Литва, Латвия, Естония

• 14 584
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
  • Перник
Здравейте!
Не съм сигурна дали задавам въпроса в точната тема. Има ли фирма, която доставя стоки от Литва до България? Става дума за покупка от JYSK във Вилнюс, които отказват доставки извън Литва.
Ще бъда благодарна за всякакви идеи.

# 76
Летището на Рига голямо ли е?
Обмислям полет с прекачване и имам колебания дали да предвидя повече време?
Може би ще направя София-Рига-Вилнюс на една резервация, за да сме по-спокойни, а не на две отделни резервации.

# 77
Не, доста малко е, нямате проблем. Минутка пеша е между двата гейта (идвайки от София и после за Рига. И обратно.) Много по-малко от Т2 в София.
Бройката резервации няма значение. Може на една резервация да сте и с 23 часов престой, тоест да си нощувате в Рига и на другия ден да си летите за друг град, а да сте пак на една резервация. Системата го позволява. Аз гледах полетите до Паланга, Клайпеда, Тампере, Турку, Хелзинки, винаги има опция и с много дълъг престой, тоест втория полет да е на следващия ден, но пак е на същата резервация. Което е огромно удобство. Че ако ви се променят плановете, може да канселирате всичко.

# 78
MEGA SALE на airBaltic
Book 26.06.2025 – 23.07.2025
Travel 01.08.2025 – 31.05.2026

Офертите от София:
(еднопосочен/двупосочен)
Рига: 79€/139€  - директен
Стокхолм: 89€/155€
Талин: 95€/159€
Хелзинки: 95€/159€
Турку: 95€/159€
Тампере: 95€/159€
Паланга: 95€/159€
Вилнюс: 95€/159€
Осло: 95€/165€
Копенхаген: Талин: 99€/179€

Офертите от Бургас:
Талин: 109€/189€  - директен
Рига: 165€/259€ - директен
Вилнюс: 179€/279€
Паланга: 179€/279€
Хелзинки: 179€/285€
Тампере: 179€/285€
Турку: 179€/285€

Линк

# 79
Обмислям пътуване за догодина до републиките и на отиване  да пътувамеот София до Рига и после Рига-Вилнюс.
Времето между двата полета е 2,30 часа.
Когато полетите са на една резервация София-Вилнюс, предполагам не е проблем, ако първия полет закъснее.

# 80
Не е проблем. Ще ви прекачат на следващия за Вилнюс дето е след час-два. Те са доста полети дневно между двата града.
А Латвия кога ще разгледате, на връщане?

# 81
Благодаря.
Да, последните два дни в Рига преди обратния полет.

# 82
Защото доста има да се види и в двете държави.
От лично посетените места препоръчвам:
Литва: Вилнюс, Тракай, Каунас
Латвия: Рига, Цеесис, Сигулда, (Кримулда), Йелгава, Рундале, Юрмала

p.s. Тракай е на половин час с влак от Вилнюс и е много красив с тези замъци. 
В Латвия всички изброени са достъпни  с влак, с елекртичката от ц.гара. В Цеесис, Сигулда и Рундале - замъци, много красиво. В Юрмала хем море, хем приятно, курортно...

# 83
Ами за една седмица ще бъдем.
Първоначално мислех само Рига и Талин, но приех вашите и на другите форумци съвети и включих и Вилнюс, основно заради замъците Тракай.
Две нощувки Вилнюс, после три нощувки Талин и накрая два дни в Рига.

# 84
Ооо, и трите държави? То значи ще е препускане. 
Аз Талин си го оставих за отделно ходене и го комбинирах с Хелзинки.   Иначе исках да видя и Тарту в Естония, но ще остане за друг път. А за идното лято може да ида пак до Латвия заради Лиепая ... и до Литва, заради Клайпеда, Паланга и Коса. Ще видим.

# 85
Не, няма да препускаме.
Каквото видим ще бъде.
Още веднъж благодаря за съветите и пак ще питам при нужда.

# 86
Имам колебания за престоя кога е за предпочитане?
Вариант 1 от 1ви до 8ми септември
Вариант 2 от 23ти до 30ти юни.
Зная, че юни са белите нощи, но сме били по това време в Санкт Петербург.
Началото на септември пък ме притеснява времето как ще бъде.

# 87
Нека и друг се включи, да не ти отговарям само аз.  Но мисля, че и двата периода са си екстра.  Казвам само как е било когато съм ходил аз:
Скрит текст:
Латвия, на 1 септември, беше 6-7 градуса и дъжд, хората бяха с  якета и чадъри (което за мене си беше температурен шок, защото предния ден в София беше над 30 градуса на 31 август), изведнъж се озовах в късната есен. За следващите няколко дни си беше между 10 и 15 градуса. А в гр. Йелгава дори запече слънце, та са час бях и по къс ръкав.

Литва - средата на октомври, беше си приятно, по моему... 15-18 градуса, с леко якенце.

Естония - края на май, беше си сравнително топло 18-24 градуса някъде, по цял ден по къс ръкав, сутрин и вечер с якенце. Белите нощи си бяха тогава. И за 1 ден в  Хелзинки, целия ден по къс ръкав. По средата на деня си става 24-25 градуса

Латвия - края на юли, бяха невиждани за тамошните ширини горещини, към 30 градуса. И за съжаление не бяха подготвени никъде с климатици. В заведенията няма такива, защото там са традиционно по-ниски температури и не им трябват климатици. И когато през деня разглеждаш под слънцето и те напича, искаш да влезеш някъде в кафене на хлад... ама няма такова. Навсякъде жега и вътре, и вън. Включително и във веригата Lido, която ползвах традиционно за хапване. Единствено моловете ме спасяваха, така.. да влезеш да се освежиш,  сравнително нормална температура по етажите, тоалетни, студени напитки.. да "презаредиш батериите" за малко и пак да излезеш, явно имат добра вентилация и може би климатизация. Един мол има в началото на стария град и  Ориго, нещо като мини мол в сградата на жп гарата. В хотела ми нямаше климатици. Аз питах на рецепцията, изобщо не предполагах, че няма... те казаха, че по принцип нямат и никога не са имали нужда от тях, никой не е и питал, защото не са имали горещини досега. И ми дадоха един голям вентилатор, занесох си го в стаята и .. кеф Grinning Нощем уж на отворен прозорец, да влиза хладен въздух, но чайките и гларусите започват да си вдигат врявата още от 5 сутринта и няма спане.   (При първото ми ходене в Латвия, това в началото на септември помня, че пусках парното).
Винаги може да провериш в сайта accuweather какви са били температурите за всеки град в последните 3 години, по месец и дата.. Пишеш в търсачка името на града и търсиш, ще ти покаже как е било в Рига, Вилнюс и т.н. на въпросните дати, които търсиш.

# 88
Много благодаря. Температурите и в двата периода са относително приемливи,  стига да няма някой циклон.
Иначе ветровито ли е като цяло?
Защото примерно в Париж все си духа.

# 89
Не ми е направило впечатление. Значи не е нещо фрапантно. А и зависи закъде питаш, понеже нали ще си в трите държави. В Рига има голяма река (препоръчвам круиз с лодка по нея, красиво е много, мисля, че беше 15 евро), там подухва.  Талин-Хелзинки с ферибота... също, но пък е супер там.

Общи условия

Активация на акаунт