Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 865
  • 628
  •   1
Отговори
# 105
  • Куциндрел
Поне в ялсата не съм видяла в менюто кремвирши, салами и други подобни.
Не знам каква кайма ползват, но пише от свинско месо.
Не е чак толкова донопробна храната в ДЗ. Wink

Цитат
говорим дали ежедневната консумация на месо, която очевидно налагате на децата си е добра или не.
Не знам от къде си мислите, че тези, които ядат месо, го ядат ежедневно.
Или си мислете, че вие като ядете зеленчуци всеки ден, то другите ядат само месо.

# 106
  • In someone's dreams
Може би е най-добре да се предупреди, че детето не /трябва да/ яде месо, по някакви причини. Не че това не е нож с две остриета - при всички положения ще има любопитна госпожа, която веднага ще го 'пробва' наистина ли не обича месо или не му дават. И ако вземе, че хапне най-вероятно няма да ви кажат и ще им дадете поле за клюкарстване.

Моят син не яде мед. Не че не искам, но не го харесва. Вчера го взех разплакан от ДГ, защото го наказали, че не си изял филията с меда. Много беше разстроен.

# 107
Вегетарианка съм от 22 години. Дъщеря си родих на 22 г. и не съм я спирала от месо, но така или иначе когато стана на около 5 започна да проявява интерес защо не ядем ние с баща й месо и съответно ни последва във вегетарианството.  

Интересно , какво й обясни.

Не помня често казано - аз съм на 48 години вече. С годините и самата ми философия относно вегетарианството се измени. Станах вегетарианка, защото се отрових 3 пъти в рамките на 2 месеца от месо. Взех решение от здравословна гледна точка. Някога бях младо момиче с малко дете в условията на криза - в началото на 90-те години имаше купонна система и нямаше какво да се яде. Често се тровехме от недобре съхранявана по магазините храна (не че сега храната е по-качествена, просто да кажем се съхранява в хладилници и по по-правилен начин). Сега филисофията ми е по-скоро разбирания на основа на лични ценности, а не да се запазя здрава и млада за поколенията, въпреки че и това е факт.

# 108
Ами откъде ли???
В детската градина няма ден без месо, иначе нямаше да се притесняват толкова вегетарианците какво ще ядат децата им. От пътите, в които аз съм стояла гладна, и като дете, и като възрастна, защото има ресторанти, където се предлагат безмесни ястия само като гарнитури или салати (Дивака, Хепи) и то се броят на пръстите на двете ми ръце. От реплики на приятели "ти какво ядеш", от други реплики на приятели "аз без месо няма да сядам на масата" и племенникът ми, който избута една супа и се разкрещя "няма месо"

# 109
Вегетарианството и веганството се отразяват много зле на някои хора. Агресивните постове по подобни интернет са живо доказателство за това. А уж трябва да са кротки и смирени за разлика от хищните месоядци Simple Smile

# 110
добре де хора,защо не давате месо на децата си,,,,,ми и аз не ям патладжан,чушки,сирене и имнаисет неща,ама най чинно си ги готвя за домочадието,и не ги лишавам от това им право Rolling Eyes.Ми всеки си има вкусови предпочитания,мъжо не яде никакво месо произлязло от патка ,кокошка,пуйка и произволни,,,гади му се като помирише само  Sickи то в буквален смисъл,ама си се примирява ,че децата му пък харесват.Утре нали като порасне това дете и опита някъде месо и ако му хареса кво правите тогава?Нека си е личен избор,това че някой си не яде месо не означава ,че ще живее 100 години,,,,,,,,а пък най се кефя на каки по 100 кила дето ми обясняват как холестерола ще ме утрепе и овесените трици в 100 процентовите домашни био сладки са супер,ми сори ама всякакви крайни залитания са ми хипер смешни.Аз залагам на максимата от всичко по малко в рамките на разумното/да поясня че не говоря за бебета малки деца.И във интерес на истината не ме интересува кой какво яде,обаче пък ми писна да чета, за разни веганци и произволни ,които се бият все в гърдите и НАВРЕД обесняват ,че видиш ли как пък те не ядели месо, все едно имат три крака и са някакви хипер различни хора.Аз като не ям нещо ,,,,,,,,,,,,,,просто си го отмествам от чинията или не си го купувам и не давам обяснения на никого освен ако не ме питат.Просто,ясно и точно.

# 111
  • Куциндрел
Ами откъде ли???
В детската градина няма ден без месо, иначе нямаше да се притесняват толкова вегетарианците какво ще ядат децата им. От пътите, в които аз съм стояла гладна, и като дете, и като възрастна, защото има ресторанти, където се предлагат безмесни ястия само като гарнитури или салати (Дивака, Хепи) и то се броят на пръстите на двете ми ръце. От реплики на приятели "ти какво ядеш", от други реплики на приятели "аз без месо няма да сядам на масата" и племенникът ми, който избута една супа и се разкрещя "няма месо"

Не съди по племенника си за всички останали.
В ДГ няма ден без месо, но не винаги децата ядат месната порция.
Вкъщи имаме и безмесни дни, макар че моето дете няма против всеки ден да яде месо, а от месно ядене първо изяжда месото.
Не всички ядат всеки ден месо.

# 112
Агресията на вегетарианците и веганите идва от това, че когато ти си избуташ патладжана никой не те обявява за луд. Аз не съм "луда" и готвя месо на мъжа си, на гости като идват, хайде сега, ще се съобразяват с моите капризи - да яде който каквото иска. Но когато аз отивам на гости ми се оплакват, че съм "трудна", защото ястие без месо не сме и чували явно, че да им е трудно и слушам непрестанните лекции, които се изсипаха и тук как си поболявам тялото, че съм хищник, еволюция, растенията ги боли, втръснало ми е до повръщане. Твоя патладжан никой дори и не забелязва като си го избуташ в чинията. Агресивни сме, защото е крайно време да се разбере, че не сме ненормални и болни хора - нито умствено, нито физически. Не карам никой да се съобразява или следва диетата ми, ама искам и вие да не ме карате да следвам вашата. А ако детето ми е избрало да е вегетарианец, което аз НЯМА да наложа - да налагат на него или да го оставят на филия хляб или варени картофи в градината. Когато се промени мисленето на нацията спрямо яденето на месо (не дали, а в какви количества), ще има и повече разнообразие в менютата на детски градини и ресторанти и въобще няма да е проблем да си съжитеслтва едно вегетарианче с едно хищниче и да ритат топка след това.

# 113
  • София
Сега се сетих че и аз не ям и не харесвам и не готвя поне 10-20 неща, ама и за миг няма да ми мине през ума да ходя в детската да ги следя какво готвят и какво дават на детето.

Освен всичко друго, това нарушава някакви наредби. И после, ако мине проверка, ще страда персонала, а не вие!

# 114
  • София
Сега се сетих че и аз не ям и не харесвам и не готвя поне 10-20 неща, ама и за миг няма да ми мине през ума да ходя в детската да ги следя какво готвят и какво дават на детето.

Освен всичко друго, това нарушава някакви наредби. И после, ако мине проверка, ще страда персонала, а не вие!

Няма такова нещо. Ако иска и само сух хляб ще яде, това си е проблем на детето. Никой копче не може да каже на персонала. Проблемът идва оттам, че ако има вегетарианско меню (както навсякъде по света), щом детето е такова, никоя майка няма да се притеснява. Поръчва си съответното ядене и се приключва.

Агресията на вегетарианците и веганите идва от това, че когато ти си избуташ патладжана никой не те обявява за луд. Аз не съм "луда" и готвя месо на мъжа си, на гости като идват, хайде сега, ще се съобразяват с моите капризи - да яде който каквото иска. Но когато аз отивам на гости ми се оплакват, че съм "трудна", защото ястие без месо не сме и чували явно, че да им е трудно и слушам непрестанните лекции, които се изсипаха и тук как си поболявам тялото, че съм хищник, еволюция, растенията ги боли, втръснало ми е до повръщане. Твоя патладжан никой дори и не забелязва като си го избуташ в чинията. Агресивни сме, защото е крайно време да се разбере, че не сме ненормални и болни хора - нито умствено, нито физически. Не карам никой да се съобразява или следва диетата ми, ама искам и вие да не ме карате да следвам вашата. А ако детето ми е избрало да е вегетарианец, което аз НЯМА да наложа - да налагат на него или да го оставят на филия хляб или варени картофи в градината. Когато се промени мисленето на нацията спрямо яденето на месо (не дали, а в какви количества), ще има и повече разнообразие в менютата на детски градини и ресторанти и въобще няма да е проблем да си съжитеслтва едно вегетарианче с едно хищниче и да ритат топка след това.

Дъщеря ми играе по цял ден с месоясни. Както и аз общувам всекидневно с такива. И никога не е било проблем, има ТОЛЕРАНТНОСТ. (сто пъти го повторих, но тук явно не мопгат да го разберат). Родителите ми ядат месо, отидем някъдем, поръчват си, те си гледат в своята чиния, ние в нашите и така. Никой на никого не се бърка. Постоянно съм заобиколена от невегетарианци и отношенията ми с тях са прекрасни, докато не се яви някой, който да ме обвинява, да ме изкарва луда или да ме обижда.

Вегетарианството и веганството се отразяват много зле на някои хора. Агресивните постове по подобни интернет са живо доказателство за това. А уж трябва да са кротки и смирени за разлика от хищните месоядци Simple Smile

Тук си права. Обаче смирението ми изчезва (което определено не е добро), когато започнат да ме упрекват, че едва ли не съм за затвора, че уморявам детето си.

# 115
повече разнообразие в менютата на детски градини
За толкова пари - толкова. На мене ми се иска поне 2-3 пъти в седмицата детето да хапва прясна риба в градината, но съм наясно, че за 50 лв. на месец няма как да стане.
А ресторантите - предлагенето се определя от търсенето.
За трудността - ами трудна сте явно (без докачение  Simple Smile ) . Предполагам, че гостите ви, които ядат месо, нямат претенции да махате всичко растително от порцията.

Колкото до обявяването ви за луда - или имате делюзии, или социалната ви среда е неподходяща.

# 116
Когато се промени мисленето на нацията спрямо яденето на месо (не дали, а в какви количества), ще има и повече разнообразие в менютата на детски градини и ресторанти и въобще няма да е проблем да си съжитеслтва едно вегетарианче с едно хищниче и да ритат топка след това.

А замисляла ли си се, че търсенето определя предлагането? Не е само до мислене. Това по въпроса за заведенията разбира се, в ДГ вече беше казано, че винаги има и по едно постно ядене, а често и закуските са без месо. Да не говорим местните яденета с какво съдържание на месо са - за супа топче всички сме чували.

За подаграта е редно освен да споменем прекомерната употреба на месо (за мен е нереално, защото сме първи по бедност) и нивата на битов алкохолизъм, защото не само месото причинява подагра.

# 117
защото не само месото причинява подагра.
за доматите се сещам  Laughing

# 118
защото не само месото причинява подагра.
за доматите се сещам  Laughing

Доматите не са, но едни от най-разпространените храни сред вегетарианците - като например боб, грах, леща и спанак, също могат да са. И също се изключват от диетата на хората, страдащи от подагра.

# 119
В темата на няколко пъти се прокрадна тезата, че децата трябва да бъдат "опазени" от родителите си, които настояват за вегетариански начин на хранене. Аз имам няколко въпроса към застъпниците на тази теза:
1. Вие налагате ли ограничения на децата си, за каквото и да било?
2. Ако да, как  определяте какво да ограничите?
3. Ако в преценката ви изобщо играят собствените ви убеждения, изградени на базата на информираност в съответната област, с какво право твърдите, че други родители нямат право да правят същото?
Никой не ви обвинява, че тровите децата си, като им давате месо, ако обичате, не обвинявайте вие другите, че ощетяват децата си, като не им дават. И аз "агресивно" или нетолерантно поведение за толкова  години съм видяла само и единствено от месоядни към вегетарианците, не обратното. Включително и в тази тема: въпросът беше супер ясен - дали и как майката може да се надява в ДГ на детето й да отговорят на определени нейни изисквания за отглеждането му. Веднага обаче се намериха такива, които да й обяснят, как нямала право да му налага вегетарианство. Едва тогава се намесиха трети, които да се опитат да ги опровергаят. Със същата сила преди 20 г. някой можеше да попита дали може да разчита, че в ДГ няма да заплашват детето му, че ще му изсипят манджата във врата, ако не си изяде всичко, и да му обяснят колко важно е да си изяжда до троха яденето. Ако не друго, дайте си сметка, че разбиранията на хората и обществата се променят и не е нормално някой да е толкова убеден в правотата си по такива спорни въпроси, че да налага своите представи на другите.

Общи условия

Активация на акаунт