За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 44

• 35 043
  • 783
  •   1
Отговори
# 570
Когато и ги подам до ръчичката тя ги хваща и ги кара в устата си , а когато и ги сложа пред нея или над нея не повдига ръце към играчката да я хване а само я гледа

# 571
  • София
Ами според мен си е добре детето, но ако се притесняваш не пречи да попиташ лекаря ви.
Не знам и какви играчки предлагаш, нещо по-шумящо може да привлече повече ниманието, особенно ако не просто й показваш играчката, ами се и заиграваш с нея.
А има ли разни висящи играчки/въртележки по количка, шезлонг, легло - на тях обръща ли им внимание изобщо?
Иначе по книга точно в 4 месец трябва да почне да посяга волево към играчки (което твоето вече до някъде прави, а има време и съвсем да усвои дори още през този месец)

# 572
Везничка1987 може да споделиш притесненията си с педиатъра Ви, но и според мен си е О.К. детето. Моя посегна към средата на 5тия месец някъде. Само да кажа, че аз не бях притеснена, защото си го познавам ( наблюдател си пада) , но "доброжелатели" ми напълниха главата с разни мисли от типа : какво му е на това дете и нещо му има и др.от този род. Играйте си, давай му повече червени играчки и с времето ще те изненада Simple Smile

Марбел  и при малкия акото беше такова:тъмно -зелено,рядко и ужаааасно миришещо. Познаваше се, че се е наакал само като влезеш в стаята  Laughing . Аз съм сигурна,че е от АМ-NAN H.A. 2,защото беше паралелно и на кърма с него и вече е на обикновен NAN и откакто го почна него промяната беше моментална-акото стана св.жълто,кашесто, вече и твърдо, че започна да яде по-стабилно твърда храна и си мирише на нормално ако Simple Smile

# 573
Везничка,ако е само това не мисля да е проблем.Иначе напъва ли да се обръща,следи ли те
с очи,усмихва ли се.Гледа се общо.Не се вторачвай в едно нещо.

# 574
Здравейте!
Дъщеря ми е вече на година и 4 мес и е изключително лакомо дете. Още от бебе си е така, но вече съзнателно си рови в шкафове, кофи в търсене на ядене. Приберем ли се вкъщи веднага започва рев, защото се сеща за ядене и стои до масата. Всяко хранене завършва с рев за още, всяка разходка е провалена ако друга майка  изкара солети... Знам , че е по-добрия вариант отколкото злоядо дете, но вече взе да ми кипва на моменти. Не се притеснявам , че ще надебелее, а че й се разширява стомахчето. Няма никакво чувство за засищане. Естествено има моменти , в които не издържам и давам нещо за хрупане- плод , зеленчух, оризовка..... Та, въпроса ми е- кога приключва този период и има ли начин за справяне.... звучи глупаво , но тайно се надявам някой да даде съвет.

Ако детето е с нормално тегло тоест не е наднормено и се движи достатъчно, не виждам проблема.
Но какво значи всяко хранене завършва с рев за още, значи детето не се е нахранило какво яде....и как няма засищане, какво никога няма да спре да яде ли Thinking . Та на въпросът ти кога приключва този период - ще ти отговоря, това не е период т.е. не знам при други деца да има такова нещо за да го наричаш период и да чакаш да отмине. Или даваш малко храна и детето не се наяжда, или има здравословен проблем и е редно да се обърнеш към лекар, първо личен, но най-добре ендокринолог.

П.П. а плод и зеленчук не виждам защо се въздържаш да даваш, това са си полезни храни и щом се задоволява с това да си хрупа.

просто съм чувала , че някои дечица са по-лакоми , но отминавало с времето....
тя не плаче защото е гладна и не й е стигнало, а просто защото иска още и още... пробвала съм от кухнята- първо , второ, ...и  още рев- това е 400 гр храна, винаги правии ммммммммм като яде, голям кеф й е просто, ужасно вкусно й е всичко

# 575
Обръща се да , следи ме с очи, смее се , гука , мрънка пълна програма. Само това че няма интерес към играчки или ако я оставя с играчки и писва бързо и им се дразни и това че поставена по корем вдига ръце настрани и назад и неще да ги ползва за опора ( но тя и по корем не е стояла много много не обича и затова и обръщане от корем по гръб имаме само едно а от гръб по корем постоянно)

# 576
Везничка, изобщо не се притеснявай, моето още и още не се заиграва- на година и 4 м, просто не се кефи на играчки. И аз в началото се чудих защо така, но с времето разбрах , че други неща я занимават. Колко играчки й кичих по кошара, количка, столче... в един момент просто се ядосах и разкарах всичко

# 577
Много ви благодаря за отговорите  Hug

# 578
  • Шумен
А е възможно играчките просто да не я впечатляват, така като описваш поведението и е напълно нормално. Постепенно ще откриеш какво буди интереса на твоето дете. Смело мога да кажа, моите девойки с играчки не можеш да ги впечатлиш дори да е желан подарък (пожелание за РД или от дядо Коледа) интереса бързо стихва а играчката бива оставена в коша с играчки (от време на време махам по-старите за да не прелее). За това пък с вещи от бита от малки си играят и двете и то с огромен интерес  Peace

# 579
  • София
Когато и ги подам до ръчичката тя ги хваща и ги кара в устата си , а когато и ги сложа пред нея или над нея не повдига ръце към играчката да я хване а само я гледа

Какви играчки даваш? Моето дете първо започна да хваща една гиричка, защото му беше супер удобна за хващане, като цяло не обръщаше внимание на по-големите и неудобните играчки. Разните там с дръжки, шумолящи и т.н. започнаха да го привличат мнооого по-късно. На 5 месеца това бяха основните играчки: 
http://prikachi.com/images.php?images/93/7677093e.jpg

# 580
  • София

Нашата педи ми каза, че около 4-я месец трябва да хваща вече сама играчка, но която й е подадена, а не от тези от гимнастиката, които си висят. Явно има разлика, с голямата ми дъщеря не помня вече как  е било  Embarassed , но сега с малката много си играе с играчките на фитнеса, но по-скоро ги удря, а не да посяга да ги хваща целенасочено. Peace

# 581
Обръща се да , следи ме с очи, смее се , гука , мрънка пълна програма. Само това че няма интерес към играчки или ако я оставя с играчки и писва бързо и им се дразни и това че поставена по корем вдига ръце настрани и назад и неще да ги ползва за опора ( но тя и по корем не е стояла много много не обича и затова и обръщане от корем по гръб имаме само едно а от гръб по корем постоянно)

Понеже поради ред причини ми се наложи да се образовам кое на колко месеца трябва да прави бебето, съвета ми е да слагаш повече по корем. Трябва да се учи да заема опора засега на лакти и по малко да се изправя и на длани. Междувременно вече трябва да я стимулираш както е по корем да посяга с едната ръка за играчката, а с другата да пази опора. Другото важно е като е по гръб да вземе с едната ръка играчката и да прехвърли в другата ръка. Възможно е тези играчки да не са и интересни или удобни за хващане, като за първи играчки на бебетата им са удобни по-малки дрънкалки или бебешки ключета, каквито май видях, че са ти показали по-горе Simple Smile Щом се обръща вече, няма нищо притеснително, това с ръцете настрани е т.нар. "самолет", който бебетата правят около 5-6м., но не трябва да се стимулира, важно е да застава на опора на ръчичките.

# 582
  • Северозапада
Аз рядко слагах дребната по корем, само да и намажа гърба, ревеше та се дереше. И сега не може добре да се задържи на ръце. Не лази и не се изправя сама от седнало. Не знам доколко това е лошо, но е факт. Не знам дали нещата биха се развили различно, ако бях пренебрегнала неудобството и. Във всички други отношения мисля, че е наред в развитието си. Посещава ясла и не сме имали коментари.

# 583
  • София
Задължително повече го слагайте детето по корем.

ant G - такъв дискомфорт е нормален в началото докато поокрепне и да, редно е да го пренебрегваш, въпрос на дни е. Моят също така ревеше, аз като теб не го  оставях в началото,  хубаво ми се накара тогава лекар, почнах да го слагам, наистина за броени дни свикна съвсем стабилно да си стои и даже му беше кеф. Хем моят по принцип си е доста активен и от рано си правеше всичко, само това  стоене по корем не го кефеше в началото.

# 584
  • Северозапада
Аз и без това се чувствам виновна, че не може да прави тези неща, защото винаги и помагам, а ако е и заради слагането по корем  Tired  Откакто се е родила, винаги съм се водила по нея. Винаги ме е водило това, че бебето знае най-добре кога да се храни, колко, кога да спи, колко и т.н., включително и дали да лежи по корем или по гръб. Винаги е плачела, когато е по-корем, на 2-3 м. се обърна по гръб, само и само да не е по корем. Вярвам, че въпреки тази моя "грешка" тя ще порасте здраво и умно дете. Пък двигателните умения ще ги развиваме допълнително  Tired

Общи условия

Активация на акаунт