Литва, Латвия, Естония

• 14 590
  • 104
  •   1
Отговори
# 60
Да, на мен ми беше достатъчен един ден. Буквално до 17 ч. може да разгледате обстойно целия център, който не е малък. И в 19.30 да си вземете ферибота за наобратно.
Аз обмислях да имам 1 нощувка в Хелзинки, но като видях, че под 250 евро няма хотели... по-добре да нощувам за 50-60 евро в Талин.

Цените варират. Аз помня, че взех за 30 евро, но беше доста преди пътуването. Обикновено е към 35 или 40 евро на посока, в зависимост от часа и колко близо сте до датата на пътуване. Добавям задължително и 5 евро флекс, за да може да си преместя датата, ако нещо стане. Или лоши атмосферни условия, или промяна в датите на пътуването. Турските авиолинии ми промениха датата на полета до Талин, това разбърка и плановете за Хелзинки, както и нощувките. Така че.. добре, че беше този флекс.

Билети от TALLINK. https://www.tallink.com/ Коректни са, всичко минава без проблем. Пращат QR код и с него си се качвате на ферибота, все едно сте на летище и се цъкате... бар кода отваря всички вратички по пътя. Почти няма проверяващи.

Ето примерни цени за след седмица

# 61
Много благодаря.
Да, видях скъпите нощувки в Хелзинки и се отказах да нощуваме там.
Обмислям да летим с air baltic,  за първи път ще ни бъде.
Престой една седмица.
София-Рига два дни, после самолет Рига Талин, три нощувки в Талин, като единия ден изцяло Хелзинки.
После с flixbus от Талин до Пярну и отново в Рига.
Вилнюс ми се стори далече. Да го пропуснем ли или да прекроя програмата?

# 62
Аз също обмислям пътуване там, но ще чакам да завършат
ЖП линията, която ще е много удобна.

# 63
Отсега разглеждам и мечтая.
Другото лято се надявам да осъществим пътуването.
Между столиците има изгодни самолетни билети,  също на air Baltic.

# 64
Рига-Талин има с влак, за няколко часа сте там. С Фликсбус също е 4 часа някъде.

Столиците не са отдалечени една от друга. И всъщност със самолет е горе долу същото време, ако отидете до отдалеченото летище... за 1 час. После 2 часа преди полета... после 1 час полет и после докато стигнете след кацане до центъра, пак минават общо към 5 часа.

# 65
Да, ще го умуваме до есента как да го направим.
Всякакви съвети ще ни бъдат от полза, за което благодарим.
От София до Рига е ясно. Видях, че летището на Рига е отдалечено.
Ако отидем до Вилнюс, още се чудим, тогава Рига-Вилнюс ще е автобус.
От Вилнюс до Талин ще е вътрешен полет, защото идва доста голямо разстоянието и после от Талин до Рига пак с автобус или влак. При този вариант Пярну ще отпадне.

# 66
Аз в Пярну не ходих.  В Латвия бях в Рига, Йелгава, Рундале, Юрмала, Цесис, Сигулда и Кримулда.  Замъци, планини, паркове, лифтове... страхотни гледки.  В Литва бях във Вилнюс, Тракай и Каунас.  Като определено Тракай си струва със замъците. На 30 мин. с влак от Вилнюс е.

Влак: Рига-Талин

Рига-Вилнюс

Мои снимки от миналото лято

# 67
Браво на вас, много места сте обиколили.
По кое време на годината бяхте и за колко дни?
Ние ще сме за една седмица през лятото спрямо директните полети от София до Рига.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 17:49 от Iki70

# 68
Браво на вас, много места сте обиколили.
По кое време на годината бяхте и за колко дни?
Е това са 4 отделни пътувания, две до Латвия (септември 2022 и юли 2024), едно до Литва (октомври 2023) и едно до Естония+Финландия (май 2024).  Отделно имам и друго само до Северна Финландия (2025), но то е за друга тема Grinning Всяко за по 3-4 дни.

# 69
От вашия опит кога смятате, че е най-добре:
Юли, юни, септември или октомври?
Ние сме се насочили към края на юли или през септември.

# 70
Абсолютно все едно. На мен не ми е неприятно от студа. А пък миналото лято в края на юли хванах някакви екстремни горещини в Рига, към 30 градуса, което е доста необичайно за там, хотелите нямат климатици, защото там никога не става жега и няма нужда. В кафенетата и заведенията е същата работа. (Във верига LIDO хапвахме и беше тотална жега вътре).  На рецепцията на хотела казаха, че никога не е било толкова топло и не са подготвени. Дадоха ми вентилатор за стаята, хахаха.
А при първото ми ходене помня, че беше 1 септември. Предния ден (31 август) в София беше доста горещо, към 35 градуса почти. Кацам в Рига, дъжд и температура от 6 градуса, хора с дебели якета и чадъри... сякаш се пренесох в ноември в София.
В края на май в Талин и Хелзинки си беше екстра. С леко яке, а през деня, в следобедните часове, по къс ръкав. Бели нощи... едно светло небе, навън полумрак....
 Октомври в Литва си беше хладно, но на мен ми харесва така, няма проблем.
Важното е да не вали дъжд, че ви съсипва разходките.
Аз лично от април до октомври съм ОК да пътувам в прибалтийските. Юли и август са доста горещи месеци за южна Европа и по-добре да се пътува на север, знам ли.

# 71
Много благодаря.
Ще го направим през юли и непременно в хотелите ще гледам да има климатици.

# 72
  • Казанлък of all places
Била съм в Балтийските републики по всяко време на годината и нито летата им са както преди, нито зимите им са толкова студени, колкото бяха. Единствено избягвайте ноември, много депресивен месец е. Simple Smile Поне от десет години летата им са такива, че човек изгаря на потник ( поне в Литва).
Ако приемате съвет - отделете си време за Вилнюс. Ако кацае в Рига, имате и автобуси, и влакове, много удобни и бързи. Не мога да си спомня как се стига от аерогарата до жп-гарата в Рига, но мога да потърся. Вилнюс е едно от най-красивите места на света, сам ще се убедите, нещо, което не мога да кажа за Рига, например.Wink Разстоянието между Рига и Вилнюс с автобус е 3-4 часа, ЛуксБус е автобусната фирма, която сме ползвали, има и ФликсБъс, но не са толкова удобни. От Вилнюс до Талин, ако имате късмет, ще можете да пътувате с Рейлбалтика, но май и те самите не могат да кажат кога ще е готова. Идеята е трите столици - Вилнюс, Рила и Талиин да бъдат свързани с единна влакова линия. В момента е слизане на един перон- преминаване на друг и пада голямо мърморене.Simple Smile (Не знаят, наистина не могат да си представят какво е да се строи магистрала 50 години, и мърморенето е за нещо, което започна преди Пандемията). В самата Литва също има какво да се види, всичко е близко, направено е удобно за пътуване и най-вече - много красиво.
За Вилнюс мога да дам акъл за бюджетни и добри хотели, ако се наложи.

# 73
Благодаря ви.
Според предварително проучване след кацане от София в Рига, същата вечер ще отидем със самолет от Рига до Вилнюс, за да не губим време. Видях и замъците в Тракай, много красиво ми се стори  няма да го пропускаме.
От Вилнюс до Талин после отново ще вземем самолет.

# 74
Ако приемате съвет - отделете си време за Вилнюс. Ако кацае в Рига, имате и автобуси, и влакове, много удобни и бързи. Не мога да си спомня как се стига от аерогарата до жп-гарата в Рига, но мога да потърся.
Автобусът спира точно пред летището в Рига и за 25 мин. е вече в центъра на града, спира близо до автогарата и жп гарата.   4 пъти съм се возил с този автобус (тоест два пъти двупосочно), така че... редовен и удобен е. Мисля, че е номер 22.  Още помня първия първото ми качване в него. След адската жега в София, кацам в Рига на 1 септември, дъжд вали, 6-7 градуса, озовавам се в някакъв студ.. И празният автобус пред гарата чака, аз се качвам първи в него. Шофьорката.. млада мацка, на около 22-25 години, по моему и си плетеше нещо. Щях да падна. Не с мобилен телефон в ръка, а с плетка!  Питах я дали от нея мога да си купя билет, тя вика: today it's free... Седнах най-опрел и чат пат я виждах как като спре на светофар, пак подхващаше плетката и докато свети червено, си плете.  Рядка гледка.

Общи условия

Активация на акаунт