Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 852
  • 628
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Вегетарианците консумират млечни, а някои и яйца.
Не бъркайте вегетарианци и вегани.

# 46
Вегетарианците консумират млечни, а някои и яйца.
Не бъркайте вегетарианци и вегани.
Вярно е, обаче съдейки от някои от коментарите на авторката в темата, добивам чувството, че смята за полезно сиренето само, ако е направено от човешко мляко  Wink. А ако се изключат и всички млечни храни, детето и ще яде в яслата само крем супа от праз и хляб. А ако смята белия хляб за "пълен с боклуци" и захарта за "бялата отрова" ще си седи направо гладно.

Не е лошо преди да кандидатстват с децата си по ясли и градини родителите да се поинтересуват за условията в тях и направо да си търсят алтернативи.

# 47
  • София
Авторката - краставичка - е вегетарианка и явно си е внушила, че и детето и е такова.
Детето е на 2,2, захранено наскоро.
Може би просто никога не е опитвало месо, че да го определи, че не го харесва.

Другата авторка не знам дали има дете и как го храни.

# 48
  • Куциндрел
От къде почерпихте тази информация за автроката?!?
И какво значи дете на 2,2 години наскоро захраненто? До кога е било само на кърма? Shocked

# 49
  • София
От къде почерпихте тази информация за автроката?!?
И какво значи дете на 2,2 години наскоро захраненто? До кога е било само на кърма? Shocked

Може би съм се изразила неправилно.
Нормално си е захранено.

# 50
  • Куциндрел
До 2,2 години все месо трябва да е опитвало, щом е захранено нормално.
Тя авторката нищо не каза повече, дали нарочно не му дават месо или детето не го харесва.

# 51
  • София
Доколкото и гледам другите постове, тя си го гледа, тя си го храни със зеленчукови манджи.

# 52
  • Куциндрел
Браво на нея, дано да съобразява менюто му, така че да е пълноценно.

Не мога да си обясня каква е тая "мода" хората да си гледат децата по-различно от другите. Като винаги си избират някаква крайност, която може да не е типична за детето.
Дет се казва - "всички на обратно, а ние на опаки."

# 53
Надявам се все повече градини и у-ща и техните служители да проявяват разбиране към различията между хората и в частност децата.
Вегетарианка съм от петнадесетгодишна възраст. Едно време, когато реших да спра да ям всякакво месо от жал към животните, много малко хора ме подкрепяха, като слава Богу, сред тях бяха и родителите ми (абсолютни не-вегетарианци, които просто уважиха избора ми). Кой ли не ме плашеше колко било вредно, но аз съм си упорита и не поддадох Simple Smile Днес, над 20 години и много информация по-късно, съм убедена, че вегетарианството е не само морално, но и полезно, а и "общественото мнение" значително се промени. Никой вече не ме гледа като извънземно, ако кажа, че не ям месо, и все по-рядко чувам някой да си мисли, че месото е незаменима част от здравословното меню. Да не говорим, че да се яде месо всеки ден е пълно  недоразумение, случващо се през последните десетилетия в богатите страни (ако изключим ескимосите, разбира се, за които това винаги е било кажи-речи единствената храна). С една дума, бих била повече от щастлива, ако децата ми също станат вегетарианци, и в никой случай не насърчавам консумацията на месо вкъщи; не ги ограничавам насила навън, само за да не даде обратен ефект. И мога само да се възхищавам на родители, които успяват да мотивират децата си изобщо да не ядат месо.
И не, не правя нарочно нещо различно, защото не ме интересуват никакви моди, в т.ч. и модата да се яде месо Simple Smile

# 54
  • Куциндрел
Родителите "мотивират" децата си от невръсна възраст да НЕ ядат месо като не им го предлагат, т.е. при техните деца избора е наложен/насилствен.
Отделно им пълнят главата с дивотии от рода - ха си хапнал месо, ха си се повредил.
Така или иначе човека си е месояден, неща, които не са за него, не яде, примерно пръст, камъни, дърво. Но няма да се очудя, ако някой се опита...

# 55
Първо, за мен не е дивотия - аз наистина мисля, че месото е вредно, особено в днешния разпространен вариант (хормонално, антибиотично и пр. третиране на животните, последваща обработка на месото и накрая, хилядите овкусители в повечето продукти). И да, обяснявам непрекъснато, че чипсът, вафлите, Макдоналдс, пилешкото и колбасите са вредни, както и че в  уж "чистото" месо в най-добрия случай няма нищо полезно. И да, казвам им, че няма да се разболеят от едно хапване, нито дори от десет и двайсет, но всеки път ме напушва смях, щото се сещам за известния виц с лафа  "спокойно, от един път не става" Simple Smile
И не, според мен човекът не е месояден по принцип, на определен етап е започнал да яде месо поради липса на достатъчно друга храна. На фона на цялата еволюция, не е толкова дълъг периодът, в който сме яли месо, а (извинявам се за повторението) това извращение всеки ден да се яде месо, никога не го е имало, освен съвсем напоследък. Предлагам обаче да не обръщаме разговора в тази посока, защото по въпроса дали човекът е месоядно или не, спорят доста учени на високо ниво и самата аз не се имам за такъв капацитет, та да кажа кой наистина е прав. Просто ползи от месото не виждам (след като имаме достъп до достатъчно много друга храна), напротив, виждам само вреди и съжалявам, че не си подхванах децата от малки. Но тогава още си мислех, че вегетарианството ми е само морален избор, нямах така затвърдено мнение за  здравословните му ефекти и не ми стискаше напълно да ги лиша от месо.

# 56
АйБиЕм, ти ползи от месото може и да не виждаш, но това не значи, че няма такива  Peace

Моето мнение - съвременният човек е супер разглезен от изобилието от храна, до която има достъп. И затова си прави всякакви експерименти и може да си позволи такива.
Обаче всеки, който малко отбира от биохимия - но такава от реалната медицина, а не от нюейдж литературата, знае колко важни са белтъчините за човешкия организъм.

И не разбирам, защо вегетарианци и вегани постоянно бутат месото и животинските продукти до чипса и вафлите - съжалявам, но това е най-малкото некоректно. Последните не са храна, но месото е. То може и да не е най-чистото на света, но и зеленчуците се гледат в парници и се поливат с допълнителни стимуланти - или вие само био ядете  newsm78

# 57
  • Куциндрел
И аз се чудя, защо се слага знак за равенство м/у месо и чипс, вафли, МакДонълд и т.н.

Да, месото е пълно с антибиотици, а растенията са ГМО, пръскат се, почвата се тори, т.е. и те се обработват. Whistling
Да не говорим за да се направи едно поле със зеленчук, колко вида си губят местообитанието.
Или не ви пука за видове, различни от крави, пилета, овце и телета?

Никой тук не е върл месоядец. Повечето поддържат тезата, че на едно дете трябва да се даде избор в храната, а не избора да е на мама, тате, баба и т.н.

И наистина, стига сте си защитавали тезата с чипс и вафли. Whistling

ibm, ти не си веган, ядеш животински продукти, набавяш си лесно полезни вещества.

# 58

Моето мнение - съвременният човек е супер разглезен от изобилието от храна, до която има достъп. И затова си прави всякакви експерименти и може да си позволи такива.
Обаче всеки, който малко отбира от биохимия - но такава от реалната медицина, а не от нюейдж литературата, знае колко важни са белтъчините за човешкия организъм.

С първото изречение съм 100 % съгласна. С второто също. Обаче не схванах какво общо има с месото. Щото белтъчини - колкото щеш и на други места. И да, зеленчуците също може да се тровят с какво ли не, но животните първо ядат натровени фуражи, второ ги тровят самите тях. Това само по отношение на съвременните отрови, без да говорим за принципно полезните/вредните свойства на храните.

Ceca, явно нямате никаква представа от реалните статистики. Производството на месо гълта много повече природни ресурси, в т.ч. земя, вода и др., отколкото каквито и да било растителни култури. Количеството вода за производството на 1 кг телешко например е от порядъка на няколко хиляди литра, докато за 1 кг картофи - под 300.  Не ми се търсят линкове в момента.

И да, ще сравнявам чипса с месото. Защото докато детето расте, моя отговорност е да му осигуря добри условия за развитие, вкл. по отношение на храната. Логиката е абсолютно една и съща, затова ги сравнявам: ако смятам, че чипсът е вреден, не му го позволявам; ако смятам, че месото е вредно, не му го позволявам. Това, че 99 % от хората са на определено мнение, не доказва, че то е правилно, и историята неведнъж го е демонстрирала. Но пак като с чипса, позволявам от време на време, за да не се чувстват твърде ограничени...

# 59
Щото белтъчини - колкото щеш и на други места.

Така е, но в общия случай са поне 2-3 пъти по-калорични за 100 гр. и съдържат доста въглехидрати.

Общи условия

Активация на акаунт