587
desitkata,
как правиш панировката?

# 588
Късам го на розички.Варя го в подсолена вода.Чакаш да заври и го пускаш за около 5-10мин.Да поомекне трябва.После разбивам 2 яйца,малко по -малко от половин чаена чаша светла бира,4 супени лъжици брашно,сол на вкус.Трябва да стане малко по -гъста кашичка от тази за палачинки.
Сгорещяваш олиото.Топиш и пържиш.Понякога наръсвам сварения карфиол с черен пипер.

# 589
Ами като цялооооо, най-полезните неща са странни за повечето хора, ядки (сурови) може би минава за единственото нормално. Иначе цвекло, да, броколи, пшеничен зародиш, такива неща.
Надявам се въпросът да е искрен, защото ще дам искрен съвет
- ядки, дано обича и не е алергичен
- салати и/или задушени зеленчуци към месото, ако не яде него, поне зеленчуците да хапне (моркови, цвекло, зеле, ряпа, листни салати, общо взето във всичко, което хванеш на пазара има нещо полезно, само не прекалявай с термичната обработка - пържене, ако може да се ядат сурови или задушени - супер, печени е второто по хубост) за витамини, картофите ги изключвам
- плодове (за витамини)
- варени яйца, кисело мляко, прясно мляко, сирене, все едно от тези неща обича, надявам се, давай по повече от него
- варивата е добре да са пълнозърнести - кафяв ориз (почти няма разлика във вкуса), например, булгур, жито също могат да се ползват вместо ориз, но витамин Б е в обвивките и зародишите, така че колкото по необработен, толкова по-добре. Така е бил открит първият витамин от тази група, всъщност.

Соята и аз не я обичам, само печена  Laughing Горното е една твърде здравословна диета от която трудно ще качи, но целта е да си набавим всичко необходимо. Не си мислете, че аз спазвам всичко горе, да, основно ям това, но и си пържа, и панирам и какво ли още не, което е за засищане на стомаха, а не за полезност, но това са нещата, които се наложи да включа за повече белтъчини и витамини. И една част да се вкара в диетата, все ще е от полза.
елстар, въпросът ми е съвсем искрен и сериозен.имам злоядо дете, което е 3 килограма по-леко от миналата година, а по-високо с поне 5 см.
много ми е трудно храненето,защото рядко се съгласява да опитва нови храни, а и от опитаните не всичко се приема.
по ред в твоя списък-ядки ядем, слава богу.напоследък прояде папая.отвори се на различни мюслита, което много ме радва.
зеленчуци не яде в никакъв вид.
плодове яде почти всички, по-точно ги пие на фрешове.там няма проблем.
яйца яде само два пути, вече ги отказва.всичко, в което има мляко, го обича. май само покрай млечните растем:)
за тия кафяви оризи няма да се навие, но виж, житото е добра идея,може да се навие.благодаря.ще пробвам и булгур.
за карфиоли и броколи-няма да се навие
лек ден на всички

# 590
Ами не го навивай - слагаш храната на масата, ако иска да яде.

# 591
  • София

в нас нямаме вегетарианци, предлагала съм всякаква храна, захранен е нормално,но детето ми на годинка и 3-4 месеца спря да яде месо и готвено, сам по собствено желание.не яде и яйца- и до днес.добре, че обича фрешове и е фен на млечните храни, иначе не знам досега докъде да сме я докарали.НО! до две годинки  уж вървеше добре и беше 16 кг, и като се почна едно боледуване всеки месец, като всеки вирус накрая завършваше с антибиотици,слаб имунитет, нисък хемоглобин, накрая след 9 месеца постоянно боледуване финиширахме в болница за две седмици на системи.ужас!сега на 3 години е  13 кг, блед, и като солета.

|
Госпожо, не можах да се сдържа и ще Ви дам отпор. Моята дъщеря не е кусвала месо през живота си и до 3 години не беше пила АБ. Детето на моя приятелка също, то пък е на 5 и не е поемало АБ, парацетамол, или каквото и да било лекарство през живота си! Майката (Иванка, примерно) е изцяло на хомеопатия и успява. Мен лично ме е страх, а и като самотен родител ми е по-лесно с лекартва, но това е друга тема. Намериха си педиатър-хомеопат и даже и ваксините не слагат, само тези като новородено в болницата. Моя друга приятелка е веганка, роди си и двете деца вкъщи, даже и тях не е слагала, децата са вегетариаци, не съм чула да имат проблем. Моята дъщеря тръгна на градина и се започнаха  болестите, ако я бях държала в къщи както до 3г можеше да е по-леко. Едно комшийско детенце яде всичко, но е болно непрекънато. Само че аз не съм човек, който ще обвинява нещо, което не харесвам, за наудачите и болестите на детето. И аз мятам, че е престъпление да е дава кола на 8 месечно бебе, да му се дупчат ушите или да се прави секцио без медицинска причина, но не обвинявам всеки решил да постъпва така. И по-рано писах - една друга комшийка 5 месеца (зимата) не изкарва детето навън, прозорец не се отваря, докато е там, за да не настинело. Говорим  за  дете на 4-5г, не за бебенце. Ама не съм тръгнала да ѝ обяснявам как  чистият въздух е полезен, как имунитетът на детето пада така и в следващия път като мине вирус веднага ще го събори, защото имунитетът му е слаб. Докато детето на Иванка именно, защото и е изградило имунитет само да се справя с вирусите, затова не го и хващат.  Т.е. те го хващат, но организма му веднага реагира и се преборва с тях сам, дори и без разболяване. Ама майка му е - ако иска ще го изкарва, ако иска ще му дава антибиотици, ако иска ще му дупчи ушите, носа, ако иска ще му дава кола, чипс и какво ли още не. Мен ме гледаха като изкопаемо, като казах, че дъщеря ми не е яла купешко пюре през живота си, всичко аз ѝ готвех. Както и за месото. Само, че около мен (явно привличам такива хора) е пълно и с невегетарианци, които обаче са толерантни. Даже една майка, която захрани детето много рано (аз пък съм против, но нито тя ме упрекна, че кърмих до 2 г, нито аз нея, че умишлено си спря кърмата, за да не се мъчела!).  Та нито тя каза, как може още да не си я захранила (до 7м. бяхме само на кърма), нито аз, че на 4 месеца му дава друга храна, оатави, че не кърмеше. Нито ще упрекна комшийката, която роди секцио по желание, нито майката, която шамаросва детето на площадката (за мен е недопустимо). Но тя е майка, това е нейното дете, нейният метод на възпитание, нейното право да бъде родител, според своите и принципи и възгледи.
Та това е проблемът. Да сме по-толерантни. Не приема нещо - ок, кажи ми, че не го приемаш, не не е нахвърляй като гладна акула върху мен, създавайки и на мен и на себе и отрицателна енергия. Нека бъдем по-мили и добри един към друг! Достатъчно са ни мъките и болките, които държава, общество и кой ли не още не създават!

# 592
  • София
Вече като чуя "толерантност", и ми се повдига. Не съм длъжна да съм толерантна към всичко.

# 593
Аз съм много толерантна - кой с какво си храни детето, с какво го облича, как го възпитава, как го лекува. Обаче към едно нещо съм много нетолерантна - към масовата мода да не се ваксинираме децата. На принципа, че покрай сухото гори и суровото, като плъзнат епидемии от болести, които преди доста години трябва да са овладяни.

# 594
Спокойно, ще си научат урока или когато изгори сухото, т.е. наистина пламне такава епидемия, което е неизбежно, или когато решат да пратят децата си на запад и им искат всички ваксинации, защото там, слава Богу, не дават право на избор, не и ако пускаш детето си сред хора. Който както иска, така да чете горното.

# 595
Забелязвам,че майки които не ваксинират децата си непрекъснато изтъкват факта как за 3-5-7г детето им не се е разболявало.А на ваксинираните -да.
Как не разбраха,че ваксината против грип и гнойна ангина и настинка и т.н. е доброволна.
А задължителните ваксини са против съвсем други заболявания.В повечето случаи увреждащи и не дай Боже смъртоносни.
Не набивам канчето на никого.Който иска да ги ваксинира.който не иска да не ги ваксинира.

# 596
Защото не са виждали дете с полиомиелит, затова, иначе щяха да пълзят до клиниките с малчовците и да се молят да работи ваксината.

# 597
светулчица, не Ви разбрах. казах, че МОЕТО  дете спря  да яде месо и се разболяваше постоянно почти цяла година. че има други болни и здрави деца, все едно на какъв режим на хранене, ми е ясно, ама не ме топли-моето боледува.
 а като ти е вече зле детето, къде ще ходиш, че няма да дадеш антибиотик, като е изчерпано всяко друго лечение. що топченца хомеопатии и сиропи сме изпили, и на двама доценти го водихме, но както казах, накрая стигнахме до болница и системи,но това какво общо има с толерантността?казах също, че НА МЕН не ми се струва нормално да се лишава малко дете от големи групи храни. но не съм казала някой да го прави, децата са си ваши,,мнението ви също, просто си позволих да изкажа тук моето мнение,нали затова  е този форум, но не че задължавам някого с него.апелирала съм само да се дава и на децата избор на храни.,и то конкретно за млякото. в крайна сметка за това е форума-тук да пишат месоядни, вегетарианци, веганци, и поклонници на всякакви режими на хранене,
дали моето дете боледува защото не яде месо, или по други причини, не могад а кажа.каквото е зависило от мен, направила съм го. кърмен е до година и три мес., постоянно е навън, не е ходил на ясла, проветрявам редовно, не му давам-и той самия не харесва-, вафли, чипсове
и повечето категорично  вредни храни.е, човек е, понякога яде пръчки и шоколадче, но дете е все пак.
ако някой нещо се е обидил, съжалявам, не е била това целта ми. идеята ми да пиша тук е да обменя мнения с родители на деца вегетарианци, за да видя какви нови храни мога да му включа, с които да получава важните вещества, които са по принцип в месото.
а за ваксините- и аз не разбирам какво да имам против ваксина срещу  рахит и дестки паралич и едра шарка.
лек ден на всички

# 598
  • София
Май пак не ме разбрахте. Аз лично съм давала ваксините ѝ, просто исках да кажа, че не бива да се спекулира  това, че детето е болно, амо, защото е вегетарианче, или защото е неваксинирано, или защото БОг знае какво. А и както споменах и лекарства давам (за съжаление), последния път беше само за червено гърло, но нямах сили да е боря по ред причини и дадох АБ. Всъщност  идеята на поста ми беше да кажа, че не бива да съдим другите, когато тава въпрос за техен личен избор.
Аз също не съм искала да Ви засегна, просто останах с впечатлението, че натъртванте иторията си, че само заради вегетариантвото детето Ви е  боледувало. Което между другото може да е валидно за Вашето дете, но не бива да се казва, че видиш ли аджеба, ако на едно дете не се дава месо, то значи ще боледува и ще е слабо. Което лично виждам по десетки примери, че не е вярно.
Спокойна вечер!

# 599
  • София
Личен избор е, когато решаваме за себе си. Когато решаваме за чужд живот е отговорност. Двойно по-тежка при това.

Общи условия

Активация на акаунт