Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 866
  • 628
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Защо да е време за губене? Ти вече си прочела документа, какво ти струва с три изречения да напишеш най-важното?

# 556
Написала съм най-важното. Wink

# 557
  • София
кое е важното? Досега можеше сто пъти да го напишеш.

# 558
Cordelia няма да ти напише най-важното, защото като се зачете пак, ще види, че противоречи на тезата ѝ Simple Smile Да, както е написала, има оценки за надеждността на проучванията, и това е нормално за всяка научна статия. Последният ѝ линк би ми бил доста любопитен, но е само за регистрирани потребители, а там, доколкото виждам, регистрацията не става току-така. Но цялата статия показва, че вегетарианското и строговегетарианското (веганско) хранене могат да бъдат пълноценни за бременни, бебета, деца, подрастващи, възрастни и спортисти, като е отделено внимание на всяка от тези групи, както и на основни хранителни елементи;упоменати са и някои особености. Оценките за надеждност на проучванията са като цяло добри или приемливи, на места - ограничени (често причината за това са просто по-малкото количество изследвания в областта към момента).

# 559
  • Куциндрел
Дрън, дрън, дрън. И аз като Andariel нищо не разбрах от писаниците ви.

# 560
Аз не прочетох допълнителните линкове, имах проблем с отварянето, ето обобщение на написаното в първия линк -
1. няма вреди, ако
2. диетата е балансирана
3. в определени случаи се налага прием на добавки
4. диетата е внимателно подбрана след консултация със специалист

Аз, макар вегетарианка, осъзнавам, че са абсолютно прави по всички точки. Нека не четем избирателно, защото безотговорното вегетарианство е опасно. Какви са нуждите на едно подрастващо дете от витамини, минерали и аминокиселини може да каже само специалист диетолог, а при липсата на специализиран такъв в България, който да даде адекватен съвет, бих карала детето на обща диета, както си била самата ти като бебе, а вегетарианство на по-късен етап, когато щетите от евентуални греши са по-малки.

# 561
Както се казва, каквото можах, направих. Нямам намерение да посветя още сума ти време на нефелни дискусии, в които отсрещната страна при всяко повдигане на темата повтаря едно и също, макар да се пита друго. Останете със здраве.

Estlar, сега видях твоя пост. В крайна сметка, аз не казвам на никого да си храни детето вегетариански, нали така? Само излагам друга гледна точка, а именно, че това може да бъде добър подход. Прием на добавки, най-вече вит. В12, се налага при веганско, а не вегетарианско хранене. Освен това, липсата на надеждни специалисти не означава непременно, че досегашният подход е по-добър - това граничи със суеверие. Целта ми тук не е да убедя когото и да било, че трябва да стане вегетарианец/веган или да направи децата си такива, а само да покажа, че съвременната наука дава достатъчно основания да оставим хората, които са избрали този път, на мира, защото това в никой случай не може да бъде категорично определено като вредно за тях или децата им.

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 15:45 от ibm

# 562
  • Куциндрел
Аз не прочетох допълнителните линкове, имах проблем с отварянето, ето обобщение на написаното в първия линк -
1. няма вреди, ако
2. диетата е балансирана
Благодаря. Peace

Не мисля, че горе-написаното е приложимо за малко дете, т.е. лесно-приложимо. Колко родители ще се сетят, че детето им вегетарианче има нужда от прием на добавка, защото има недостиг на това или онова вещество?

IBM, много лесно се измъкваш. Я кажи не твоето дете вегетарианче какво му е менюто?

# 563
IBM, и на мен ми се иска да не ме гледаха като изкопаемо. 30 години си живея без особени проблеми, над половината от тях - вегетариански. В следващия момент - проблем, ама грандиозен, не е свързан с диетата, но се налага повишен прием на определени витамини и аминокиселини. Как постъпих според теб? Вкарах месо два пъти седмично, изчетох на кои храни да наблегна от тези, с които съм свикнала, започнах прием на добавки. Да, при наличието на "супер храни"на българския пазар, с още по-строго хранене по часове с определени продукти може и да набавя нещата, които ми трябват. От днешна гледна точка, виждайки ефекта на еди-колко-си милиграмчета и микрограмчета върху тялото, не бих рискувала сама да правя вегетарианско меню на подрастващо дете, още повече, че не е като да му дадеш каквото ти искаш и то да се изяде всичко безотказно в количествата, които са му нужни. Това е дисциплина на възрастен човек. Още вътрешно се водя вегетарианка и чакам с нетърпение момента, когато ще се върна на моята си диета, но всеки трябва да прецени със специалист какво и как.

# 564
Cordelia няма да ти напише най-важното, защото като се зачете пак, ще види, че противоречи на тезата ѝ Simple Smile Да, както е написала, има оценки за надеждността на проучванията, и това е нормално за всяка научна статия. Последният ѝ линк би ми бил доста любопитен, но е само за регистрирани потребители, а там, доколкото виждам, регистрацията не става току-така. Но цялата статия показва, че вегетарианското и строговегетарианското (веганско) хранене могат да бъдат пълноценни за бременни, бебета, деца, подрастващи, възрастни и спортисти, като е отделено внимание на всяка от тези групи, както и на основни хранителни елементи;упоменати са и някои особености. Оценките за надеждност на проучванията са като цяло добри или приемливи, на места - ограничени (често причината за това са просто по-малкото количество изследвания в областта към момента).

На коя теза? За официалната медицина ли? Laughing Някаква американска хартийка от 2009 година не е официалната медицина в България.

Estlar е много права
Скрит текст:
1. няма вреди, ако
2. диетата е балансирана

Аз, макар вегетарианка, осъзнавам, че са абсолютно прави по всички точки.
Нека не четем избирателно, защото безотговорното вегетарианство е опасно.
Скрит текст:
Какви са нуждите на едно подрастващо дете от витамини, минерали и аминокиселини може да каже само специалист диетолог, а при липсата на специализиран такъв в България, който да даде адекватен съвет, бих карала детето на обща диета, както си била самата ти като бебе, а вегетарианство на по-късен етап, когато щетите от евентуални греши са по-малки.

# 565
  • София
имам подозрения, че специалисти по нашенско няма, макар да има мераклии да се пишат специалисти. Не мога да разбера защо трябва човек да се лишава от това или онова, и в същото време да взема хранителни добавки.

# 566
Аз пък се чудя вегетарианците ,какво четоха,чуха,видяха и решиха
че няма да ядат повече месо.Разбрах ,че няма да умрат без месо.
Не разбрах,защо се отказват от нещо ,което до ония ден са
яли.

# 567
  • Най-сетне у дома
Аз пък се чудя вегетарианците ,какво четоха,чуха,видяха и решиха
че няма да ядат повече месо.Разбрах ,че няма да умрат без месо.
Не разбрах,защо се отказват от нещо ,което до ония ден са
яли.

Не питай. То е едно особено състояние, което те кара да вярваш, че спасяваш живи същества, не се тровиш с депресивното състояние при убийството на животните, които ядеш, ставаш безсмъртен, издигаш се над изкушенията на плътта, прочистваш си чакрите, показваш на по-примитивните от теб как трябва да се живее, ставаш духовен и направо неземен.
Ми, халал.

Бях вегетарианец почти 20 години. Не просто вегетарианец - не ядях и яйца, и какво ли още не. Дълго време бях и веган, което е болезнено неразумно.

Накратко - хранителните разстройства са маскирани като какво ли не.
Но дори и в пика на убедеността ми, че летя на два метра над месоядите, не съм си позволявала да лишавам детето си от месо. Това е престъпно безумие, ню ейдж невежество, за което децата плащат скъпо. Поне в първите 6-7 години ,докато завършва формирането на мозъка, месото е от решаващо значение. Ако човек много настоява да индоктринира детето си в лудостта на орторексията си, поне да дава 500 мг синтетичен L-carnosine дневно, който да тушира пораженията върху мозъка.

Пак повтарям, летяла съм над месоядите почти 20 години. Разбирам колко е изкушаващо да си от новата раса, тези, които могат да победят законите на биологията, биохимията, генетиката и т.н. Ми, сори, човешкото тяло не работи така.

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 21:08 от Saule

# 568
  • София
В Американското изследване се казва,че вегетарианството е ок за всички.

Чела съм английски статии за деца веганчета и там нещата хич не са розови - при изцяло веган хранене се получават изоставания във физическото и умственото развитие на децата.

При вегетарианство - т.е. без месо, но с яйца и млечни /масло, сирене/ и добавки нещата може да са добре за децата. Но пак са "на кантар".

# 569
  • Най-сетне у дома
В Американското изследване се казва,че вегетарианството е ок за всички.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carnosine
Чела съм английски статии за деца веганчета и там нещата хич не са розови - при изцяло веган хранене се получават изоставания във физическото и умственото развитие на децата.

При вегетарианство - т.е. без месо, но с яйца и млечни /масло, сирене/ и добавки нещата може да са добре за децата. Но пак са "на кантар".

Може да са ок, но не съвсем. Заради липсата на ето това:
http://en.wikipedia.org/wiki/Carnosine
Липсата му има зловещи, зловещи, зловещи резултати и говоря от позицията на очевидец.

Общи условия

Активация на акаунт